• No results found

Kraftsamling för att bygga nytt

In document 2 0 1 6 (Page 77-80)

8. Effektiv kollektivtrafik för högre tillväxt och minskad trängsel 66

8.9 Kraftsamling för att bygga nytt

75 (167) Diarienummer LS 2015-0039 LS 1312-1542

förväntar sig dessutom att kollektivtrafiken ska fungera, oaktat vem som bär ansvaret för olika delar av densamma.

Till det ska läggas att Stockholms läns landsting betalar 160 miljoner kronor årligen i avgifter till Trafikverket för att i slutändan tvingas ställa in tåg på grund av trasiga spår, nedrivna kontaktledningar och misskött underhåll. Samtidigt som vi inte kan vara säkra på att resenärerna får relevant och tillförlitlig information av Trafikverket.

För att stärka landstingets egen förmåga att köra tillförlitlig pendeltågstrafik i Stockholmsregionen genomförs ett omfattande insatspaket som totalt omfattar 12 miljarder kronor. Bland annat genomförs nu följande satsningar:

• inköp av 46 stycken nya X60B-pendeltåg

• Citybanan,de nya egna pendeltågsspåren under centrala Stockholm, färdigställs inom kort och öppnas för trafik. Målet är att med bättre spårkapacitet, fordon och ekonomiska resurser utöka turtätheten på pendeltågen till tiominuterstrafik.

• Byggnation av pendeltågsdepå i Bro

• Byggnation av en ny pendeltågsstation, Vega

• Förstärkningar av pendeltågen mot Uppsala

• Upprustning av Tungelsta station

• Underhållsinsatser av befintliga pendeltåg

Trafiknämnden kommer därtill under 2016 genomföra ett regionalt trafiktoppmöte i syfte att diskutera pendeltågens framtid och framkomlighet i relation till Sverigeförhandlingen.

För att satsningarna ska ge effekt måste regeringen ta sitt ansvar för Stockholmsregionen. Problem kopplat till Trafikverkets ansvarsområden står för ca 70 procent av störningarna i Stockholms pendeltågstrafik. Om den mängd problem som ytterst regeringen har ansvar för att lösa inte åtgärdas kommer stockholmarnas investeringar och insatser att kraftigt förlora i värde.

8.9 Kraftsamling för att bygga nytt

För att fler bostäder ska byggas måste kollektivtrafiken fungera. En

fungerande kollektivtrafik i Stockholmsregionen är en förutsättning för att människor ska kunna ta sig till och från arbete, hem och fritidsaktiviteter.

Kollektivtrafiken och bostadsbyggandet är intimt sammanlänkat i regionen varför det är viktigt att dessa samplaneras i högre utsträckning än i dag.

Den historiska utbyggnaden av tunnelbanan är ett resultat av en väl

genomförd samplanering. Den så kallade Stockholmsförhandlingen innebar att staten, Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Järfälla kommun,

76 (167) Diarienummer LS 2015-0039 LS 1312-1542

Solna stad och Nacka kommun gick samman för att investera i Stockholmsregionen. Resultatet – nio nya tunnelbanestationer, 19 kilometer ny räls och 78 000 bostäder – tjänar som förebild för Sverigeförhandlingen som nu har initierats av regeringen.

Inom ramen för Sverigeförhandlingen är statens ambition att genom utredning, förhandling och dialog säkerställa bland annat förbättrad kollektivtrafik, god infrastruktur i storstäderna med bra förutsättningar för cyklister, samt bidra till att 100 000 nya bostäder byggs.

Arbetet med att samla länets kommuner inför Sverigeförhandlingen fortsätter. Särskilt viktiga investeringar som lyfts in i förhandlingen från Stockholmsregionens sida är Roslagsbanans förlängning till Arlanda och vidare från Östra station samt Spårväg syd. I de samtal som Stockholms läns landsting ska föra i regionen ska också kompletteringar av den nuvarande utbyggnaden av tunnelbanan diskuteras, det vill säga stationer och sträckningar, samt i vilken utsträckning regionen kan enas om att bygga ut tunnelbanan ytterligare.

Arbetet med utbyggd tunnelbana är fortsatt högt prioriterat och ska enligt plan börja byggas under 2016. Planering och utbyggnad av tunnelbanan leds av förvaltning för utbyggd tunnelbana. Stockholms läns landstings ingångsvärde i samtalen är att mot stat och kommuner pröva dels

ytterligare nya tunnelbanelinjer, dels förlängningar av befintliga linjer, dels nya stationer eller hållplatslägen inom ramen för det befintliga linjenätet.

Utgångspunkten för samtalen ska vara ett kraftigt ökat bostadsbyggande och nya arbetsplatser.

Stockholms läns landsting har därutöver begärt inträde i en

projektorganisation för byggnation av Götalandsbanan som är tänkt som en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm och Göteborg via bland annat Borås, Jönköping och Linköping.

Parallellt med den kraftiga utbyggnaden av tunnelbanan pågår arbetet med tvärbanans utbyggnad till Kista och att öka kapaciteten på Roslagsbanan.

Röda linjen ska uppgraderas med nytt signalsystem och nya vagnar för att öka turtätheten och därmed skapa plats för fler resenärer. Likaså investerar Stockholms läns landsting i Citybanans öppnande samt i nya pendeltåg och depåer för att öka kapaciteten i pendeltågstrafiken och upprätthålla en hög kvalitet på såväl tågens driftsäkerhet som den upplevda trivseln hos

resenärerna.

Till detta ska läggas omfattande underhållsinsatser i både

tunnelbanevagnar, pendeltåg, spår och fastigheter i syfte att vårda den

77 (167) Diarienummer LS 2015-0039 LS 1312-1542

attraktiva kollektivtrafik som redan finns i Stockholmsregionen. I det ryms även arbetet med att byta ut gamla hissar och rulltrappor.

78 (167) Diarienummer LS 2015-0039 LS 1312-1542

VERKSAMHET

KULTUR

Kulturpolitikens mål är att bidra till ett fritt, tillgängligt kulturliv med hög kvalitet. I en växande Stockholmsregion har kulturen en självklar roll som spänner över ett vitt område – från att utforska vad det är att vara

människa, till att ge möjlighet att pröva och utveckla sina skapande förmågor och att erövra nya kunskaper.

9. Ett fritt, tillgängligt kulturliv med hög kvalitet

Landstingets kulturpolitik ska vara relevant för det moderna, dynamiska och mångkulturella Stockholms län. Kulturlivet är en mötesplats för stockholmare med ursprung i olika kulturer och delar av världen. Länets mångfald skapar möjlighet för ett kulturliv i världsklass som också kan bidra till en ökad social sammanhållning och bättre integration.

Landstinget ska bland annat bidra till att kulturlivet iStockholms län är tillgängligt, når barn och unga och har hög kvalitet. Landstinget fördelar därför medel till olika organisationer och projekt samt till institutioner som är verksamma i länet. Det avsätts pengar för kulturverksamhet inom

vården och för konstnärlig utsmyckning av landstingets lokaler.Dessutom lämnar landstinget bidrag till Konserthusstiftelsen.

Ett kulturliv av hög kvalitet bidrar även till landstingets vision att

Stockholms län ska vara en av Europas mest attraktiva regioner. Kulturella och kreativa näringar bidrar till en dynamisk region och de offentliga stöden ska utformas för att uppmuntra kulturella och kreativa entreprenörer och kulturskapare.

In document 2 0 1 6 (Page 77-80)