• No results found

Opportunites to enjoy the positive aspects of climate

In document Mall tabell (Page 89-92)

the positive aspects of climate

TOTALSUMMA KOMFORT: 101

11. Opportunites to enjoy the positive aspects of climate

Belysning, ljusinsläpp under både mörka och ljusa tider på

året? 3

Låg bebyggelse i området vilket ger ett bra ljusinsläpp. Belysning ej i mänsklig skala vilket ger sämre belysning under mörka perioder.

Har möbleringen anpassats efter att kunna njuta av olika väderförhållanden (regn, sol, snö, vind)? (Tex. markis,

värmelampor, stora träd) 2

Sådär - sammanlagd bedömning av nedstående frågor - Finns inte mycket möblering i gaturummet som på så vis kan njuta av sol. Det som finns ger möjlighet att njuta av sol och bar himmel främst i park och i busskurar och vid vissa torgytor. Skydd för regn är endast i busskur. Skydd från sol är vid trädkronor som finns i vissa delar. (Dock upplevs inte heller behovet av sittplatser i området vara extremt stort (?) Andra platser är gräsyta vid park som ger solyta och viss skuggning.Uteserveringen som har markis och möjlighet till sol och öppen himmel. Minigolf ger möjlighet till att njuta av sol och öppen himmel men annars inga parasoll elle liknande som ger skydd för nederbörd eller skugga. Träd ger lite skugga.

Finns uppehållsytor i/för att utnyttja:

Sol 2

I gaturummet finns ingen stor skugga pga låg bebyggelse, parkens del vid gatan har sol på stora delar av dygnet - finns dock inte så många uppehållsytor för detta. Knappt några bänkar - några i parken och busskurer.

Skugga 2

Uteserveringens markiser, träd vid park, busshållpltser, bebyggelse som ger skugga, golfbanan har vissa parasoll vid uteplats, Ingen utskjutande tak som kan dras till nytta för skydd - då detta är privat mark och att de innehar förmark.Sådär

Under tak (skydd för att njuta av

nederbörd) 1

Endast busskurar, uteservering till viss del (parasoll eller liknande) - men ger endast för komerseill vistelse, golfbanan har visst skydd , inget utskjutande tak som kan dras till nytta för skydd - då detta är privat mark och att de innehar förmark.

Under himmel (i regn mm) 3 Ok - All yta förutom trädkronor, busskurar, markiser och liknande. Dock är inte uppehållsytor så många.

Vid värme (t ex värmelampor

under kalla årstider) 1 Möjligtvis endast vid puben?- men detta är endast komersiell vistelseyta

Vindpustar 4

På grund av låg bebyggelse med trädgårdstomter och vissa offentliga öppna ytor såsom park o torgytor sker en kontirnuerlig genomströmmning av luft

Finns kommersiella platser som bidrar till att kunna njuta

av väder? 2

Uteserveringen som har markis och möjlighet till sol och öppen himmel. Minigolf ger möjlighet till att njuta av sol och öppen himmel men annars inga parasoll eller liknande som ger skydd för nederbörd eller skugga. Träd ger lite skugga.

Finns icke kommersiella platser som bidrar till att kunna

njuta av väder? 2

Finns inte mycket möblering i gaturummet som på så vis kan njuta av sol. Det som finns ger möjlighet att njuta av sol och bar himmel främst i park och i busskurar och vid vissa torgytor. Skydd för regn är endast i busskur. Skydd från sol är vid trädkronor som finns i vissa delar. (Dock upplevs inte heller behovet av sittplatser i området vara extremt stort (?) Andra platser är gräsyta vid park som ger solyta och viss skuggning.

SUMMA: 18 18

12. Positive sensory

experiences

Fokus på design i...

Byggnader:

Variation i Höjd/passande höjd

(som ger intressanta gator) 3

Ok - Låg bebyggelse. våningsantalet varierar mellan främst 1-2 våningar vilket anses vara i mänsklig skala och inbjudande. - dock inte jättevarierande

Variation i Längd/passande längd (som ger intressanta

gator) 3

Ok. Bebyggelsen består av mycket radhus och friliggande bebyggelse. Byggnadslängd varierar men vissa delar känns långa pga radhuslängor och plank samt buskage.

Fasader:

Variation 3

Ok - Då bebyggelsen främst utgörs av radhus och friliggande bebyggelse finns en variation i fasen - människorna som bor där har velat sätta sin egen prägel på byggnaden - främst på friliggande hus - vilket ger en attraktiv och personlig estetik. ÄVen i radhuslängor finns egna utsmyckningar på fasader. Vissa fasader mer intressanta än andra. Gräsytor ger mindre fasader i vissa delar vilket ger midnre variation.

