• No results found

Mål 1 - I Halmstad ska alla barn och unga få en bra start i livet, må bra och vara delaktiga i samhället

Innehållsförteckning

2.2 Kommunfullmäktiges mål

2.2.1 Mål 1 - I Halmstad ska alla barn och unga få en bra start i livet, må bra och vara delaktiga i samhället

2.2.1.1 Mål 1 - I Halmstad ska alla barn och unga få en bra start i livet, må bra och vara delaktiga i samhället

Kommentar

Kommunstyrelsen

Verksamhetsmålet innebär att kommunstyrelsen ska ta en ledande roll i arbetet mot KFs mål om att alla barn och unga få en bra start i livet, må bra och vara delaktiga i samhället. Flera delar av arbetet sker inom ramen för KF:s plan för den inkluderande kommunen som beslutades i maj. Arbetet har påverkats av coronapandemin och samhällets konsekvenser av coronapandemin sätter än mer ljus på

verksamhetsmålets betydelse. En oro som lyfts under årets slut är risken att ungdomar lämnar föreningsverksamhet när uppehållet från idrottsverksamhet blir långvarig.

Inom verksamhetsmålet ryms att KS tar ledarskapet genom att vi leder, samordnar och följer upp arbetet med insatser för att minska segregationen i Halmstad. En mängd insatser spelar roll för att långsiktigt minska segregationen i vår kommun, inte minst inom flera av våra förvaltningars och bolags

grunduppdrag gällande skola, meningsfull fritid, bostadssociala frågor och olika arbetsmarknadsinsatser.

Kunskapen om segregationens orsaker ökar. Samsynen om utmaningarnas betydelse och behoven av långsiktigt arbete likaså. Samtidigt uttrycker exempelvis barn- och ungdomsförvaltningen att det idag

Bokslut/verksamhetsberättelse (T3) 2020 10 Kommunstyrelsen

saknas förutsättningar att lyckas med skolans kompensatoriska uppdrag. Avsaknaden av gemensamma utvecklingsmedel i vår ordinarie budet bidrar till svårigheter att planera långsiktiga, koncernövergripande utvecklingsinsatser inom området. Flera saker har dock hänt under året hittills, t ex;

- genom KS gemensam resurs integration har medel beviljas för en samordnartjänst i KUFs regi kopplad till det nystartade medborgarservice på Vallås. Fokus är ökad trygghet i området.

- tre utredningsuppdrag har löpt under året, på uppdrag av KS: en gällande åtgärder för att minska bostadssegregationen, en gällande socioekonomiska analyser, en gällande skolsegregationen (i samverkan BUF och KLF). Den sistnämna avslutas under året 2021.

Inom verksamhetsmålet ryms också att KS tar också ledarskapet genom att vi leder, samordnar och följer upp kommunkoncernens arbete med Barnkonventionen. Arbetet sker inom ramen för KF:s plan för den inkluderande kommunen där en utpekad ambition handlar om barns rättigheter och hur Halmstads kommun ska arbeta för att stärka arbetet med barnkonventionen i koncernen. Handlingsplan är

framtagen för kommunens arbete med barnkonventionen i samarbete med strategiskt utvalda personer från förvaltningarna. Flera kunskapshöjande insatser har gjorts. PwC har genomfört en granskning av KS barnrättsarbete med slutsatsen att dess ledning, styrning och uppföljning inte är helt ändamålsenlig.

Framförallt saknas systematik.

Utifrån situationen med coronapandemin gjordes en rapport med långsiktig analys utifrån sociala

konsekvenser i juni, där barn och ungas rättigheter särskilt belysts. Segregationsmedel från Tillväxtverket har fördelats framförallt till förvaltningar och föreningar som arbetar med att stärka barn och ungas rättigheter på olika sätt.

I KFs beslut om inriktning i programmet till Översiktsplanen valdes en linje för att fokusera på minskad segregation samt stärka barns rättigheter.

