• No results found

Socialnämnden

ekonomisk sammanfattning, tkr

2. NÄMNdS- OCH BOLagSredOvISNINgar

2.7 Socialnämnden

väsentliga händelser

Socialnämnden har under året beslutat att ta fram ett led-nings- och kvalitetssystem för hela verksamheten. En förstärk-ning och justering i ledförstärk-ningsorganisationen har genomförts.

Färdtjänsten har upphandlats och kommunen har fått en ny utförare. Efter krav från Arbetsmiljöverket har planering för införande av chef i beredskap pågått under året. Inom förvaltningen har arbetet med Lean – ständiga förbättring-ar – fortgått. Ett Lean-team hförbättring-ar bildats, 9 personer (social- sekreterare, undersköterska, sjuksköterska, chefer) i syfte att stödja arbetet. Samverkan med de fackliga organisatio-nerna har funnit sina former under året och en gemensam utbildningsdag har genomförts. Arbetet med att skapa en evidensbaserad praktik (EBP) involverar nu socialnämndens alla verksamhetsdelar IFO, OF och ÄO. En ledningsgrupp har bildats för samordning av länets socialtjänst och hälsosjuk-vård där samtliga socialchefer och landstingets centrumche-fer ingår.

Omsorgen om personer med funktionsnedsättning/OF Planering för ett gruppboende enligt LSS med sex platser har fortgått, med ett flertal möten med Älmhultsbostäder (ÄBO) och anhöriga. Alternativa tomter har diskuterats och i slu-tet av året fattades beslut i ÄBO:s styrelse. Planering och utveckling av korttidsvistelse och korttidstillsyn har pågått under året. Bedömningen av personers rättigheter till LSS är föremål för översyn och åtstramning av Försäkringskas-san, två brukare har fått sina beslut om LASS indragna med konsekvens för socialnämnden. Kompaniet har utvecklat sin dagliga verksamhet genom att öppna second hand i befint-liga lokaler. Antal brukare med behov av stöd från Vråken

och dess personal (socialpsykiatrin) har ökat. Verksamheten har utvecklats till två enheter. Inom ramen för nationella satsningar inom psykiatrin (Prestation 2012) har personal genomfört en kartläggning av ett tjugotal individer.

Individ- och familjeomsorgen/IFO

Socialnämnden har under året förstärkt familjepedagoger-nas arbete med en tjänst. Behovet att placera barn och unga har under året minskat något, budgeten har kunnat hållas.

Antalet medborgare som har behov av ekonomiskt bistånd har ökat kraftigt under året och gör att budgeten kraf-tigt överskridits. Svårigheter att komma ut på arbetsmark- naden är en anledning. Inom missbruksverksamheten Möc- kelns station har samtal med grupper startats upp.

Samarbetet med Markaryd när det gäller mottagande av ensamkommande flyktingbarn är igång. I maj kom de för-sta pojkarna med permanent uppehållstillstånd/ PUT till det nyöppnade introduktionsboendet på Storgatan i Älmhult.

Samarbetet runt Våra Barn har fortlöpt. Handläggning enligt Alkohollagen har under året avslutats med Niagara Utbild- ning AB och utförs nu i egen regi.

Äldreomsorgen/ÄO

Socialnämnden beslutade i december om värdegarantier inom äldreomsorgen. Antalet platser inom äldreomsorgens särskilda boende har under året ungefär motsvarat behovet. I samarbete med tekniska förvaltningen har utemiljön på samtliga särskilda boenden kartlagts och det mesta har åtgärdats. Ett nytt larm-system inom äldreomsorgen har upphandlats och installerats.

Arbetet med att utveckla vård och omsorg bland annat till ekonomisk sammanfattning, tkr

Netto, tkr Bokslut

2010 Bokslut

2011 Budget

2012 Bokslut

2012 avvikelse 2012

TOTaLT, drIFT 232 120 243 689 248 928 246 099 2 829

varav intäkter 76 100 84 932 74 870 99 147 24 277

varav kostnader 308 220 328 621 323 798 345 246 -21 448

Nämnden 195 268 215 304 -89

Gemensamma kostnader 11 400 11 151 13 052 12 059 993

IFO/OF, exklusive LSS 33 408 36 483 30 192 32 907 -2 715

Äldreomsorg 152 295 159 009 163 698 162 460 1 238

LSS-totalt 34 822 36 778 41 771 38 369 3 402

Specifikation av drift

Personalkostnad 197 175 202 513 221 395 209 739 11 656

Antal årsarbetare 455 456 459 458 1

Kapitaltjänstkostnad 1 051 1 242 1 515 1 216 299

INveSTerINgar 2 032 715 1 684 461 1 223

verksamhetsbeskrivning

Socialnämnden svarar för kommunens arbete inom äld- reomsorg, hälso- och sjukvård, omsorg om personer med funktionsnedsättningar samt individ- och familjeomsorg.

