• No results found

SUMMA: 18 TOTALSUMMA SKYDD: 71

In document Mall tabell (Page 36-39)

unpleasant sensory experience

SUMMA: 18 TOTALSUMMA SKYDD: 71

KOMFORT

4. Opportunities to walk

Gatubredd (i förhållande till fotgängare) - är denna även anpassad till

funktionsvariationer? 3

Tillräcklig. Relativt breda trottoarer - kunde varit bredare i förhållande till stor rörelse (centrala delar o vid busshållsplatser samt cyklister). Men den bredd som finns ger potential för utveckling. Tillräckligt brett för att kunna mötas med funktionsvariationer men kunde varit mer svängyta.

Förhindrande av hinder i gaturummet eller ojämnheter i

gatan? 3

Okej. Trottoarens och körbanans markbeläggning är jämn och trottoarkant är sänkt vid de flesta passagerna.

Men kunde varit längre bredd nersänkta vid övergångsställen för bättre uttrymme. Kunde varit fler ställen där trottoarkanten anpassats och sänkts för att kunna korsa gatan vid fler ställen (mer än enbart vid övergångsställena). Vid entréer finns många ställen där trappor är enda möjligheten till att komma in. Finns vissa stora pelare, busskurer, cykelställ som tar plats av trottoar.

Finns det en tydlig gångbana?

Är denna utmarkerad? T .ex.

övergångsställen eller andra markeringar? Kontinuitet i

gångbanan? 4

Fotgängare är tydligt anvisade till trottoar och övergångsställen. Vid busskurar kan gångbanan bli störd då passagerare går av och på.

Finns det alternativa gångbanor

att välja mellan för olika behov? 3

Det finns trottoar på vardera sida om körbana - men inte mer än så. Kunde funnit fler

passager/övergånsställen för att välja oftare vilken sida man vill gå på utan konflikt med motorfordon eller cyklister.

Intressant gaturum? (fasad, konstnärligt, variation, färg, material, gammalt, nytt, historia, fondmotiv längre bort i

gatan) ? 3

Gaturummet varierar i stilar mellan de olika sidorna av gatan. På Södervärns torg är utseendet liknande vartannat i färg och material - ålder liknande (samma arkitekt?). På sjukhusets sida är utseendet annat från andra sidan och skiftar mellan de olika sjukhusbyggnadernas delar - i färg, material och ålder. Fler

konstnärliga detaljer kan tillämpas. Vissa fasader kan göras mer intresssanta - såsom vissa sjukhusbyggnder.

Fondmotiv okej intressant.

Hur ofta finns korsande gator/stigar förbi stråket - som kan göra stråket mer tillgänglig eller mindre tillgängligt? (Cities

for people, s 233) 2

Finns 2 stora gator som korsar gaturummet. Det skapar stora flöden i trafiken. Kunde funnits fler mindre gator för fotgängare. Men då stora gatorna är breda finns 2 sidor på dessa som fotgängare kan gå på.

SUMMA: 18

5. Oportunities to

stand/stay

Uppehållsytor?

I vilken utsträckning finns uppehållsytor för att stå upp?

Vad för typ (t ex träd, fasader,

stäbänk, bänkar mm?) 3

Okej - vid hållplatser för buss samt vid någon mer enstaka bänk, pelare vid södervärns torg, köpcentrum, några träd, fasader (men inte många). Stor rörelse i gatan. Men inga ståbänkar utan mer andra komponenter att luta sig mot. Yta för att stå upp finns på Södervärns torg och längs med gatan, men den präglas av stor rörelse vilket kan göra det svårt att stå en längre tid. trots att man kan luta sig mot vissa komponenter är klimatet och rummet fortfarande gjort för att resa vidare med buss och inte för att stå kvar en längre stund.

Inbjudande i form av:

komfort? 2

Kan upplevas störigt att stå/luta sig mot olika komponeneter. Känns inte jätteinbjudande. De komponenter som finns är inte utformade utifrån människan och för vistelse. Men vissa ytor erbjuder att stå längre stund p.g.a busshållplatser vid triangeln, södervärn och dalaplan.

Skydd från väderförhållanden 2

Sådär - Finns platser att stå på/luta sig mot något och få skydd från väder, såsom t.ex. nederbörd. Finns vissa skydd genom busshållplatser, takskydd på Södervärns torg och vid några överskjutande tak samt markiser innan Södervärn. Men vissa platser är svåra att dröja kvar en längre stund och ger inte plats till så många.

