• No results found

Kvinnors utövande av motmakt

och presentation av data

7.2 Genus och makt/motmakt

7.2.4 Kvinnors utövande av motmakt

Typklinikens kvinnor kunde hantera den maktutövning som de blev utsatta för genom att tillgripa sin kvinnlighet och använda den som en motmaktstrategi. En av studiens kvinnor, Johanna, liknar motmaktstra- tegin vid ett spel, som kunde iscensättas på olika sätt.

De spelar på sin underlägsenhet som kvinnor. Ja, de är inställ- samma och flirtiga. Det syns så tydligt, det går inte att undvika. De vill bli populära och omtyckta (Johanna, intervju 7).

Johanna berättar vidare om en manlig överläkare som tagit en kvinnlig underläkare under sina vingars beskydd. Därmed ställde han inte lika höga krav på henne som han gjorde på andra underläkare.

Men hon är ju väldigt kvinnlig och så där och hon talar så tyst och verkar lite hjälplös och ynklig om du förstår vad jag menar (Johanna, intervju 7).

Motmaktstrategin kunde även iakttas när en kvinnlig sjuksköterska och en manlig underläkare gick igenom korridoren, på väg till en sittrond. Sjuksköterskan bar på rondpärmar, cardex och remisser när hon plötsligt vände sig till underläkaren och sa :

Vad är nu du för en gentleman som låter mig slita ut mig? Un- derläkaren skrattade generat och svarade: Ursäkta mig, jag skulle naturligtvis tagit något med mig från expeditionen, men låt mig hjälpa dig, jag kan bära dina saker (händelse 22).

De kvinnor som utnyttjade sin kvinnlighet som motmaktteknik var fram- för allt yngre och nyutbildade. I interaktionen med typklinikens män spelade kvinnorna på sin kvinnlighet genom att placera sig nära och söka ögonkontakt. En annan teknik var att utmana männen genom att sända sexuella signaler eller kräva ett artigt och uppvaktande uppträdan- de. De sexuella signalerna sändes i form av komplimanger för utseende

eller uppträdande eller genom att kvinnan med sitt kroppsspråk marke- rade sin attraktionskraft (observation 14; 16; händelse 34). Karin är en kvinna som själv inte säger sig utnyttja sin kvinnlighet. Däremot obser- verar hon hur andra kvinnor inom organisationen gör det.

Jag ser ju att många av mina kollegor flirtar med framför allt un- derläkarna. Och jag tycker alltid att det är lika pinsamt för jag är emot sådant. Den som flirtar vill bli populär och omtyckt fast jag tror egentligen inte att det funkar så för man måste väl göra ett bra jobb. Det är det viktigaste tycker jag (Karin, intervju 15). Citatet belyser att spelet skedde helt öppet och att det irriterade Karin, som själv inte tillämpade strategin. Karin funderade även över om kvinnlighetsstrategin medförde några favörer för de kvinnor som anvä n- de den som motmakt.

Ytterligare ett sätt för kvinnorna att hantera maktutövning var att söka sig till personliga relationer med arbetskamraterna, något som framkom i flera intervjuer med studiens kvinnor. Relationerna kunde användas för att söka stöd för att våga framträda i större grupp, men kunde också vara ett forum där kvinnorna kunde dra sig undan till en som de upplevde trygg sfär. Åsa och Louise betonar båda vikten av att ha arbetskamrater som de känner förtroende inför.

Hade jag inte haft x (kvinnlig kollega) vet jag inte hur jag skulle stått ut här. Det är så bra att prata med henne och vi kan bearbeta saker tillsammans (Åsa, intervju 11).

Jo, det ska jag tala om för dig, för då är det så att dom som man jobbar närmast med, talar man med. Ja, ibland kan det handla om att man sitter timmar i telefonen och liksom skalar av sig känslor och all ilska (Louise, intervju 5).

Den personliga bekräftelsen yttrade sig också i att kvinnorna tillsam- mans, och ofta i dyader, bearbetade osäkra situationer i syfte att skaffa sig kontroll. Catharina är en av typklinikens undersköterskor som riske- rar att förlora sitt arbete inom en snar framtid.

