• No results found

Kultur- och fritidssnämndens åtaganden utifrån politiska fokusområden

Ansvarsfull ekonomisk politik

Kommunövergripande mål:

Säkerställa ett effektivt resursutnyttjande med bi-behållen eller förbättrad kvalitet.

Nämndens åtaganden

ÅRETS DELNIVÅ UPPFYLLD Utveckla den systematiska kvalitetsuppföljningen och former-na för ständiga förbättringar (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Vid 2014 års slut ska samtliga nämnder ha etablerat former för kvalitetsuppfölj-ning/redovisning med tydlig koppling till arbe-te med ständiga förbättringar. Handlingsplaner definieras utifrån nämndens utvecklingsbehov inom detta område.

(Bakgrund: Enligt ekonomi- och verksam-hetsstyrningsreglerna ska varje nämnd internt be-handla en fördjupad kvalitetsredovisning minst en gång per år. Nämnden ska också redovisa verksamheternas kvalitet inom ramen för fram-förallt årsredovisning och resultatanalysdagar. ) KOMMENTAR: Åtagandets ambitionsnivå för 2014 bedöms som uppfyllt.

Under 2014 har riktade brukarundersökningar genomförts av Biblioteken i Sollentuna, Arena Sa-telliten och Idrott Sollentuna. Under året har även kultur- och fritidsvaneundersökningen genomförts.

Sammantaget visar dessa undersökningar på för-bättringsområden samt områden som prioriteras av kommunens invånare. Arbetet med att ta fram långsiktiga strategier inom nämndens verksam-hetsområden återstår. En ökad personalresurs med uppgift att ansvara för den långsiktiga strategiska verksamhetsutvecklingen har rekryterats under 2014 och arbetet med att ta fram strategier och ut-veckla processer för kvalitetsuppföljning kommer att genomföras under kommande år.

UPPFYLLT Genomföra utvecklingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksam-heternas kvalitet och effektivitet (samtliga nämn-der).

BESKRIVNING: Detta generella åtagande funge-rar som ”paraply” för viktiga effektiviserings- och kvalitetsåtgärder (handlingsplaner) som respekti-ve nämnd/förvaltning identifierar och prioriterar under höstens verksamhetsplanering. Nämnder-na ska särskilt beakta möjligheterNämnder-na till effektivi-sering genom att etablera samarbete(n).

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

Nämnden identifierade ett antal utvecklings-områden för ökad effektivitet och kvalitet vilka omvandlades till handlingsplaner i samband med verksamhetsplaneringen för 2014. Under året har dessa handlingsplaner genomförts på ett tillfredstäl-lande sätt och ökat kvaliteten och servicen till kom-munens invånare.

Samverkansformer har skapats inom samtliga verksamheter för att effektivisera verksamheterna.

Ytterligare utveckling av former för samverkan mellan nämndens verksamheter samt med andra förvaltningar kommer att fortgå under kommande verksamhetsår.

Under 2014 har projektet ”On the Road” fram-gångsrikt genomförts i samverkan med socialnämn-den. Kultur- och fritidskontoret har även utökad samarbetet med barn- och utbildningskontoret vil-ket resulterat i att nämnden kan erbjuda kommu-nens invånare att hyra skollokaler efter skoltid samt att nämnden erbjuder skolan att använda Edsvik med dess omgivningar och byggnader som resurs i undervisningen.

Biblioteken i Sollentuna har kvalitetssäkrat sitt arbete genom att genomföra en HBT-certifiering av bibliotekets verksamhet och etableringen av proces-ser för fortsatt arbete med HBT-frågor.

Kommunövergripande mål:

Kommunen ska vara en aktiv aktör mot närings-livet

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Aktivt erbjuda sin verksamhet mot näringslivet.

BESKRIVNING: Kultur- och fritidsnämndens verksamhet ska förmedla kontakter och ta initi-ativ till att sammankoppla näringsliv med fören-ingsliv samt erbjuda arenor för arrangemang och friskvård.

