• No results found

Socialnämndens åtaganden utifrån politiska fokusområden

Ansvarsfull ekonomisk politik

Kommunövergripande mål:

Säkerställa ett effektivt resursutnyttjande med bi-behållen eller förbättrad kvalitet.

Nämndens åtaganden

ÅRETS DELNIVÅ UPPFYLLD Utveckla den systematiska kvalitetsuppföljningen och former-na för ständiga förbättringar (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Vid 2014 års slut ska samtliga nämnder ha etablerat former för kvalitetsuppfölj-ning/redovisning med tydlig koppling till arbe-te med ständiga förbättringar. Handlingsplaner definieras utifrån nämndens utvecklingsbehov inom detta område.

(Bakgrund: Enligt ekonomi- och verksam-hetsstyrningsreglerna ska varje nämnd internt be-handla en fördjupad kvalitetsredovisning minst en gång per år. Nämnden ska också redovisa verksamheternas kvalitet inom ramen för fram-förallt årsredovisning och resultatanalysdagar. ) KOMMENTAR: Socialkontoret arbetar med att ut-veckla det systematiska förbättringsarbetet. Rutiner är framtagna för arbetet med riskanalys, avvikel-sehantering och egenkontroll. Systemstöd för social-kontorets systematiska kvalitetsarbete är framtaget under hösten, men behöver fortsätta att utvecklas.

Arbetet har följt det av socialnämnden antagna

”Ledningssystemet för kvalitet”. Arbetet med för-valtningshandboken och socialkontorets rutiner på-går enligt planering. Enheterna följer den egenkon-trollplan som finns och avvikelsehanteringen har mer och mer blivit en naturlig del i kvalitetsarbetet.

UPPFYLLT Genomföra utvecklingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksam-heternas kvalitet och effektivitet (samtliga nämn-der).

BESKRIVNING: Detta generella åtagande funge-rar som ”paraply” för viktiga effektiviserings- och kvalitetsåtgärder (handlingsplaner) som respekti-ve nämnd/förvaltning identifierar och prioriterar under höstens verksamhetsplanering.

Nämnder-na ska särskilt beakta möjligheterNämnder-na till effektivi-sering genom att etablera samarbete(n).

KOMMENTAR: Olika uppföljningsmetoder har ut-vecklats, uppföljning för familjehemsplacerade barn har införts. Karlstadsmodellen, som är en modell för att följa barn efter avslutad placering, har in-förts. Samtliga socialsekreterare har utbildats i en modell att utvärdera barn inom HVB vård. Upp-följningsinstrumentet ORS och SRS, ett instrument där klienten själv skatter nöjdhet med samtal och förändring i mående.

Kommunen har deltagit i NSPHs projekt att mäta kvalitet i boendestöd och sysselsättning. Resul-tatet för hela studien (nio kommuner) har publicer-ats hösten 2013 och visar generellt på goda resultat, utvecklingsområden är delaktighet och relationen mellan brukare och boendestödjare.

Det lokala resultatet för Sollentuna vad gäller mätningen i boendestöd kommer dock först i början av 2015, först då kan den lokala analysen genom-föras. Även resultatet för kvalitetsmätningen gällan-de sysselsättning publiceras först i början av 2015.

Kommunövergripande mål:

Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som skapar attraktiva arbetserbjudanden.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Aktivt arbeta för att implemen-tera reviderad personalpolicy (samtliga nämn-der).

BESKRIVNING: Under hösten 2013 revideras nuvarande personalpolicy och under 2014 ska den sedan, med metodstöd från KLK, imple-menteras i samtliga verksamheter. I kombination med arbetet kring vision och internkommunika-tion bedöms detta åtagande ge en bra grund för fortsatt arbete kring kommunen som attraktiv arbetsgivare.

KOMMENTAR: Den nya personalpolicyn har arbe-tats med inom kontoret och nått all personal, bland annat har den gåtts igenom på arbetsplatsträffar med alla medarbetare. Enheterna har använt im-plementeringsmaterialet som personalkontoret tagit

Verksamhetsberättelser

fram. Då personalpolicyn ska vara ett levande ma-terial så fortsätter arbetet på enheterna under 2015.

