• No results found

Konkrétní požadované znalosti z dopravní výchovy před nástupem

V kapitole 2.1 je zmíněno, že rodina dává dítěti základ, na který škola navazuje.

Proto prvotním úkolem mateřské školy má být ověření znalostí dětí a určení, kde mohou s výukou dopravní výchovy pokračovat (Provalilová 20008, s. 10).

Zároveň je nezbytné při výuce dbát na vědomí přítomnost větších či menších individuálních zvláštností každého dítěte a následně jim obsah a formu dopravní výchovy přizpůsobit. Obsah dopravní výchovy v předškolním vzdělávání se obecně dělí do tří základních skupin podle role, jakou dítě v dopravním prostředí zaujímá.

1Tento cíl považuji za neméně důležitý. Děti se díky němu od útlého věku učí, jak reagovat v případě, že se stanou účastníky dopravní nehody a tak případně mohou zachránit i život.

Dítě v roli chodce

V této oblasti by mělo dítě znát:

• jaké zvuky na ulici vnímat, kam se dívat a čemu věnovat zvýšenou pozornost,

• jak se chovat v určitém dopravním prostředí, například na chodníku, v obytné zóně a na cyklostezce,

• význam signálů na semaforu pro chodce,

• kde může po ulici chodit, kde a jak má přejít silnici bez přechodu i po přechodu,

• nebezpečí plynoucí z různých dopravních prostředků, vědět, že jejich rychlost se liší a stejně tak jejich brzdná dráha.

Dítě v roli spolujezdce

Tuto roli je možné rozdělit na více menších rolí podle dopravního prostředku, ve kterém je dítě spolujezdcem. Jako pasažér v autě dítě musí znát:

• jaká pravidla pro něj jako spolujezdce vyplývají,

• jak se při cestě v autě chovat a s čím si může hrát,

• jak bezpečně do vozu nastoupit a vystoupit, proč a jak používat bezpečnostní pásy.

Jako cestující v hromadných prostředcích musí znát:

• jak se chovat jako cestující v hromadném dopravním prostředku,

• jak se chovat na zastávce,

• jak bezpečně nastoupit a vystoupit,

• jak správně sedět a popřípadě se pevně držet.

Dítě v roli jezdce

Roli jezdce je možné rozdělit v závislosti na prostředku, na kterém dítě jede.

Avšak pravidla a znalosti, které dítě musí mít, jsou pro ně společná. Dítě tedy jako jezdec ať už na kole, koloběžce, tříkolce atd. musí znát:

• jak a kde na příslušném vozidle jezdit nebo nejezdit,

• základní pravidla silničního provozu a význam určitých značek,

• jak dát správně znamení o změně směru,

• jak jezdit ve skupině či na chodníku v pěší zóně,

• jakou používat ochrannou výstroj a za jakým účelem (Provalilová 2008, s. 11).

V této kapitole věnované dopravní výchově bylo zjištěno, že jedním z jejich poslání je motivace dětí k vytvoření pozitivního vztahu k dopravní výchově, bezpečnosti a ohleduplnosti všech účastníků dopravního prostředí. Dále shrnuje základ z oblasti dopravní výchovy, kterému by je měly jejich rodiče učit a současně shrnuje i to, co by měla rozvíjet mateřská škola. Ukazuje tak, co lze očekávat, že by děti mohly znát a současně podává vzorový příklad obsahu a struktury, jež by plánovaný program týdne dopravní výchovy měl splňovat.

5 Shrnutí teoretické části

Z teoretické části bylo zjištěno jakými vývojovými změnami procházejí děti předškolního věku. Výrazně se mění jejich vnímání okolí, více rozumí dění kolem sebe. Lépe také dokáží odhadnout, co je správné a co není. Po tělesné stránce se výrazně lepší jejich pohybové možnosti, zdokonaluje se koordinace vlastního pohybu a zvládají více jednoduchých úkonů. Tento věk je také specifický velkým zájmem o hraní her, rádi hrají hry na role i volné hry, pomocí obou způsobů lépe navazují kontakt se svým okolím a rozvíjejí své sociální kontakty. Díky hrám se děti nenásilnou formou učí řadu nových věcí, důležitých pro jejich úspěšný start do školy.

Dále bylo zjištěno jakou roli ve vzdělání svých dětí hrají rodiče a do jaké míry mají vliv na jejich znalosti v předškolním věku i v budoucím vzdělávání. Od rodiny se očekává, že svým dětem předá určitý základ na který bude moct škola navázat.

Pokud je dítě v tomto věku zanedbáváno, může to mít až zásadní vliv na jeho další vzdělávání.

Studiem odborné literatury byl zjištěn souhrn znalostí a dovedností, které by děti měly mít osvojené před nástupem na povinnou školní docházkou. V kapitole věnované dopravní výchově byl zjištěn její význam pro děti předškolního věku.

Studium odborné literatury ukázalo, že děti předškolního věku se stávají velmi ohrožující skupinou v dopravním prostředí. Z těchto skutečností vyplývá, že již v předškolním věku je třeba dbát na kvalitní dopravní vzdělání dětí. Především v oblasti bezpečnostních pravidel. V této kapitole je i shrnuto, jaké znalost by děti z této oblasti měly mít.

Praktická část navazuje na informace zjištěné v teoretické části. Během jejího zpracování jsou brány ohledy na vývojovou úroveň předškolních dětí a při sestavování průzkumu i programu jsou zohledněny možnosti a potřeby dětí. Zároveň je vycházeno z obsahu a kompetencí, které by si dítě mělo během předškolního vzdělávání osvojit.

Z těchto informací a z výsledků průzkumu je vycházeno při sestavování programu.

6 Průzkum

Průzkum je způsob, jakým lze získat potřebné informace. Pro jejich sběr lze využít různých metod. V tomto případě bylo potřeba zjistit úroveň dopravní výchovy ve vybrané mateřské škole. K získání těchto informací bylo využito metody dotazníků, strukturovaného rozhovoru a obrázkových úloh. Každá z metod byla určena pro zkoumání informací od jiných respondentů. Rozhovor byl realizován s paní učitelkou Vlaďkou, která vyučuje třídu předškolních dětí. Dotazníky byly určeny pro rodiče dětí a zkoumaly, jaké zkušenosti s dopravní výchovou děti doposud ze své rodiny získaly. Poslední metodu průzkumu představují obrázkové úlohy určené předškolním dětem, které ověřily znalosti dětí.

Na základě informací, které poskytl průzkum a informací zjištěných v teoretické části, byl sestaven týdenní program dopravní výchovy.