• No results found

Kommunstyrelsen - tekniska förvaltningen

ekonomisk sammanfattning, tkr

2. NÄMNdS- OCH BOLagSredOvISNINgar

2.3 Kommunstyrelsen - tekniska förvaltningen

Ordförande Elizabeth Peltola (C) 1:e vice ordförande Sonja Emilsson (M) 2:e vice ordförande Ingemar Almkvist (S) verksamhetsbeskrivning

I Älmhults kommun är kommunstyrelsen också teknisk-och räddningsnämnd, alltså huvudansvarig för räddnings-tjänsten och tekniska frågor. Kommunstyrelsens tekniska utskott förbereder frågor inom kommunalteknik för beslut i kommunstyrelsen.

Tekniska förvaltningen består av stab, fastighetsavdelning, VA-avdelning, gatuavdelning, renhållningsavdelning, av- delning för teknisk service samt räddningstjänst. Förvalt-ningen ansvarar för investering, drift och underhåll av kommunens fastigheter och lokaler, gator, vägar och par-ker. Förvaltningen tillhandahåller också interna tjänster såsom mat- och posttransport, fastighetsförvaltning och lokalvård.

Förvaltningen ansvarar också för drift av kommunens vat- ten- och avloppsverk samt ledningsnäten. Renhållnings-verksamheten består av två delar, den ena är insamling av hushållens sopor och den andra driften av kommunens avfallsanläggning i Äskya.

I ansvarsområde ingår också förvärv av strategisk mark, skötsel av enskilda vägar samt skogsförvaltning. Från och med sommaren 2012 har tekniska förvaltningen tagit an-svar för bredbandsutbyggnad i kommunen.

Under tekniska förvaltningen finns räddningstjänsten som inom ramen för den nya lagen om skydd mot olyckor (2003:778) ansvarar för den förebyggande och skadeav-hjälpande verksamheten i samverkan med andra aktörer i länet och regionen.

- Älmhults kommun Årsredovisning 2012 -

50

NÄMNDS- OCH BOLAGSREDOVISNINGAR - KOMMUNSTYRELSEN, TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

väsentliga händelser

En ny stadsdel har börjat få former i östra Älmhult mellan väg 23 och Danska vägen – handelsområde Haganäs. Det nya IKEA-varuhuset invigdes den andra november, ett bygge som för lång tid framöver kommer att prägla Älmhult som tätort och besöksmål. IKANO:s framtida Retailbyggnader kompletterar varuhuset som ett nytt och expansivt handels-område. Friskis & Svettis har också flyttat till området och byggt ett nytt träning- och rekreationscenter vid Östra Esplanaden, inte så långt från konstgräsplanen. Med Interna-tionella skolans flytt till Haganäs har gymnasiet fått en egen tillfartsväg från Källargatan och en stor parkeringsplats på västra sidan. Källargatans förlängning sträcker sig vidare mot öster i en halvcirkel för att ansluta till Handelsvägen.

Handelsvägen rundar IKANO:s Retail för att sedan svänga norrut mot Danska vägen. En ny cirkulationsplats är byggd i korsningen Källargatan -Torngatan. På Östra Esplanaden och runt torget har anpassningar av gator och trottoarer gjorts för busstrafik och gång/cykel-stråk. En stadsbuss kör sedan varuhusets invigning sträckan varuhuset-järnvägsstationen fyra gånger i timmen för att öka tillgängligheten för pendlare, pensionärer och andra som vill ta sig till och från centrum eller varuhuset utan bil.

Blåljushuset på Bäckgatan var klar för inflyttning i slutet av september. Invigningen ägde rum den 7 november med gäs-ter och talare från Länsstyrelsen, Landstinget och polisen.

Även flera politiker och tjänstemän från Älmhults kommun deltog. Med det har man samlat alla ”blåljus” i Älmhult – räddningstjänst, polis och ambulans i ett hus. Man hoppas på bättre samordning, större effektivitet och när det gäller polisen större möjlighet för placering av flera poliser i Älmhult.

BoKlok har byggt ett nytt bostadsområde i kvarteret. Kvar-nen. Exploatering av Kattesjön i Diö beräknas starta till vå-ren 2013, projekterades under 2012. I kvarteret Paradiset etapp 2 har två byggföretag, ett från Ljungby och ett från Nacka, köpt var sitt område för byggnation av flerfamiljshus.