UPPFYLLT Skapa förutsättningar som ger en god arbetsmiljö.

BESKRIVNING: Socialkontoret ska ha kompeten-ta och engagerade chefer och ledare som ska vara goda förebilder, vara bra på att kommunicera och ha strategisk förmåga.

Ledarskapet ska stimulera medarbetarna att ta eget ansvar och bidra till utveckling av verksam-heten.

KOMMENTAR: Socialkontoret har arbetat aktivt med medarbetarenkätens resultat, sjukfrånvaro och personalomsättning. Sjukfrånvaron har gått ner se-dan föregående år.

Samtliga enheter och chefer har handlingsplaner utifrån resultaten i medarbetarenkäten. Persona-lomsättningen har varit ett satsningsområde under flera år, omsättningen är låg inom de flesta enheter.

Kommunövergripande mål:

Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och kommunens verksamheter.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Medarbetares delaktighet och inflytande ska öka (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Enligt samverkansavtalet ska all gemensam kompetens och erfarenhet tas tillvara inom verksamheterna. Nämnden ska analysera hur det interna arbetet enligt nya samverkansav-talet fungerar med arbetsplatsträffar och möten i samverkansgrupper och vid behov vidta åtgärder så att alla verksamheter tar vara på samverkansav-talets möjligheter.

KOMMENTAR: Samverkan ger alla medarbetare möjlighet till ökad delaktighet, inflytande och på-verkan i vardagsfrågor. Alla medarbetare har an-svar för att frågor om verksamhetens utveckling, hälsa och arbetsmiljö aktualiseras på arbetsplats-träffen. Samverkan sker genom direkt inflytande på arbetsplatsträffen. I samverkansgruppen företräds medarbetarna av de fackliga företrädarna. Där är inflytandet indirekt.

Socialchefen har träffat medarbetarrepresentan-ter från socialkontorets olika verksamhemedarbetarrepresentan-ter samt ställt frågan till alla chefer hur de upplever att ar-betsplatsträffar fungerar enligt samverkansavtalet.

Både medarbetare och chefer tycker att

intentio-nen med nya samverkansavtalet på socialkontoret uppfylls och fungerar bra. Vad gäller samverkan på socialkontoret finns en ny modell som innebär en central samverkansgrupp på kontoret. Socialchefen är ordförande, avdelningscheferna ingår samt fack-liga företrädare. Vid ett par tillfällen har möten fått avblåsas då ingen facklig representant funnits. Det är en bra modell som fortsätter 2015.

Utbildning

Kommunövergripande mål:

Skapa förutsättningar för ett livslångt lärande.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Ge placerade barn förutsättning-ar att förbättra utbildningsresultatet.

BESKRIVNING: Inför placering av barn och unga ska en noggrann kvalitetsinventering av erbjud-en skolgång gerbjud-enomföras. Åtagandet förutsätter samverkan mellan barn- och utbildningskonto-ret och socialkontoutbildningskonto-ret.

Barnets skolgång ska noggrant följas och vid behov ska ytterligare stöd övervägas.

KOMMENTAR: En modell, s.k. Skol Fam, har prö-vats i kommunen under en projekttid, som innebär att skolan och socialtjänsten tillsammans utreder vilket stöd det enskilda familjhemsplacerade barnet behöver. Projektet resulterade i att verksamheten är permanentad och alla familjehemsplacerade barn som tillhör målgruppen, nås av metoden. Under hösten gick socialkontoret och barn och utbildnings-kontoret med i SkolFam, vilket ger bra stöd i det fortsatta arbetet. Under 2014 har ett uppföljnings-arbete pågått av barn i Rotebroområdet som har fått stöd av SkolFam modellen. Rapporten kommer att färdigställas under 2015.

Metoder har utvecklats för hemmasittare. Ung-domsgruppen inom socialkontoret, barn och utbild-ningskontoret samt AB Söderstöd utvecklar en mo-dell för att barn ska få hjälp att komma till skolan.