Bokslut/verksamhetsberättelse (T3) 2020 11 Kommunstyrelsen

Insatser Kommentar

Leda, samordna och följa upp arbetet med insatser för att minska segregationen i Halmstad

En mängd insatser spelar roll för att långsiktigt minska segregationen i vår kommun, inte minst inom flera av våra förvaltningars och bolags grunduppdrag gällande skola, meningsfull fritid, bostadssociala frågor och olika arbetsmarknadsinsatser. Kunskapen om segregationens orsaker ökar i koncernen. Samsynen om utmaningarnas betydelse och behoven av långsiktigt arbete likaså. Turerna kring beviljade och indragna statliga bidrag och avsaknaden av gemensamma

utvecklingsmedel i vår ordinarie budget har under året bidragit till svårigheter att planera långsiktiga, koncernövergripande

utvecklingsinsatser inom området. Samtidigt har verksamheter ställt om och hittat andra sätt att arbeta och använda beviljade statsbidrag mot segregation i de fall planerade aktiviteter, på grund av

coronarestriktioner och/eller osäkerhet kring fortsatt finansiering, inte kunnat genomföras. Sammantaget kan konstateras att segregationen är en komplex utmaning som vi med fördel kan kraftsamla mer kring tillsammans.

Flera saker har hänt under året:

KS beslut om fördelning av statsbidrag mot segregation till dels ett antal berörda nämnder, dels en tillfällig

inkluderingsfond för civilsamhället, har lett till en mängd insatser under året. Flera har haft fokus på att hantera konsekvenser av coronapandemin som riskerar fördjupa den socioekonomiska ojämlikheten och segregationen.

Genom KS gemensam resurs integration har medel kunnat beviljas för en samordnartjänst i KUFs regi kopplad till det nystartade medborgarservice på Vallås. Fokus är ökad trygghet i området.

Tre utredningsuppdrag och några analysseminarier gällande resultatet av dessa har löpt under året, på uppdrag av KS:

en gällande åtgärder för att minska boendesegregationen, en gällande socioekonomiska analyser, en gällande skolsegregationen (i samverkan BUF och KLF). Under 2021 fortsätter arbetet med att bearbeta och ta resultatet från utredningarna vidare.

Frågan om skolsegregationen drivs i samarbete mellan KLF och BUF och, efter uppdraget i PmB för 2021, även med koppling till likvärdig skola. Arbetet bedöms behöva fortsatt fokus och prioritet från kommunstyrelsen för att bearbeta förslag till fortsatt utveckling om beslut.

KF plan för den inkluderande kommunen antogs i maj 2020 och har ett tydligt fokus på att minska den socioekonomiska segregationen.

I KFs beslut om inriktning i programmet till Översiktsplanen valdes en linje som tydligt fokuserar minskad segregation.

Ett kunskapspaket för den inkluderande kommunen har tagits fram. Det följer innehållet i plan för den inkluderande kommunen och har kunskapshöjande delar specifikt kring segregationen och dess orsaker. Paketet har spridits och implementeringen är påbörjad genom dialog med ledningsgrupper i förvaltningar och bolag och det koncernövergripande inkluderingsnätverket. Flera förvaltningar anger att de arbetar med paketet.

Leda, samordna och följa upp kommunkoncernens arbete med Barnkonventionen

Utifrån Plan för den inkluderande kommunen har arbetet fortsatt med att implementera barnkonventionen i Halmstads kommun.

Revisorerna har granskat KS arbete och ett yttrande är inlämnat.

Flera processer pågår som handlar om att säkerställa barns bästa och barns delaktighet i våra olika verksamheter. Det handlar t.ex. om ett tydligt barnrättsperspektiv i kommande planer men också ett barnrättsperspektiv i beslut och praktisk handling. En konferens var planerad i november som sköts på framtiden p.g.a. pandemin. En grundutbildning i barnkonventionen för förtroendevalda har genomförts. Barnrättsfrågorna finns tydligt med i det koncernövergripande inkluderingsnätverket som samlar alla förvaltningar och bolag.

Bokslut/verksamhetsberättelse (T3) 2020 12 Kommunstyrelsen

2.2.2 Mål 2 - I Halmstad ska invånarna känna förtroende för kommunen