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

Nämnden erbjuder näringslivet lokaler för frisk-vård under tider då skol- och föreningslivet inte brukar lokalerna. Inom ramen för Edsvik har även samarbeten med det lokala näringslivet etablerats och fördjupats under året.

Handlingsplanen ”Utvärdering av Kultursko-lans kurser riktade till näringslivet” måste betraktas som endast delvis genomförd. Erbjudandet om möj-ligheten att anlita Kulturskolans lärare för kurser har förmedlats via kommunens nyhetsbrev för före-tagare samt på separat sida på sollentuna.se/foretag men inga företag har utnyttjat möjligheten varför inga resurser lagts på att formellt utvärdera verk-samheten.

Kommunövergripande mål:

Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som skapar attraktiva arbetserbjudanden.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Aktivt arbeta för att implemen-tera reviderad personalpolicy (samtliga nämn-der).

BESKRIVNING: Under hösten 2013 revideras nu-varande personalpolicy och under 2014 ska den sedan, med metodstöd från KLK, implementeras i samtliga verksamheter. I kombination med ar-betet kring vision och internkommunikation be-döms detta åtagande ge en bra grund för fortsatt arbete kring kommunen som attraktiv arbetsgi-vare.

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

Under hösten 2014 har den nya personalpolicyn implementerats i alla nämndens verksamheter.

Kommunövergripande mål:

Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och kommunens verksamheter

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Medarbetares delaktighet och inflytande ska öka (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Enligt samverkansavtalet ska all gemensam kompetens och erfarenhet tas tillvara inom verksamheterna. Nämnden ska analysera hur det interna arbetet enligt nya samverkansav-talet fungerar med arbetsplatsträffar och möten i samverkansgrupper och vid behov vidta åtgärder så att alla verksamheter tar vara på samverkansav-talets möjligheter.

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

Under 2014 har formerna för arbetsplatsträffar formaliserats för att säkerställa att erfarenheter och kompetens tas tillvara inom nämndens verksamhe-ter. Samverkansgrupper finns etablerade för samtli-ga verksamheter. Insamtli-ga större åtgärder har genomförts under 2014 utan arbetet enligt samverkansavtalet bedöms fungera tillfredsställande.

UPPFYLLT Erbjuda utbildningar i coach-ande ledarskap i nämndens verksamheter.

BESKRIVNING: Det är viktigt att uppmuntra kreativitet och idéer i verksamheten. Medarbeta-re och chefer ska utveckla sig själva och kommu-nens verksamhet genom att personal ska erbjudas utbildning i coachande ledarskap.

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

De som under 2013 utbildades inom coachande ledarskap har fortsatt arbeta med sitt ledarskap.

Kunskaperna har följts upp kontinuerligt under året och chefer och medarbetare med en ledarroll har arbetat med att säkerställa att deras ledarskap uppmuntrar till kreativitet och idéer i verksam-heten.

Utbildning

Kommunövergripande mål:

Alla kommunens utbildningsverksamheter ska hålla en hög och jämn kvalitet.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Stödja skolorna i arbetet att ut-veckla skolbiblioteken

Verksamhetsberättelser

BESKRIVNING: I enlighet med nya skollagen har skolbibliotekens roll stärkts. Sollentuna bibliotek ska vara ett stöd till skolorna och erbjuda möj-lighet till stöttning i uppbyggnaden av skolbib-lioteken.

KOMMENTAR: Åtagandet om bedöms som uppfyllt.

Handlingsplanen ”Utvärdera konsultativt stöd till grundskolor för uppbyggnad av skolbibliotek”

genomfördes i syfte att underlätta skolornas upprät-tande av en biblioteksverksamhet som kännetecknas av hög kvalitet. Det utformade erbjudandet har använts av skolor för att få stöd i uppbyggnaden av skolbibliotek. Nämnden bedömer att formerna för samverkan med skolbiblioteken bör ses över för att kvalitetssäkra barn och ungas tillgång till biblio-teksverksamhet framöver.

UPPFYLLT Genom kulturskolan stödja sko-lorna gällande dans och drama i undervisningen.

