• No results found

Tvorba a realizace vlastního autorského průzkumu

Dotazník

Pro sestavení dotazníku bylo vycházeno z cílů průzkumu a odborné literatury.

Jednotlivé otázky byly sestaveny tak, aby postupně zjišťovaly potřebné informace a zároveň aby odpovídaly zkoumané problematice. Byly pokládány jednoduchou, nemanipulativní a srozumitelnou formou. Dotazník obsahoval celkem 23 otázek

uzavřeného, polouzavřeného i otevřeného typu.

Struktura dotazníku byla členěna do dvou částí. První část dotazníku je zaměřena na získání základních informací o respondentech. Dané otázky zde byly vybrány tak, aby zjistily informace o zkušenostech a možnostech rodičů z dopravního prostředí. Druhá část je zaměřena na jejich děti. Zde byl výběr a formulace otázek podán tak, aby zkoumal, jaké znalosti a zkušenosti jejich děti s jednotlivými dopravními prostředky a případně s jízdou a bezpečném chování v nich mají. Dále pro zjištění, jaký obsah vědomostí podle rodičů děti mají, jim byly podány otázky, zjišťující, jestli a jaké dopravní značky či pravidla bezpečného chování na pozemních komunikacích jejich děti znají. Poslední otázky byly vybrány proto, aby zjistily, jestli jsou rodiče s dopravním povědomím svých dětí spokojeni a kde se domnívají, že by si tyto informace jejich dítě mělo případně doplnit. Přesné znění otázek lze nalézt v dotazníku, který je součásti příloh.

Aby došlo k co největšímu zachování anonymity, byla v šatně mateřské školy připravena krabice s vyříznutým otvorem pro vyplněné dotazníky. Rodiče tak mohly bezpečně odkládat své vyplněné dotazníky aniž by se museli bát, že jejich právě vrácený dotazník si někdo další neoprávněný přečte. Pro lepší přehlednost počtu odevzdaných dotazníků byli rodiče požádáni, aby na vrchní stranu krabice vždy při odevzdání udělali čárku.

Dotazníky byly rodičům předány paní učitelkou, které byly vysvětleny veškeré potřebné informace. Ta dotazníky rodičům postupně rozdala ve dnech od 20. 5. 2015 do 27. 5. 2015. Ve stejné době rodiče dotazníky postupně vraceli.

Rozhovor

Rozhovor byl sestaven tak, aby odpovídal cíli průzkumu. Pro jeho provedení byl zvolen způsob strukturovaného rozhovoru, předem bylo připraveno 20 otevřených otázek. Stejně jako v dotazníku, i při rozhovoru byly pokládány jednoduché a srozumitelné otázky vztahující se k danému tématu.

Struktura rozhovoru byla uspořádána do čtyř částí. V první části jsou obsaženy otázky zaměřující se na základní informace o respondentce. Zjišťují délku její

učitelské praxe, zkušenosti a znalosti z dopravního povědomí. V druhé části byly otázky formulovány tak, aby zjistily respondentky názor na zkušenosti a znalosti dětí v této oblasti, které si nesou ze své rodiny. Dále na význam dopravní výchovy v mateřské škole, tomu, co se domnívá, že by děti z této oblasti měly znát a co považuje za skutečně důležité, aby znaly. Třetí část rozhovoru je zaměřena na zjištění její vlastní iniciativy v rámci dopravní výchovy. Zde byly otázky položeny proto, aby zjistily, co a jak v této oblasti respondentka vyučuje, jaké pomůcky k výuce používá, jak často se jí věnuje a jestli ji využívají i mimo mateřskou školu. Čtvrtá část zjišťuje respondentky názor na dostupnost dopravních materiálů, její spokojenost či nespokojenost s vybavením a poskytováním potřebných materiálů mateřskou školou.

Poslední část je věnována jejímu obecnému názoru na dopravní výchovu v mateřské škole a jejím postřehům, které by na ní případně chtěla změnit.

Rozhovor byl uskutečněn v mateřské škole v Bílé dne 20. 5. 2015. Proběhl ve třídě předškolních dětí, pro respondentku příjemném a známém prostředí. Nejdříve jí byly poskytnuty informace ohledně využití a účelu, pro který je rozhovor prováděn.

Následně byla respondentka informována, jakým způsobem bude rozhovor probíhat a poté byl uskutečněn samotný rozhovor, který trval zhruba 15 minut. Přesné znění otázek a celý rozhovor je uveden v přílohách.

Test obrázkových úloh

Obrázkové úlohy byly zvoleny tak, aby odpovídaly zvolenému cíli. Jednotlivé úlohy byly vybrány přiměřeně věku a schopnostem dětí. Snahou bylo vybrat takový způsob vypracování, aby bylo pro děti zřejmé, pochopitelné a pokud možno jednoduché. Celkem test obsahoval čtyři samostatné úlohy zjišťující různé dopravní povědomí dětí.

Struktura testu byla členěna podle oblastí, které byly vybrány k prozkoumání.

První oblast zkoumala povědomí dětí o semaforech. Zde děti měly správně vybarvit dva druhy semaforu a přiřadit jejich použití chodci nebo vozidlu. Druhá část byla zaměřena na znalost podoby dopravních značek. Děti měly vybarvit 6 základních dopravních značek. Třetí oblast sloužila ke zjištění schopnosti dětí

přiřadit a namalovat některé dopravní prostředky podle druhu dopravy. Podle namalovaného prostředí vody, nebe, silnice a kolejí měly děti určit, které dopravní prostředky k nim patří a pokusit se je namalovat. Poslední oblast zkoumala znalosti dětí z oblasti bezpečnosti na dopravních komunikacích a znalosti některých dopravních pravidel. K tomu posloužilo 6 obrázků, na kterých měly děti za úkol najít a zakroužkovat, co je na dané situaci špatně. Dále měly kroužkovat místa, kde si myslí, že něco chybí nebo by mělo být jinak.

Obrázkové úlohy byly předškolním dětem v mateřské škole Bílá rozdány, mnou jako studentkou dne 25. 5. 2015. Před samotným rozdáním byly děti pro vyplnění testu motivovány.3 Následně bylo dětem vysvětleno, proč test píší a k čemu bude sloužit. Každé dítě dostalo připravené pastelky základních barev (červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, hnědá, černá) a pak dostaly pokyn rozmístit se po třídě, tak aby k sobě byly zády a navzájem si neviděly do papírů. Po rozmístění byl dětem ukázán první list obrázkových úloh a postupně vysvětleno, jak v něm mají postupovat. Když děti začaly postupně dokončovat první list, byl jim rozdán a jednotlivě vysvětlen druhý. Po dokončení i druhého listu se děti na oba dva podepsaly, odevzdaly je a mohly si jít v tichosti hrát na koberec.