Skol- och familjeteamet hjälper både pedagoger och föräldrar med barn som har skolproblem.

Omsorg

Kommunövergripande mål:

Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och självständigt liv.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Utveckla samarbetet med civil-samhället.

BESKRIVNING: Socialnämnden ska fortsätta ut-veckla arbetet med att uppmärksamma och främ-ja samarbetet med ideella föreningar och övriga i civilsamhället, exempelvis näringsliv och enskilda.

Exempel på samarbetsområden; ensamkom-mande flyktingbarn, kvinnofrid, stoppa lang-ningskampanjer, missbruk och socialpsykiatri.

KOMMENTAR: Socialkontoret involverar på olika sätt civilsamhället i arbetet. Som exempel finns kyr-kan med som aktörer i barngruppsarbetet. Rädda barnen och Röda korset är intressenter i arbetet gällande barn och unga. Under sommaren genom-förde ensamkommande ungdomar och personal en gemensam resa till Göteborg tack vare ekonomiskt bistånd från Rädda Barnen. Läxhjälp och datorer har Rädda Barnen bistått med till ensamkomman-de ungdomar.

Andra samarbeten med civilsamhället som pågår är till exempel med föreningen för social och mental hälsa, RSMH, Musketörerna i Sollentuna, Klubb Ture och olika trossamfund.

Kommunövergripande mål:

Arbeta för en individuellt anpassad omsorg av hög kvalitet.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Arbeta för att den enskilde får rätt insats i rätt tid utifrån individens behov och livssituation.

BESKRIVNING: Det ska vara lätt att komma i kontakt med socialkontoret. Informationen om socialtjänsten ska vara tydlig.

I utredningar av den enskildes behov ska de kartläggningsinstrument som finns användas.

Den enskildes behov av stöd kräver ofta sam-verkan. Socialtjänsten ska initiera nya och för-bättra pågående samverkansformer.

För att bedöma om socialtjänstens insatser har hög kvalité ska uppföljningar kontinuerligt genomföras.

KOMMENTAR: Att genomföra en samordnad pla-nering för barn och unga som är i behov av stöd från både landsting och kommun finns i lagstiftningen.

Planeringen bygger på att föräldrar och barn vill ha en sådan plan. Under 2014 har arbetet med att utveckla SIP (samordnad individuell plan) varit ett

huvudsakligt mål. Planeringen har varit inskriven i det lokala BUS avtalet. Med stöd av SKL har all personal som arbetar med barn och unga erbjudits utbildning i SIP. Årligen beräknas antalet genom-förda planer enligt SIP.

Under 2014 har förutsättningar för en gemen-sam metodutveckling för personer med gemen- samsjuklig-het (psykisk ohälsa och missbruk- och beroendepro-blematik) undersökts. Tidigare erfarenheter visar på att det är en förutsättning att både kommun och landstingets beroendevård och psykiatri samverkar med och kring målgruppen för samtida vård och behandling. Flera planeringsmöten har genomförts och i dagsläget är bedömningen att det finns intres-se och förutsättningar hos alla parter. Under våren 2015 går planeringen in i ett nytt skede med mer konkret planering för hur samarbetet kring mål-gruppen kommer att se ut.

Integration och kommunikation

Kommunövergripande mål:

Öka öppenhet och mångfald, så att barn, ungdo-mar och vuxna är trygga och engagerade.

Nämndens åtaganden

UPPFYLLT Hjälpa föräldrar att vara föräld-rar.

BESKRIVNING: För barn och unga är föräldrar och det nätverk som finns runt barnet den vikti-gaste faktorn för god utveckling och välmående.

En av socialnämndens främsta uppgifter är att stödja föräldrar i att ha en god omsorg om sina barn.

KOMMENTAR: Barn och föräldrar i Sollentuna er-bjuds ett brett föräldrastöd. Förebyggande insatser på förskola och skola sker. Förskoleteamet har nyli-gen avslutats som projekt och är idag en permanent verksamhet. Olika gruppverksamheter erbjuds.

