• No results found

TOTALSUMMA SKYDD: 70 KOMFORT

In document Mall tabell (Page 82-86)

the positive aspects of climate

TOTALSUMMA SKYDD: 70 KOMFORT

4. Opportunities to walk

Gatubredd (i förhållande till fotgängare) - är denna även anpassad till

funktionsvariationer? 2

Sådär - okej bredd på vissa ställen - Trottoaren kan upplevas som smal vid möte med någon som har en funktionsvariation

Förhindrande av hinder i gaturummet eller ojämnheter

i gatan? 3

Okej - Uterserveringen (Per Albins krog) utgör hinder för gående och funktionsvariationer. Trottoarkanter är okej vid övergånsställen men kunde funnits fler nedsänkta sådana på fler ställen. Busshållsplatser utgör också ett typ av hinder (då människor står där och väntar). Gatubeläggning relativt jämn men kullersten finns på vissa ställen som kan utgöra vissa svårigheter att tag sig fram.

Finns det en tydlig gångbana?

Är denna utmarkerad? T .ex.

övergångsställen eller andra markeringar? Kontinuitet i

gångbanan? 4

Gångbanan är tydligtt separerad från bilarna. Dock finns ingen cykelbana - vilket ger viss otydlighet.

Övergångställen finns men kan finnas fler.

Finns det alternativa

gångbanor att välja mellan för

olika behov? 3 En trottoar på vardera sida. Däremot kunde fler passager finnas för att variera gångbana under sträckan.

Intressant gaturum? (fasad, konstnärligt, variation, färg, material, gammalt, nytt, historia, fondmotiv längre

bort i gatan) ? 3

Okej - gaturummet upplevs som fint - Bostädernas fasader mot gatan upplevs mer privata, på vissa ställen, vilket minskar forgängarens fullständiga intryck av bebyggelsen. För övrigt är det inte så mycket som händer i gaturummet. Lugn atmosfär. Trädgårdar på vissa ställen. Parkområde trevligt. Varierande bebyggelse med viss histoira.

Hur ofta finns korsande gator/stigar förbi stråket - som kan göra stråket mer tillgänglig eller mindre tillgängligt? (Cities for people,

s 233) 3 Relativt ofta korsande gator som ger fler alternativ för fotgängare.

SUMMA: 18 18

5. Oportunities to stand/stay

Uppehållsytor

I vilken utsträckning finns uppehållsytor för att stå upp?

Vad för typ (t ex träd, fasader,

stäbänk, bänkar mm?) 2

Sådär - Bullerplank, ett fåtal busskurer, vissa träd vid park men inte så mycket längs med gatan. De privata ytorna ger så stor möjlighet till att luta sig mot något. Men det är reltivt mycket yta till att stå upp längs med trottoar och ännu mer vid parkdel. Flödet är inte så stort för fotgängare vilket gör att man kan stå lite längre tid. Trottoar är inte så bred.

Inbjudande i form av:

komfort? 2

Sådär - Träd, busshållplatser, lyktstolpar - (men inte lyktstolpar i någon uttänkt mänsklig skala) - föremål inte planerade för att ge komfort - men finns vissa föremål

Skydd från väderförhållanden 2

Träd, busshållplatser, lyktstolpar - annars inget skydd från nederbörd eller liknande om man står en längre stund - skydd från solljus okej.

Ljus 4

Bra ljusinsläpp för att stå kvar längre. Bred gata o lägre byggnader. Förmarken gör gatan bredare. - där man kan stå.

Finns det alternativ för att både stå upp ensam (vara ifred) och

stå flera stycken? 2

Sådär - Trottoaren är inte jättebred vilket kan göra det svårt att uppehålla sig längre med fler personer.

Men vissa ytor längs med - såsom små torgytor och parkytor gör det möjligt för flera att stå kvar lite längre. Stå ensam är lättare en längre stund.

Kan man stå en kortare stund? 3 Ok - Gaturummet och transportflödet tillåter att fotgängare stannar kortare stunder.

Kan man stå en längre stund? 2

Sådär - Trottoar relvativt smal på vissa ställen men upplevelsen är inte att man står i vägen för andra förbipasserande om man stannar för att uppehålla sig. Finns få ställen att stpå lutad mot

Finns det strategiska och angelägna platser för att stå?

