• No results found

Lärarnas tal om arbetet med och undervisningen kring värdegrunden

2.2 Iscensättning av arbetet och undervisning om demokrati och värdegrund Utifrån att ha intervjuat sju lärare på fyra olika skolor om demokrati och värdegrund, dels om

2.2.3 Lärarnas tal om arbetet med och undervisningen kring värdegrunden

I arbetet med värdegrunden går det att se en gemensam tematik bland lärarna och det är kamratskap och allas lika värde. Lärarna är samstämmiga i att värdegrunden är något som genomsyrar hela det dagliga arbetet på skolan. Alla lärare arbetar mycket med eleverna om allas lika värde och att vi alla är olika. Lärarna uttrycker att arbetet med värdegrunden sker både förebyggande och i stunden när det händer någonting, det kan vara en konflikt som uppstått på en rast. Det kan handla om olika temaveckor med bland annat kompistema men lärarna pratar även om hur de arbetar med ett icke kränkande bemötande och hur man är mot varandra samt konflikthantering som kortare lektionspass. Lärare 1 pratar om värdegrunden som är framskriven i läroplanens inledande delar och säger att ”det är de viktigaste kapitlen skulle jag vilja säga. Det handlar om oss som människor.” (Lärare 1, vt 21)

2.2.3.1 Värdegrunden som förebyggande/proaktivt arbete

Samtliga lärare pratar om värdegrunden och hur den genomsyrar allt i skolan. De pratar om att arbeta förebyggande med värdegrunden. Lärare 5 säger att ”det är något som genomsyrar hela tänket mer eller mindre.” (lärare 5, vt 21) Lärare 7 uttrycker att ”värdegrund och

kamratskap och hela den biten det är sådant som vi arbetar med dagligen.” (Lärare 7, vt 21) Samtliga lärare arbetar med värdegrunden exempelvis hur man är mot varandra, hur man är en bra kompis, att alla är olika samt allas lika värde. Gemensamt för lärarna är att de arbetar mycket praktiskt och att det blir mycket diskussioner med eleverna om värdegrunden. Lärarna använder sig av film, läsa böcker, samarbetsövningar, rollspel eller dilemmafrågor för att diskutera tillsammans med eleverna hur de kunde ha hanterat situationen.

Lärare 1 pratar om kompistema och det är något de arbetar med genom att se på serien ”Vara vänner”. Efter avsnittets första del görs en paus för att eleverna ska få reflektera och diskutera tillsammans hur eleverna i filmen kunde ha agerat annorlunda. Sedan fortsätter de att se del två där samma scenario spelas upp men de iblandade agerar annorlunda och lösningen då blir bättre för alla. Lärare 1 fortsätter att prata om vikten av att hela tiden vara aktiv i

värdegrundsarbetet och att ha fokus på att fostra och forma goda samhällsmedborgare. Hen uttrycker att de pratar mycket om att det är viktigt att respektera varandra oavsett om man är kompisar eller inte.

Lärare 2 lägger också mycket fokus på kompistema och hur man är en bra kompis. Hen använder sig av ”Ugglan och kompisproblemet” när de pratar om kompisrelationer och svårigheter som kan uppstå. Rollspel och teater är ett annat sätt som hen gärna använder och som uppskattas av eleverna. Eleverna får strategier och redskap för att lösa olika situationer eller konflikter som uppstår. Hen säger att ”det blir mycket praktiskt arbete med

värdegrunden.”(Lärare 2, vt 21)

Även lärare 3 uttrycker att de arbetar mycket med förhållningssätt till varandra och att de använder sig av film, olika kamratövningar och även i den fria leken kommer det in mycket värdegrund. Lärare 5 säger att ”det blir mycket olika lekar och övningar, så värdegrunden gör vi mycket praktiskt kring.” (Lärare 5, vt 21) Utöver det dagliga arbetet med värdegrund, kamratskap och bemötande förekommer det temaveckor om till exempel kamratskap, säger lärare 1, 3 och 5.

Lärare 2 uttrycker att hen pratar mycket med sina elever om mänskliga rättigheter, allas lika värde och våra olikheter, direkt när eleverna kommer i förskoleklass. Hen säger att det är avgörande att arbeta ”mycket aktivt med sådana saker som människors lika värde” (Lärare 2,

vt 21) för att det ska bli ett gott klimat i gruppen. Även lärare 3 säger att ”i årskurs ett när de börjar arbetar vi väldigt mycket med värdegrunden och även i förskoleklass.” (Lärare 3, vt 21)