Detaljplanarbete pågår för ett nytt bostadsområde i Haganäs väster om Handelsvägen.

För tekniska har det varit strategiskt viktigt att man lyckats rekrytera nya chefer inom VA- och fastighetsförvaltningen och därmed upprätthålla sin kompetens när det gäller ledarskap, projektledning och kvalitetskontroll.

- Älmhults kommun Årsredovisning 2012 -Kök i Blåljushuset

NÄMNdS- OCH BOLagSredOvISNINgar - KOMMUNSTYreLSeN, TeKNISKa FörvaLTNINgeN

Målupp-fyllelse övergripande mål

Målupp-fyllelse verksamhetsmål Kommentarer

J

Att genom långsiktig planering skapa infrastrukturella förutsättningar för kommunens utveckling och expan-sion i enlighet med politiska beslut och kommunens vision

J

Förbereda mark och infrastruktur för byggnation av bostäder och industrier

Byggklara tomter finns i kvarteret. Paradiset, flera planeras i Bökhult, Boastad och i Diö.

Industritomter finns i kvarteret Släggan samt söder om Södra Ringvägen

J

Att genom effektiv och miljövänlig drift av gator och vägar skapa en säker och trygg miljö för både skyd-dade och oskydskyd-dade trafikanter

J

Minimera antal trafikolyckor och tillbud inom tätbebyggda områden

Hastigheten är sänkt till 40 km/h i halva centralorten. Östra Esplanaden och Stora Torg anpassas till busstrafik och ny gång och cykelväg från IKEA:s nya varuhus till stationen

J

Genom effektiv samordning och långsiktig planering skapa en säker och trygg miljö för trafikanter på landsbygden

J

Minimera antal trafikolyckor och tillbud på landsbygden

Hastigheten kommer att sänkas i tätorter och på landvägar, flera vägar breddas och hårdbeläggs för säkrare trafik

J

Genom engagemang, kunskap och långsiktig planering skapa trevliga, säkra och attraktiva skogs- och park-miljöer tillgängliga för medborgare av alla åldrar och intressen

J

Skapa trevliga, säkra, välskötta och attraktiva friluftsområden, lekplatser och parker

Ett friluftsområde tar form i Haganäs vid lakvattendammarna, ny samlingsmiljö planeras på torget

K

Samordna och effektivisera lokalbe-ståndet genom långsiktig planering i samklang med verksamheternas behov och kommunens vision

K

Energiförbrukning i kommunernas lokaler skall minska med minst 10 procent 2013 jämfört med år 2008

Förbrukning av el minskar per nyttjad yta

J

Leverera gott och hälsosamt vatten till kommunens abonnenter enligt

Livsmedelsverkets kvalitetskrav

J

Säker leverans av dricksvatten till kommunens abonnenter

Inga större leveransavbrott har skett under första halvåret, läcksökning och tätning av ledningsnätet samt ventilbyte under våren

K

Omhänderta kommunens spill- och dagvatten på ett driftsäkert och

miljövänligt sätt

L

Minska mängden av ovidkommande

vatten i spillvattenledningar

Det förekommer fortfarande stora mängder av ovidkommande vatten i spillvattenled-ningar, större insatser krävs

K

Tillhandahålla god service för avfalls-hantering, samt genom källsortering och återvinning minska miljöbelast-ningen

J

Genom aktiva insatser och informa-tion minska mängden av osorterat avfall som deponeras på tippen

Mängden osorterat avfall till deponering har minskat och under året har påbörjats ytterli-gare upparbetning av deponifraktionen

K

Räddningstjänst och övriga förvalt-ningar skall genom förebyggande verksamhet och samverkan med andra kommuner och aktörer ge god trygghet till kommuninvånare och företag, rädda liv, miljö och egendom

K

Minska antal olyckor med person-skador

Totalt antal larm och utryckningar ökar, näs-tan ett varje dag, en ny riskanalys kommer att visa vilka förändringar inom räddnings-tjänsten krävs för att minimera förlust av liv och skador på egendom

J

= Uppfyllt

K

= Delvis uppfyllt

L

= Ej uppfyllt

Måluppfyllelse

- Älmhults kommun Årsredovisning 2012 -

52

NÄMNdS- OCH BOLagSredOvISNINgar - KOMMUNSTYreLSeN, TeKNISKa FörvaLTNINgeN

verksamhetens resultat

Tekniska visar ett resultat jämtemot årsbudget på minus 1 886 tkr. Underskottet består av huvuddel av driftkostnader för Orangeriet och Kunskapscentrum samt del av underskott på gator och vägar som inte täckts av övriga verksamheter inom tekniska förvaltningen.

