• No results found

Mål 5 - Halmstad ska ha Sveriges bästa företagsklimat

Innehållsförteckning

2.2 Kommunfullmäktiges mål

2.2.5 Mål 5 - Halmstad ska ha Sveriges bästa företagsklimat

2.2.5.1 Mål 5 - Halmstad ska ha Sveriges bästa företagsklimat

Kommentar

Verksamhetsmålet innebär att kommunstyrelsen ska ta en ledande roll i arbetet mot KFs mål om att nå Sveriges bästa företagsklimat. För att nå goda förutsättningar för hållbar näringslivsutveckling behöver näringslivsfrågan beaktas i beslut som rör framtiden.

KS har ett tydligt ansvar och en plan för sitt näringslivsarbete. Det finns en bra grund i goda regionala och lokala samarbeten. Detta skapar bra förutsättningar för att nå målet om Sveriges bästa

företagsklimat. KS leder, samordnar och följer upp arbetet och arbetet ska genomföras med stöd av en bra dialog och utvecklad samverkan.

Tillväxtavdelningens näringslivsarbete har till större delen av året skett med färre resurser än budgeterat på grund av personalomsättning. Coronapandemin fick också stor påverkan på näringslivsarbetet.

Företagsbesök fick ställas in, vi ställde om våra näringslivsevent till digitalt format, . Dock blev antalet event färre än planerat. Ett ökat behov av stöd och information från företagen när coronapandemin slog

Bokslut/verksamhetsberättelse (T3) 2020 18 Kommunstyrelsen

till gjorde att näringslivsarbetet inriktades på att samordna snabba kommunala, lokala och regionala samverkansinsatser och åtgärder. Halmstads näringslivsråd träffades fler gånger än planerat (fyra istället för två). Kommunens kommunikationsresurser fick prioriteras till andra uppgifter under

coronapandemin vilket påverkade arbetet för stärkt kommunikation med näringslivet samtidigt som behovet var stort. Situationen var utmanande och allt tillsammans har förstås påverkat möjligheten att räcka till för övrigt utvecklingsarbete. Halmstads kommun har dock fått positiv kritik för sitt

näringslivsarbete under coronapandemin 2020.

Utvecklingsarbete har startat igång under 2020 och kommer fortsätta/implementeras under 2021. Störst fokus har följande områden fått.

Stärka Halmstads kommuns företagsservice genom att

 Utveckla en tydligare och mer samordnad organisering för kommunens företagsservice med bland annat en ny etablerings- och expansionsservice (på KLF) och utvecklad tillståndsservice (på Bygg och miljöförvaltningen). Det interna företagsklimatrådet är styrgrupp för arbetet.

 Lansera ny servicewebb för företagare (arbetet dock försenat av resursbrist)

 Internt kunskaps- och utbildningspaket rörande näringslivskunskap, service och bemötande.

Genomförda nulägesanalyser och mätningar ligger till grund för innehållet.

Skapa förutsättningar för etablering och expansion

 Arbetat in fysiska förutsättningar strategiska planer (t ex översiktsplan) som ger oss möjligheter framöver. Däremot har vi idag utmaningar med företag som inom närtid behöver expandera eller finna plats för sin verksamhet och där vi som kommun inte kan möta upp.

 Regionalt samarbete för att öka regionens attraktionskraft (t ex Invest in Halland och strategi för smart specialisering)

 Startat upp arbetet att tydliggöra Halmstads position som en attraktiv företagsplats Kompetensutveckling stöd för stärkt näringsliv och kompetensförsörjning

 Coronapandemins effekter är permitterad personal, varsel och ökad arbetslöshet - särskilt ungdomsarbetslöshet. Företag har behövt ställa om sina affärsmodeller. Vi har sökt och beviljats extern finansiering för kompetensutvecklingsinsatser så att företag och individer kan stärkas. Via regionalt samarbete och Halmstad Business Incubator AB har företag fått omställningsstöd och rådgivning.

 Vi har inlett en omstrukturering av kommunens arbete med Arbetsförmedlingen tillsammans med Utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Under 2021 är temporärt fler resurser på plats och näringslivsarbetet kan få bättre kraft igen. Det återstår att se om dessa kommer upplevas tillräckliga.

