• No results found

FAMILJERNAS HEMSIDOR – EN EPISTEMOLOGISK FUNDERING

KÄRNFAMILJERNAS REPRESENTATION AV SIG SJÄLVA

Det allra vanligaste attributet som dessa familjer presenterar om sig själva är namnet. 40 familjer talar direkt om sitt efternamn („The Ellingers“, „Familjen Hulthéns hemsida“). Lika många talar om sina förnamn också. Men det är relativt många familjer som lämnar bort efternamnet helt - och den hittar man kanske från URL eller längst ner i e-postlådan. Alla familjer har en mamma och en pappa som också är föräldrar till barnen. De flesta kallar även föräldrarna för „mamma ”och „pappa“ men i några finns de nämnda bara vid förnamnen. I ett fall påpekar mamman som gjort sidorna att hennes make „Peter ”är pappa till alla fem barnen, för att markera särskilt att det är inte fråga om en ombildad „plastfamilj“.

I 41 familjer presenteras barnen, och i 18 fall kommer även hunden, katten, hästarna eller undulaterna med i presentationen. 32 familjer presenterar familjemedlemmarnas egna länkar, och 15 av de 18 djurvänliga familjerna har även länkar till djurens egna hemsidor. Det skall även påpekas här att dessa familjer inte tillhör den gruppen som valt att presentera sin familj via husdjuret som subjekt. Sex familjer har inte nämnt barnen eller talar om dessa som kollektiv „barnen“ utan att de presenteras separat.

Bostadsorten verkar vara mycket viktig information; 23 familjer fastställer direkt vilken by de bor och talar gärna om vilken större ort som ligger också i närheten. Den mentala kartan byggs vidare på

203 Som referens har det hämtats även några exempel på hemsidor skapade av finska familjer i Finland (sökfras ”meidän

perheemme”) samt tyska familjer i Tyskland (sökfras ”unsere Familie”), som visar tydligt att fenomenet finns i nästan samma form även i andra länder och är därmed en del av en större kulturell diskurs. Denna diskussion är dock utanför ramen för den här studien.

med familjens hem - en villa; 15 familjer har en bild på en villa direkt i början av presentationen med hänvisning till att „här bor vi“.

Få eller inga - beroende på hur det definieras - familjer i den här gruppen bodde i storstäderna Stockholm, Malmö eller Göteborg. Däremot fanns det en familj från Stockholms kommunområde - Skarpnäck, och en från Bromma. Även en familj bor i Åstorp nära Malmö och en i Grimmared nära Göteborg. Ingen familj angav själv Malmö, Göteborg eller Stockholm som hemvist. Listan av bostadsorter blev som följer (inte i bokstavsordning)

Tenhult, Skarpnäck, Åstorp, Älta, Ölmtorp, Värestorp, Kåge, Grimmared, Kiruna, Trollhättan, Brottby, Lönnebo, Stora Sundby, Tyresö, Eskilstuna, Boa, Klapparvik, Skara, Arjäng, Bromma, Isaberg, Hellefors, Horrede, Gammelstad, Enviken, Flyingeby. En familj bor i Haag i Nederländerna.

Kontrasten till dessa mer eller mindre okända ortsnamn är ibland stor när familjen dessutom har en engelsk flagga på samma sida med text „Information about our family in English“. De flesta hemsidor är amatörbyggen gjorda med program som finns att hämta direkt på nätet. I sex fall berättar familjens mamma att hon har gjort sidorna, i nio fall är det familjefadern och i fem fall någon extern snickare. Ytterst få av dessa sidor ser riktigt proffsiga ut, men det finns undantag, t ex mamman som efter att ha lärt sig webbdesign har startat eget företag och formger webbsidor. I ett fall har familjens son gjort sidorna.

Modesaker som besöksräknare och gästböcker har hittat sin väg även till vanliga familjer. 14 familjer manar besökaren glatt att skriva något i gästboken och lika många kan visa upp stolt antalet besökare på sidan. Dock är några räknare omställda efter den senaste uppdateringen. Besöksfrekvensen tycks vara mellan ca 100 till 2000. En familj avslöjar att hälften av deras ca 500 träffar är gjorda av en kompis med speciell humor, en annan familj deklarerar „Grattis till Björn Svensson som 19 december blev besökare nummer 1500!“ 13 familjer ber oss att skicka e-post och lämnar ut sin e-postadress. Men när det gäller den riktiga adressen är det bara tre som lämnar ut den, och en familj talar om sitt telefonnummer och faxnummer med en hälsning att „kom gärna och hälsa på“.

