• No results found

Vlastní realizace a reflexe programu

V této kapitole je stručně popsán průběh jednotlivých aktivit a jejich reflexe.

Jsou zde popsány úspěchy i neúspěchy a reakce dětí při jednotlivých činnostech

1. den

1.1. Seznámení s dopravní výchovou

Během ranního povídání byly děti zprvu trochu zaskočené, když slyšely o pojmu dopravní výchova a moc nevěděly, co do ní zařadit. Postupně ale s dalšími tipy svých kamarádů a následným doplněním pochopily, o čem se mluví a ještě dodatečně se hlásily se svými nápady. Během dalších aktivit bylo občas potřeba děti trochu mírnit, protože se pošťuchovaly nebo měly tendenci se překřikovat.

Ranní povídání proběhlo bez problému, jednotlivé úkoly v jeho průběhu na sebe logicky navazovaly. Některé pojmy byly pro děti nové, ale jejich vysvětlení dětem bylo podáno přiměřenou formou a nikdo neměl s jejich pochopením problém. Všechny spolupracovaly a se zájmem se hlásily, odpovídaly na otázky a aktivně se účastnily všech úkolů.

1.2. Nové dopravní prostředky

Některé děti ze začátku nepochopily, jak mohou namalovat jakýkoliv jiný, nový dopravní prostředek než ten, který znají. Po upřesnění se většina dětí pustila do práce a jen některé stále váhaly, a tak jim bylo napovězeno, že nový dopravní prostředek vznikne i domalováním něčeho nového stávajícímu dopravnímu prostředku.

Z volného malování nových dopravních prostředků byla většina děti nadšená, jen některým zvolené téma příliš nesedlo. Přesto je malování dětem blízké a nikdo neměl problém s namalováním alespoň nějakého prostředku.

1.3. Dopravní prostředky

Vzhledem k tomu, že se jednalo o pohybovou aktivitu, byl zájem dětí již od začátku veliký. S pochopením pravidel neměl nikdo problém a všichni si s nadšením několikrát vyměnili dopravní prostředky.

Aktivita děti nadchla. Potvrzením toho byla i skutečnost, že velká část dětí protestovala, když kvůli nedostatku časového prostoru museli po pátém prostřídání její hraní ukončit. Samy se následně dožadovaly o možnost zahrát si hru i další den.

1.4. Pohádka

Během čtení dodržovaly děti klid a se zájmem poslouchaly obě pohádky. Při čtení první pohádky bylo dětem připomenuto, co se za ten den naučily nového. Při ukázání značek v knížce se děti hlásily a oznamovaly, které značky už někde viděly.

Bylo vidět, že je čtení opravdu zaujalo a že je těší, že už samy vědí něco nového.

2. den

2.1. V roli chodce

Děti dobře chápaly, kdo je to chodec a až na jednoho chlapce s výběrem chodců z několika dalších obrázků neměl nikdo problém. Při následném učení pohybové básničky vznikl problém, jelikož děti seděly v kruhu, byly z ukazování stran zmatené.

A tak byly vyzvány vstát a vyrovnat se do řady, pak už šlo učení bez problému. Další problém vznikl při pokusu o ukázku rozdílnosti brzdné dráhy dle povrchu. Autíčko ani na nejhladším povrchu nejelo nikterak výrazně rychleji, a tak byla dětem brzdná dráha popsána na nich samotných. A sice, že na mokré hladké silnici či v zimě na ledu se sklouznou mnohem snáz než na povrchu hrubém a suchém. Ostatní činnosti probíhaly tak, jak měly.

Dnešní povídání bylo o něco rušnější. Děti měly větší sklon povídat si mezi sebou.

Opačnou reakci vyvolalo učení se pohybové básničce, od které bylo očekáváno, že se děti odreagují a budou schopny se dále chvíli v tichosti soustředit. Naopak byl

následně problém je opět utišit. Nové pojmy a jejich význam děti v celku rychle pochopily. Jednotlivé úkoly plnily s nadšením a se zájmem pozorovaly i pokus k brzdné dráze. Celkově bylo povídání pro děti možná trochu zdlouhavé, ale až na občasné vyrušování jej zvládly pozorně celé vyposlechnout.

2.2. Kamarád, který je v noci vidět rád

Při vysvětlování významu reflexních prvků se některé děti aktivně hlásily a chlubily se, kde všude je viděly nebo kde je na oblečení mají. Panáčka si všichni zvládli sami nebo s menší pomocí obkreslit. Při společném polepování měly děti místy problém uvědomit si strany, a tak byly obcházeny a případně opravovány.

Jelikož ještě zbylo hodně reflexních prvků a byl o ně velký zájem, bylo dětem po společném zkontrolování panáčků povoleno si je dál libovolně polepit.

Lepení reflexních prvků na celé aktivitě sklidilo největší úspěch. Děti pracovaly v klidu a bez problémů. Aktivita vhodně navazovala na předchozí vyprávění a po vyvěšení obrázků dětem i poskytla názornou ukázku funkce reflexních prvků.

