• No results found

VerksamhetsberättelserÖvriga utvecklingsinsatser

Rudbeck har under 2014 fokuserat sitt utveck-lingsarbete på Bedömning För Lärande (BFL) och införandet av 1till1 när det gäller elevers till-gång till digital enhet för sitt lärande.

BFL är ett långsiktigt arbete som startade med ett treårigt projekt. Detta utvecklingsarbete går nu in i ordinarie utvecklings- och planarbete med fortsatt hög prioritet.

Införandet av 1till1 som pedagogiskt verktyg har varit prioriterat av verksamheten och även haft stöd av nämndens beslut gällande satsning-en. Olika program och grupper har kommit oli-ka långt men samtliga medarbetare och samtliga elever använder sig nu av iPads som en viktig del av utbildningen. Fortsatt utvecklingsarbete kom-mer att prioriteras och de förstelärare som utsetts under året har här en viktig roll som bärare av utveckling och som stöd för sina kollegor.

Under sommaren 2014 genomfördes med gott resultat en sommarskola för elever på IM-språkintroduktion som bedömdes klara grundskolebetyg med en sådan insats.

Under året har en styrgrupp bestående av fem representanter för civilsamhället och tre repre-sentanter för kommunen arbetat fram ett förslag på lokal social överenskommelse i Sollentuna.

Utgångspunkten för styrgruppens arbete har va-rit de principer som fastslogs i regeringens över-enskommelse från oktober 2008 (IJ2008/2110/

UF.

Nulägesanalys

Arbetsmarknad

Inom arbetsmarknadsområdet finns två verk-samheter: Möjligheternas kontor och Arbetscen-ter. Arbetscenter ansvarar för kommunala arbetsmarknadsåtgärder på uppdrag av arbetsför-medlingen och socialkontoret. Deltagarna kom-mer till verksamheten för arbetsträning, praktik och utvärdering av arbetsförmågan. Dessutom tecknar Arbetscenter avtal kring OSA (offentligt skyddad anställning) med Arbetsförmedlingen.

Under år 2014 var det totalt 165 deltagare som avslutade insats på Arbetscenter. Jämfört med föregående år är det en minskning med 69 per-soner vilket delvis bedöms vara en effekt av Möj-ligheternas kontors start 2013.

Av de deltagare som besvarat Arbetscenters ut-värdering är anser 96 % att de blivit bra bemötta och 81 % av deltagarna tycker att de använt

ti-den på Arbetscenter på ett positivt sätt för deras arbetssökande.

Möjligheternas kontors målgrupper är delta-gare som hänvisas från socialkontoret, arbetslösa ungdomar, nyanlända samt personer med funk-tionsnedsättning som behöver stöd för att kom-ma i arbete. I dagsläget finns det 28 upphandlade coachföretag som erbjuder deltagarna olika for-mer av individuella insatser.

Antalet deltagare har sedan starten ökat från 300 till årets 349. Fler kommer på eget initiativ då verksamheten blivit mer känd.

Av de som fått en coachinsats via Möjligheter-nas kontor har 162 deltagare gått vidare till ar-bete och 42 till studier vilket motsvarar 55 % av de som avslutat en insats. Motsvarande andel för 2013 var 39 %. Majoriteten har gått in i på insats på nivå 1 vilket omfattar tre månader.

En enkätundersökning av deltagarnas upp-fattning genomförs kontinuerligt och publiceras också på sollentuna.se. I nuläget är 94 % som är nöjda med bemötande från sin handläggare på Möjligheternas kontor och 92 % som är nöjda med bemötandet från sin coach.