Ja, det jobbigaste förstår du är nog ovissheten. Man kan bli tokig av alla cirkulerande rykten och vi undersköterskor är ju den grupp som känner oss mest utsatt. Ja, ibland vet jag inte riktigt vad jag skall ta mig till och x (avdelningsföreståndare) ja, hon verkar ju heller inte veta någonting. Men, det är tur att vi under- sköterskor ändå har varandra och att vi kan prata med varandra om allt som sker runt oss (Catharina, intervju 10).

Även Carina lider av ovisshet och ryktesspridning, men hon hanterar det utsatta läget genom att tillsammans med sina arbetskamrater ironisera över sin chef.

Jag drömmer ibland om att jag skulle kunna säga honom några sanningens ord, och tänker på ett tillfälle då jag skulle kunna ge igen, men det blir väl aldrig av förstås. Ibland fantiserar jag om att jag skall få säga min åsikt, att verkligen få säga till honom vad jag tycker om den skiten. Jag önskar att den situationen skulle kunna uppstå när jag skulle kunna ge igen utan att bli ska- dad själv. Ja, du förstår, jag är inte ensam om att känna så här, för x (kvinnlig kollega) tycker som jag och ofta när vi har pratat igenom det hela så känns det ändå lite bättre (Carina, intervju 19).

Både Catharina och Carina upplever gemenskapen i gruppen som en möjlighet att hantera maktutövning, men även den egna oron. Citaten kan tolkas så att båda kvinnorna använde intimitetstrategin då de var beroende av personliga och nära kontakter med kvinnor i samma situa- tion. Catharinas uppfattning speglar hur viktigt det var att dela ovisshe- ten med andra kvinnor i den egna gruppen, något som också Carina poängterar. Hennes yttrande belyser också hur hon genom att tillskriva maktutövare negativa egenskaper och genom att fantisera och dag- drömma om ett framtida tänkt agerande kanaliserade ilska och ångest. Samtidigt försatte hon sig själv och den egna gruppen i ett mer fördel- aktigt läge.

Men det fanns även de kvinnor som svarade på maktutövning genom motmakttekniken moderlighet. När Johanna reflekterar över sin funktion

under ronder ser hon denna som tillrättaläggande och uppfattar att rela- tionen till många läkare närmast kan liknas vid den relation hon har till sin egen son.

Man måste vara som en mamma. Hela tiden tjatar vi på dom: Skriv där, glöm inte det, ordinera det! Vi måste hjälpa dom till- rätta. Visa vad dom skall göra. Dom ser ingenting själva. Säger vi inte vad dom skall göra, så görs det inte (Johanna, intervju 7). Även Ann-Cathrine ser sig själv ibland som en mor i förhållande till läkarna.

Jag tror att vi sjuksköterskor har skämt bort dom från början. Vi har alltid varit små morsor. Lagt för dom så att dom inte har be- hövt att tänka. Vi har hållit i många trådar och om man sedan kommer och vill att dom skall göra lite själva, då blir det gärna sura miner /…/ Läkarna klarar sig inte utan oss. Dom känner sig utslängda och små i världen utan oss. Men dom kamouflerar det bra, ingen skulle erkänna det alltså, men så är det, det är jag sä- ker på (Ann-Cathrine, intervju 2).

Karin är negativ till att vissa sjuksköterskor inom typkliniken intar ett moderligt förhållningssätt gentemot de manliga läkarna.

Vad jag vänder mig särskilt mycket mot här på avdelningen är att många sjuksköterskor spelar morsor för läkarna. De fixar och donar och lägger allting till rätta (Karin, intervju 15).

Moderligheten var även förekommande som motmaktstrategi när kvin- norna utsattes för kritik. Vid en rond frågade en patient läkaren om tid- punkten för en planerad röntgenundersökning. Läkaren förde frågan vidare till den kvinnliga sjuksköterskan och blev påfallande irriterad när inte heller hon kunde besvara frågan. Han kritiserade henne öppet inför patienten och menade att hon var okunnig. Sjuksköterskan blev märk- bart påverkad av kritiken (observation 19). Vid den efterföljande inter- vjun förklarar hon bort situationen.