2.3. Zvuková poznávačka

Jelikož bylo hezké počasí, mohla se hra uskutečnit venku na trávě. Děti seděly v tureckém sedu. Pravidla hry pochopily rychle, jen některé z dětí měly problém s jejich dodržováním, a tak musely být párkrát napomenuty. Během hry bylo pohlídáno, aby se prostřídaly a měly možnost se zapojit všechny děti.

Hra děti bavila, a tak s jejich požádáním byly víckrát dokola vystřídány všechny dopravní prostředky. S určováním stran měly ze začátku trochu problém, ale ke konci hry bylo možné sledovat znatelné zlepšení. Aktivita byla zvolena odpovídajícím možnostem dětí a zároveň přispěla k jejich zlepšení.

2.4. Pohádka

Za pomoci dětí bylo připomenuto, co se Kubík den předem naučil. Na to bylo navázáno další čtením. Děti pozorně naslouchaly, co jim je čteno. I ty, které měly jít po obědě domů, seděly na židličkách a pozorně poslouchaly.

Čtení z knížek děti opět v klidu poslouchaly. Pohádky navazovaly na ranní výklad a tak bylo dětem připomenuto, co se naučily nového.

3. den

3.1. V roli jezdce

Některé děti váhaly nad pojmem jezdec, ale brzy díky příkladům ostatních jej také pochopily. Při určování částí kola měly některé děti problém svojí část poznat, ale společně bylo nakonec kolo popsáno a vysvětlen význam celého vybavení. Hra na schovávání jednotlivých dílů vybavení, byla pro děti zábavným odreagováním, jen po hře bylo zapotřebí jejich opětovného utišení. Během popisu dalších ochranných prostředků, pravidel, semaforů a během vysvětlení nové skupiny značek, byly děti hodné, velmi aktivní a měly chuť průběžně vyprávět své zážitky. Jejich vyprávění z důvodu časového nedostatku muselo být citlivě přerušeno a zároveň jim bylo přislíbeno, že vyprávět své zážitky budou moct později.

Během povídání děti spolupracovaly s velkým nadšením a s chutí podělit se o své zkušenosti, pro které bohužel nebylo tolik časového prostoru. Obsah povídání byl dětem blízký, přiměřený a relativně lákavý a tak vydržely téměř celou dobu v klidu poslouchat. Každý další bod povídání navazoval na předchozí.

3.2. Dobře vybavený cyklista

Během úvodní motivace byly děti napjaté, protože nevěděly, kam je vyprávěním mířeno a co budou následně vytvářet. Jejich nadšení výrazně stouplo, když zahlédly třpytivé barvy, kterými si na závěr budou moct vyzdobit svá vybavená kola.

Během vybavování kol bylo potřeba děti obcházet a společně kontrolovat, jestli mají skutečně domalováno veškeré potřebné vybavení.

Děti byly nadšené především ze závěrečné techniky zdobení třpytivými barvami.

Velká část dětí byla prací nadšená i proto, že se jim moc líbil vzor kola. Aktivita byla zvolena tak, aby navazovala na ranní povídání a procvičila další užitečné znalosti dětí.

3.3. Semafor

Pravidla hry byla jednoduchá a tak neměl nikdo s jejich pochopením problém.

Opět šlo o akční činnost, a tak byl zájem dětí veliký. Pro vyzkoušení znalosti barev bez názorné ukázky byly barevné obrázky na chvíli schovány a platnost barvy byla párkrát pouze zavolána.

Z nadšení dětí během hry bylo zřejmé, že je aktivita baví. Nikdo neměl problém po přistižení, že nereaguje na světelný signál, s potrestáním formou pěti dřepů.

3.4. Pohádka

Před samotným čtením bylo zopakováno, co už se Kuba z pohádky naučil.

Děti se hlásily a vzpomínaly. Během pohádek jim byly ukazovány obrázky značek a zopakován jejich význam.

Děti se zájmem naslouchaly a aktivně odpovídaly na případné dotazy, jen některé musely být během čtení párkrát napomenuty.

4. den

4.1. V roli spolujezdce

I když děti některá pravidla bezpečnosti už znaly, nevěděly většinou, proč je musí dodržovat. Tyto informace jim byly podány, případně ukázány. Velmi pozitivně reagovaly na ukázku pokusu s volnými předměty ve voze a současně velký zájem v nich vzbudilo vajíčko přilepené izolepou k autíčku a následně s ním provedený pokus. Problém nastal v momentě, kdy bylo autíčko s volně položeným vajíčkem posláno proti zdi a i když vajíčko z auta vypadlo, nerozbilo se. Dětem bylo vysvětleno, že to by se stalo v případě malého nárazu. Při dalším nárazu pouze lehce popraskalo, tentokrát bylo dětem vysvětleno, že by v takovém případě byly také potlučené či měly něco zlomené. Po dalším nárazu se vajíčko konečně rozbilo a dětem bylo vysvětleno, že to už by se jednalo a velmi vážné zranění. Během scének, kdy si děti zkoušely kupovat a prodávat jízdenky, bylo potřeba děti obcházet a kontrolovat a případně jim zopakovat, co je důležité při koupi říct. Během opakování značek děti bez problému zvládaly určovat jejich tvary.

