• No results found

redovisningsprinciper och tilläggsupplysningar

ekonomichefens avslutande kommentar

Not 13 Pensionsförpliktelser

1.14 redovisningsprinciper och tilläggsupplysningar

Tkr Framtida minimileasavgifter

som förfaller Summa

framtida

Kopieringsmaskiner 241 579 0 820

Telefonväxel 288 288 0 576

Elevdatorer 1 626 1 429 0 3 055

Bevakningskameror 209 209 0 418

Summa 3 631 5 248 0 8 879

redovisning av intäkter

Älmhults kommun följer Rådets för kommunal redovisning rekommendation RKR 18 om intäkter från avgifter, bidrag och försäljning förutom vad det gäller anslutningsavgifter inom VA-verksamheten. (Läs under anslutningsavgifter) Det innebär bland annat att skatteintäkter och beräknade intäk-ter för kommunal fastighetsavgift periodiseras på 12-delar till det år intäkten hänför sig, att uttag av renhållnings- och VA-avgifter regleras av självkostnadsprincipen, att investerings-bidrag periodiseras över den beräknade nyttjandeperiod för projektet. Förskole-, -äldreomsorgsavgifter, matabonnemang intäktsförs i samband med faktureringen.

1.14 redovisningsprinciper och tilläggsupplysningar

FörvaLTNINgSBerÄTTeLSe

redovisning av va-verksamhet

Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) ställer bland annat krav på att VA-verksamheten skall särredovisas från andra verksamheter. Det innebär bland annat att en resultat- och balansräkning skall upprättas för VA-verksamheten och att över/underuttag ska utjämnas inom verksamheten under en treårsperiod. Älmhults kommun följer lagens krav.

I årsredovisningen finns särredovisning av VA-verksamheten i form av en kort verksamhetsbeskrivning, balansräkning, re-sultaträkning och noter. I rere-sultaträkningen finns overhead-kostnader för tekniska förvaltningen med, men inte för andra gemensamma funktioner då de är av ringa belopp. I bokslutet för 2012 har ett underuttag på 246 tkr återförts till verksam-heten.

anslutningsavgifter

Älmhults kommun följer inte Rådets för kommunal redo-visning rekommendation om intäkter från avgifter, bidrag och försäljning RKR 18 avseende kommunala anslutnings-avgifter. Detta innebär att anslutningsavgifter inte betraktas som en skuld för tjänster som skall utföras över ett antal år i framtiden och inte heller som täckning för investeringsut-gifter. Anslutningsavgifter betraktas som intäkter och redovi-sas direkt över resultaträkningen. Enligt kommunens praxis anses anslutningsavgiften vara en engångskostnad för abon-nenten för rätten att få ansluta sin fastighet till det allmänna VA-nätet och ersättning för upprättande av förbindelsepunkt.

Va-verksamheten har under 2012 sett över sin VA-taxa.

Det gäller att få en rättvisare fördelning mellan fasta delen av taxan och den rörliga delen. Den framtida höjningen av va-taxan kommer att läggas helt på anslutningsavgiften och den fasta delen av taxan för att på det sättet bättre spegla av den verkliga kostnaden för anläggningar respektive produk-tionskostnad för dricksvatten. Ändringen i va-taxan kommer möjliggöra tillämpning av RKR 18 vad avser kommunala anslutningsavgifter i bokslut 2013. I bokslutet för 2012 har totalt 9,7 mkr av anläggningsavgifter reserverats på ett ba-lanskonto som förutbetald intäkt. Det på grund av att det överskjutande delen av debiterad anläggningsavgift uppgick till ett väsentligt belopp långt överskridande det som är nor-malt för ett verksamhetsår och budget.

exploateringsverksamhet

Älmhults kommun följer Rådets för kommunal redovisning rekommendation om klassificering av anläggningstillgångar i exploateringsverksamheten RKR11 Materiella tillgångar.