Typiskt honom att bråka, sedan sa han att det var jag som bråka- de. Han uppför sig som ett barn, ja, som en liten pojke (Carina, intervju 19).

I detta exempel intog sjuksköterskan en undvikande och bortförklarande attityd till något som i själva verket rörde sig om en öppen konflikt mellan henne och läkaren. Med hjälp av motmaktstrategin moderlighet hamnade Carina i ett överläge gentemot den manlige läkaren. På så sätt kunde hon hantera en för henne komprometterande situation.

Ett annat sätt för typklinikens kvinnor att hantera och skaffa sig kon- troll över besvärliga situationer var att använda humor. Detta observera- des till exempel vid en sittrond när en manlig läkare önskade bli infor- merad av en kvinnlig sjuksköterska angående en patients hälsotillstånd. Sjuksköterskan hade uppenbara svårigheter att lämna den efterfrågade informationen. Istället började hon skämta om speciella egenheter som hon hade noterat hos patienten och förflyttade därigenom fokus från sig själv till patienten. Den manlige läkaren och sjuksköterskan skrattade tillsammans över patientens personlighet, den information som läkaren hade efterfrågat glömdes bort och de gick vidare till nästa patient (ob- servation 19). Humor kunde också kamouflera underlägsenhetskänslor. Vid intervjun med Karin diskuterades kvinnornas situation på typklini- ken och Karin berättade att hon kände sig underlägsen sina manliga arbetskamrater, något som hon relaterade till att hon var kvinna (Karin, intervju 15).

Mitt vapen är att skoja om kvinnans underlägsenhet. Det är mitt sätt att göra det tydligt. När jag arbetar med x (manlig läkare) brukar jag säga: Se upp, nu är kvinnoföraktet framme när han behandlar mig på ett speciellt sätt bara för att jag är kvinna. Då skrattar alla. Men man får aldrig vara aggressiv. Det skapar bara aggressivitet tillbaka. När jag skojar så här är det för att markera. /…/ Men samtidigt är det ju så va att jag kommer undan när jag skämtar för jag behöver ju inte gå in på och diskutera med ho- nom vad jag egentligen tycker om hans sätt att vara mot mig (Karin, intervju 15).

Genom att använda humor som motmaktstrategi kunde Karin hantera sin utsatthet för maktutövning, samtidigt som hon inte öppet behövde kon- frontera kvinnoföraktet. För Karin blev humor ett ofarligt instrument som möjliggjorde framförandet av ett viktigt budskap. Men denna mo t- maktstrategi skapade också störningar i kommunikationsprocessen, något som blev synligt vid några informationsmöten där genomgripande organisationsförändringar i form av personalinskränkningar och ompla- ceringar diskuterades. När gruppen informerades om den bekym- mersamma situationen vid typkliniken avbröt en undersköterska med utropet:

Härligt! Vi börjar om från början igen! Jag för min del har ing- enting emot att börja i personalpoolen, det kan ju ge både om- växling och nya erfarenheter. De övriga mötesdeltagarna blev mycket konfunderade och någon replikerade: Tycker du verkli- gen att detta är härligt? Vad kan det ge för omväxling att behöva hoppa runt i personalpoolen? Nej, nu förstår jag verkligen inte vad du menar! (observation 13).

Vid ett vårdlagsmöte informerades återigen om planerade personalin- skränkningar. Orimliga förslag till lösningar av problemet diskuterades under skämtsamma former, speciellt av en kvinna. Hennes uppsluppen- het korresponderade dock inte med de signaler som hon indikerade ge- nom sitt kroppsråk. De många skämten bidrog till att fokus förflyttades från kärnfrågan och istället började mötesdeltagarna att diskutera andra saker till exempel hur den kommande semesterstängningen vid typklini- ken skulle lösas, vilka personer som skulle gå kurser samt huruvida en ny kaffebryggare skulle inskaffas eller inte (observation 15).

De skämt som kvinnan använde i observation 15 kan tolkas som ett sätt för henne att hantera en osäker situation. Som framgår av de åter- givna citaten i observation 13 och 15 fick de människor som utsattes för motmaktstrategin dubbla budskap, något som skapade förvirring och osäkerhet.