Lärare 4, 5 och 6 pratar om att det är gruppens behov som styr vad de arbetar mest med inom värdegrunden. Lärare 4 säger att ”själva värdegrunden jobbar vi med hela tiden men sedan är det lite behovsstyrt vad man ser att gruppen behöver.” (Lärare 4, vt 21) Hen pratar om det förebyggande arbetet med värdegrunden och hur viktigt det är för att förebygga kränkningar och när de arbetar mycket med värdegrunden kan de se att antalet kränkningar sjunker på skolan. Lärare 6 säger att…

… vad barnen behöver träna extra på är det som styr vad det är de behöver lära sig i medmänsklighet, förhållningssätt och bemötande. Det har vi olika lektioner om, det kan vara att vi använder drama eller dilemmakort och så får eleverna hjälpas åt att lösa olika dilemman och situationer. (Lärare 6, vt 21)

Lärare 4 använder mycket samarbetsövningar samt trygghets- och tillitsövningar för att arbeta ihop gruppen eller olika elever. Tummar efter raster är något som hen pratar om att hen använder för att utvärdera och för att lyfta saker som hänt eller händer ofta. Här använder hen en dilemmakortleken och säger att…

… det kan ju vara så att man kan leta i kortleken och hitta något som liknar något som hänt under dagen eller som man sett för att kunna ta upp det utan att peka ut någon. (Lärare 4, vt 21)

Trygghetsenkäter görs regelbundet på skolan och blir en grund att utgå ifrån när de arbetar förebyggande, säger lärare 4. Lärare 1 och 3 pratar om värdegrunden och att det lyfts i samband med att eleverna delas in i par som ska arbeta tillsammans och hur eleverna agerar och bemöter varandra. Lärare 5 säger att ”vi är otroligt stora klasser så där blir det mycket prat om olikheter och att visa hänsyn mot varandra, det blir en del av vardagen.” (Lärare 5, vt 21) Lärare 7 berättar att skolan har en grupp som innehåller både elever och lärare som arbetar extra med värdegrunden, sedan har de en grupp där det enbart är lärare med. Lärare 1 och 2 berättar även de att de har en speciell värdegrundsgrupp på skolan.

Lärare 1 pratar om hur viktig värdegrunden är och att hen anser att skolan kan påverka mycket och gör ett bra jobb. Men också hur viktig skolans roll är i att väga upp mot sådant eleverna möter utanför skolan vilket kan vara en helt annan värdegrund och där har skolan en

stor utmaning vilket även lärare 2 pratar om. Lärare 1 säger att ”det är ett viktigt ämne som kommer bli viktigare och viktigare tror jag.” (Lärare 1, vt 21)

2.2.3.2 Värdegrunden i stunden/reaktivt arbete

Lärare 1 säger att de fångar upp situationer i stunden och det kan exempelvis vara efter en rast där det uppstått någon konflikt:

Vi har också fördelen att ha barnen hela skoldagen och kan ta upp saker direkt när det händer, det går att skjuta på matten exempelvis till senare på dagen för att kunna ta i det som hänt. För det tror jag är det viktiga att fånga upp det när det kommer eller händer. (Lärare 1, vt 21)

Lärare 1 berättar att de lyfter det på lektionen efteråt och eleverna får prata om hur de kunde ha gjort istället och hur det kunde ha blivit om de gjort på ett annat sätt.

Lärare 4 pratar bland annat om att använda dilemmakort som tar upp ett liknande scenario som hänt under rasten som eleverna får diskuterar och finna lösningar på. På så vis blir ingen som varit delaktig i konflikten utpekad utan det kan lyftas på ett neutralt sätt där eleverna får redskap att lösa konflikter eller andra saker som uppstår på ett bättre sätt. Lärare 3 pratar även om att i den fria leken kommer det in mycket värdegrund i situationer som kan uppstå där.

2.2.3.3 Barnkonventionen och barns rättigheter

De flesta lärare pratar om barnkonventionen och barns rättigheter och arbetet med det. Lärare 5 uttrycket att de i anslutning till FN-dagen pratar om barnkonventionen och barns rättigheter.

De pratar om mänskliga rättigheter och hur det kan se ut i världen med orättvisor. Även lärare 7 pratar om FN-dagen och säger att de då arbetar lite extra med barnkonventionen, barns rättigheter samt värdegrunden och likaså gör lärare 3. Lärarna använder sig av olika

dilemmaövningar, spelar teater och gör sketcher samt diskuterar tillsammans med eleverna.

Hittills har iscensättningen beskrivits utifrån lärarnas tal om demokrati, respektive värdegrund åtskilt. Det vanliga är också, utifrån det sätt lärarna talar om iscensättningen, att arbetet i och om demokrati och värdegrund hålls isär. Emellertid går det att härleda ur talet, oftast mer underförstått, att det också sker ihop, men att det inte är så tydligt. Jag ska belysa detta i nästa avsnitt som en sista aspekt av de resultat som kunnat frambringas ur lärarnas tal om demokrati och värdegrund.