(känns människan prioriterad och finns olika funktioner för

detta?) 3

Ok - Busshållsplatser ger plats att stå kvar längre stund med belysning och papperskorg t.ex. Parken och några torgdelar ger även möjlighet till att stå kvar längre - där är människan är prioriterad

Grönytefaktor 4

Bra - på mer på privat mark finns mycket grönyta, i parken och vissa träd längs med gatan vid torg osv.

Detta påverkar området postivit! Men på några ställen som man passerar eller uppehåller sig på finns inte så många grönytor (träd/planteringar) just längs med Trottoarytan - där kan många fler träd finnas. Men då man står på trottoaren kan man njuta av mycket grönyta som utsikt.

Möjligheter för olika positioner?

Stå och luta? 2

Det är främst ytor att stå upp på och inte många där man kan luta sig (enbart längs med plank och vid busshållsplatser och enstaka träd - där fler är i parken än i gaturummet) - privata tomter ger inga fasader att luta sig mot.

Finns valmöjligheter för att stå? 2 Finns inte små många olika möjligheter. Träd, lyktstolpar, bullerplank

SUMMA: 28 28

6. Oportunites to sit

I vilken utsträckning finns sittalternativ?

(primära/sekundära) 2

Sådär - ej kontinuerligt - Primära: få bänkar, förutom busshållsplatser och bänkar vid parken och vid torgytor. Uteserveringen ger möjlighet till sittplatser - men få totalt sätt Sekundära sittplatser: ej så många heller, plank, någon sten osv - parken ger även möjlighet till att sitta på gräset - men svårt för alla att sittta på detta vis.

Utsikt 3

Ok - Trevliga fasader, hus att titta på, grönområde som är stort, parken ger aktivitet att titta på. Trafik ger sämre utsikt

solljus? 4

Bra ljusinsläpp vid bänkar i park och vid busskurer. Parken har solljus under en stor del av dygnet.

Torgytor okej ljus.

kontakt med människor? 2

Busskurer ger möjlighet för att se förbipasserande människor men ger inget stort utbyte i att sitta ned tillsammans. Bänkar endast i en vinkel och inte i grupper. Privata uteplatser är inte i stor mängd ut mot gatan. Finns inte så mycket möjlighet för kontakt bland människor. De flesta går själva eller i par. Parken ger möjlighet för kontakt men inte många primära sittplatser inom parken

Möjligheter för att sitta i olika positioner för olika behov (ex både för att kunna vila och kommunicera)? Stå, luta, sitta

eller ligga? 1

Avsaknad av bänkar eller sittplatser längs med gatan. Busskurer innefattar bänk i vissa ställen men inte stor plats att kunna göra mer posititioner än att sitta. Bänkar i parken ger möjlighet till att både sitta och ligga ned. Därmeot är det inte många bänkar - vilket gör att det inte är samma möjlighet att uppta plats.

Konversationer kunde göras lättare vid annan placering av bänkar och även fler bänkar.

kommersiella sittalternativ 1 Uteservering, golf

icke-kommersiella sittalternativ 2 Bänkar i park, busshållplatser, gräsmatta

SUMMA: 12 12

7. Oportunites to see

Resonabla avstånd att titta

ifrån? 4

Bra - Mänsklig skala. Låg bebyggelse, ganska smal gata - upplever att fotgängare får en bra översikt över gaturummet

Hur har möblering placerats i förhållande till gaturummet?

Kan man titta på intressanta föremål medans man

står/sitter? 2

Sådär - i parken finns möjlighet för att sitta - även för att titta i park och utåt. För övrigt är sittplatser och ytor för att stå bristande i gaturummet. Där man kan sitta finns trevliga omgivningar och vyer - men sittplatser överlag är få.