De tomter som producerats för försäljning i exploaterings-verksamheten redovisas som omsättningstillgångar. Omklas-sificering av markreserv till omsättningstillgång sker när detaljplan fastställts och vunnit laga kraft. Beräkning av an-skaffningsvärde och värdering görs i enlighet med Redovis-ningsrådets rekommendation RR2:02 Varulager. Redovisning av kommunens markexploatering följer Rådets för kommu-nal redovisning idéskrift om redovisning av kommukommu-nalex- kommunalex-ploatering samt Rådets rekommendation om redovisning av intäkter RKR18. Vid försäljning sker redovisning av intäkter och kostnader löpande som exploateringsnetto i resultaträk-ningen. Slutredovisning av ett exploateringsområde sker när alla tomter är sålda eller senast tredje året efter det år exploa-teringen påbörjats.

anläggningstillgångar

Anläggningstillgångar i balansräkningen tas upp till anskaff-ningsvärdet efter avdrag för planenliga avskrivningar. Ingen avskrivning görs på anläggningstillgångar med bestående vär-de. Exempel på sådana tillgångar är gatukroppar, grundkon-struktion av torg och parkeringsplatser, våtmarker för kväve-rening, lakvattendammar med mera. Avskrivningar görs efter en bedömning av tillgångens nyttjandeperiod. Som underlag har Rådets för kommunal redovisning idéskrifter ”Avskriv-ningar – avgränsning, värdering och nyttjandeperioder för immateriella och materiella anläggningstillgångar” och idé-skrift om redovisning av kommunalexploatering använts.

Linjär avskrivning har tillämpats enligt nominell metod och avskrivningen påbörjas innevarande år. Utöver avskrivningar har inga upp- eller nedskrivningar skett av anläggningstill-gångarna.

Finansiella tillgångar

I enlighet med Rådets för kommunal redovisning rekommen- dation RKR 9 Klassificering av finansiella tillgångar har till-gångarna värderats till det lägsta värdet av

anskaffningsvär-Liten kille åker bandvagn

Brandbilen är spännande för barnen

40

FörvaLTNINgSBerÄTTeLSe

- Älmhults kommun Årsredovisning 2012

-det och -det verkliga vär-det på balansdagen. Värderingen har skett portföljvis.

Investering - avgränsning

Till investering räknas utgift för om- och tillbyggnad av fast-ighet/anläggning eller inköp av maskiner och inventarier där summan överstiger ett halvt basbelopp och livslängden be-döms vara minst tre år. I annat fall betraktas utgiften som driftkostnad. Undantag är all datautrustning som betraktas som driftkostnad om värdet understiger ett basbelopp.

avsättning sluttäckning av deponi

Enligt förordningen (2001:512) om deponering av avfall, skulle en anpassningsplan av Äskya avfallsanläggningen läm-nas till tillsynsmyndigheten seläm-nast 1/7 2002. Godkännande av den lämnade anpassningsplanen erhölls från länsstyrelsen våren 2008. Samtidigt beviljade Miljööverdomstolen Äskya avfallsanläggningen ett nytt tillstånd utan tidsbegränsning för fortsatt verksamhet. Enligt detta skall gamla deponin slut-täckas och nya ytor anläggas för mottagning av farlig och an-nat industriavfall. Utgifter för sluttäckning av 12 hektar (ha) gamla deponin enligt dagens priser beräknas till cirka 43 mkr.

I bokslutet för 2012 har en avsättning med 2 282 tkr gjorts och inga avsatta medel använts. Det gör att den totala avsätt-ningen till och med 2012 blev 19 501 tkr. Enligt plan skulle sluttäckningen av gamla deponiytor vara klar 2019. En ny tidsplan och kostnadsberäkning är på gång att tas fram i och med att anläggningen tar emot tillräckligt schaktmassor som duger som utjämningsmaterial och som kommunen till och med få betalt för. Trots att tidsplanen inte kommer att hålla så ser man ändå en chans att utföra jobbet till lägre kostnad än om man skulle köpa alla täckningsmassor.

avsättning intern skadereglering

Under 2012 har kommunen valt att inte göra avsattning för interna skaderegleringskostnader. Avsättningen får inte överstiga 1 mkr. Från denna avsättning kan ersättning sökas för skadekostnader som inte når upp till självriskkostnaden.