BESKRIVNING: Kulturskolan kan genom att er-bjuda sin verksamhet till skolorna öka kvalitén i skolundervisningen. Genom att dansen kommer in i skolan kan vi erbjuda elever fler förutsätt-ningar att utvecklas.

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

Kulturskolan har erbjudit sin verksamhet till grundskolorna i syfte att öka kvaliteten i skolunder-visningen.

Handlingsplanen ”Erbjuder grundskolorna ar-betssättet estetiska lärprocesser för dans” är genom-förd. Kulturskolans lärare i dans och drama har utformat ett program för hur dans och drama kan användas i grundskolan. Detta program har presen-terats för skolorna.

Kommunövergripande mål:

Skapa förutsättningar för ett livslångt lärande.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Bidra till att demokratisera tek-nikutvecklingen

BESKRIVNING: Nämnden ska arbeta för att ska-pa lokala arenor för samhällsdebatt och kulturak-tiviteter enligt modellen Arena Edsberg. E-böck-er är centrala för att tillgängliggöra littE-böck-eratur till en större målgrupp. I samarbete med andra aktö-rer ska nämnden underlätta teknikanvändningen för de äldre

KOMMENTAR: Åtagandet att bedöms som uppfyllt.

E-böcker är centrala för att tillgängliggöra litteratur

till en större målgrupp. Arbetet med att aktivt er-bjuda ny teknik till en större målgrupp har blivit en integrerad del av bibliotekets verksamhet.

Handlingsplanen ”Demokratisera teknikut-vecklingen” genomfördes i syfte att tillgängliggöra, skapa delaktighet och ge förståelse för den digitala utvecklingen för personer som är 70 år och äldre.

Biblioteket har genomfört utbildningar och de-monstrationer av IT-system riktade till aktuell målgrupp. Enskilda obokade visningar för besökare ur målgruppen genomförs löpande vid förfrågan.

Bibliotekets personal bistår besökare ur målgruppen med hjälp med egen nedladdning av e-böcker och talböcker.

Målvärdet för måttet antal genomförda utbild-ningstillfällen för personer 70 år och uppåt är upp-nått och överträffat. På grund av tekniska svårighe-ter har inte måttet avseende antal uthyrda e-medier kunnat analyseras.

Omsorg

Kommunövergripande mål:

Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och självständigt liv.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Utveckla och tillgängliggöra fri-tidsverksamhet för unga med funktionsnedsätt-ning.

BESKRIVNING: Det finns ett stort behov av fri-tidsverksamheter för funktionsnedsatta barn och ungdomar. Nämnden vill arbeta för att möjliggö-ra för funktionsnedsatta att utnyttja fritidsverk-samhet genom att informera om och utveckla ut-budet i samverkan med närliggande kommuner KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

Nämndens aktiva arbete med att skapa fri-tidsverksamheter och möjligheter för barn och ung-domar i behov av särskilt stöd bidrar till det kom-munövergripande målet att ”Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och själv-ständigt liv” då behovet av en meningsfull fritid är mycket stort i denna grupp.

Under året har Rösjöbadet blivit mer tillgängligt för funktionshindrade tack vare en anpassning av badet inklusive uppförandet av en rullstolsramp i anslutning till badet. Dessutom har ett utegym an-passat för personer med funktionshinder uppförts.

Samverkan med närliggande kommuner som

be-driver liknande verksamheter har fördjupats. Flera gemensamma projekt har genomförts och planering-en fortgår för kommande verksamhetsår. Sollplanering-entuna kommun var värdkommun för fritidsmässan ”min-fritid.nu” under hösten 2014 i samverkan med ett tiotal kommuner i närområdet.

Integration och kommunikation

Kommunövergripande mål:

Öka öppenhet och mångfald, så att barn, ungdo-mar och vuxna är trygga och engagerade.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Utveckla samarbetet med fören-ingslivet för att möjliggöra för fler ungdomar att ta del av fritidsaktiviteter

BESKRIVNING: Nämnden vill i samarbete med föreningslivet möjliggöra för fler av kommunens barn och ungdomar att vara aktiva i idrotts- och kulturaktiviter. Genom att öppna upp verksam-heten och ge barn och ungdomar möjlighet att under en sommarvecka prova på aktiviteter så-som fotboll, friidrott, instrument etc. i samver-kan med förenings- och fritidsledare nås nya målgrupper av barn och ungdomar som annars inte har möjlighet till kultur- och idrottsaktivi-teter.

