• No results found

Lantmäteriverkets förrättning av enskild väg

In document FÖRVALTNING AV ENSKILDA VÄGAR (Page 88-93)

9.1 Ärenden som avgörs vid förrättning av enskild väg

Väglagets beslutanderätt har behandlats i det tidiga-re. Samtidigt har det nämnts att vissa ärenden krä-ver Lantmäterikrä-verkets förrättning av enskild väg.

I 71 § lag om enskilda vägar finns en förteckning över ärenden som kan avgöras vid förrättning av enskild väg.

Lag om enskilda vägar 71 § Förrättning av enskild väg

Vid förrättning av enskild väg får följande ären­

den behandlas och avgöras:

1) bildande, ändring och upphävande av vägrätt och andra rättigheter som avses i 2 kap., 2) omfattningen av vägområden samt upplags­

platser, områden för bilplats och områden för båtplats,

3) meddelande av i 9 § avsedda begränsningar av vägrätter och andra rättigheter samt ändring av dessa begränsningar,

4) inrättande av skydds­ och frisiktsområden, 5) utfärdande av i 5 § 4 mom. avsedda byg­

ginskränkningar,

6) bestämmande av i 20 § 1 mom. avsedda tids­

frister samt upprättande av i 20 § 2 mom. avsed­

da kostnadsförslag och planer,

7) meddelande av i 22 § avsedd rätt att flytta an­

ordningar, anläggningar eller byggnader, 8) beviljande av tillstånd till i 28 § avsedd till­

ståndspliktig väganvändning,

9) beviljande av rätt för fastighetsägaren att en­

ligt 29 § placera ut en avstängningsanordning, 10) meddelande av i 31 § avsedd temporär rätt att använda annans område som väg,

11) meddelande av i 32 § avsedd temporär rätt att färdas,

12) beslutande om fördelning av väghållnings­

skyldigheten och fastställande av vägenheter och ändringar i fördelningen av dem,

13) beslutande om i 37 och 38 § avsedd grundavgift,

14) bildande, sammanslagning, delning och upplösning av väglag,

15) i 69 § 2 mom. avsedda meningsskiljaktighet­

er mellan vägdelägare som inte bildat väglag, 16) ersättningar enligt denna lag, om parterna inte har kommit överens om dem,

17) oklarheter i fråga om en befintlig vägs läge och bredd och huruvida någon har vägrätt eller motsva­

rande nyttjanderätt enligt någon annan lag,

18) oklarheter i fråga om huruvida en väg har anlagts i enlighet med den bildade vägrätten el­

ler om vägen är av den standard som krävs för dess ändamål; om så inte är fallet kan det vid förrättning av enskild väg bestämmas att vägen ska förbättras till den standard som ändamålet kräver, samt

19) andra ärenden som enligt denna lag ska av­

göras vid förrättning av enskild väg samt andra ärenden som ska avgöras enligt denna lag, om inte något annat föreskrivs.

Ett ärende som ska avgöras vid förrättning av en­

skild väg kan även avgöras vid en annan sådan fastighetsförrättning som avses i fastighetsbild­

ningslagen, om det är ändamålsenligt. I sam­

band med en förrättning av enskild väg kan utan särskilt förordnande en fastighetsbestämning verkställas, när åtgärden behövs för bestämning av vägområdet eller för vidtagande av någon an­

nan åtgärd som avses i denna lag.

För förrättning av enskild väg svarar Lantmäteri­

verket och på detaljplaneområde den myndighet som i enlighet med 5 § i fastighetsregisterlagen (392/1985) är fastighetsregisterförare på områ­

det i fråga.

Ett i 1 mom. avsett ärende kan behandlas och avgöras vid förrättning av enskild väg oberoende av om det tidigare har fattats beslut i ärendet i fråga vid väglagets stämma.

Förrättning av enskild väg behövs alltså om man till exempel vill

- grunda och upphäva vägrätt

- grunda rätt för upplagsplatser, områden för bilplats och områden för båtplats

- inrätta skydds- och/eller frisiktsområde

- reda ut vem har vägrätt eller annan rätt att an-vända väg

- fastställa vägens läge och bredd - flytta vägen till ett annat ställe - upplösa väglag eller del av väglag - avgöra olika ersättningsfrågor

- avgöra vissa meningsskiljaktigheter mellan väg-delägare i en väg som inte har bildat väglag

Vid förrättning av enskild väg kan man också utreda och avgöra om en väg har anlagts i enlighet med vägrätten och till sådan standard som den grundade vägrätten förutsätter. På motsvarande sätt kan man avgöra om vägrätten eller annan be-viljad rätt används på det sätt som beslöts då rätten beviljades. Vägens skick och eventuella behov av förbättring kan också avgöras vid förrättning av enskild väg om vägdelägarna inte annars hittar samstämmighet.

