• No results found

Redovisningsprinciper och noter

In document Årsredovisning 2004 (Page 58-61)

Castellums räkenskaper har upprättats i enlighet med Årsredovisningslagen och med tillämp-ning av Redovistillämp-ningsrådets rekommendationer samt Redovistillämp-ningsrådets Akutgrupps uttalanden.

Castellums redovisningsprinciper är oförändrade mot föregående år.

Koncernredovisningen är upprättad enligt Redovisningsrådets rekommendation RR 1:00.

Koncernens bokslut är upprättat enligt förvärvsmetoden, som innebär att tillgångar och skulder har upptagits till marknadsvärde enligt upprättad förvärvsanalys. Koncernens balans- och resultat-räkning omfattar alla bolag i vilka moderbolaget direkt eller indirekt har bestämmande infl ytande.

Koncernen omfattar utöver moderbolaget de i not nedan angivna dotterbolagen med tillhörande underkoncerner.

Hyresintäkter, som ur ett redovisningsperspektiv även benämns intäkter från operationella leasing-avtal, resultatförs i den period de avser. I de fall hyreskontrakt under viss tid medger en reducerad hyra som motsvaras av en vid annan tidpunkt högre hyra, periodiseras denna under- respektive överhyra över kontraktets löptid. Rena rabatter såsom reduktion för successiv infl yttning belastar den period de lämnas. Vid förtidsinlösen av hyreskontrakt periodiseras ersättningen ut över det ursprungliga kontraktets löptid, såvida inte nytt kontrakt tecknas då inlösenbeloppet resultatförs i sin helhet.

Intäkter från fastighetsförsäljningar bokförs på kontraktsdagen, såvida det inte strider mot särskilda villkor i köpekontraktet. Vid försäljning av fastighet via bolag bruttoredovisas transak-tionen vad avser såväl underliggande fastighetspris, bokfört värde som kalkylmässigt avdrag för eventuell skatt.

Ränteintäkter och räntebidrag resultatförs i den period de avser.

Avskrivningar enligt plan avseende förvaltningsfastigheter och inventarier baseras på historiska anskaffningsvärden efter avdrag för senare eventuellt gjorda nedskrivningar. På under året an-skaffade och färdigställda tillgångar beräknas avskrivningar med beaktande av anskaffningstid-punkt eller tidanskaffningstid-punkt för färdigställande.

Avskrivningar görs linjärt, vilket innebär lika stora avskrivningar över nyttjandeperioden. Mark skrivs inte av. De olika grupperna av anläggningstillgångar skrivs årligen av med följande procent-satser.

Byggnader 1%

Byggnadsinventarier 10%

Markanläggningar 1%

Inventarier och installationer 20%

Datorer 33%

Det bokförda värdet på koncernens anläggningstillgångar prövas fortlöpande genom analyser av enskilda tillgångar. Om en sådan analys indikerar att det bokförda värdet överstiger tillgång-ens återvinningsvärde, vilket är det högsta av nettoförsäljningsvärdet och nyttjandevärdet, sker nedskrivning till återvinningsvärdet. Nyttjandevärdet mäts som förväntat framtida diskonterat kassafl öde. Nedskrivningsbeloppet belastar resultaträkningen i den period värdenedgång under bokfört värde påvisas.

I de fall en tidigare gjord nedskrivning ej längre är motiverad återförs denna till sitt nettovärde, d v s ursprunglig nedskrivning med avdrag för de avskrivningar som skulle gjorts om nedskrivning ej skett. I de fall en tidigare nedskrivning har redovisats i resultaträkningen sker återföringen i

Redovisningsprinciper och noter

(Alla belopp i Mkr om inget annat anges.)

Not 1

Koncern-redovisning

Intäkter

Avskrivningar

Nedskrivningar Grunder för redovisningen

resultaträkningen, medan i de fall nedskrivningen tidigare redovisats direkt i balansräkningen sker återföringen direkt mot eget kapital.