I 14 familjer berättar man barnens ålder men bara i åtta fallen avslöjas även föräldrarnas årgång. I vissa fall har familjerna även berättat lite om sysselsättningen. Föräldrarnas jobb nämndes som försäkringskonsult, sjuksköterska, montör, pilot, polis, lärare, kantor, nätverkssäkerhetskonsult, webbapplikationsutvecklare, lastbilschaufför, lantbrevbärare, lokförare, bokbindare, kommunalpolitiker och bartender (samma person) samt inom skola. De flesta tycks med andra ord tillhöra övre eller lägre medelklass och sysselsatta. Ingen berättar om arbetslöshet och bara en talar om pågående sjukpensionsperiod. Barnens skola nämndes i några fall också.

Flera familjer har också presenterat företag med namn och/eller länkar. Antingen är det fråga om företag där man jobbar eller lokala företag i byn. De som nämns med namn:

CLC Optik, Stardust Design AB, Pipelife AB, Mälardalens Supportdata, Cedergrens blommor, Säffle Blomsterhandel, Green Cargo AB, Åhnbergs bokbinderi.

Många har bilder på sin startsida. 26 familjer presenterar en bild på en eller fler familjemedlemmar. 14 familjer visar sin villa, som jag redan påpekat ovan. Fem familjer delar även med sig sin semester, och i åtta familjer har det kära husdjuret också fått komma med på egen bild. I två fallen visar man bilder från en aktivitet som hobby eller arbete.

Familjerna är dåliga på att datera sina sidor. Fem familjer talar dock om att de har kommit ut till cyberrymden mellan 1996 - 1998 och tre familjer har daterat sina sidor förra året.

De utländska inslagen är väldigt få och allra flesta familjer är helsvenska. En familj bor i Holland och därmed kan man även läsa en del av deras sidor på flamländska. En mamma berättar att hon har estniska rötter och försöker att lära sig estniska. En familj har en länk till farmor och farfar i Finland. Inga sidor har valt att presentera sig tvåspråkigt eller flerspråkigt, och eventuella kulturinslagen eller

referenser till andra länder är helt frånvarande utom i det holländska fallet, och i ett fall av bilder från semester i Florida.

Familjerna berättar ganska lite om sig själva om man får tro informationen på den startsidan och vilka länkar som finns att tillgå. Bara i fem familjer har man rubriker som hänvisar till ett socialt tema som blottar familjen lite mer; hur det är att blir förälder; hur vi har det på semester; hur vi har blivit en enda stor familj och slutligen en med en djup berättelse om hur fadern fick cancer 1999.

När det gäller släktberättelser eller historia är det nästan tunnare. I fyra familjer berättar man några ord om kärnfamiljens egen historia; flytten från Göteborg 1990; morfar som bygger fioler; efterlysning av skolklassen från 1950 -talet, och några bilder. Den starkaste sidan är dock en som tillägnas en syster som föddes 1951 och dog i cancer 1974. Hennes tre systrar har gjort en minnesida som visar henne som barn och hennes uppväxt till kvinna och mor. Sista bilden visar hennes grav. Inga andra familjer berättar om någon som har dött i nära anslutning till kärnfamiljen. I ännu färre fall har man nämnt mor- eller farföräldrar. I en bild finns en farmor med, i en familj länkar man till farföräldrarnas hemsida i Finland, och i två fall nämns de vid namn. Inga andra släktingar nämns överhuvudtaget inte.

När det gäller familjens intressen presenteras det i fyra fall favoritrecept på mat, och i lika många fall berättar man om favoritsport med lämplig länkning till. En familj presenterar litteratur som läses, en annan skriver om film och en familj har valt tv-program att titta på. Särskilda musikstilar nämns inte alls, utan musik finns enbart i referens till barnen (som lyssnar eller spelar).