Vid förrättning av enskild väg kan man alltså behandla ett ärende som redan har avgjorts av väglagets stämma. Vid en sådan behandling av ett ärende vid förrättning är det dock inte fråga om sökande av ändring till väglagets beslut. Vid förrätt-ningen ändras eller stadfästs inte väglagets beslut, utan ärendet avgörs för första gången genom myn-dighetsförfarande. Väglagets tidigare beslut binder inte förrättningen på något sätt och ligger inte som grund för behandlingen.

Vid förrättning av enskild väg kan man dock inte behandla en sådan fråga som har avgjorts av väglagets stämma, om klandertalan som gäller av-görandet har väckts vid tingsrätten.

9 .2 Ansökan om förrättning av enskild väg och förrätt-ningsförfarande

Ansökan om förrättning av enskild väg kan göras av vägdelägare, ägare och delägare till en fastighet eller annan registerenhet, delägare i ett gemensamt område, det väglag vars väg ärendet gäller samt kommunen eller staten. I vissa fall kan ansökan om förrättning av enskild väg också lämnas av den som har särskilda rättigheter som hänför sig till en fastighet (Lag om enskilda vägar 73 §).

Ansökan om förrättning görs skriftligt. Ansökan kan göras fritt formulerat till exempel per e-post.

Det kan rekommenderas att ansökan lämnas på en blankett som finns att få vid Lantmäteriverkets verksamhetspunkt eller skrivas ut från webbplatsen www.maanmittauslaitos.fi. Blanketten kan fyllas i och skrivas ut i portalen Suomi.fi, där man också får ifyllningsanvisningar för blanketten. Ansökan läm-nas till Lantmäteriverkets verksamhetspunkt, där man vid behov också får anvisningar för ansökan.

Av ansökan ska naturligtvis framgå orsaken till ansökan om förrättning av enskild väg. Till ansökan bifogas om möjligt en förteckning över de fastighe-ter, markägare och innehavare av olika rättigheter som förrättningen gäller. Vägens läge ska anges på kartbilaga. Om ansökan gäller väglagsväg, ska ansökan också ange namnet på sysslomannen eller en medlem av bestyrelsen.

Sökanden får ett skriftligt meddelande om att ansökan har godkänts samt förrättningsingenjörens kontaktuppgifter. Sökanden får en uppskattning av när förrättningen inleds och grunderna för hur förrättningsarvodet fastställs.

Förrättningen av enskild väg förrättas av för-rättningsingenjör utan gode män, särskilt om de berörda redan har kommit överens om frågorna som berör vägen. Om någon av de berörda kräver gode män, förrättas förrättningen av förrättningsin-genjör och två av kommunen utsedda gode män för fastighetsförrättningar.

Alla de, som förrättningen gäller, informeras per brev om förrättningens inledande möte minst 10 dagar på förhand. Man kan också komma överens om mötets tidpunkt med de berörda.

Vid förrättningsmötet behandlas ärenden som omfattas av förrättningen å tjänstens vägnar. En-ligt 72 § lag om enskilda vägar kan förrättningen utvidgas, dvs. man avgör alla ärenden som gäller ifrågavarande väg, som kan avgöras vid förrättning, oberoende av varför den ifrågavarande förrättning-en har anhängiggjorts.

Om de delaktiga har gjort avtal om vägrätt eller väghållning, utförs förrättningen enligt avtalet om det inte strider mot lag eller är oskäligt för någon part.

Vid förrättningsmötet avgörs beslut som gäller bland annat bildande, flyttande eller upphävande av vägrätter, fördelning av kostnader för byggande och underhåll av väg, dvs. fördelning av vägenheter, överlåtelse av mark samt ersättningar för eventuell skada eller olägenhet samt fördelningen av förrätt-ningskostnaderna mellan delägarna. Förrättningen kan också bestämma att ett väglag grundas.