Nyckeltal

Nyckeltal Bokslut

2010 Budget

2012 Bokslut 2012

Antal invånare 15 629 15 609 15 724

Gator och vägar

Driftskostnad, tkr 9 619 6 518 7 154

Gator och vägar, torg, km 115 116 118

Gång och cykelvägar, km 39 40 41

Offentlig belysning

Nettokostnad, tkr 1 887 1 694 2 906

Antal ljuspunkter, st 4 645 4 615 4 835

Enskilda vägar

Driftskostnad, tkr 1 437 1 437 1 003

Väglängd, km 532 532 540

Vattenförsörjning

Producerad vattenmängd, m3 890 000 990 000 990 000 Avfallshantering

Hushållsavfall, kg/inv 260 259 234

Grovavfall till förbränning, kg/inv 78 70 79

Organiskt avfall till rötning, kg/inv 13 13 13 Räddningstjänsten

Nettokostnad, tkr 11 892 12 535 12 424

Totalt antal utryckningar 260 265 315

Framtiden

Framtiden för tekniska förvaltningen kan bedömas med mån- ga osäkerhetsfaktorer men även med möjligheter. Nya bo-stadområden, handelsområdet Haganäs och den expansiva utvecklingen av näringslivet i Älmhult utgör en stor utma-ning både vad avser byggandet men inte minst förvaltutma-ningen.

Den nya riskanalysen för räddningstjänsten som håller på att tas fram kommer också att visa inriktningen och omfattning-en för förebyggande arbete, då i första hand för räddnings-tjänsten men inte minst inom VA för säker leverans av dricks-vatten, inom renhållningen när det gäller säker hantering av miljöfarligt avfall, trafiklösningar för säker och miljövänlig trafik och så vidare.

Inom en snar framtid måste diskussion ske om hur formerna för drift och underhåll av kommunens vägnät, gång- och cy-kelvägar, parker och fastigheter kan ske i framtiden. För VA-verksamheten har det redan redogjorts hur taxeutvecklingen kan förväntas se ut med de investeringar som ligger framöver.

Alla önskade framtida investeringar kan inte finansieras inom befintliga kostnadsramar. Om så sker krävs krafttag och om-fattande prioriteringar för att lyfta bort delar av befintligt åtagande. Även om man väljer att lägga ut drift och underhåll på entreprenad måste ekonomiska val ske.

Kostnadseffektiviteten kan förbättras genom att kontinuer-ligt arbeta med minskad energi och bränsleförbrukning för att bland annat kunna öka underhållet. Förvaltningens med-arbetare ska stärkas för ökad delaktighet och engagemang, vilket också ska bidra till att öka effektiviteten.

Tekniska förvaltningen ska alltid ha en maximalt teknisk och kostnadseffektiv verksamhet. Kommunens verksamhet ska alltid uppfattas att ligga i framkant. Tekniska förvaltningen ska klara uppsatta miljömål för ökad trovärdighet och fort-sätta verka för minskad miljöpåverkan.

Utbildningslokal

NÄMNdS- OCH BOLagSredOvISNINgar - MILJö- OCH BYggNÄMNdeN

ekonomisk sammanfattning, tkr Netto, tkr

Bokslut

2010 Bokslut

2011 Budget

2012 Bokslut

2012 avvikelse 2012

TOTaLT, drIFT 6 773 6 225 6 914 5 555 1 359

varav intäkter 3 291 3 658 3 397 4 517 1 120

varav kostnader 10 064 9 883 10 311 10 072 239

Nämnden 158 194 187 125 62

Miljö- och byggförvaltningen 7 818 7 811 8 100 8 349 -249

Bygg-, plan- och kartavdelningen -1 306 -1 203 -1 782 -2 826 1 044

Miljö- och hälsoskyddsavdelning -998 -1 083 -892 -847 -45

Bostadsanpassningsbidrag 1 101 507 1 300 753 547

Specifikation av drift

Personalkostnad 6 138 6 713 6 949 6 866 6 949

Antal årsarbetare 13 15 14 14

Kapitaltjänstkostnader 83 108 140 100 40

INveSTerINgar 75 0 100 0 100