Ljus 4

Ljusförhållandena är bra vid platsen då det är stora öppna ytor p.g.a stor vägkorsning samt torg. Detta gör att man kan stå i sol eller skugga.

Finns det alternativ för att både stå upp ensam (vara ifred) och stå

flera stycken? 3

Det är okej - finns en del yta även för större sällskap i vissa öppnare delar vid t.ex. Södervärn sämre

utrymme vid affärssträckan och vid cykelbanan. Då gaturummet innefattar flera funktioner är det stor rörelse och svårt att stå en längre stund/stanna kvar, även för enstaka personer.

Kan man stå en kortare stund? 3

Finns möjlighet att stanna till i gaturummet men inte för någon längre stund. Gaturummet kan upplevas vara planerat för transport av olika trafikslag - inget gaturum som är tänkt att människor ska uppehålla sig i - mer än Södervärns torg och vid apoteket.

Kan man stå en längre stund? 2

Då gaturummet innefattar flera funktioner i form av konsumtion och transport är det stor rörelse och svårt att stå en längre stund/stanna kvar. Platserna inbjuder ej till vistelseytor. Trots att man kan luta sig mot vissa komponenter är klimatet och rummet fortfarande gjort för att resa vidare med buss och inte för att stå kvar en längre stund.

Finns det strategiska och angelägna platser för att stå?

(känns människan prioriterad och

finns olika funktioner för detta?) 2

Finns främst vissa ytor och ställen för transport då man väntar på buss och liknande, dessa kan ge vissa möjligheter för att stå kvar längre. Även vid vårdcentral och vid apoteket.

Grönytefaktor 2

Sådär - Finns några grönytor för att stå vid och luta sig mot längs med gatan (eller njuta av när mans står).

Vid vissa torgytor finns mer planteringar/enstaka träd. Träden vid sjukhusområdet ger visst stöd och plats samt utsikt. Men möjligtvis svårt att stå och vara ifred.

Möjligheter för olika positioner?

Stå och luta? 2

Det finns möjligheter för både och men färre ställen för att stå och luta sig som känns injudande för människan än för att enbart stå. Finns inte möjlighet för olika positioner på en plats.

Finns valmöjligheter för att stå? 2 Okej - Finns några olika ställen för att stå men kanske inte för att stå längre och luta sig SUMMA: 27

6. Oportunites to sit

I vilken utsträckning finns sittalternativ?

(primära/sekundära) 2

Det är få ställen med enbart bänkar längs med gatan utan främst busskurer (primära alternativ) men även sekundära alternativ är undermåligt (inga direkta trappor, avsatser att sitta på). Att det finns många

busskurer och väntplatser vid Södervärn gör att möjligheten till sittplatser blir okej i vissa delar av sträckan.

Uteplatser i form av restauranger är inga. Vid apoteket samt vid vårdcentralen vid södervärn finns några bänkar.

Utsikt 3

Okej - Varierat gaturum med vissa historiska kopplingar. Men kanske ingen vacker utsikt sammanlagt då man t.e.x sitter ned i en busskur. Rörelse av människor ger en utsikt.

solljus? 3 Solljus kommer in för vissa busskurer och några bänkar. En bred gata

kontakt med människor? 2

Vid de fåtal sittplatserna är inte möjligheterna speciellt stora att skapa kontakt med människor då gaturummet upplevs vara planerad i syfte att fungera som en transportsträcka. Busshållplatser ger vissa möten med andra resenärer men är mer till för att transportera sig.

Möjligheter för att sitta i olika positioner för olika behov (ex både för att kunna vila och

kommunicera)? Stå, luta, sitta eller

ligga? 2

Sådär - Enbart några fåtal bänkar som finns utplacerade i gaturummet. Mestadels busshållplatser - dessa ger möjlighet till att sitta och ligga men att ligga ned är inte stora. Kommunikationsmöjligheter är inte stora heller.

kommersiella sittalternativ 1

Knappt några komersiella sittplatser i form av uteservering - möjligtvis en men den har inga uteplatser idag.

icke-kommersiella sittalternativ 2 Enbart några fåtal bänkar som finns utplacerade i gaturummet. Busshållplatser främst.

SUMMA: 12

In document Mall tabell (Page 36-39)