Förrättningen avslutas genom att det ges en besvärsanvisning och en utredning om hur man söker ändring. Man kan inom 30 dagar överklaga de gjorda besluten till jorddomstolen. Man kan söka ändring till jorddomstolens avgörande vid Högsta domstolen om den beviljar rätt att söka ändring.

De berörda fastigheterna förses med erfor-drade anteckningar i fastighetsregistret efter att förrättningen har vunnit laga kraft. Förrättningens dokument och kartor i original bevaras permanent.

Man får en avskrift av dokumenten och kartorna hos Lantmäteriverket.

Lantmäteriverket tar ut ett förrättningsarvode för förrättningen. Det fastställs utgående från den arbetstid som används för förrättningen enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning om avgifter.

Utgångspunkten är att den som begär förrättning betalar förrättningsarvodet. I regel betalas förrätt-ningen dock av parterna i proportion till den nytta de har haft av förrättningen.

Kommunen kan besluta om att upprätthålla fast-ighetsregister på detaljplanerat område. Då måste

kommunen ha en fastighetsingenjör. Kommunen kan teckna avtal om skötseln av fastighetsingen-jörstjänster med en annan kommun. På detaljplane-rat område förrättas förrättning av enskild väg av kommunens fastighetsingenjör. Lantmäteriverket kan också utse kommunens fastighetsingenjör att förrätta förrättningen på andra än detaljplanerade områden i kommunen.

9.3 Register över enskilda vägar

Lantmäteriverket upprätthåller enligt 89 § lag om enskilda vägar ett register över alla organiserade vägar, dvs, vägar med väglag. Registret ingår i fastighetsdatasystemet. I registret införs uppgift om väglagets namn och hemkommun samt vägens läge, namn, personbeteckning och kontaktuppgifter på bestyrelsens ordförande eller sysslomannen, uppgift om väglagets stadgar samt väganslutningar som har beviljats vägdelägarna.

I registret införs också uppgift om sammanslag-ning av vägdelar, sammanslagsammanslag-ning och delsammanslag-ning av väglag samt indragning av väg eller vägens delar.

Dessa beslut kan göras genom väglagets beslut, men man ska komma ihåg att meddela dem till Lantmäteriverket. Ändringarna träder i kraft först efter att de har införts i registret över enskilda vägar. Väglagen kan och ska meddela förändringar i kontaktpersonens kontaktuppgifter till Lantmäte-riverket. Anmälan går behändigast att lämna på en blankett som finns på Lantmäteriverkets webbplats.

Man kan dock meddela förändringar också per e-post eller konventionellt brev.

Man kan beställa ett registerutdrag över nyttjan-derättsenheter från registret över enskilda vägar. Ur utdraget framgår bland annat den enskilda vägens namn, signum och kontaktpersonens uppgifter samt en förteckning över de fastigheter på vars område vägen finns.

9.4 Lokal förrättning av enskild väg

Alla enskilda vägar och deras vägrätter kan tas till granskning och uppdatering på ett visst område genom lokal förrättning av enskild väg (Lag om enskilda vägar 76 §). Vid förrättningen bedömer man om alla tidigare bildade vägrätter och andra rätter fortfarande är nödvändiga och om de befintliga enskilda vägarnas läge är ändamålsenligt med tanke på trafiken.

Vägrätterna uppdateras att motsvara förändrade förhållanden genom att bilda nya vägrätter och lämna befintliga vägrätter i kraft då de fortfarande är nödvän-diga. Enskilda vägar, servitutsvägar och motsvarande rättigheter som har blivit obehövliga avslutas.

Ansökan om lokal förrättning kan ansökas av kommun, väglag eller fastighetsägare. Den som upprätthåller landsväg eller järnvägsbana kan också ansöka om förrättning. Om ett allmänt intresse krä-ver det, kan Lantmäterikrä-verket meddela förordnande för verkställande av lokal förrättning av enskild väg även på eget initiativ. I det fallet står staten för förrättningskostnaderna.

I samband med lokal förrättning av enskild väg kan man göra skiftesregleringar för att ordna och rationalisera förbindelser. Skiftesregleringar kan också utföras i samband med andra förrättningar, till exempel landsvägsförrättning. I regel baserar sig skiftesregleringarna på markägarnas samtycke och avtal, men i fråga om mindre områden kan reg-leringen också utföras ofrivilligt.

In document FÖRVALTNING AV ENSKILDA VÄGAR (Page 88-93)