• No results found

Långfristiga räntebärande skulder

In document Årsredovisning 2004 (Page 75-78)

Finansverksamheten i Castellum skall inom målsättningen för kapitalstrukturen om en synlig soliditet om minst 30% och en räntetäckningsgrad om minst 200%, minimera de fi nansiella riskerna för att säkerställa Castellums behov av likviditet och långsiktig fi nansiering samt att

Not 17

Not 18

Mål

nettolåneskuld vara mellan 2-4 år. Högst 50% av Castellums nettolåneskuld får ha ränteförfall inom de närmaste 12 månaderna och högst 30% av nettolåneskulden får ha ränteförfall inom varje 12-månadersperiod därefter.

Valutarisk

Med valutarisk avses risken för påverkan av fi nansnettot på grund av förändringar i valutakursen.

Valutaexponering kan uppstå i samband med lån eller placering i utländsk valuta. Castellum äger endast fastigheter i Sverige och får enligt fi nanspolicyn inte utsättas för exponering i utländsk valuta.

Upplåningsrisk

Upplåningsrisk är risken för att fi nansiering saknas eller är mycket oförmånlig vid viss tidpunkt.

I syfte att begränsa upplåningsrisken skall Castellum eftersträva krediter med lång löptid såväl som bred kreditgivarbas. Genom kreditavtal skall Castellums tillgång på fi nansering säkerställas.

Minst 50% av Castellums räntebärande skulder skall ha en löptid på 2 år eller mera.

Motpartsrisk

Med motpartsrisk avses risken att motpart inte kan fullgöra leverans eller betalning. I fi nans-verksamheten uppstår motpartsrisk framförallt vid placering av likviditetsöverskott, ränteswap-avtal samt vid långfristiga kreditlöften. För att reducera motpartsrisken anges i fi nanspolicyn att Castellum endast skall arbeta med i policyn godkända banker och kreditinstitut med hög kredit-värdighet. Dessutom fi nns begränsningar för hur stort enhandsengagemang som får fi nnas.

Likviditetsrisk

Med likviditetsrisk avses risken att inte ha tillgång till likvida medel eller outnyttjade krediter för att fullgöra sina betalningsförpliktelser. Likviditetsreservens storlek relateras till Castellums fasta utgifter och skall säkerställas genom att Castellum har tillgång till krediter eller likvida medel som kan lyftas med kort varsel.

Operationell risk

Med operationell risk avses risken att åsamkas förluster på grund av bristfälliga rutiner och / eller oegentligheter. God intern kontroll, adekvata administrativa system, kompetensutveckling och tillgång till pålitliga värderings- och riskmodeller är en god grund för att minska de operationella riskerna. För att minska de operationella riskerna skall det till fi nanspolicyn utfärdas instruktioner om hur fi nansavdelningen skall sköta den dagliga verksamheten, såsom upptagande av lån, över föringar, betalningar och rapporter.

Policy Mål Utfall

Soliditet Minst 30% 33%

Räntetäckningsgrad Minst 200% 278%

Ränterisk Genomsnittlig räntebindning 2-4 år 2,4 år Högst 50% inom 12 månader,

högst 30% inom varje därefter följande 12-månaders period.

36%

23%

Valutarisk Inte tillåtet Ingen exponering

Upplåningsrisk Minst 50% med löptid om minst 2 år 100%

Motpartstrisk Endast kreditinstitut med hög kreditvärdighet

Uppfylles

Likviditetsrisk Likviditetsreserv för att fullgöra betalningsförpliktelser

3 081 Mkr i outnyttjade beviljade kreditavtal

Vid årets utgång hade Castellum långfristiga bindande kreditavtal i bank om sammanlagt 10 958 Mkr (10 059), kortfristiga bindande kreditavtal i bank om 732 Mkr (694) och ett företagscertifi katprogram om 3 000 Mkr (2 500). För utestående företagscertifi kat om 2 417 Mkr föreligger full täckning av outnyttjat utrymme i långfristiga kreditavtal. Netto räntebärande skulder efter avdrag för likviditet om 7 Mkr (33), uppgick till 8 827 Mkr (8 565).

Kreditstruktur

Castellums kreditavtal/-ramar framgår av nedanstående tabell.

Kreditavtal/-ramar Belopp, Mkr Utnyttjat

Långfristiga bindande kreditavtal i bank 10 958 6 288

Kortfristiga bindande kreditavtal i bank 732 122

Företagscertifi katprogram 3 000 2 417

Summa 14 690 8 827

Kreditbindningen på Castellums långfristiga kreditavtal uppgick per 2004-12-31 till 6,3 år.

Förfallostrukturen för Castellums kreditavtal, som framgår av tabellen nedan, visar när i tiden kreditavtal förfaller till omförhandling eller amortering.