Inom myndigheten har ett ökat antal föräldrar be-viljats föräldrastödjande insatser.

Inom ekonomiskt bistånd och integration finns insatsen ”Anställning istället för bidrag”. Det inne-bär att personer med behov av ekonomiskt bistånd istället erhåller en anställning på den öppna arbets-marknaden. Tidigare har föräldrar med behov av långvarigt försörjningsstöd (10 månader eller mer) samt unga vuxna beviljats insatsen. Från och med 2014 har målgruppen utvidgats till att även om-fatta föräldrar med kortare behov av ekonomiskt bistånd.

Verksamhetsberättelser

UPPFYLLT Ett väl utvecklat mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

BESKRIVNING: För att lyckas med god integra-tion för ensamkommande flyktingbarn är det viktigt att mottagandet är av god kvalitet. Per-sonalen som arbetar med mottagandet ska stär-ka och stödja den unge till självständighet så att den unge rustas till ett fungerade framtida liv. En väl fungerade skolgång, ett ordnat boende och ADL- träning (allmän daglig träning) är viktiga faktorer för att lyckas med detta.

KOMMENTAR: Enheten för ensamkommande barn och unga har arbetat med flera utvecklingsinsatser under året. Rutiner för eftervård och återförening-ar håterförening-ar upprättats. Brukåterförening-armedverkan håterförening-ar stärkts.

Läxhjälpen har utökats för ungdomar som bor på Tunbergetsstödboende.

Asylmottagandet har ökat markant från 6 plat-ser till elva 11 platplat-ser, för att under 2015 öka till 30 platser. Ökningen har inneburit att ett nytt boende för ensamkommande har öppnat i Sollentuna. Bo-endet drivs av AB Vårljus. Personalresurserna har förstärkts med en handläggare.

Kommunövergripande mål:

Öka möjligheterna för invånarna att vara delakti-ga i kommunens utveckling.

Nämndens åtaganden

ÅRETS DELNIVÅ UPPFYLLD Eftersträva ett enkelt och begripligt språk i information och texter som är avsedda för invånarna (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: För att stärka demokratin och människors delaktighet behöver kommunens information som riktar sig till invånarna vara be-griplig. Det innebär både övergripande informa-tion och texter som riktar sig till enskild, såsom beslut.

KOMMENTAR: Socialkontoret har en reviderad kommunikationsplan som fastställer hur arbetet med extern kommunikation, service och tillgäng-lighet ska bedrivas i organisationen. En struktur

för framtagning och kvalitetsgranskning av extern information håller på att tas fram. Arbetet kommer fortsätta under 2015.

UPPFYLLT Utveckla besökarnas delaktighet för att förbättra verksamheten.

BESKRIVNING: Information om socialtjänsten ska utformas så att den kan nå samtliga kom-muninvånare.

Klienternas delaktighet ska efterfrågas inom alla verksamheter. Metoder för brukarsamverkan ska anpassas till olika målgrupper. Resultaten av olika typer av brukarsamverkan ska återkopplas till deltagarna.

KOMMENTAR: Flera former av brukardialog har utvecklats under året. Arbetet kommer att fortsätta 2015. En utbildningsdag för all personal har ge-nomförts där goda exempel på brukarmedverkan rapporterades. Bland annat har ett brukarråd för placerade barn ”Unga röster i soc” har startat. Po-litiker och tjänstemän träffar barnen för informa-tionsutbyte, frågor mm. Fokusgrupper och enkät undersökningar har genomförts.

Kommunövergripande mål:

Utveckla den interna kommunikationen.

Nämndens åtaganden

ÅRETS DELNIVÅ UPPFYLLD Tydliggöra kommunens och förvaltningarnas interna kom-munikationssystem och tillhandahålla verktyg för att tydliggöra vem, hur och vad som kommu-niceras (samtliga nämnder).

BESKRIVNING: Arbetet syftar till att öka effekti-viteten i verksamheten, hålla ordning och reda i kommunikationen och ge goda förutsättningar för ledning, styrning och lärande.