Vuxenutbildning

Kunskapsparken ansvarar för all kommunal vux-enutbildningen som innehåller; grundläggan-de- och gymnasial vuxenutbildning, utbildning i svenska som andra språk (SFI) samt särskild ut-bildning för vuxna. Den särskilda utut-bildningen för vuxna genomförs via avtal med Sigtuna kom-mun. All övrig vuxenutbildning sker hos upp-handlade utbildningsanordnare. Arbetet med en ny upphandling har påbörjats i samverkan med Täby, Danderyd, Vaxholm, Vallentuna, Upp-lands Väsby, Järfälla och Solna. De nya avtalen kommer att börja gälla from 2015–07–01.

Antalet antagna till Komvux d v s grundläg-gande och gymnasial nivå var 1467. Av dessa var 322 antagna till yrkesvux, 430 till grundläggande och 683 till allmänna gymnasiekurser. Inom SFI var antalet antagna 874. Inom den särskilda ut-bildningen för vuxna har det varit 22 inskrivna deltagare.

Såväl grundläggande som gymnasial nivå och yrkesvux har ökat från 2013, då totalt antal antagna uppgick till 983. Dessutom har lärling tillkommit med 32 deltagare och SFI har ökat med 242 deltagare. Totalt har Kunskapsparkens deltagare ökat från 1615 deltagare 2013 till 2341 deltagare 2014.

En stor ökning inom vuxen utbildningen har

kunnat finansieras genom större statliga bidrag främst vad gäller gymnasial utbildning.

Inom SFI har störst tillströmning skett under andra halvåret varför deltagare har inte uppnått nivå för betyg. Även utbildningsbakgrund kan ha påverkat studietakten. Detta gör att kostnaderna för ökningen ännu inte uppstått.

Under 2014 har Kunskapsparken behandlat 4375 ansökningar, genomfört 907 väglednings-samtal samt tagit emot 3943 besökande på Kun-skapsparkens drop-in tider.

Andelen nöjda deltagare har ökat med 5 pro-centenheter inom Komvux från 80 % till 85 %.

Inom SFI har nöjdhetsgraden höjts med 1 pro-centenhet från 91 % till 92 %. Antalet godkända betyg inom Komvux har ökat med 1 procenten-het (från 83 % till 84 %).

Inom SFI har andelen godkända betyg höjts med 12 procentenheter (från 88 % till 100 %).

SFI har ett nytt betygssystem sedan hösten med nya kriterier för godkänd nivå vilket kan vara en bidragande orsak till en högre måluppfyllelse.

Gymnasieutbildning

Sollentuna kommun ingår i ett regionalt samver-kansavtal gällande nationella gymnasieprogram.

Det innebär att alla elever blir förstahandsantag-na i hela regionen.

Av Sollentunas folkbokförda gymnasielever (ca 2500) studerar drygt hälften på andra gymnasie-skolor än kommunens egenregiskola, Rudbeck.

Sollentunas 43 gymnasiesärskoleelever stude-rar vid fristående skolor eller vid andra kommu-ners gymnasiesärskolor, då Sollentuna kommun inte har någon gymnasiesärskola i egen regi.

Rudbeck når goda resultat. För de flesta punkter där en jämförelse kan göras med övriga gymnasieskolor i regionen eller i landet, preste-rar Rudbeck väl över snittvärden. Beläggnings-graden är hög och söktrycket stort, vilket tyder på att skolans rykte vad gäller såväl kvalitet som trivsel är gott, en slutsats som stärks av betygssta-tistik och brukarundersökningar.

I stort sett samtliga lärare på skolan är behö-riga i de ämnen de undervisar i och skolan och andelen lärare med lärarlegitimation kommer även den att vara på mycket hög nivå när lärar-legitimation blir ett krav för att få sätta betyg (1/7 2015). Lärarna är en avgörande resurs för att uppnå skolans goda resultat. En positiv lö-neutveckling är ett av flera medel för att behålla och rekrytera duktiga lärare, liksom kompetens-utveckling, delaktighet och inflytande över

arbe-tet. Även arbetsmiljön är viktig och det pågår ett systematiskt arbete för att identifiera arbetsupp-gifter som är tidstjuvar och minska stressen för att rikta kraft och engagemang mot undervisning och utbildningskvalitet.

