• No results found

nämndens åtaganden utifrån politiska fokusområden

Ansvarsfull ekonomisk politik

Kommunövergripande mål:

Säkerställa ett effektivt resursutnyttjande med bi-behållen eller förbättrad kvalitet.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Utveckla den systematiska kva-litetsuppföljningen och formerna för ständiga förbättringar (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Vid 2014 års slut ska samtliga nämnder ha etablerat former för kvalitetsuppfölj-ning/redovisning med tydlig koppling till arbe-te med ständiga förbättringar. Handlingsplaner definieras utifrån nämndens utvecklingsbehov inom detta område.

(Bakgrund: Enligt ekonomi- och verksam-hetsstyrningsreglerna ska varje nämnd internt be-handla en fördjupad kvalitetsredovisning minst en gång per år. Nämnden ska också redovisa verksamheternas kvalitet inom ramen för fram-förallt årsredovisning och resultatanalysdagar. ) KOMMENTAR: Nämnen arbetar med att kontinu-erligt förbättra den systematiska kvalitetsuppfölj-ningen och utveckling genom ständiga förbättring-ar. I augusti genomfördes nämnden kvalitetdialog som är en viktig del i detta arbete. Resultat- och indikatorpaletter finns framtagna och återrappor-terade till nämnd.

UPPFYLLT Genomföra utvecklingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksam-heternas kvalitet och effektivitet (samtliga nämn-der).

BESKRIVNING: Detta generella åtagande funge-rar som ”paraply” för viktiga effektiviserings- och kvalitetsåtgärder (handlingsplaner) som respekti-ve nämnd/förvaltning identifierar och prioriterar under höstens verksamhetsplanering. Nämnder-na ska särskilt beakta möjligheterNämnder-na till effektivi-sering genom att etablera samarbete(n).

KOMMENTAR: När nu Kunskapsparken,

Möjlighe-ternas kontor och Arbetscenter har flyttat till gemen-sam lokal finns ytterligare möjligheter för förbättrad effektivitet och bättre service för sollentunabor.

Samarbete mellan de så kallade mjuka nämn-derna har påbörjats med återkommande möten och kommer att vidareutvecklas framåt för att än mer kunna dra nytta av samordningseffekter.

Kommunövergripande mål:

Kommunen ska vara en aktiv aktör mot närings-livet.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Arbeta aktivt och ha en samord-nande roll i arbetet för att tillhandahålla och till-godose behovet av olika former av praktikplatser i kommunen

BESKRIVNING: Arbetet ska ske i samverkan med företag och arbetsgivare i kommunen, gymnasier belägna i kommunen samt anordnare av vux-enutbildning för att säkerställa ett bra utbud av praktikplatser samt möjliggöra matchning.

KOMMENTAR: Genom en god dialog mellan Möj-ligheternas kontor och Rudbeck ges individuella för-utsättningar för att lösa de behov som uppkommer.

En inventering av ytterligare behov kommer att ske framåt för att möjliggöra fördjupad samordning.

Studentmedabetarsystemet är framtaget enligt plan.

Kommunövergripande mål:

Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som skapar attraktiva arbetserbjudanden.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Aktivt arbeta för att implemen-tera reviderad personalpolicy (samtliga nämn-der).

BESKRIVNING: Under hösten 2013 revideras nuvarande personalpolicy och under 2014 ska den sedan, med metodstöd från KLK,

imple-Verksamhetsberättelser

menteras i samtliga verksamheter. I kombination med arbetet kring vision och internkommunika-tion bedöms detta åtagande ge en bra grund för fortsatt arbete kring kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Kommentar: Samtliga verksamheter har tagit del av den nya policyn och därmed är grunden för det fortsatta utvecklingsarbetet lagd.

Kommunövergripande mål:

Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och kommunens verksamheter.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Medarbetares delaktighet och inflytande ska öka (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Enligt samverkansavtalet ska all gemensam kompetens och erfarenhet tas tillvara inom verksamheterna. Nämnden ska analysera hur det interna arbetet enligt nya samverkansav-talet fungerar med arbetsplatsträffar och möten i samverkansgrupper och vid behov vidta åtgärder så att alla verksamheter tar vara på samverkansav-talets möjligheter.

KOMMENTAR: Samverkansgrupperna fungerar väl och har en naturlig roll i förvaltningens utvecklings-arbete.

Utbildning

Kommunövergripande mål:

Alla kommunens utbildningsverksamheter ska hålla en hög och jämn kvalitet

Nämndens åtaganden

DELVIS UPPFYLLT Verka för att alla ung-domar genomför en fullständig gymnasieutbild-ning

KOMMENTAR: Ett flertalet mått har fastställts för att ge indikationer på hur väl arbetet går med att verka för att alla ungdomar genomför en fullständig gymnasieutbildning. Åtagandet bedöms delvis upp-nått då utfall på vissa mått ej upp-nått satt målvärde.

Ett samarbete med BUK har påbörjats för att ge grundskoleelever ökad kunskap om vilka gymnasie-utbildningar som leder till vilka arbeten (och vidare studier) i syfte att möjliggöra för eleverna att göra mer informativa val av studier.