Bokslut/verksamhetsberättelse (T3) 2020 19 Kommunstyrelsen

Målindikatorer Utfall T3 2020 Målvärde Kommentar

Förändring i NKI Företagsklimat

Sveriges Kommuner och Regioners mätning om företagsklimatet (Insikt) pausades tillfälligt under 2020 pga Covid-19, men under hösten och vintern har svar kommit in löpande.

Det dröjer dock två-tre månader innan vi helt kan stänga 2020, då de företag som under slutet av 2020 hade kontakt med kommunen kommer få en enkät skickad till sig istället. Först i mars-april 2021 kan vi därför

sammanfatta helåret 2020.

Dock indikerar de svar som kommit in under 2020 ett NKI ganska likt fjolårets (72,5 jämfört med 73,7).

Värden över 70 räknas som höga.

Vissa serviceområden ökar, medan andra minskar, och likt 2019 är det bygglovshanteringen som företagen är klart minst nöjda med (gränsen för godkänt går vid 62).

Bokslut/verksamhetsberättelse (T3) 2020 20 Kommunstyrelsen

Insatser Kommentar

Genomföra aktiviteter i linje med kommunstyrelsens plan för

näringslivsarbete och följa upp dess effekter

Pandemins påverkan och utvecklingsarbete

Under hösten har pandemin slagit tagit hårt på samhället och hela Sverige. Hårdare restriktioner har påverkat bland annat handel och besöksnäringen betydligt mycket mer än i våras. Flera statliga restriktioner har tillkommit och bland annat att uppmana att inte handla i butiker och alkoholförsäljningsstoppen på restauranger från klockan 20:00 innebär att fler verksamheter kan få avvecklas då statliga stödpaket inte anpassas för alla bolagsformer. Fler företag varslar och permitterar personal och fler går ut i arbetslöshet. Vi ser en stor del unga arbetslösa som är långt ifrån arbetsmarknaden som nu behöver än mer riktade insatser än tidigare. Omstrukturering med Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsförvaltningen kommer att göras för att stärka de olika behoven som finns. Här behövs det mer samverkan med näringslivet för att bidra till att fler kommer ut i praktik och läroplatser. Under pandemin kan det vara svårt att erbjuda praktikplatser och kan därmed påverka

utbildningsinsatserna. Kompetensutveckling och

omställningsbehoven kommer att vara än viktigare under 2021. Fler statliga medel har ansökts för att möjliggöra behoven kring

kompetens och omställningsutvecklingen. Nyföretagandet har ökat betydligt både lokalt och regionalt. Fler utbildningsplatser ordnades både inom högskolan och YH utbildningar. Ska man klara av

behoven att få fler ut i arbete behövs regional samverkan kring vuxen utbildningarna utökas även för att tillgodose de behov som nya och befintliga företag kommer att efterfråga.

Det är inte alla branscher som har det svårt i pandemin utan flera branscher går väldigt bra i dagsläget. Det är en ökning av mark och etableringsförfrågningar till kommunen. För att tillgodose kundernas efterfrågan kontaktas privata markägare då kommunen inte har den mark som efterfrågas. För att underlätta och effektivisera service och handläggning av exploatering och planärenden kommer ett

samverkansarbete med tillväxtavdelningen och samhällsbyggnad inom kort att bli klart.

Personalen har fått omprioritera sina arbetsuppgifter för att stödja näringslivet på bästa sätt i pandemi situationen. Ett arbete har varit att samordna, leda och följa upp kring den akuta åtgärdslistan av behov för näringslivet inför politiska beslut. Även Kompa Halland projektet har extern hjälp att kontakta företag tagits in.

För att stärka företagsklimatet har flera insatser gjorts bland annat kommer en ny hemsida för näringslivet att startas i början på 2021.

En intern utbildningsinsats för att förbättra och effektivisera näringslivet har flera filmer gjorts som kommer att bli klart under början på 2021. Region Halland har bidragit till en dela av

kostnaderna för filmerna och Hallands kommuner har samverkat till underlagen men alla kommunerna genomför sina egna produktioner till filmerna.

Ökade kostnader har varit genom att göra digitala informationsmöten med näringslivet. Webb sida för näringslivet. Framtagning av interna utbildningsfilmerna för att stärka företagsklimatet. Extra analys av Bisnode kring Corona.

2.2.6 Mål 6 - I Halmstad ska invånarna försörja sig genom studier,