Kommungemensamma personalnyckeltal

Nyckeltal Utfall Utfall Utfall Ref.- 2012 2013 2014 värde

2014

Sjukfrånvaro i % 4,89 5,15 4,58 5

SENASTE KOMMENTAR: Sjukfrånvaron är något lägre för 2014 än föregående år och ligger under gränsvärdet vilket visar att det arbete som pågår inom verksamheterna påverkar sjukfrånvaron po-sitivt.

Andel deltidsanställningar 14,9 %

Framåtblick

Arbetsmarknad

I och med den politiska situationen på nationell nivå efter valet i september 2014 och budgetbe-slutet i december 2014 finns en osäkerhet om vilka förändringar som väntar på arbetsmark-nadsområdet. Utifrån den arbetsmarknadspoli-tik som beslutas nationellt de kommande åren påverkas kommunens roll i arbetet.

Erfarenhet visar att vissa grupper har extra svårt att ta sig ut på eller tillbaka till, arbetsmark-naden. Personer med funktionshinder riskerar att hamna i utanförskap. Särskilt utsatta är de som haft aktivitetsersättning från Försäkrings-kassan men där denna möjlighet upphör efter 29 års ålder. Genom ett unikt samarbete med Svenska Migrationcentret, vilket startar 2015, planeras anställningar för 20 sollentunabor med funktionsnedsättning.

Även gruppen med utländsk bakgrund, och då främst från länder utanför Europa, har svårare att få fäste på arbetsmarknaden. Arbetsförmed-lingen har Etableringsuppdraget för nyanlända flyktingar men även andra inom gruppen behö-ver ofta ett utvidgat stöd, utöbehö-ver Arbetsförmed-lingens ordinarie insatser.

Samarbetet med andra myndigheter utifrån individperspektivet kommer att fortsätta under

Verksamhetsberättelser

2015 och nämnden har för avsikt att vara aktiva inför planeringen av ett eventuellt samordnings-förbund.

Genom den samlokalisering som skett av nämndens arbetsmarknadsverksamheter till en enhet, ökar servicen för sollentunabor inom nämndens prioriterade grupper. Även närheten till Kunskapsparken (vuxenutbildningen) inne-bär utökade möjligheter till samarbete utifrån individens behov.

Även då arbetslösheten minskar hamnar en grupp unga lätt utanför. De utan gymnasial ut-bildning och utrikes födda ungdomar har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är därför viktigt att investera för att få unga att påbörja och slutföra sin gymnasieutbildning. Ju tidiga-re insatser genomförs desto störtidiga-re möjlighet att motverka ungdomars utanförskap. Forskning och olika utredningar visar på att investeringar i ungdomar är väl använda resurser såväl sam-hällsekonomiskt som mänskligt.

Det utvecklingsarbete som påbörjats för grup-pen Unga utanför vill nämnden vidareutveckla långsiktigt utifrån den egna verksamheten i kom-bination med utvecklingen av insatser för unga inom det kommunala aktivitetsansvaret. Ett för-stärkt uppsökande arbete för att snabbare kom-ma i kontakt med unga som riskerar att hamna i utanförskap behöver prioriteras. Insatserna behö-ver sedan individanpassas och utformas utifrån ett långsiktigt åtagande.

Vidare planeras för att utveckla hur verksam-heternas resultat följs upp och vilka indikatorer som behöver arbetas fram.

Vuxenutbildningen

Ett ökat tryck på vuxenutbildningen skulle kun-na uppkomma genom ett eventuellt beslut om rättighet till studier inom Komvux. Förslag finns om ett nytt kunskapslyft och om att göra yrkes-vux till en permanent del i det svenska utbild-ningssystemet för att rusta människor för arbets-marknaden. Om möjligheterna till bidrag under studietiden utvidgas förväntas även detta leda till att fler vuxna väljer att studera inom Komvux.