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

Nämnden har, i samarbete med föreningslivet, möjliggjort för kommunens barn och ungdomar att vara aktiva i idrotts- och kulturaktiviteter.

Handlingsplanen ”Utveckling av Sollentuna Summer Camp” har genomförts och ett ökat antal av kommunens ungdomar fick prova på ett antal av kultur- och fritidsnämndens verksamheter i samver-kan med föreningslivet. Deltagande av grupper med barn och ungdomar som annars medverkar i be-gränsad utsträckning i liknande verksamheter har särskilt beaktats i syfte att minska sociala barriärer mellan vissa grupper av barn och ungdomar och nämndens verksamheter. Sommarjobbande ungdo-mar har även deltagit i arrangemanget. Dessa har rekryterats i samverkan med utbildnings- och ar-betsmarknadsnämndens enhet Möjligheternas kon-tor. Nämndens verksamheter har även utvecklats på så vis att de i större utsträckning än tidigare är öppna och tillgängliga under sommarhalvåret.

Kommunövergripande mål:

Öka möjligheterna för invånarna att vara delakti-ga i kommunens utveckling.

Nämndens åtaganden

DELVIS UPPFYLLT Eftersträva ett enkelt och begripligt språk i information och texter som är avsedda för invånarna (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: För att stärka demokratin och människors delaktighet behöver kommunens information som riktar sig till invånarna vara be-griplig. Det innebär både övergripande informa-tion och texter som riktar sig till enskild, såsom beslut.

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som delvis upp-fyllt.

Handlingsplanen ”Öka informations- och ny-hetsflödet kring viktiga händelser och beslut” har genomförts. En ny kommunikatörsfunktion har skapats på kultur- och fritidskontorets kansli för att skapa ökad samordning av kommunikationen gentemot såväl kommunens invånare som inom kommunens egen organisation. Omfattningen av information som publiceras kring större händelser inom nämndens verksamheter har ökat. Även kom-munens informationsstöd till kulturföreningarna har förbättrats.

Handlingsplanen ”Öka kunskapen om vikt av klarspråk bland medarbetarna” har inte genom-förts eftersom kommunens övergripande satsning på klarspråksutbildningar inte genomförts.

Kommunövergripande mål:

Utveckla den interna kommunikationen.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Tydliggöra kommunens och förvaltningarnas interna kommunikationssys-tem och tillhandahålla verktyg för att tydliggöra vem, hur och vad som kommuniceras (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Arbetet syftar till att öka effekti-viteten i verksamheten, hålla ordning och reda i kommunikationen och ge goda förutsättningar för ledning, styrning och lärande.

KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

En intern kommunikationsplan har upprättats i enlighet med handlingsplanen ”Utarbeta plan för kultur- och fritidskontorets interna kommunika-tion”.

Verksamhetsberättelser

ÅRETS DELNIVÅ UPPFYLLD Delaktighet i skapande av forum för dialog med andra verk-samheter

BESKRIVNING: Nämnden ser ett behov av att vara delaktig i skapande av forum där frågor som berör flera förvaltningar kan lyftas, exempel-vis med barn- och utbildningskontoret rörande samverkan och samutnyttjande av lokaler KOMMENTAR: Åtagandet bedöms som uppfyllt.

Nämnden är aktiv i skapande av forum för frå-gor som berör flera förvaltningar. Syftet med dessa forum är att bidra till en god och tillfredsställande kommunikation mellan förvaltningarna i syfte att identifiera områden för kunskapsöverförening och

effektivisering. Detta är särskilt viktigt för verksam-heter som i stor utsträckning berör varandra men som organisatoriskt tillhör olika nämnders ansvar-sområden.

