• No results found

SUMMA: 19 TOTALSUMMA SKYDD: 59

In document Mall tabell (Page 70-74)

the positive aspects of climate

SUMMA: 19 TOTALSUMMA SKYDD: 59

KOMFORT

4. Opportunities to walk

Gatubredd (i förhållande till fotgängare) - är denna

även anpassad till funktionsvariationer? 3

Bredd okej för fotgängare - men avlsutas abrrupt Gatan är huvudsakligen anpassad för bilen (i totala bredd och innehåll). Det finns utrymme för fotgängaren på trottoaren + plats för människor med funktionsvariation. Dock behövs en fortsättning på trottoar vid busshållsplats. Trottoaren är kantad av kantsen vilket gör att funktionsvarierade är begränsade till att endast korsa vägen vid övergångsställen som finns i början och slutet av sträckan.

Förhindrande av hinder i gaturummet eller ojämnheter

i gatan? 3

Ok - Trottoaren är kantad av kantsen vilket gör att funktionsvarierade är begränsade till att endast korsa vägen vid övergångsställen som finns i början och slutet av sträckan. Trottoarbit och körbana är annars jämn. Det finns hinder i form av parkering - Parkeringsytor ger ett hinder i alternativ för gångbana då det är svårt att korsa dessa. Trottoaren slutar även upp i trädplantering och parkering vilket ger ett stort hinder. Det finns annars inga föremål som utgör direkta hinder för fotgängaren längs med gångbana.

Finns det en tydlig gångbana? Är denna utmarkerad?

T .ex. övergångsställen eller andra markeringar?

Kontinuitet i gångbanan? 2

Gångbanan är tydligt utmarkerad. Dock upphör gångbanan väldigt plötsligt på ena sidan intill busshållplatsen. Finns övergångsställen i början och i slutet av sträckan, inte någon i mitten. Dåligt med övergånsställen. Parkeringsyta upptar en del yta och det upplevs oklart om man kan gå där eller ej. Parkering delar upp gångbanor - oklart vilken man ska gå på. Stort gaturum - ingen tydlig överblick

Finns det alternativa gångbanor att välja mellan för

olika behov? 2

De gångbanor längs med bostadshusen finns. Sedan finns en gångbana som är fullkomlig intill körbanan. Den andra sidan intill körbanan upphör plötsligt efter busshållplatsen. Det borde finnas 2 fullkommliga gångbanor vid körbanan; en på varje sida av gatan. Att det inte finns fler övergångsställen mer än i början och i slutet förminskar även möjligheter till att byta sida av gata enkelt. Parkeringsytor ger också ett hinder i alternativ för gångbana då det är svårt att korsa dessa. Övergångsställen finns inte längs med gatan heller - för att kunna byta sida.

Intressant gaturum? (fasad, konstnärligt, variation, färg, material, gammalt, nytt, historia, fondmotiv

längre bort i gatan) ? 2

Enformiga fasader och material. Storskalig bebyggelse. Fotgängaren ett variationslöst intryck av gaturummet. Funktionalism?

Hur ofta finns korsande gator/stigar förbi stråket - som kan göra stråket mer tillgänglig eller mindre

tillgängligt? (Cities for people, s 233) 1

Finns korsande gator i början och i slutet av området samt gator in till parkelringarna som ligger framför byggnaderna. Ur fotgängarens perspektiv kan det finnas för många stora korsande gator där bilen har ett stort fokus. Fler mindre gator/gång-cykelbanor behövs i mindre skala för bättre alternativ för gående. Byggnaderna är ganska stängda - ger inga passager för fotgängare.

SUMMA: 13

5. Oportunities to stand/stay Uppehållsytor?

I vilken utsträckning finns uppehållsytor för att stå upp? Vad för typ (t ex träd, fasader, stäbänk, bänkar

mm?) 2

Finns kontirnuelrligt med träd och lyktstolpar i gaturummet - men svåra att luta sig mot - inte tillgängliga på alla ställen. Busshållplatsen ger viss möjlihet. För överigt finns det inte mycket möblering i gaturummet.

Inbjudande i form av:

komfort? 2

Finns inte mycket möblering i gaturummet förutom träd vilka är placerade strax utanför trottoaren, lyktstolpar, busshållplats. Inte inbjudande rent komfortsmässigt. Där träden är placerade finns inte mycket plats för människan. Området är planerat utifrån bilen. Trottoarer som finns ger okej uttrymme för att stå en stund och vissa fasader ger möjlighet att luta sig mot.

Skydd från väderförhållanden 2

Träd som kan ge skuggning men inte mycket skydd från regn- busshållplats ger visst skydd där man även kan luta sig. Annars inte mycket skydd när man står längre.