Finns det överlag intressanta händelser/föremål/vyer/fasade r att titta på på platsen? (Kan detta utnyttjas - har det

utnyttjats i utformning?) 3

Ok - Varierande fasader, byggnadsår. Området är planerat efter en mindre skala. Parkområdet ger en attraktiv vy. Föremål i gaturummet är inte många, endast papperskorg, busskurar och lyktor - där kan man jobba mer med intressanta föremål. Mycket grönska och många uteplatser (privata) vilket ger en trevlig helhet. Historiska platser såsom Per Albin Hansson staty och hans hem. - ger även en karktär till området.

Ostörda siktlinjer - finns det

störmoment i utformningen? 4

I och med att det inte finns så mycket möblering i gaturummet, Byggnadshöjd är låg och korsande gator kommer kontinuerligt är det ostörda siktlinjer. Däremot kan trafiken längs med gatan utgöra störda siktlinjer - såsom bussar osv. Även enstaka busskurer.

Finns det belysning så att detta kan tittas på vid

mörker? 2

Belysningen ger en översikt i gaturummet men på mänsklig nivå är trottar halvmörk. Ljus från husen kommer på enstaka ställen i gaturummet. Vid parkdel och buskage är det sämre. Att se i mänsklig nivå är svårare än att se översiktligt

SUMMA: 15 15

8. Options to talk and listen

Möjlighet för konversation (i förhållande till ljudnivå)? Är det möjligt att: lyssna, koncentrerasig/reflektera,

höra, kunna göra sig hörd? 2

Sådär - Trafiken från bilar ger ifrån sig en del ljud vilket kan påverka ljudkvaltéen i gaturummet. Kanske behövs en fartsänkning göras för att göra ett bättre klimat för konversation? För övrigt är gaturummet lugnt och håller en låg ljudnivå.

Tydligt var man får sitta/uppehålla sig för att

konversera? 2

Sådär - man får leta längs med gatan efter sittplatser eller uppehålla sig på - ej tydligt - men I parken finns sittplatser, längs med gatan finns busshållplatser och en uteservering. För övrigt finns en avsaknad av sittplatser i gaturummet - för att sitta och konversera. Ej tydligt var man får stå/sitta för att konversera.

Finns inga stora möjligheter till detta. Det finns okej plats för att stå och konversera längs med gaturummet och bättre plats för att stå och konversera i parken och vid andra små torgytor längs med gatan.

Tydligt att man får uppehålla sig för konversation? (t.ex.

talkscapes, Cities for people s

155) 2

Sådär - man får leta längs med gatan efter sittplatser eller platser för att uppehålla sig på - ej tydligt - Finns inte några sittplatser i gaturummet - mer än busshållsplatser. Parken erbjuder vissa sittplatser. Dessa är inte möblerade för att konversera i större grupp utan endast 2-3 personer och bänkarna är inte riktade mot varandra eller innehåller inte heller något bord eller liknande för längre vistelse.

Finns det alternativ för

sådana ytor (uppehållsytor)? 2

Sådär - finns plats vid torg, park och lite vid trottoar - mer i park och även i form av sittplatser - men kunde funnits fler alternativ för sittplatser än de som finns i park, busshållplats, uteservering samt fler möblemang för att umgås och prata (riktning på bänkarna). Även fler möjligheter för att stå och konversera men gaturummet upplevs som förhållandevis okej.

Tydligt att man får

konversera (och höra) både i par och i större grupp? (finns ett möblemang som tillåter

både och) 2

Finns inte några sittplatser i gaturummet. Fotgängaren får leta för att hitta sittplatser --> t.ex. parrken o busshållplats. Dessa ger möjlighet för 2-3 pers att knoversera eller för en person att lyssna och reflektera- trots att även detta är bristfälligt Bänkarna ger dock inte utrymme för en större grupp människor (behövs det? -Ja!:)- Möjligtvis endast utseserveringen som kan ge möjlighet för större umgängesgrupper. I parken och längs med gatan finns möjligheter för fler sittgrupper som tillåter olika umgängesgrupper och enskilda människor att konversera/lyssna. Kanske behövs en fartsänkning göras för att göra ett bättre klimat för konversation?

SUMMA: 10 10

9. Oportunites for play and exercise

Finns yta som ger möjlighet för aktivitet i gaturummet?