Během povídání byly děti pozorné a aktivně odpovídaly na otázky a účastnily se všech zadaných úkolů. Po proběhlém pokusu a scénkách byly děti opět hůř utěšitelné. Byly plné zážitků, o kterých si mezi sebou potřebovaly povídat. Toto společné povídání bylo vzhledem k nabytému obsahu delší než ostatní a od toho se odvíjela i ke konci horší soustředěnost dětí. Jednotlivé části povídání na sebe logicky navazovaly a byly podávány příjemnou a srozumitelnou formou přiměřenou

věku dětí.

4.2. Malované tvary a značky

Přestože úvodní rozdělení papírů do šesti okýnek bylo prováděno postupně, měly s pochopením některé děti problém. Tyto děti byly dodatečně obcházeny a za pomoci to zkoušely znovu. Kreslení tvarů dětem dělalo větší problém než jejich samotné poznání, přesto to někdy s větší, jindy s menší pomocí, všechny zvládly. Následně si děti připomněly podobu jednotlivých značek jejich vybarvením k příslušnému tvaru.

Tato aktivita byla pro děti asi tou nejnáročnější. Měly zde více úkonů, které musely zvládnout. Během ní musely dobře poslouchat pokynů instruktora, musely správně určit pozice, nahoře, dole, uprostřed, vpravo, vlevo a správně namalovat dané tvary. Bylo potřeba děti často obcházet, protože se hlásily a ujišťovaly či se ptaly jestli pracují správně. Ve výsledku měla převážná většina dětí odpovídající obrázek slovnímu diktátu.

4.3. Na značky

Pravidla hry děti pochopily vcelku rychle a v jejím průběhu nevznikl žádný problém. Všichni aktivně přibíhali se značkami a následně byli někteří z nich povýšeni, což pro ně bylo velkou motivací.

Aktivita byla vybrána jako navázání na ranní procvičování tvarů a významu vybraných dopravních značek. Její forma děti bavila především proto, že mohly běhat a měly během ní možnost postupu z hráče na kontrolora.

4.4. Pohádka

Před posledním čtením pohádek bylo s dětmi opět zavzpomínáno, co už Kuba zažil a co se naučil. Následně byla dočtena kniha Hravá autoškola a poslední pohádka o dopravní značce.

Děti se aktivně účastnily vzpomínání na Kubíkova dobrodružství a byly zklamány, že už je konec knížky. Z toho lze soudit, že je knížka obsahem nadchla.

I paní učitelka se po dočtení přihlásila o názvy obou knížek a přislíbila dětem, že je do jejich knihovny brzy zařadí.

5. den

5.1. Shrnutí dopravního týdne

Během posledního povídání byly děti nadšené, že na kladené otázky znají odpovědi a aktivně se hlásily i plnily zadané úkoly. V tomto povídání mluvily především děti a to byl možná i důvod, proč byly opravdu hodné. Jediný problém byl, když některé nedočkavé děti vykřikovaly odpovědi dřív než na ně přišla řada, v takovém případě jim bylo citlivě vysvětleno, že je moc dobře, že odpověď vědí, ale že musí vydržet, než na ně přijde řada.

Během opakování děti odpovídaly převážně dobře a s nadšením. Postup opakování odpovídal struktuře předchozích dní a připomínal dětem vše, co se naučily nebo co by měly po týdnu znát. Jednotlivé úkoly byly zvoleny způsobem odpovídajícím obsahu dosavadního povídání.

5.2. Co si pamatuji?

S pochopením zadání děti neměly problém, jelikož už tuto aktivitu jednou absolvovaly. Během samotného vyplňování testu obrázkových úloh se však řada dětí hlásila a potřebovala některé úkoly znovu vysvětlit či upřesnit jejich zadání.

Děti pracovaly především samostatně a bez problémů. Většinou pyšně odevzdávaly vyplněné papíry a těšily se na přislíbené správné odpovědi a zároveň na vyhodnocení jejich výsledků. Test probíhal rychleji než předchozí, z tohoto faktu lze usoudit, že jeho vypracování bylo pro děti již snadnější.

5.3. Vyhodnocení

Dětem byly ukázány a společně probrány správné výsledky testu. Děti aktivně hlásily, které odpovědi měly stejně vyplněné a už se nemohly dočkat vyhodnocen.

Zklamané tváře, které nebyly nejlepší, byly vzápětí nadšené, protože všem dětem bylo následně poblahopřáno, že úspěšně absolvovaly týden dopravní výchovy a všichni dostaly diplomy a stejné odměny.

Děti byly velmi mile překvapeny, když byly všechny pochváleny a odměněny.

Dárky i diplomy se jim moc líbily a jednotlivě děkovaly nejen za odměny, ale i za hezký týden.