Avsättningen följer inte Rådets för kommunal redovisning rekommendation RKR 10.1 Avsättningar och ansvarsför-bindelser. Avsättningen visas i balansräkningen trots att den inte uppfyller villkor i rekommendationen för en avsättning som får visas i balansräkningen. Avsättningen är beslutat av kommunstyrelsen och ska fungera som en buffert för fram-tida kostnader för skadegörelse på och stöld av kommunens egendom. I årets resultat har från denna avsättningen över-förts 149,9 tkr för kostnaden för inbrott och skadergörelse på ungdomsgården Fenix.

Koncernkonto

Tillgångar placerade i koncernkonto redovisas som likvida medel i kommunen. De kommunala bolagens andel redovisas som kortfristig skuld i kommunen och som kortfristig for-dran i respektive bolag.

Transparantdirektivet

Lagen (2005:590) om insyn i vissa finansiella förbindelser med mera, transparanslagen, ställer krav på viss redovisning i offentliga företag, genom krav på öppenhet och sparad re-dovisning. Förklaringen är att motverka konkurrensproblem.

Älmhults kommun har gått igenom redovisningen och den visar att det inte finns några kostnader som överstiger de krav som ställs i transparanslagen.

Sammanställd redovisning

I enlighet med den kommunala redovisningslagen upprättas en sammanställd redovisning. Denna omfattar kommunens verksamhet samt övriga juridiska personer vilka kommunen har ett betydande inflytande över. Detta innebär att Elmen AB, Älmhultsbostäder AB och AB Älmhults kommunala in-dustrifastigheter inkluderas i kommunens sammanställda re-dovisning. Elmen AB är moderbolag åt efterkommande ak-tiebolag. Den sammanställda redovisningen upprättas enligt förvärvsmetoden med proportionell konsolidering. Interna mellanhavanden av väsentlig betydelse har eliminerats mel-lan de ingående enheterna.

redovisning av bidrag till statlig infrastruktur

Redovisning av bidrag till statlig infrastruktur görs i enlig-het med Lag (1997:614) om kommunal redovisning, 5 kap 7 § Bidrag till statlig infrastruktur. Varje bidrag redovisas i balansräkningen och löses upp med årliga enhetliga belopp under 25 år. Upplösningen påbörjas samma år som när be-slutet om bidraget fattats. I not till balansräkningen och re-sultaträkningen anges det för varje projekt det sammanlagda beloppet och vad bidraget avser. Därutöver anges i not den valda tiden för bidragets upplösning hur mycket av bidraget som upplösts och i balansräkningen upptaget belopp.

Redovisning av bidrag till statlig struktur följer också RKR 6.2 om redovisning av bidrag till infrastrukturella investe-ringar, som i sin tur innebär att bidrag till en infrastrukturell investering som beslutats med stöd av lagen (2009:47) om vissa kommunala befogenheter 2 kapitel 1 §, kan tas upp i balansräkningen under posten Bidrag till statlig infrastruktur eller redovisas som en kostnad i balansräkningen.

ekonomiska engagemang inom kommunkoncernen 2012

Kostnader, intäkter, fordringar och skulder, tkr

enhet

Älmhults kommun 2 996 10 467 265 056

Elmen AB

- Älmhults bostäder AB 10 089 2 821 252 056

- AB Älmhults Kommu-

nala Industrifastigheter 378 175 13 000

Skanska har byggt Blåljushuset, här är några ifrån deras underleverantörer. Sven-Göran Johannesson Widings EL, Peter Jalkeskog Bravida VS och Per Andersson Bravida VS

FörvaLTNINgSBerÄTTeLSe