För att pröva eventuellt nedskrivnings- eller återföringsbehov stäms, vid varje årsskifte eller kvartalsvis om indikation på större värdeförändringar fi nns, varje fastighets bokförda värde av mot en intern värderingsmodell. Värderingsmodellen, som fi nns beskriven i not nedan, bygger på en långsiktig avkastnings värdering utifrån nuvärdet av framtida betalningsströmmar med differentierade avkastningskrav per fastighet, beroende på bland annat läge, ändamål, skick och standard.

Vad avser aktier i dotterbolag prövas på samma sätt som ovan aktiernas bokförda värde mot dotterbolagens koncernmässigt synliga egna kapital.

Med fi nansiella kostnader avses ränta och andra kostnader som uppkommer då ett företag lånar pengar. Kostnader för uttagande av pantbrev betraktas ej som en fi nansiell kostnad utan aktiveras. Finansiella kostnader belastar resultatet för den period till vilken de hänför sig.

Till fi nansiella kostnader hänförs även kostnader för räntederivatavtal. Betalningsströmmar under dessa avtal resultatförs för den period de avser. Finansnettot har således ej påverkats av någon marknadsvärdering av ingångna räntederivatavtal.

Den del av räntekostnaden som avser ränta under produktionstiden för större ny-, till- eller om-byggnader aktiveras och reducerar således de fi nansiella kostnaderna. Räntan beräknas utifrån genomsnittligt vägd upplåningskostnad för koncernen.

Ersättningar till anställda såsom löner och sociala kostnader, betald semester och betald sjukfrån-varo m m redovisas i takt med att de anställda har utfört tjänster i utbyte mot ersättningen.

Vad avser pensioner och andra ersättningar efter avslutad anställning kan dessa klassifi ceras som avgiftsbestämda planer eller förmånsbestämda planer. Huvuddelen av Castellum koncernens åtaganden för pensioner utgörs av avgiftsbestämda planer, vilka fullgörs genom fortlöpande utbetalningar till fristående myndigheter eller organ vilka administrerar planerna. Ett 25-tal anställda inom Castellumkoncernen har förmånsbestämda ITP-planer med fortlöpande utbetal-ningar till Alecta. Dessa skall enligt ett uttalande, URA 42, från Redovisningsrådets Akutgrupp klassifi ceras som förmånsbestämd plan som omfattar fl era arbetsgivare. När det inte före ligger tillräcklig information för en dylik redovisning skall företaget redovisa planen som avgiftsbestämd plan. Då Alecta inte levererar sådan information, redovisar Castellum även dessa planer som av-giftsbestämda. Det fi nns dock inget som indikerar några väsentliga åtaganden överstigande vad som är utbetalt till Alecta.

Vid redovisning av inkomstskatter tillämpas balansräkningsmetoden. Enligt denna metod redovisas uppskjutna skatteskulder och fordringar för alla skillnader mellan en tillgångs eller skulds bokförda värde och dess skattemässiga värde, så kallade temporära skillnader. Detta inne-bär att det fi nns en skatteskuld eller skattefordran som förfaller till betalning den dag tillgången eller skulden realiseras. I Castellum fi nns tre poster där det föreligger temporära skillnader - fastigheter, obeskattade reserver och underskottsavdrag. Vid förändring av dessa poster föränd-ras således även den uppskjutna skatteskulden / -fordran, vilket redovisas i resultaträkningen som en uppskjuten skattekostnad. Utöver uppskjuten skatt redovisas i resultaträkningen även aktuell skatt, vilken motsvarar den skatt bolaget är skyldig att betala utifrån årets skattepliktiga resultat.

Vad avser koncernbidrag vilka bokförs direkt mot eget kapital, bokförs även eventuell skatte-effekt direkt mot eget kapital.

Skattefordran tas upp först då den rimligen kan anses som bedömd av skatteverket.

Finansiella kostnader

Inkomstskatter Ersättningar till anställda

Förvaltningsfastigheter har upptagits till anskaffningsvärde, med tillägg för tillkommande ut-gifter och avdrag för ackumulerade avskrivningar enligt plan samt nedskrivningar. Värdering av pågående nyanläggningar görs till nedlagda utgifter. Till anskaffningsvärdet läggs även, vid större ny- till- och ombyggnader, räntekostnad under produktionstiden. Därutöver aktiveras endast tillkommande utgifter som sannolikt förbättrar den ekonomiska nytta som är förknippad med fastigheten i förhållande till den nivå som gällde då den ursprungligen anskaffades.