KOMMENTAR: Socialkontoret har en kommuni-kationsplan som fastställer hur arbetet med intern kommunikation ska bedrivas i organisationen samt principer för fördelning och ansvar.

Ett omfattande arbete med att utveckla och kva-litetssäkra informationen på Solsidan pågår.

Budgetuppdrag

Typ av uppdrag Uppdrag Krav återredovisning Kommentar

2014 – Från KF budget 2014

Under 2014 ska socialnämnden i samarbete med utbildnings- och ar-betsmarknadsnämnden genomföra en utvärdering av effekten av minskade medel för ekonomiskt bistånd.

KF

2014-12-10 Avslutad (enligt plan)

Övriga utvecklingsinsatser

Utifrån kommunens övergripande mål att bli Sveriges mest attraktiva kommun 2019 har ett utvecklingsarbete initierats. Socialkontorets bi-drag är att behålla topplaceringarna i Socialstyrel-sens Öppna jämförelser gällande socialsekretera-res kompetens. Socialkontorets mål är att vara en socialtjänst i framkant, dvs. bedriva kompetent, effektiv och klientfokuserad verksamhet av god kvalitet. Delmål har tagits fram och kommer att fortsätta utvecklas.

Nulägesanalys

Barn och unga

Antalet inkomna anmälningar till socialkontoret rörande barn och unga har ökat och ca 100 fler barn och unga har utretts och beviljats insatser än förra året. Anmälningar som rör våld har också ökat markant. Ökningen av förebyggande stöd har också varit markant och ca 300 fler föräldrar/

familjer har fått rådgivande stödsamtal jämfört med tidigare år.

22 unga har haft institutionsplaceringar un-der året. Insatsen HVB, hem för vård och boende kostar i snitt ca tre tusen kronor per dygn. Fler barn och unga fått del av socialkontorets öppen-vårdsinsatser under 2014 än tidigare och färre barn har placerats utanför hemmet i jourhem.

Socialkontorets förebyggande arbete syftar till att förebygga sociala problems förekomst och bi-dra till goda uppväxtvillkor för barn och ungdo-mar i Sollentuna. Familjecentraler, informations-insatser, utbildningar och samverkan som bidrar till kompetensutveckling hos andra utgör basen för den förebyggande verksamheten.

Ungdomsmottagningen har ökat antalet besö-kare med 15 % jämfört med tidigare år.

Tillgäng-ligheten har ökat genom att det finns möjlighet att boka tid via webben.

Socialkontorets framgångsfaktor gällande ar-bete riktat mot barn och unga är den professio-nella, erfarna och engagerade personal som arbe-tar inom kontoret. Kvalitetsarbetet är prioriterat, flera nya arbetsmetoder och uppföljningsmodel-ler har implementerats under året. Bland annat har ett brukarråd med placerade barn utvecklats.

Arbetet med att förbättra samverkan och in-satser runt våld i nära relationer har varit priorite-rat. En intern samverkansgrupp har arbetat med förbättringsåtgärder.

Avvikelsehantering

Under 2014 har sammanlagt 13 synpunkter och klagomål inkommit till socialkontoret gällande barn- och ungdomsverksamheterna. Sex av dem har avsett bemötande, fem handläggning och två information. Samtliga klagomål har besvarats ge-nom telefonsamtal, skriftligt eller vid personligt möte med klagande där chef och handläggare närvarat.

Två anmälningar till IVO (inspektionen för vård och omsorg) har inkommit avseende hand-läggning på barn och ungdomsenheten. Ingen av dem har lett till åtgärder från IVO. IVO har ock-så haft tillsyn i två individärenden. Granskning-en visade att det inte fanns några brister i arbetet.

Därav har heller inga förbättringar initierats.

Ungdomsmottagningen har rapporterat två avvikelser, dessa har berört hanteringen av labo-ratorieprover. Ingen ungdom har påverkats av avvikelsen.