Handlingsplanen ”Uthyrning av skollokaler” är uppfylld. Nämnden har tillsammans med barn- och utbildningsnämnden möjliggjort uthyrning av skollokaler efter skoltid. Uthyrningen koordineras av kultur- och fritidskontorets kansli.

Träffar för fritidsledare från kultur- och fritids-kontoret respektive barn- och utbildningsfritids-kontoret har ägt rum där gemensamma frågor har diskute-rats. Dock har ingen vidareutveckling av samver-kansformen genomförts.

Budgetuppdrag

Typ av uppdrag Uppdrag Krav återredovisning Kommentar 2014 – Från

prel budget 2015

Översyn av samverkans-formerna med fören-ingarna när det gäller idrotssanläggningar.

KS januari 2015 Avslutad (enligt plan)

KFN beslut 2014-12-02

2014 – Från KF

budget 2014 Inför budget 2015 får kultur- och fritidsnämn-den i uppdrag att utreda förutsättningar för att anlägga ett utomhusbad i kommunen.

Återredovis-ning i samband med preliminär budget 2015 och meddelas fullmäktige

Avslutad

(enligt plan) KFN beslut 2014-02-13

2013 – Från KF

Budget 2013 Kultur- och fritids-nämnden får i uppdrag att inventera behovet av idrottsanläggningar.

Förslaget ska innehålla realistiska behov och prioriteringar.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade 2013-09-27 om redovisning av uppdraget.

Arbetet med att komplette-rade redovisningen pågår för närvarande och beräknas kunna redovisas under våren 2015.

Övriga utvecklingsinsatser

Under 2014 har kultur- och fritidskontoret in-stiftat en medarbetargrupp för att stimulera delaktighet, engagemang och samverkan bland medarbetarna i de olika verksamheterna. Ett par representanter från varje verksamhet medverkar i gruppen och över tid kommer personerna i grup-pen att bytas ut så att så många som möjligt får en möjlighet att medverka. Det är förvaltningens förhoppning att medverkan i gruppen kommer berika de medarbetare som är valda från

respek-tive verksamhet men även ge en ökad känsla av delaktighet bland alla medarbetare. Syftet med gruppen är också att medarbetarna ska kunna bidra till att kvalitetssäkra och effektivisera verk-samheterna genom samverkan över verksamhets-områdena.

Kultur- och fritidsnämnden har lanserat ett antal e-tjänster på kommunens hemsida för att förenkla kontakten med kommunen. De e-tjäns-ter som lanserats rör ansökan om föreningsstöd och stipendier samt lokalbokningar.

Nulägesanalys

Sollentuna kommuns kultur- och fritidsvaneun-dersökning genomfördes under hösten 2014 och den kommer att ligga till grund för kultur- och fritidsnämndens arbete med att ta fram strategier för kommande kultur- och idrottssatsningar.

Under 2014 genomfördes en översyn av stö-det till föreningarna i kommunen. Kultur- och fritidskontoret har fått i uppdrag att fortsätta ar-betet med att se över hur stödet fördelas mellan föreningarna och mellan invånarna i kommu-nen. Syftet med uppdraget är att säkerställa att kommunens stöd används på ett lämpligt sätt och i enlighet med kommunens intentioner.

Idrottsverksamheten

Kultur- och fritidsnämnden planerar för uppfö-randet av totalt fyra idrottshallar innan 2018 för att tillgodose idrottsföreningarnas behov av fler träningstider. Samtidigt visar övergripande tren-der i samhället allt mer idrotts- och kulturaktivi-tet utförs utanför det traditionella föreningslivets ramar. Kultur- och fritidsnämnden samarbetar med trafik- och fastighetsnämnden för att hitta ytor som är lämpliga som aktivitetsytor för spon-tanaktivitet.

Biblioteksverksamheten

Antalet besökare på biblioteken ökade under 2014 och nedladdningen av e-böcker ökade med ca 30 procent jämfört med 2013. Biblioteken har under en normal verksamhetsvecka öppet 99 timmar. Nationella mätningar visar att bibliote-ken i Sollentuna är bland de med högst tillgäng-lighet i landet. Effektiviseringar har genomförts i verksamheten för att kompensera för utebliven pris- och lönekompensation.