Undervisning i svenska för invandrare (SFI) är en rättighet för de i Sverige som saknar grundläg-gande kunskaper i svenska språket. Ju fler delta-gare som kommer till SFI, desto större tryck på Komvux.

Flyktingtillströmningen förväntas öka enligt Migrationsverkets prognos. Antalet asylsökande ökade under 2014 och förväntas vara fortsatt

högt de närmaste åren, vilket förväntas leda till ökade volymer inom SFI. Nämnden planerar för analys av orsaker till studieavhopp inom SFI samt påbörja arbetet med ny upphandling för ge-nomförandet av undervisning.

Det finns förslag på att kommunens ansvar för SFI ska förändras genom beslut om en in-tegrering av undervisningen inom Komvux. I och med att utbildningsanordnarna certifieras av Skolinspektionen förs huvudmannaskapet från kommunen till staten som också får ansvar för uppföljning av utbildningsinsatserna.

Gymnasieutbildning

På nationell nivå diskuteras flera förändringar som skulle kunna få stor påverkan på kommu-nens utbildningsverksamhet: en obligatorisk gymnasieskola, begränsningar av vinstuttag i väl-färden och ett eventuellt förstatligande av skolan.

Sollentuna kommun är en växande kommun i en växande region. Stockholms län och Håbo har ett fungerande gymnasiesamarbete som nu utvecklas ytterligare. Elever från Sollentuna har tillgång till hela länets gymnasieskolor, såväl kom-munala som fristående. Antagningen sker på lika villkor, dvs. alla länets ungdomar söker med för-stahandsantagning till samtliga gymnasieskolor.

Inför de utmaningar som en växande ung-domsgrupp utgör, kommer nämnden att under-söka vilka möjligheter som finns att möta en ökad efterfrågan såväl inom kommunen som inom den gemensamma gymnasieregionen. Nämnden planerar att bjuda in de fristående gymnasiesko-lorna till fördjupad dialog.

Om ytterligare gymnasieplatser ska erbju-das inom kommunens egenregiskola, Rudbeck, kommer ytterligare lokalyta att behövas till såväl undervisning som matsal samt ytterligare tillgång till idrottshall. Även frågan om vilka utbildningar som i så fall ska utökas eller eventuellt tillkomma behöver utredas.

En annan faktor som kommer påverka såväl Sollentunas gymnasieorganisation som Rud-becks verksamhet är de ökande flyktingström-marna vilket kommer leda till behov av fler plat-ser på gymnasiets språkintroduktion.

Rudbeck är en populär och konkurrenskraf-tig gymnasieskola. För att bibehålla detta och utvecklas ytterligare bedrivs ett aktivt utveck-lingsarbete. Arbetet beskrivs detaljerat i skolans 3-åriga arbetsplan. Samtliga insatser sker inom något av områdena ”Undervisningen håller hög kvalité” och ”Trygghet och trivsel”.

Under 2014 flyttade AST-enheten från Silver-dal till Rudbeck. Det är en prioriterad fråga för nämnden att verksamheten flyttas in i Rudbecks permanenta lokaler.

För att fler ungdomar ska slutföra sina gym-nasiestudier kommer nämnden att fortsätta ut-veckla arbetet med studie- och yrkesvägledning.

Övergripande

Samarbete med andra nämnder för att ytterligare förbättra verksamheternas resultat och invånar-nytta är ett prioriterat område.

Vidare planerar nämnden för en inventering av praktikplatser som erbjuds av Sollentuna kommuns näringsliv och offentliga arbetsgivare.

Eventuell obalans behöver utredas i dialog med näringslivet.

Samarbetet med den idéburna sektorn behö-ver fortsatt stöttas och nämnden planerar för en första konferens utifrån den föreslagna överens-kommelsen.

Verksamhetsberättelser