Egen kontroll/öppna jämförelser

Socialstyrelsens öppna jämförelser av socialbarn och ungdomsvård har fått goda resultat. Social-kontoret har erfaren personal och 89 procent av all personal som arbetar med

myndighetsutöv-Verksamhetsberättelser

ning har mer än fem års erfarenhet av att arbeta med social barnavård. Utvecklingsområden är brukarmedverkan, vilket har arbetats med under året genom att efterfråga brukarnas uppfattning om det arbete socialkontoret utför.

I resultatet för årets öppna jämförelser gällan-de arbete med brottsoffer för våld i nära relatio-ner fanns förbättringsområden, bland annat att kommunen inte rutinmässigt använder standar-diserade bedömningsmetoder.

Missbruk

Aktualiseringar gällande personer med miss-bruks- och beroendeproblematik har ökat med 20 procent. Antalet unika personer som har va-rit aktuella för insats från socialtjänsten har ökat med 16 procent jämfört med föregående år.

Antalet unga vuxna klienter med missbruk har ökat och man kan konstatera att det ofta finns en komplex problematik som kräver större arbetsinsatser, bland annat i form av samverkan med andra aktörer. Antalet dygn som beviljats i HVB – hem för vård och boende är ungefär det samma som 2013. Däremot är det fler personer som varit omhändertagna enligt LVM (lag om vård av missbrukare i vissa fall), vilket ger utslag på kostnaden då LVM är en mer kostsam place-ringsform.

Sollentuna beroendemottagning har haft kon-takt med 246 personer. 71 procent av de som av-slutat sin behandling har gjort det enligt uppsatt mål.

Avvikelsehantering

Stödboendena Åkerbo och Edsberg har arbetat internt med att utveckla avvikelsehanteringen för att uppmärksamma brister i kvaliteten. Åtgärds-planer har tagits fram som en del i kvalitetsarbetet.

I september kom ett beslut från Justitieom-budsmannen, JO, gällande Åkerbos verksamhet.

Ärendet avsåg flera olika delar, delvis hanteringen av hyreskontrakt, personalens tillgång till de en-skildes rum samt frågor om sekretess. JOs beslut har föranlett att socialkontoret gjort en översyn av olika verksamheter och genomfört vissa föränd-ringar så att verksamheten motsvarar lagkraven.

Ytterligare förändringar planeras i början av 2015 Egen kontroll/öppna jämförelser

En intern granskningen av missbruksutredningar har lett till vissa effektiviseringar i utredningsar-betet som ska öka kvalitén.

Genomförandeplaner och utvecklingen kring dessa är ett identifierat utvecklingsområde inom

beroendemottagningen och en planering för hur det ska genomföras under 2015 har tagits fram.

Resultaten av öppna jämförelser är överlag goda, utvecklingsområden finns för att arbeta fram en strategi för unga vuxna med komplex problematik som i allt större utsträckning blir föremål för insatser.

Socialpsykiatri

Antalet unika personer som har varit aktuella för insats från socialtjänsten har ökat med ca fem procent 2014. Totalt har kostnaden för insatser inom socialpsykiatrin varit konstanta under de tre senaste åren.

Liksom hos klienter med missbruk ser man inom socialpsykiatrin en ökning av unga vuxna med komplexa behov. Det påverkar även de som utför verksamhet inom boende, boendestöd, sys-selsättning och Sollentuna beroendemottagning-en med krav på metodutveckling som anpassas efter den yngre målgruppen och dess behov.

Insatser inom socialpsykiatrin består till största del av boende och boendestöd, övrigt bistånd är bland annat sysselsättning och dagverksamhet.

Antal personer med insats har under 2014 varit 207 stycken.

Egen kontroll/öppna jämförelser

Resultaten av öppna jämförelser är överlag goda, ett utvecklingsbehov är information till mål-gruppen om socialtjänstens verksamhet, både på hemsidan och genom annonsering i media.

Ekonomiskt bistånd

Ekonomiskt bistånd minskade i kostnad i slutet av föregående år och denna trend har fortsatt under året. Antal hushåll har minskat med 64

Ekonomiskt bistånd minskade i kostnad i slutet av föregående år och denna trend har fortsatt under året. Antal hushåll har minskat med 64