Barnkultur

Cirka 3 565 besök har noterats på de 50 föreställ-ningarna kommunen anordnar på vardagar och som främst besöks av barn och pedagoger från förskolorna i kommunen. Antalet besökande till skolföreställningarna är dock i en nedåtgående trend sedan några år tillbaka, i år noterades to-talt ca 1 200 besök på teaterföreställningarna för barn i skolålder. Kultur- och fritidskontoret ser en ökad efterfrågan på helgföreställningarna. An-talet utsålda familjeföreställningar har ökat jäm-fört med tidigare år.

Edsvik

Antalet besökare i Edsvik har ökat under 2014

och så även antalet arrangemang. Parken med slottet och verksamheterna kring Stallbacken och den nya utsiktsplatsen fick ett stort antal röster i Statsbyggnadskontorets medborgardialog ”Bästa platsen” vilket visar att området är uppskattat av invånarna.

Sollentuna Kulturskola

Kulturskolan har under året fortsatt att arbeta utifrån målen att minska köerna, förändra grup-pundervisningen, samt erbjuda dans och drama till kommunens grundskolor. En översyn av per-sonalsituationen har också gjorts och effektivise-ringar genomförts för att kompensera för utebli-ven pris- och lönekompensation.

Fritidsgårdsverksamheten Röda/Blå rummet

Den öppna verksamheten på Röda och Blå rum-met har haft ca 10 000 besök under året. En kväll i veckan är fritidsgården endast öppen för tjejer då vissa föräldrar hade uttryckt oro över att det är övervägande majoritet killar i den ordinarie verksamheten och inte ville låta sina döttrar gå till fritidsgården själva. Under året hade tjejkväl-len ca 735 besökare totalt. Fritidsgården har även erbjudit en mycket välbesökt läxläsningshjälp tre kvällar i veckan.

Ungdomens hus Arena Satelliten

Trots att vårterminen präglades av oroligheter visar mötesplatsenkäten som genomförts inom KEKS-nätverket (Kvalitet och kompetens i sam-verkan) ett förbättrat resultat på Arena Satelliten vad gäller trygghet och bemötande jämfört med föregående år. Tack vare det fokus verksamheten har på att involvera ungdomarna i att utforma verksamheten har Arena Satelliten uppmärksam-mats inom KEKS-nätverket och verksamheten har tagit emot ett antal studiebesök från andra kommuner under året.

Aktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättning

Satsningar för barn och unga med funktions-nedsättning är ett prioriterat område. Sollentuna kommun stod värd för mässan ”minfritid.nu”

som hade ca 2 000 besökare och samarrangerades med kringliggande kommuner. Kultur- och fri-tidsnämnden anordnar musikcafé för unga och vuxna med funktionsnedsättning varje onsdag kväll. Under 2014 har antalet besökare ökat med ca 20 procent och caféet besöks av omkring 75 personer vid varje enskilt tillfälle.

Verksamhetsberättelser

Kommungemensamma personalnyckeltal

Nyckeltal Utfall Utfall Utfall Ref.- 2012 2013 2014 värde

2014

Sjukfrånvaro i % 5,49 4,66 4,80 5

SENASTE KOMMENTAR: Inom kultur- och fri-tidskontoret har den totala sjukfrånvaron ökat mariginellt jämfört med 2013. Det är den kortare sjukfrånvaron som ökar bland män i åldersgruppen 50 år och äldre. Den längre sjukfrånvaron minskar bland båda könen, främst bland kvinnor.

Andel deltidsanställningar 22 %

SENASTE KOMMENTAR: Det är främst inom bibliotek och kulturskola som deltidsanställningar återfinns i förvaltningen. Inom kulturskolan är det vanligt med deltidsanställningar då lärarna ofta har sidouppdrag inom sin konstnärliga

SENASTE KOMMENTAR: Det är främst inom bibliotek och kulturskola som deltidsanställningar återfinns i förvaltningen. Inom kulturskolan är det vanligt med deltidsanställningar då lärarna ofta har sidouppdrag inom sin konstnärliga