• No results found

Mottagare av anmälningar i folkbokföringsärenden

In document Regeringens proposition 2012/13:120 (Page 106-109)

11   Anmälningar

11.1   Mottagare av anmälningar i folkbokföringsärenden

Regeringens förslag: Anmälningar i folkbokföringsärenden ska enbart göras till Skatteverket.

Utredningens förslag: Överensstämmer med regeringens förslag.

Remissinstanserna: Försäkringskassan tillstyrker förslaget. Posten AB och Svensk Adressändring AB avstyrker att enbart Skatteverket ska kunna ta emot anmälningar och föreslår att Skatteverket i folkbokföringslagstiftningen ska ges möjlighet att genom avtal ge annan i uppdrag att ta emot flyttningsanmälningar. Remissinstanserna i övrigt kommenterar inte detta förslag.

Skälen för regeringens förslag: I folkbokföringslagen (1991:481) regleras ett antal olika förhållanden som ska anmälas, såsom flyttning inom landet, från utlandet och till utlandet. Vidare ska bland annat barns födelse anmälas. I vissa fall kan dessa anmälningar göras enbart till Skatteverket och i andra fall kan de göras både till Skatteverket och till annan myndighet eller organ. Således ska en anmälan om ett barns födelse lämnas enbart till Skatteverket, 24 § första stycket folkbokföringslagen. Den som flyttar inom landet eller som ändrar postadress utan att flyttning har skett kan välja att lämna ansökan till Skatteverket, Försäkringskassan eller till ett postbefordringsföretag som regeringen bestämmer (25 § folkbokföringslagen). I 1 § folkbokförings-förordningen (1991:749) utpekas ett postkontor hos Posten Aktiebolag som det postbefordringsföretag som avses. Övriga typer av anmälningar, såsom vid flyttning in i eller ut ur landet, av den som är registrerad som

Prop. 2012/13:120

107 obefintlig och ska folkbokföras samt när ett barn ska folkbokföras enligt

3 § andra stycket folkbokföringslagen (26 och 27 §§ folkbok-föringslagen) kan göras antingen till Skatteverket eller till Försäkringskassan. En anmälan som, i de fall där även Försäkringskassan eller ett postbefordringsföretag utpekas, görs till någon av dessa anses som inkommen till Skatteverket samma dag som den kom in till Försäkringskassan eller postkontoret.

Möjligheten att göra anmälningar även till Försäkringskassan infördes främst av serviceskäl på grund av Försäkringskassans många kontor.

Försäkringskassan har dock inte fått den betydelse som behörig mottagare som kanske var avsedd. Numera har dessutom möjligheten till samarbete mellan bl.a. Skatteverket och Försäkringskassan genom gemensamma kontor, s.k. servicekontor, enligt lagen (2004:543) om samtjänst vid medborgarkontor, gjort att Försäkringskassans betydelse som behörig mottagare har minskat ytterligare. Enligt de samarbetsavtal som ingås med stöd av lagen om samtjänst vid medborgarkontor ges personalen vid servicekontoren behörighet att ta emot anmälningar.

Vad gäller Posten AB kan konstateras att det inte längre finns några postkontor avsedda för privatpersoner. De företagscenter som fortfarande finns kvar är avsedda för företagskunder och det uppfattas därför av privatpersoner inte som naturligt att vända sig dit. Posten AB tar dessutom inte längre emot flyttningsanmälningar utan skickar dessa vidare till Svensk Adressändring AB (SvAAB). SvAAB ägs av Posten (85 procent) och Bring Citymail (15 procent). Företaget tillhandahåller tjänster för administration av flyttningsanmälningar, adressändringar och eftersändning av post. Tjänsterna har upphandlats av Skatteverket.

Regeringen delar Folkbokföringsutredningens bedömning att det inte längre finns anledning att låta Försäkringskassan vara behörig mottagare av flyttningsanmälningar. Inte heller finns anledning att ha kvar möjligheten för regeringen att bestämma ett postbefordringsföretag som ska kunna ta emot anmälningarna.