Ordförande Vidar Lundbäck (C) 1:e vice ordföranade Berith Krook (M) 2:e vice ordförande Ann Johansson (S)

- Älmhults kommun Årsredovisning 2012 -

64

NÄMNDS- OCH BOLAGSREDOVISNINGAR - SOCIALNÄMNDEN

64

personer med demenssjukdomar har fortgått. Utbildning pågår för medverkan i ett svenskt register för beteendemässiga och psykiska symptom vid demens/BPSD. Arbetet med Samord-ning runt Linnea har fortgått under året i samarbete med övriga länets kommuner och landstinget. Socialnämnden har

fått statliga prestationsersättningar som ett resultat av arbe-tet med registreringar i Senior Alert och Palliativa registret.

Med syfte att säkra personalförsörjning i framtiden har soci-alnämnden deltagit i arbetet och bildandet av Vård och Om-sorgscollage Kronoberg.

Målupp-fyllelse övergripande mål

Målupp-fyllelse verksamhetsmål Kommentarer

K

Socialnämndens insatser skall vara av god kvalitet och erbjudas under trygga och säkra former. (Leva och bo*)

K

Kommuninvånare i behov av social-nämndens stöd har möjlighet att bo kvar i sitt eget boende

Nyckeltalet kvarboendekvot visar att social-nämnden nått upp till budgetmålet för barn.

Målet har inte nåtts för vuxna och inom äldre-omsorgen

J

Brukare/närstående upplever att de insatser och det stöd de får från so-cialförvaltningen är av god kvalitet

75

K

Verksamheten är individbaserad, den utvecklas och följs upp kontinuerligt (Entreprenörskap*)

Socialnämnden deltar aktivt i de nationella utvecklingssatsningarna när det gäller de mest sjuka äldre, stöd till evidensbaserad praktik inom socialtjänsten och hälsosjuk-vården samt riktade insatser inom psykia-trin. Medverkan i länets ledningsgrupp för samordning av socialtjänst och hälso- och sjukvård. Medverkan i FoU Kronoberg

K

Socialnämndens lokaler och anlägg-ningar är anpassade till brukarnas behov och verksamheternas krav (Infrastruktur*)

Socialnämnden har en Plan för ökad tillgänglighet som behandlar områden såsom delaktighet, tillgänglig information, samverkan, möjlighet till sysselsättning och social trygghet

J

Individens kontakter med socialför-valtningen skall kännetecknas av gott bemötande, tydlig information och av att individens behov är i fokus.

(Entreprenörskap*)

J

Det är enkelt att ta kontakt med socialförvaltningen

81

J

Den sökande får snabb handläggning av sitt ärende

Nyckeltalen visar att socialnämnden har nått upp till sina genomsnittliga handläggningstider och väntetider

J

Alla medborgare upplever att social-förvaltningens bemötande är gott

83

K

Alla enheter arbetar med ständiga förbättringar (enligt Lean)

Arbetet har påbörjats och kommit olika långt på olika enheter

K

Socialnämnden ska genom långsiktig planering erbjuda goda förutsättning-ar för såväl brukförutsättning-are som personal

J

Socialnämnden bedriver ett aktivt förebyggande arbete inom alla verk-samheter. (Hållbar utveckling)

Andel invånare över 80 som erbjudits hem-besök under 2013 är 94 procent

K

Socialnämnden är en attraktiv arbetsgivare

ialnämnden arbetar aktivt för att vara en god arbetsgivare till exempel genom:

Heltidsorganisation- omvårdnadspersonal har rätt att arbeta heltid. Leanteamet - en resurs för arbetsplatserna. Chefsutveckling - för alla verksamhetens enhetschefer och biträdande enhetschefer. Handledning - bl a för handläggare Ledarskapsutbildning - två chefer per termin. Gemensamma planerings-dagar. Lyssna och lär - ledningsgruppens möte med olika arbetsplatser. Utbildning i samverkan med fackliga organisationer

K

Socialnämnden arbetar för god fysisk hälsa hos personalen (även folkhälso-mål)

AFA enkäten har genomförts under året.