Ljus 4

Gaturummet upplev som ljust. Bred gata. Finns ett bra ljusinsläpp då gatan är bred samt att bebyggelsen är placerad med utrymme emellan. Då man står en längre stund finns det möjlighet för solljus på en av sidorna - dock är det svårt att ta sig över gatan för att utnjyttja detta.

Finns det alternativ för att både stå upp ensam (vara ifred)

och stå flera stycken? 2

Finns möjlighet att vara själv eller flera i gaturummets trottoarer, med undantag från trottoaren som slutar efter busshållspltasen. Här är även busshållspltasen ett alternativ för att stå vid men kan även ge visst hinder att stå längre vid. Det finns inte väldigt mycket rörelse ellet trafik på trottoaren, enligt vår upplevelse (mer bilar) och människor vistas mycket på

bostadstomter - vilket gör att fotgängaren/na som stannar upp har möjlighet till att kunna uppta utrymme i gaturummet

Kan man stå en kortare stund? 3

Okej - Fotgärnaren kan uppehålla sig en kortare stund. Det finns inte mycket rörelse på trottoaren vilket gör att fotgängaren inte behöver känna att denne stannar upp flödet i trafiken

Kan man stå en längre stund? 2

Sådär. På grund av att det är ett lugnare trafikflöde på trottoaren finns det potential för fotgänagren arr kunna stå en längre stund. Dock finns inte mycket möblering. Träden är placerade utanför trottoaren vilket inte gör dem till en naturlig upphållsyta. En trottoar ger inte möjlighet för längre vistelse.

Känslan av att trottoarer vid bostäder ger mer uttrymme för att stå längre vid och de trottoarerr vid körbanan används mer till att ta sig förbi gaturummet.

Lyktstolpar, husshållplats ger viss yta för att stå längre.

Finns det strategiska och angelägna platser för att stå?

(känns människan prioriterad och finns olika funktioner för

detta?) 2

Bilen har fått den största prioriteten i gaturummet. P-platser, brist för trottoar och liknande gör att människan ej känns prioriterad i det totala gaturummet.

Men trottoarer är okej breda för att stanna till på.

Grönytefaktor 2

Sådär - Det finns en del träd genom alléen, intill bebyggelsen, samt gräs och buskar längs med gatan - men inte jättemycket. Gatan är dock planerad efter bilen och stor vilket innebär att det kunnde funnits mer grönstruktur för att kunna skapa bättre förhållanden för fotgängaren

Möjligheter för olika positioner? Stå och luta? 2 Träd, lyktstolpar, busshållplats, bebygggelse möjlighet för att luta sig emot.

Finns valmöjligheter för att stå? 2

Träd, lyktstolpar, busshållplats. Kunde ha funnits fler alternativ för fotgängaren.

SUMMA: 25

6. Opportunites to sit

I vilken utsträckning finns sittalternativ?

(primära/sekundära) 1

Undermåligt - främst i primära men även i sekundära - möjligtvis lite kullar och något staket att halvsitta på.

Utsikt 1 Finns inga sittplatser i området - inte heller med utsikt. Busshållplats endast.

solljus? 1 Finns inga sittplatser i området- Busshållplats endast. i solljus inte heller

kontakt med människor? 1

Finns inga sittplatser i området. Busshållplats endast. Ger ingen kontakt med människor.

Möjligheter för att sitta i olika positioner för olika behov (ex både för att kunna vila och kommunicera)? Stå, luta,

sitta eller ligga? 1

Finns inga sittplatser i området Busshållplats endast - Ger viss möjlighet men undermåligt för olika posititoner.

kommersiella sittalternativ 1 Finns inga komersilla sittplatser, såsom uteservering, i området.

icke-kommersiella sittalternativ 1 Finns inga sittplatser i området Busshållplats endast SUMMA: 5

7. Opportunities to see Resonabla avstånd att titta ifrån? 1 Området anses som storskligt i förhållande till människan Hur har möblering placerats i förhållande till

gaturummet? Kan man titta på intressanta föremål

medans man står/sitter? 2

Finns knappt någon möbleing i gaturummet. Endast Busshållplats. Finns träd, lyktstoplpar. Busshållsplatsen är okej placerad.

Finns det överlag intressanta

händelser/föremål/vyer/fasader att titta på på platsen?

Kan detta utnyttjas - har det utnyttjats i utformning? 1

Fasaderna upplevs som enformiga. Finns knappt någon möblering. Avsaknad av förmål att titta på. Det sker ständigt rörelser i gaturummet i form av biltrafik. Detta upplevs dock inte som speciellt intressant utan mer stökigt och bullrigt.

Ostörda siktlinjer - finns det störmoment i

utformningen? 3

Ok- Fotgängaren har god sikt i gaturummet. Då det knappt finns någon möblering eller föremål i gaturummet som kan skymma sikten. Dock skulle bilarna kunna ses som ett störmoment i siktlinjen. Bred gata och höga hus.