Många familjer har länkar till organisationer, institutioner eller företag på sin sida. Att länka till någon sida är en identitetshandling som visar vad för slags information man är delaktig av och man vill sprida. Genom detta visar man också vem man är. I familjernas fall kan länkarna bekräfta familjen i den formen familjen själv vill se sig. Ett fenomen som tycks vara vanlig bland familjer men är ännu ganska okänd för dem som inte själva gör hemsidor är de så kallade „ringarna“. Dessa består av nät av hemsidor som behandlar samma tema. Varje sida som tillhör en ring (det finns alltid någon som administrerar ringen och även tar in nya sidor) har en logga som visar att man är med och genom att klicka på den får man fram de övriga hemsidorna på samma lista. Utan att gå djupare in på vilka familjer som presenterar vilka länkar och ringar listar jag dem rakt av:

Aftonbladet, Reagera mot våldet / John Hrons minne, Hundlänkar, Norska skogskatter, Stryktips, den Haag / Holland, Lunds Universitet / C-uppsats, Scouting, SMU, Ulricehamn, Tranemo, Mammaringen, KärRingen, Tjejringen, Receptringen, Stora Sundby,

Släktdatabas, Byta Sommarhus, Farfars sånger (ljudfil), Legoland, Vernissage, Altavista, En kollegas hemsida, Rotary, Svenska Bartenderklubb

Vad kärnfamiljen berättar om sig själva – en reflektion

Denna genomgång börjar med en analys av uttalanden och information som jag betraktar som

diskursiva uttalanden (statements) om kärnfamiljens existens, värderingar och funktion. Namnen på

familjemedlemmarna berättar att familjen existerar. Genom att tala om var familjen bor och visa bild på huset är dessutom en bekräftelse på att man har ett hem som man trivs; man mår alltså bra. Familjen bor ofta på en liten ort. Att familjen har barn och ofta husdjur – som dessutom behandlas på hemsidan lika, med egna länkar och lika stora bilder – bidrar till en känsla av normalitet, likaså information av arbete (ingen är arbetslös eller studerande), fritid och intressen. Även länkarna talar om att man är en högst lycklig, normal familj. Besöksräknare och nättekniska finesser talar om att familjen följer sin tid – de kan göra egna hemsidor och dessutom visar gärna upp det. Detta kan härledas till modernitetens ideal av att utveckling är någonting positivt.

Kärnfamiljesidorna är glättiga, hurtiga och problemfria. Familjerna visar gärna upp amatörbilder på sig själva i vardagliga situationer. De vill även framstå som gästvänliga och sociala och utropar ofta att man skall komma och hälsa på. Även översättning av sidan på engelska bidrar till känslan av att vara

eller en begravning. Bilderna på föräldrarna är amatörtagna, däremot visas barnen ofta i sina skolporträtt. Det är en positiv vanlighet som brer sig över presentationerna. Men avsaknaden av de familjespecifika högtidsbilderna eller berättelserna är slående. Familjen tycks skydda sin privathet. När det gäller känslor och emotioner är det bara en familj som visar upp sin lilla dotter som de „älskar över allt annat“. Annars är känslorna sparade för familjens husdjur; de älskar man, de kelar man med och över de döda sörjer man. Inga presentationer innehöll kärleksförklaringar mellan makarna. Även formuleringar som „det viktigaste i mitt liv”, „meningen med mitt liv“ och „kära make/maka“ lyste med sin frånvaro. I det hela taget är språket oerhört känsloneutralt. Det är en enda trevlighet som präglar sidorna med några undantag. Känslorna sparas till den privata sfären utanför nätet.

Inga familjer har heller valt att visa inomhusbilder från sitt hem, utan de som visar upp hemmet visar villan utifrån. Den som har sökt ny bostad på nätet vet att bl. a på hemnet.se finns tiotusentals inomhusbilder på svenska hem som är till salu, så tröskeln att visa upp sitt hem på nätet är i och för sig inte så hög. Därför är det intressant att ingen familj valt att visa sitt hem inifrån i samband med sina hemsidor.

En hel del familjer utmanar oss främmande betraktare att „lära känna“ dem bättre genom att klicka

vidare på länkarna. Men en översikt av presentationerna visar att personliga karakteristika som politiska och religiösa ställningstaganden, språkkunskaper, kulturella preferenser, pedagogiska mål, uppfostran, sjukdomar, problem och den sociala kretsen (utanför kärnfamiljen) saknas nästan helt. En yrkespolitiker talar om sin partitillhörighet, det är allt. Ingen nämner överhuvudtaget Gud eller kyrka. Inte heller problematiseras rollen av att vara förälder/barn i familjen. Det hör till det privata. Djuren har sin plats i familjen. Dessa är viktigare i presentationen än far- och morföräldrar som räknas

knappast till familjen, bara en familj visar dem i bild och två till nämner deras existens. Ingen annan

släkt utöver ett par hänvisningar till föräldrarnas syskon verkar heller finnas i den omedelbara närheten av kärnfamiljen. 204