Posten AB och SvAAB har dock uttryckt önskemål om att SvAAB vid sidan av Skatteverket ska få behörighet att ta emot en flyttningsanmälan med sådan verkan att anmälan anses inkommen till Skatteverket samma dag som den kom in till SvAAB. I vissa fall kan detta ha betydelse för den enskilde vilket även Folkbokföringsutredningen pekar på.

I dag sker drygt 80 procent av alla flyttningsanmälningar via SvAAB.

Eftersom SvAAB inte är behörig mottagare av flyttningsanmälningarna är det först när de kommer in till Skatteverket som anmälningarna anses inkomna. Såväl Posten AB som SvAAB framhåller att SvAAB:s verksamhet utgör ett väl sammanhållet och rationellt system för förmedling av flyttningsanmälan, adressändring och eftersändnings-tjänster med hög kvalitet och säkerhet. Posten AB och SvAAB ser en fara i att om enbart Skatteverket kan ta emot anmälningar kan det leda till att fler blir tvungna att vända sig till två organ, dels till Skatteverket för att få till stånd en flyttningsanmälan, dels till SvAAB för att beställa eftersändning av post.

Folkbokföringsutredningen anser att det inte är möjligt att i lagstiftningen direkt peka ut ett enskilt företag som behörig mottagare av flyttningsanmälningar utan att bryta mot upphandlingsreglerna. Både Posten AB och SvAAB har pekat på möjligheten att det i

Prop. 2012/13:120

108

folkbokföringslagstiftningen föreskrivs att en flyttningsanmälan även ska kunna göras till ett företag som Skatteverket ger i uppdrag att ta emot en sådan anmälan. Genom en sådan författningsändring menar man att det skulle finnas förutsättningar för Skatteverket att ge SvAAB i uppdrag att bli behörig mottagare av anmälningar.

Även om en sådan ändring skulle vara möjlig kan konstateras att det system för flyttningsanmälningar och adressändringar som sker genom förmedling av SvAAB är välfungerande. Förutsättningarna för att verksamheten även fortsättningsvis ska vara välfungerande förändras inte av förslaget om att enbart Skatteverket ska vara behörig mottagare av anmälningar. Möjligheterna att lämna anmälningar till Försäkringskassan och postkontor har utnyttjats endast i mycket begränsad omfattning. Det finns därför enligt regeringens uppfattning inte anledning att befara att ett borttagande av dessa möjligheter skulle få till följd att fler börjar anmäla ändringar direkt till Skatteverket.

Om fler personer av andra anledningar i framtiden kommer att vända sig direkt till Skatteverket med sina flyttningsanmälningar, bör en sådan utveckling med fördel kunna hanteras inom ramen för en vidare utveckling av samarbetet mellan Skatteverket och det företag som Skatteverket upphandlar tjänsterna ifrån. Det är därvid önskvärt att den enskilde på ett enkelt och smidigt sätt, i samband med sin flyttningsanmälan till Skatteverket, även ska kunna hantera adressändringar och eftersändningar hos det företag som Skatteverket anlitar, vilket för närvarande är SvAAB. Den tidsutdräkt som kan ligga i att en flyttningsanmälan inte anses inkommen förrän den inkommit till Skatteverket bör också kunna överbryggas genom en vidare utveckling av samarbetet.

Sammanfattningsvis anser regeringen att det inom ramen för dagens välfungerande system finns så goda förutsättningar att ytterligare effektivisera samarbetet mellan Skatteverket och SvAAB, eller någon annan aktör som Skatteverket i framtiden kan komma att upphandla motsvarande tjänster av, att det nu inte finns tillräckliga skäl för att i folkbokföringslagen utse något annat organ att vid sidan av Skatteverket vara mottagare av anmälningar i folkbokföringsärenden.

Regeringen föreslår således att bestämmelserna om flyttningsanmälan m.m. i 25–27 §§ folkbokföringslagen ska ändras så att enbart Skatteverket är behörig att ta emot dessa anmälningar.

Prop. 2012/13:120

109

In document Regeringens proposition 2012/13:120 (Page 106-109)