Men mellanrum mellan vissa hus.

Finns det belysning så att detta kan tittas på vid

mörker? 2

Sammanlagd bedömning är sådär. Översikt okej men sikt i mänsklig nivå är sämre.

SUMMA: 9

8. Opportunities to talk and listen

Möjlighet för konversation (i förhållande till ljudnivå)?

Är det möjligt att: lyssna, koncentrerasig/reflektera,

höra, kunna göra sig hörd? 1 Mycket ljud från biltrafiken.

Tydligt var man får sitta/uppehålla sig för att

konversera? 1

Finns knappt några sittplatser i gaturummet - inte heller mycket plats för o uppehålla sig. Trottoar slutar abbrupt på ena sidan.

Tydligt att man får uppehålla sig för konversation? (t.

ex. talkscapes, Cities for people s 155) 1

Finns knappt några sittplatser i gaturummet. På trottoar finns viss plats - men Trottoar slutar abbrupt på ena sidan.

Finns det alternativ för sådana ytor (uppehållsytor)? 2

Kanske kan finnas möjlighet för att sitta vid handel/verksmaheter i bottenvåingarna under sommaren (beroende på ifall de sätter ut möbler).

Trottoarer ger olika ytor för uppehälle.

Tydligt att man får konversera och höra både i par och i större grupp? (finns ett möblemang som tillåter både

och) 1

Finns knappt några sittplatser i gaturummet - viss plats på trottoar finns men inte för flera personer. Trottoar slutar abbrupt på ena sidan.

SUMMA: 6

9. Opportunities for play and exercise

Finns yta som ger möjlighet för aktivitet i gaturummet?

(öppen plats, gräsplätt) 2

Finns ingen yta avsatt för aktivitet i gaturummet. Dock finns det potential intill bottenvåningarna av bebyggelsen. Skulle även kunna nyttyja en del av parkeringen till något annat. Liten gräsplätt i slutet.

Finns utformning som ger möjlighet för aktivitet? (ex

utegym, lektplats, boulebana mm) 1

Finns möjligen inte att så stort behov av aktivitet i gaturummet då det främst används i syfte av transport.

Blir förbipasserande störda av aktiviteten, och

tvärtom? 2

Sådär - Uppfattningen är att förbipasserande inte skulle bli speciellt störda av en pågående aktivitet (beroende på vad för typ av aktivitet och i vilken utsträckning den skulle uppta yta) - men bilister störs fördmodligen vid parkering

Finns det alternativ för olika aktiviteter, lek respektive

träning? 1

Finns ingen yta avsatt för aktivitet. Det finns dock potential till aktivtet längs trottoaren intill bebyggelsen samt på parkeringen.

Är gaturummets aktiviteter anpassade till både yngre

och äldre? T.ex. möjlighet både för lek och träning? 1

Finns ingen yta avsatt för aktivitet men det finns potential för aktivitetsyta på trottoaren intill bebyggelsen samt på parkeringen - hårdgjord yta. Mycket hårdgjord yta och osäkert med bilar och parkering för barn samt för äldre.

Belysning? Aktivitet möjligt både dag/natt? 2

Belysning okej i översikt men inte bra i mänsklig skala - för att utöva aktivitet - parkering ger hinder.

Trygghet vid aktivitet under dygnets timmar? 1

Upplelvs inte tryggt p.g.a dåligt med aktivitet i bottenvåningar samt belysning på mänsklig skala är undermålig, storskaligt.

Finns det mångfunktionella aktivitetsytor? 2

Den ytan som finns skulle kunna användas på flera olika vis - i så fall trottoar intill husen - dock endast hårdgjod yta.

Är aktivitetsytan anpassade efter olika

väderförhållanden/årstider? 1

Träd är de enda skyddet som finns. - men finns inte så många - finns inte så många intill husen.

Komersiella aktiviter? (Behöver man betala för att utöva

aktiviteten?) 1

Finns några verksamheter/handel i bottenvåningarna av bebyggelsen - men räknas ej som aktivitet i form av lek eller träning.

Icke kommersiella aktiviteter? 1

Finns inte mycket aktiviteter i området i form av träning eller lek. - inga grönytor heller - bara någon plätt men tillhör nästa område - vissa uppehållsytor finns men inte avsatta för lek- eller träningsområden Vad finns det för aktiviteter:

valbara aktiviteter, 1

Finns några fåtal butiker/verksamheter i bottenvningarna av bebyggelsen.

Annars endast bostäder

icke valbara aktiviteter 4

Området består främst av bostäder i form av flerbostadshus.

Butiker/verksmaheter i bottenvåningarna som kan utgöra arbete för några, transport och busshållsplats. Området upplevs användas främst som en transportsträcka vis buss eller bil.

SUMMA: 13

In document Mall tabell (Page 70-74)