(öppen plats, gräsplätt) 2

Gatan är relativt smal vilket gör att det kan vara svårt att utveckla aktivitet också. Större potential fins i parken och vid vissa torgytor/öppna ytor. I parken finns grästytor vilka kan ses som en typ av aktivitetsyta då den är mjuk. Gräs kopplas ofta till att kunna användas mer till aktivitet än hårdgjord yta. Minigolf finns längs med vägen vilket ger möjlighet för aktivitet - komersiell aktivitet. Per Albin Hanssons staty, (Per albin hannsons hem ger möjlighet för besök i kulturell form.

Finns utformning som ger möjlighet för aktivitet? (ex utegym, lektplats, boulebana

mm) 2

Sådär - Finns inte mycket i utformning för aktivitet längs med gatan - såsom utegym eller lekplats i gaturummet. Men Minigolf finns längs med vägen vilket ger möjlighet för aktivitet - komersiell aktivitet.

Per Albin Hanssons staty, (Per albin hannsons hem ger möjlighet för besök i kulturell form.

Blir förbipasserande störda av

aktiviteten, och tvärtom? 2

Sådär. Förbipasserande skulle troligen bli störda av någon pågående aktivitet i gaturummet då trottoaren inte är så bred. Däremot vid gräsområdet och en del av torgytan kan mer aktivitet ske utan distraktion.

Minigolf kan utföras utan störmoment men ligger intill gaturummet - däremot kan trafik störa ljudnivån och njutning av aktivitet. Per Albin Hanssons staty, (Per albin hannsons hem ger möjlighet för besök i kulturell form och verkar ej störa eller at man blir störd pga dess placering.

Finns det alternativ för olika aktiviteter, lek respektive

träning? 2

Sådär - Knapphändigt i alternativ. Finns endast minigolf (som gränsar gturummet) och vissa gräsytor vid parken

Är gaturummets aktiviteter anpassade till både yngre och äldre? T.ex. möjlighet både

för lek och träning? 2

Finns ingen aktivitet avsatt för träning eller lek i gaturummet mer än vissa grästytor - vilka kan användas av yngre samt äldre. Minigolf erbjuds intill gaturummet för lite äldre (komersiellt) samt Per Albin Hanssons museum.

Belysning? Aktivitet möjligt

både dag/natt? 2

Sämre belysning för att känna i sig säker på trottar som fotgängare - belysning mer översiktlig än mänsklig - vilket ger svårare möjligheter för att utföra aktivieter - men ger en viss belysning. T.ex. vid park, buskage finns det inte någon belysning i fotgängarens skala

Trygghet vid aktivitet under

dygnets timmar? 2

Belysningen upplevs som sämre för människan i rummet vilket påvekrar tryggheten. Detta gör det svårare för att kuunna utföra aktivieter. T.ex. vid park, buskage osv är det inte någon belysning i fotgängarens skala

Finns det mångfunktionella

aktivitetsytor? 2

Parkens gräsyta och vissa delar av torgytor - ger möjlighet för kreativ lek / träning - då det är mer än endast hårdgjord yta är ytan mer flexibel

Är aktivitetsytan anpassade efter olika

väderförhållanden/årstider? 2

De få aktivitetsytor som finns har inget skydd från nederbörd men det finns end del träd vid parkområdet för skugga. Det är relativt öppet vid gräsytan vilket ger mer genomträngligt av vindpustar. Mer skydd i form av parasoll för nederbörd vid minigolfbanan men även där är det knapphändigt. Finns några större träd som ger skugga

Komersiella aktiviter? (Behöver man betala för att utöva

aktiviteten?) 2 Sådär - golf o staty intill gatan, (Per Albin Hanssons hem)

Icke kommersiella aktiviteter? 2 Sådär - Parkyta, Per Albin Hanssons staty, (Per albin hannsons hem (om det inte kostar?)) Vad finns det för aktiviteter:

valbara aktiviteter, 3

Ok - Endast en uteservering, man kan vistas i parken - överlag trevlig miljö att gå i, Per Albin Hanssons museum, golf, torgyta

icke valbara aktiviteter 4 Transport till arbete, bostäder, dagis, skola, idrottsplats, samt arbetsplatser till dessa

SUMMA: 18 18

TOTALSUMMA

In document Mall tabell (Page 82-86)