Vid förvärv och försäljning av fastigheter eller bolag, bokförs transaktionen per kontraktsdag såvida detta inte strider mot särskilda villkor i köpekontraktet.

Inventarier och installationer, vilka har klassifi cerats som anläggningstillgångar, har upptagits till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar enligt plan och eventuellt gjorda nedskrivningar.

Långfristiga värdepappersinnehav värderas till anskaffningsvärde om inte en värdering påvisar behov av nedskrivning.

Fordringar har efter individuell värdering upptagits till det belopp varmed de beräknas infl yta.

Kortfristiga fordringar utgörs av fordringar som förfaller till betalning inom 12 månader från balansdagen.

Finansiella transaktioner såsom in- och utbetalning av räntor och lån bokförs på kontoförande banks likviddag, medan övriga in- och utbetalningar bokförs på kontoförande banks bokförings-dag.

Fordringar i utländsk valuta fi nns ej.

Återköpta egna aktier redovisas som en minskning av fritt eget kapital.

Erhållen utdelning redovisas som en fi nansiell intäkt medan lämnad utdelning redovisas som en minskning av fritt eget kapital, efter det att bolagsstämman fattat beslut.

Lämnade och erhållna koncernbidrag samt eventuell skatteeffekt därpå, redovisas direkt i balansräkningen som en minskning respektive ökning av fritt eget kapital. Erhållna koncernbidrag som är att likställa med en utdelning redovisas dock som fi nansiell intäkt i resultaträkningen.

Aktieägartillskott redovisas hos givaren som ökning av aktier i dotterbolag och hos mottagaren som ökning av fritt eget kapital.

Merparten av Castellums kreditavtal är långfristiga. I de fall kortfristiga lån upptas som täcks av outnyttjade långfristiga kreditavtal anses även dessa vara långfristiga. Lånen redovisas i balans-räkningen på likviddagen och upptas till anskaffningsvärde. Upplupna ej betalda räntor redovisas under posten upplupna kostnader.

Kortfristiga skulder utgörs av skulder vilka förfaller till betalning inom 12 månader från balans-dagen. Dessa upptas till anskaffningsvärde.

Skulder i utländsk valuta fi nns ej.

Castellum har ingått räntederivatavtal i syfte att fördela låneportföljens ränteförfall i enlighet med beslutad fi nanspolicy. Betalningsströmmar under dessa avtal resultatförs för den period de avser.

Således sker i redovisningen inte någon marknadsvärdering av ingångna ränte derivatavtal.

I syfte att begränsa och hantera prisrisken i koncernen vid köp av el, prissäkras förbrukningen genom elterminer. Elderivatavtal avräknas månadsvis och resultatförs i den period de avser.

Således sker i redovisningen inte någon marknadsvärdering av ingångna elderivatavtal.

Avsättningar är skulder som är ovissa vad gäller förfallotidpunkt eller belopp. Avsättning bokförs i balansräkningen när det fi nns ett åtagande till följd av en inträffad händelse och det är troligt att ett utfl öde av resurser krävs för att reglera åtagandet samt att en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Koncernens verksamhet organiseras, styrs och rapporteras primärt per geografi skt område och sekundärt per fastighetskategori. Segment konsolideras enligt samma principer som koncernen i dess helhet.

De intäkter och kostnader som redovisas för respektive segment är faktiska kostnader. Således Inventarier och

Defi nition av segment

har någon fördelning av gemensamma kostnader mellan regionerna ej gjorts. Ovanstående gäller även de tillgångar och skulder som redovisas i noten för segment.

Kassafl ödesanalysen har upprättats enligt den indirekta metoden, vilket innebär att netto resultatet justeras för transaktioner som inte medfört in- eller utbetalningar under perioden, samt för eventuella intäkter och kostnader som hänförs till investerings- eller fi nansieringsverksam hetens kassafl öden.

In document Årsredovisning 2004 (Page 58-61)