7.2.5

Sammanfattande kommentarer

Inom typkliniken fanns kvinnor som var väl medvetna om den maktut- övning som de utsattes för. Konkret innebar detta att kvinnorna kunde

beskriva det maktspel, som pågick samt personer i sin närhet som de ansåg utövade makt. Bland studiens intervjuade kvinnor fanns också de som verkade omedvetna om såväl den egna maktutövningen som den makt de utsattes för.

Mäns maktutövning inom typkliniken hade flera olika uttrycksfor- mer, där en var att inte bekräfta kvinnorna som individer. Denna makt- teknik blev tydligt när männen inte såg, lyssnade eller intog en kropps- hållning som visade ett ointresse för kvinnornas kunskaper, åsikter eller frågor. Ett annat exempel på manlig maktutövning var att nedvärdera kvinnorna genom att kalla dem ”flickorna” eller göra sexuella anspel- ningar med hjälp av fräcka vitsar. Det manliga maktutövandet yttrade sig också i en ovilja att förstå kvinnornas synpunkter och frågor, men även i att männen i hierarkins topp utövade makt genom att kontrollera informationsflödet och därmed bestämma vilken information, som skulle spridas neråt i hierarkin. I studien kan även kvinnlig maktutöv- ning exemplifieras såsom utrymmesskapande, vilket innebär att kvinnan ser till att hon blir synlig och får en framträdande roll i interaktionen med andra människor. Även manipulativa maktstrategier användes i syfte att skaffa inflytande i organisationen. Maktstrategin innebar att kvinnorna inte agerade öppet utan utnyttjade mera indirekta metoder för att driva igenom sin vilja. De kvinnliga motmaktstrategierna iscensattes på flera olika sätt. Genom att tillgripa strategier som ligger nära det kvinnliga scriptet kunde studiens kvinnor reagera på och hantera det manliga maktutövandet. Exempel på denna form av kvinnlig motmakt var moderlighet och kvinnlighet. Moderlighet handlade om att svara på maktutövning genom att inta ett moderligt förhållningssätt, medan kvinnlighet inriktades på en bekräftelse av det kvinnliga könet. Humor var ytterligare en förekommande motmaktstrategi där syftet var att via skämtet skaffa sig kontroll över en situation. Motmaktstrategin intimitet slutligen innebar att kvinnorna inte agerade utan istället drog sig tillbaka till den lilla gruppen och därmed konfirmerade sina underordnade posi- tioner.

8

Diskussion

I detta kapitel kommer det empiriska resultatet från typkliniken att bely- sas ur ett teoretiskt perspektiv. Utgångspunkt i vår analys är avhandling- ens två huvudfrågor. Inledningsvis diskuteras organisationsstrukturens och kulturens betydelse för maktutövning inom en somatisk vårdavdel- ning. Därefter behandlas frågan vilken betydelse genus har för maktut- övning i vardagliga möten inom en somatisk vårdavdelning. Som vi tidigare visat har det empiriska materialet analyserats i flera steg i syfte att fördjupa förståelsen och försöka fånga den kvalitativa mångfalden (se kapitel 6, avsnitt 6.5). Nedanstående figur åskådliggör hur avhand- lingens problemområde relateras till olika teoretiska perspektiv. I orga- nisationsperspektivet problematiseras organisationsstrukturens och kul- turens betydelse för maktutövning. Genusperspektivet diskuterar kvin- nors utsatthet för makt utifrån feministiska teorier medan vi i maktper- spektivet resonerar kring maktutövning i förhållande till teorier om makt. I det pedagogiska perspektivet slutligen, väcks frågan vilken roll socialisation och kunskap har för genusrelaterad maktutövning.

Genusperspektiv Maktperspektiv Pedagogiskt perspektiv Organisations- perspektiv Analys av den maktutövning som sker i vardagliga möten mellan kvinnor och män inom en somatisk vårdavdelning

Figur 4. Avhandlingens problemområde i relation till olika perspektiv

8.1

Maktutövning sett ur ett organisations-