Kreditavtalens förfallostruktur Belopp, Mkr Utnyttjat

0-1 år (inkl. utestående företagscertifi kat) 3 149 2 539

1-2 år 2 2

2-3 år 6 6

3-4 år 700 100

4-5 år 1 000 250

5-10 år 9 250 5 930

Summa 14 107 8 827

Castellums internbank upptar lån under kreditavtal eller emitterar företagscertifi kat för vidare utlåning till de fastighetsägande dotterbolagen. Kreditavtalen ger Castellum rätt att välja såväl kort som lång räntebindning.

Säkerställning av upptagna lån kan indelas i tre kategorier:

• Lån mot ställande av säkerhet i form av Castellums reversfordringar på dotterbolagen med däri pantförskrivna pantbrev. Säkerställningar kompletteras i merparten av fallen med garanti om soliditet och räntetäckningsgrad.

• Lån där säkerheten enbart utgörs av garanti om att uppfylla villkor om bland annat soliditet och räntetäckningsgrad.

• Lån utan ställande av säkerhet, så kallade blancolån.

I kreditavtal angivna villkor för utlåning är i samtliga fall förenliga med Castellums fi nansiella mål. Oavsett typ av kreditavtal innehåller de sedvanliga uppsägningsvillkor samt i vissa fall omförhandlingsvillkor vid förändrad verksamhetsinriktning och om det för kreditgivaren uppstår ett oacceptabelt enhandsengagemang. Om kreditgivaren påkallar rätt till omförhandling och parterna inte kommer överens fi nns i kreditavtalen fastställda avvecklingstider för de kreditavtal som omfattas av sådana villkor.

Castellum kan öka respektive minska utnyttjandet under kreditavtalen. Strävan är att minimera de räntebärande skulderna och kassalikviditet skall i första hand användas till att minska utestå-ende skulder.

För att säkerställa Castellums behov av likviditet och långfristig fi nansiering arbetar Castellum kontinuerligt med att omförhandla och tillföra nya kreditavtal. Under 2004 har Castellum om- och nyförhandlat kreditavtal om totalt 10 982 Mkr samt höjt ramen på Castellums företags-certifi katprogram med 500 Mkr till 3 000 Mkr.

Den genomsnittliga räntan vid årets utgång uppgick till 4,8% (5,2%). Den genomsnittliga ränte-bindningstiden vid samma datum var 2,4 år (2,7). Räntebindningen har uppnåtts genom att lån med kort räntebindning har förlängts via ränteswapar med nominellt underliggande värde om 9 370 Mkr (8 070). Ränteförfallostrukturen framgår av tabellen nedan.

Ränteförfallostruktur Belopp, Mkr Medelränta

0-1 år 3 219 3,1%

1-2 år 952 5,2%

2-3 år 2 006 5,4%

3-4 år 500 5,6%

4-5 år 450 5,4%

5-10 år 1 700 6,4%

Summa 8 827 4,8%

För att uppnå målet om ett stabilt räntenetto i enlighet med ramarna i fi nanspolicyn tas vid beslut om önskad räntebindning hänsyn till dagens nominella ränta, konjunkturläget, hur mycket kassafl ödet skulle påverkas av en ränteförändring och hur snabbt en ränteförändring antas kunna kompenseras med indexuppräkning och omförhandling av hyror. I huvudsak upptas lån med kort räntebindning. Genom att kombinera lån med kort räntebindning och ränteswapar skapas en kostnadseffektiv och fl exibel hantering av ränterisken, vilket medför att önskad räntebindningstid samt skydd av räntekostnaden uppnås. Castellum behandlar kombinationen av lån med kort räntebindning och ränteswapar som lån med fast ränta.

När ränteswapar används för att erhålla upplåning med fast ränta uppstår ett teoretiskt marknadsvärde i respektive ränteswap. Marknadsvärdet varierar dels beroende på förändringar i marknadsräntan, dels beroende på ränteswapens återstående löptid. Marknadsvärderingen av ränteswapportföljen påverkar inte Castellums strävan att uppnå en jämn och låg utveckling av räntekostnaden utan refl ekterar endast den matematiska beräkningen av värdet på ränteswaparnas återstående kassafl öde diskonterat till dagens marknadsränta för en ny låneportfölj med motsvarande ränteförfallostruktur. Den genomsnittliga räntan för en låneportfölj med motsvarande ränteförfallostruktur uppgår till 3,6%. Det teoretiska marknadsvärdet på Castellums ränteswapportfölj uppgick vid årsskiftet till -391 Mkr (-245) och beror på skillnaden mellan Castellum genomsnittliga ränta om 4,8% och marknadsräntan 3,6%. I enlighet med Castellums redovisningsprinciper redovisas dock inte ränteswaparnas marknadsvärde i redovisningen utan räntekostnaden tas under ränteswapens löptid.

Med antagande om oförändrad genomsnittlig räntebindning och oförändrad lånevolym skulle en förändring av den korta och långa räntan med +/–1 procentenhet påverka Castellums räntekostnad med +/–28 Mkr under 2005, vilket motsvarar 4% av Castellums kassafl öde från förvaltningen. Om lånen däremot haft en rörlig ränta skulle motsvarande förändring påverka Castellums räntekostnad med +/–75 Mkr under 2005.

In document Årsredovisning 2004 (Page 75-78)