• No results found

Miljöriskområden

In document Att välja efterbehandlingsåtgärd (Page 122-131)

Reglerna om miljöriskområden (10 kap. 10–14 §§ miljöbalken) har betydelse i åtgärdsdiskussionen eftersom föreskrifter enligt dessa be- stämmelser i dagsläget är en av de få rättsligt bindande administrativa åtgärder som finns att tillgå. I fall där det inte är tekniskt möjligt eller ekonomiskt rimligt att reducera riskerna till en acceptabel nivå, eller där betydande föroreningsmängder lämnas kvar, bör riskvärderingen inkludera en bedömning av möjligheten att tillämpa reglerna om miljö- riskområden. Vidare kan det bli aktuellt med miljöriskområde om adres- sat för efterbehandlingsansvaret saknas och objektet inte är nationellt prioriterat. Det bör även vara möjligt att besluta om miljöriskområde som ett skydd för omgivningen fram till dess att en åtgärd genomförs. Naturvårdsverket anser dock att bildande av miljöriskområden inte får ersätta eller bidra till att fördröja permanenta efterbehandlingsåtgärder där sådana är möjliga.

1 Observera att nuvarande 28 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälso skydd saknar övergångsbestämmelser och hänvisar till 10 kap. miljöbalken i dess nya lydelse.

bilaga 3 • miljömål 123

Bilaga 3

Miljömål

Det gemensamma över gripande syftet med miljöbalken och miljömålen är att främja en ekologiskt hållbar utveckling.

bilaga 3 • miljömål 125 Riksdagen har antagit mål för miljökvaliteten inom 16 områden. Målen

beskriver den kvalitet och det tillstånd för Sveriges miljö, natur- och kul- turresurser som är ekologiskt hållbara på lång sikt. Målen syftar till att: Främja människors hälsa.

„ „

Värna om den biologiska mångfalden och naturmiljön.

„ „

Ta till vara kulturmiljön och de kulturhistoriska värdena.

„ „

Bevara ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga.

„ „

Trygga en god hushållning med naturresurserna.

„ „

Miljömålen är politiska målsättningar som ska ligga till grund för mil- jöpolitiken, medan miljöbalkens regler och anknytande föreskrifter är juridiska verktyg för att uppnå dessa mål (proposition 2000/01:130, sida 218 ff.). Tillsammans främjar dessa en ekologiskt hållbar utveckling. Miljökvalitetsmålen är dock inte bindande för enskilda.

Strävan är att man till nästa generation har löst de stora miljöpro- blemen. Det betyder att (nästan) alla viktiga åtgärder i Sverige behöver vara genomförda till år 2020. För att styra utvecklingen mot dessa över- gripande mål har riksdagen även antagit ett stort antal delmål. Delmålen är antagna för en bestämd tidsperiod, där innevarande avser år 2005 till 2010 (proposition 2004/05:150). Under 2008 genomfördes en fördjupad miljömålsutvärdering, som utgör underlag för nästa miljömålsperiod. Formuleringen av miljömålen och dess delmål kan komma att ändras. Läs mer på Miljömålsportalen (www.miljomal.nu).

Miljömålen är i hög grad beroende av varandra. Många efterbehand- lingsåtgärder bedöms ha en positiv inverkan på arbetet mot flera av må- len.

De nationella miljömålen som berör arbetet med förorenade områden är:

Giftfri miljö „

„ Miljön skall vara fri från ämnen och metaller som ska-

pats i eller utvunnits av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden.

Begränsad klimatpåverkan „

„ Halten av växthusgaser i atmosfären

ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Målet ska uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmed- elsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras.

Frisk luft „

„ Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur,

växter och kulturvärden inte skadas. Levande sjöar och vattendrag „

„ Sjöar och vattendrag ska vara eko-

logiskt hållbara, och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövär- den samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas.

126 att välja EftErbEhandlingåtgärd

Grundvatten av god kvalitet „

„ Grundvattnet ska ge en säker och håll-

bar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för väx- ter och djur i sjöar och vattendrag.

Hav i balans samt levande kust och skärgård „

„ Västerhavet och

Östersjön ska ha en långsiktigt hållbar produktionsförmåga och den biologiska mångfalden ska bevaras. Kust och skärgård ska ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden. Näringar, rekreation och annat nyttjande av hav, kust och skärgård ska bedrivas så att en hållbar utveckling främjas. Särskilt värdefulla områden ska skyddas mot ingrepp och andra störningar.

Myllrande våtmarker „

„ Våtmarkernas ekologiska och vattenhushål-

lande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden.

Levande skogar „

„ Skogens och skogsmarkens värde för biologisk

produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.

God bebyggd miljö „

„ Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska

utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en lokalt och globalt god miljö. Natur- och kulturvärden ska tas tillvara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.

Ett rikt växt- och djurliv „

„ Den biologiska mångfalden ska bevaras

och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida gene- rationer. Arternas livsmiljöer och ekosystem samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd.

Som ett led i miljömålsarbetet tar länsstyrelserna fram regionala miljö- mål som ansluter till de nationella målen. Många kommuner har också satt upp lokala miljömål. En del regionala eller lokala miljömål handlar om efterbehandling.

Det nationella miljömål som främst berör förorenade områden är Giftfri miljö. Mer detaljerat betyder detta att:

Halterna av ämnen som förekommer naturligt i miljön ska vara

„ „

nära bakgrundsnivåerna.

Halterna av naturfrämmande ämnen i miljön ska vara nära noll och

„ „

deras påverkan på ekosystemen försumbar.

All fisk i Sveriges hav, sjöar och vattendrag ska vara tjänlig som män-

„ „

bilaga 3 • miljömål 127 Den sammanlagda exponeringen i arbetsmiljö, yttre miljö och

„ „

inomhusmiljö för särskilt farliga ämnen ska vara nära noll och för övriga kemiska ämnen inte skadliga för människor.

Förorenade områden ska vara undersökta och vid behov åtgärdade.

„ „

bilaga 4 • åtgärdsmEtodEr 129

Bilaga 4

Åtgärdsmetoder

använd bästa tillgängliga teknik om det inte medför orimliga kostnader.

bilaga 4 • åtgärdsmEtodEr 131 I denna bilaga beskrivs översiktligt följande åtgärdsmetoder och deras

tillämpning i efterbehandlingsprojekt:

In document Att välja efterbehandlingsåtgärd (Page 122-131)