Samtliga chefer har redovisat analys, planer och aktiviteter för ökad hälsa. En samman-fattande och gemensam plan för förvaltning-en har tagits fram

K

Socialnämnden arbetar för minskad användning av alkohol, tobak och narkotika hos kommuninvånarna (även folkhälsomål)

Arbetet sker riktat mot personer som har problem med alkohol eller droger samt gene-rellt genom prövning av serveringstillstånd och till syn av försäljning av folköl

J

= Uppfyllt

K

= Delvis uppfyllt

L

= Ej uppfyllt

Måluppfyllelse

* Strategiska områden i kommunens vision

NÄMNdS- OCH BOLagSredOvISNINgar - SOCIaLNÄMNdeN

verksamhetens resultat

Bokslutet visar på en positiv avvikelse med 2 829 tkr. Politisk verksamhet redovisar ett underskott med 89 tkr och gemen-samma kostnader redovisar ett överskott med 993 tkr. Under gemensamma kostnader finns de största överskotten på verk-samheterna personalkostnader, programverksamhet, arbets-miljöåtgärder och datakostnader. Underskott har uppstått på färdtjänsten med 1 153 tkr. IFO/OF exklusive LSS redovisar en negativ avvikelse mot budget med 2 715 tkr. Ekonomiskt bistånd, externa placeringar av vuxna, externa placeringar av barn och ungdomar, flyktingverksamhet, öppna insatser visar alla underskott. Störst underskott visar ekonomiskt bistånd med 3 319 tkr, denna post har ökat med ungefär 40 procent sen 2011. Här kan nämnas att introduktionsersättningarna under året har fasats ut och ingår numera i ekonomiskt bi-stånd. Överskott finns på övrigt IFO och består till största del av lönekostnader.

Äldreomsorgen redovisar en positiv avvikelse med 1 238 tkr.

Det största överskottet består av ökade intäkter i form av taxor och avgifter med 447 tkr. Totalt har kostnaderna för äldreomsorg ökat med ungefär två procent från 2011.

LSS visar ett överskott på 3 402 tkr. Den största avvikelsen har uppstått på verksamheten extern LSS med ett överskott på 2 342 tkr. Kommunens egna boenden (Vråken, Pärlan, Baldersgatan, Kronan och Östergatan) visar ett underskott på 856 tkr. Det nya LSS boendet som är budgeterat till 436 tkr visar överskott med motsvarande då det ännu ej öppnat. Överskott visar även korttidsboendet Oxen, Nyfiket, insatser enligt LSS och LASS, administrationen samt Kompaniet.

Nyckeltal

Framtiden

”Håll i, håll ut, följ upp” är ett rättesnöre i socialnämndens verksamhet nu och framöver. Inom förvaltningen kommer arbetet att fortgå för ökad tydlighet och överblick mellan verksamhet och ekonomi.

Ett lednings- och kvalitetssystem för verksamheten ska tas fram, enligt Socialstyrelsens anvisningar. Socialnämndens medverkan i Sveriges Kommuner och Landstings projekt Kvalitetssäkrad Välfärd skall utgöra ett stöd i denna process.

De av socialnämndens beslutade Värdegarantierna ska imple-menteras till all personal inom äldreomsorgen. Den 1 mars införs ”chef i beredskap” för socialnämndens boenden inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktions-nedsättningar.

I samarbete med Landstinget Kronoberg kommer arbetet att fortgå med utveckling av individuellt bemötande, vård och omsorg för boende med demenssjukdomar och/eller andra sjukdomar. Under första halvåret 2013 kommer utvärdering av färdtjänsten att genomföras.

Planering och igångsättning av gruppboende enligt LSS (sex platser) kommer att ske under året. Utveckling och flyttning av verksamhet med korttidstillsyn och korttidsvistelse enligt LSS kommer att ske under året.

Socialnämnden ska arbeta för att hitta olika möjligheter till sysselsättning för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Det innefattar bland annat medverkan i projekt Framtidsste-gen och att arbeta för en samarbetslösning inom Finansiell Samverkan inom Rehabiliteringsområdet/FINSAM, tillsam-mans med Markaryd och Ljungby, Landstinget Kronoberg, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Under året kommer en planering att göras för utslussning från Introduktionsboendet i Älmhult.

Socialnämnden kommer under året genomföra tillsyn enligt Alkohollagen enligt fastställd plan.

Det förebyggande arbetet med barn och unga kommer att fortgå inom ramen för Våra Barn. Detta innefattar bland an-nat att behålla och utveckla gruppverksamheten med föräld-rastöd.

Andel brukare som upplever att

stödet är av god kvalitet, procent NKI* 80

Särskilt boende - (NKI*) 73 73

Ordinärt boende - (NKI*) 74 74

Individ- och familjeomsorg (NKI**) 67 67

Omsorgen av funktionshindrade

(NKI*) 80 85

Grad av enkelhet, indexpoäng 90 83

Genomsnittlig handläggningstid Genomsnittlig väntetid mellan

beslut och verkställighet

Nyttjandegrad på särskilt boende, procent

93 97 93

Nyttjandegrad i hemtjänsst Centrala 74 Övriga 73

Centrala 68 Övriga 65

Centrala 72 Övriga 65

* NKI=Nöjd Kund Index

Suzanne Frank, landstingsråd talade på invigningen

- Älmhults kommun Årsredovisning 2012 -

66

NÄMNdS- OCH BOLagSredOvISNINgar - geMeNSaMMa NÄMNdeN För FaMILJerÄTT