Kommunövergripande mål:

Skapa förutsättningar för ett livslångt lärande.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Skapa bättre förutsättningar för medborgare att fortsätta studera eller få ett arbete BESKRIVNING: Nämnden ska ge medborgarna förutsättningar för att fortsätta studera eller få ett arbete. Det gäller både de yngre som läm-nar gymnasieskolan och de äldre som studerar på vuxenutbildning eller SFI. Det är viktigt att beakta individens egna vilja och förutsättningar.

KOMMENTAR: Hela nämndens arbete syftar till att skapa förutsättningar för invånarna att fort-sätta studera eller få ett arbete. Ett antal mått har fastställts för att bevaka utvecklingen av insatserna.

Utfallet visar att målen i de flesta fall uppnås eller överträffas varför åtagandet bedöms uppfyllt.

UPPFYLLT Verka för att alla som har rätt till

”Svenska för invandrare” SFI eller som behöver kommunal vuxenutbildning för att etablera sig på arbetsmarknaden eller vidare studier snabbt får tillgång till utbildning.

KOMMENTAR: Tiden mellan ansökningsperioden till gymnasiala vuxenutbildningen och antagning har tidigare varit relativ lång tid vilket föranlett att vissa valt att inte påbörja sina sökta studier.

Kontinuerlig antagning har därför införts och idag är det inga köer till dessa studier, precis som för SFI.

Integration och kommunikation

Kommunövergripande mål:

Öka möjligheterna för invånarna att vara delakti-ga i kommunens utveckling.

Nämndens åtaganden

DELVIS UPPFYLLT Eftersträva ett enkelt och begripligt språk i information och texter som är avsedda för invånarna (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: För att stärka demokratin och människors delaktighet behöver kommunens information som riktar sig till invånarna vara be-griplig. Det innebär både övergripande informa-tion och texter som riktar sig till enskild, såsom beslut.

KOMMENTAR: Under året har all extern informa-tion kartlagts och åtgärdsplaner tagits fram för att säkerställa begriplig information mot kommunens invånare och övriga intressenter.

En viktig händelse under året har varit samman-slagningen av arbetsmarknadsenheterna och vuxen-utbildningen. När nu Kunskapsparken, Arbetscen-ter och MöjligheArbetscen-ternas kontor är samlade kommer rutinerna för arbetet att utarbetas. Därefter måste planer för att uppdatera/ta fram rätt information mot invånarna upprättas. Då verksamheterna sam-lats först per 2014-12-31är inte detta färdigt under året. Åtagandet bedöms därför bara delvis uppnått eftersom tidsplanen är förskjuten till 2015.

UPPFYLLT Utveckla samverkan med den ideella sektorn

BESKRIVNING: Nämnden ska under kommande år utveckla samverkan med den ideella sektorn.

Den ideella sektorn är ett viktigt komplement till den kommunala verksamheten och det finns många gemensamma beröringspunkter.

KOMMENTAR: Handlingsplanen under året innefattade att etablera ett samverksavtal mellan nämnden och den idéburna sektorn. På uppdrag av kommunfullmäktige har dock arbetet fått en ny inriktning till att istället fokusera på att få till stånd ett samverkansavtal med den idéburna sektorn och hela Sollentuna kommun, inte bara nämnden. Ett

förslag till överenskommelse är överlämnat till kom-munstyrelsen. Handlingsplanen för året anses där-för vara avslutad, men arbetet fortsätter i samma andemening som själva åtagandet.

Kommunövergripande mål:

Utveckla den interna kommunikationen Nämndens åtaganden

DELVIS UPPFYLLT Tydliggöra kommunens och förvaltningarnas interna kommunikations-system och tillhandahålla verktyg för att tyd-liggöra vem, hur och vad som kommuniceras (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Arbetet syftar till att öka effekti-viteten i verksamheten, hålla ordning och reda i kommunikationen och ge goda förutsättningar för ledning, styrning och lärande.

KOMMENTAR: I syfte att öka effektiviseringen i verksamheten och hålla ordning och reda i kommu-nikationen samt ge goda förutsättningar för styrning och lärande har olika kommunikationskanaler och processer kartlagts inom förvaltningen. Ett särskilt fokus under året har varit kommunikationen och processerna kopplade till nämnden, utredningar, tjänsteutlåtanden och diarieföring. Arbetet pågår fortfarande vid årets slut varför bedömningen är att åtagandet endast delvis uppfyllts.

Budgetuppdrag

Typ av

uppdrag Uppdrag Krav återredovisning Kommentar

2014 – Från prel budget 2015

Redovisning av effekter för Möjlig-heternas kontor.

Redovisning i samband med remiss preliminär budget.

Avslutad (enligt plan)

2014 – Från prel budget 2015

Redovisning av satsningen på Unga utanför.

KS januari 2015. Avslutad (enligt

plan) Redovisningen av uppdraget Unga utanför är lämnad till kommunstyrelsen.

Verksamhetsberättelser