Material, färg 4

Människorna som bor där har en större frihet till att själv bestämma vilken färg och material fasaden ska vara i då bebyggelsen består av främst radhus och friliggande bebyggelse. Radhus är mer entoniga. Vissa fasader mer intressanta än andra.

detaljgrad 3

Ok - det varierar - vissa fasader mer intressanta, och på så vis mer detaljrika, än andra. men Det finns inte mycket utsmyckningar eller detlajer på fasaderna. Men däremot välskötta fasader.

Markbeläggning:

Varierande? 2

Ok - Varierar mellan kullersten, gatuplattor, asfalt o gräsytor. Privata ytor ger även lite variation i beläggning. Variationen kunde varit större.

Material, färg 2 Består av endast gråskala, kullersten, plattor och asfalt - kunde varit roligare

detaljgrad 2 Detaljgrad är inte så stor - enahanda och samma längs med gatan. Kullersten ger andra detaljeringsgrader.

Möblering/föremål i gaturummet

Design 2

Finns inte så mycket möblering i gaturummet. Den som finns är av enkel utformning och inte så estetiskt tilltalande. Privata ytor i förmark/trädgårdar och liknande ger en trevlig upplevelse designmässigt.

Material, färg 2

Likadan material och färg i busskur, stolpar och papperkorgar - t ex. Ger ingen stor attraktiv känsla till platsen.

I vilken utsträckning finns

grön/blå-struktur? 3

Grönstruktur okej andel p.g.a parkdel. Flera träd längs med parkområdet och vissa delar. Men gatan innehar inte mycket träd eller planteringar - knappt några. Privata tomter påverkar gaturummets till en positiv estetik med dess trädgårdar. Ingen blåstruktur.

I vilken utsträckning är skötsel och hållbarhet god för

grön/blå struktur? 4 Parkområde upplevs välskött och trädgårdar fina.

Finns det varaktiga

föremål/design? 2

Det finns varaktiga föremål i gaturummet (lyktstolpar, papperskorg o busskurer) samt träd och parkområden. Även bänkar som finns sitter fast i marken.

Finns det tillfälliga

föremål/design? 1

Det finns nästan inga tillfälliga föremål i gaturummet (t.e.x som varierar utefter säsong). Endast uteservering vid krog. Gaturummet är inte så flexibelt

Är gaturummet intressant (estetiskt tilltalande)?

Vid första intryck 4

Får intrycket av ett trivsamt område i mindre mänsklig skala. Personliga områden p.g.a varierade utseenden på bostäder och tomter som påverkar gatan. Vissa delar mer entoniga p.g.a längre radhuslängor och plank. Parkområdet är väldigt estetiskt tilltalande och inger mycket ljus och flexibla vistelseytor - inbjudande. Men parken är endast en del av sträckan.

Och vid längre observation 3

Hände inte så mycket mer i gaturummet vid längre observation. Okej intressant. Men flera människor i rörelse som ger en intressant uppenbarelse. Mycket biltrafik som ger händelser men inte som höjer intresset. Dock är det en relativt lugn atmosfär (trots biltrafik) som verkar vara uppskattade av boende och passerande. Skillnaden mellan mobilia och kulladal är stor i ljudnivå. Vissa delar av gaturummet mer intressant än andra såsom byggnader som varierar i fasad och parkområde som ger ett härligt ljus och en grön känsla. Gaturummets historia kommer fram vid per albin hanssons hem. Vyer i korsande gator är mysiga och intressanta.

Finns det äldre design? Finns historiska kopplingar som har betydelse för platsens

utformning? 3

Finns äldre bebyggelse från t.ex. ca 1930-40-talet. Men även äldre byggnader som är upprustade. Per Albin Hansons hem och dess staty ger en historisk anknytning och till gatans namn! Detta ökar intresset för platsen.

Finns nyare design? 3 Finns inte nybyggda byggnader. Alla byggnader är inte heller byggda under samma period. En blandning.

Är gammal och ny design sammanfogat på ett tilltalande

sätt? 3

Ok - Bebyggelseåren varierar i området. Får upplevsen att förändringarna som har skett har gjort över tid vilket ha inneburit att det på många ställen finns en natururlig/bra övergång mellan designen. Ger en trevlig miljö.

Detaljeringsnivån 3

Helt okej. Varierar mellan bebyggelse och gaturum. Vid park och torgytor är det miljön trevlig och mer detaljerad samt vid vissa fasader. Andra fasader är mer entoniga samt bullerplanket som går en bit av sträckan.

Attraktiva vyer? 3

Botadsområdets varierade utseenden och parken kan ses som trevliga vyer för fotgängaren. På håll är kankse inte vyerna upplevs som så attraktiva. Området mupplevs som trevligt men ej så mycket mer än så.

Korsande gator ger trevliga vyer på vissa delar.

SUMMA: 58 58

TOTALSUMMA NÖJE: 133

TOTALSUMMA ALLA

KRITERIER: 304

In document Mall tabell (Page 89-92)