• No results found

tret t on s amverk ansprojekt N y F ä R j ETER mi NAL i TUVES V iK ORUS T K O mm UN

EN Ny FäRjETERmiNAL BLiR TiLL

Tuvesvik på Lavön utanför Orust kännetecknas av dramatiska bergsformationer och mjukt böljande klipphällar. Härifrån går färjetrafik till Käringön och Gullholmen/Härmanö där de attraktiva besöksmålen Gullholmens fiskeläge och Härmanö naturreservat finns.

Den stora mängden resenärer ledde till att Orust kommun och länstrafikföretaget Västtrafik AB beslutade att en ny färje- terminal skulle byggas i ett befintligt hamnområde i Tuvesvik. Detaljplanen antogs i maj 2006. Terminalbyggnaden med busshåll- platser har byggts och finansierats av Västtrafik AB, medan ute- miljöer har byggts och finansierats av Orust kommun. Anläggningen invigdes i juni 2013. På området finns idag omkring 1 600 nya parkeringsplatser (finansierade av Orust kommun med bidrag från staten), vilket har medfört sprängning, schaktning och asfaltering. Infrastrukt ursatsningen har stor betydelse för både bofasta och sommar turister genom att den både ökar kapaciteten och binder ihop busstrafik med färjetrafik.

TANKARNA BAKOm GESTALTNiNG AV dEN NyA FäRjETERmiNALENS ByGGNAdER OcH miLjÖER

Orust kommun ingår i Fyrbodals kommunalförbund, där kommunen tillsammans med tretton andra kommuner under flera år deltagit i projektet Offentlig miljö som konstform. Projektets grundidé har varit att lyfta fram de offentliga miljöerna som allas samt den viktiga roll de spelar för relationer mellan människor. Syftet med satsningen har varit att medvetet bidra till en ökad förståelse för – och kunskap om – gestaltningsfrågor i relation till de offentliga rummens olika funktioner.

Med beslutet om att bygga det nya färjelägret i Tuvesvik såg Orust kommun en möjlighet att i praktiken pröva hur gestaltnings- frågor kan drivas. Tanken var att kommunen skulle skapa en organis- erad samverkan med Västtrafik AB, olika tekniska kompetenser, Färjeläget i Tuvesvik i mitten av 1900-talet och den nya färjeterminalen år 2013.

tret t on s amverk ansprojekt k ol umntitel

den nya trappan i corténstål, gestaltad av konstnärerna Leo pettersson och mia Fkih mabrouk, har getts ett skulpturalt uttryck och infogats i

tret t on s amverk ansprojekt k ol umntitel

tret t on s amverk ansprojekt N y F ä R j ETER mi NAL i TUVES V iK ORUS T K O mm UN

arkitekter och konstnärer. Genom att integrera gestaltnings- frågorna i byggprocessen var målsättningen att skapa en miljö som tar hänsyn till både natur- och kulturvärden. En övergripande ambition var att genomförandet skulle resultera i en metodbe- skrivning som skulle kunna utgöra underlag för nya rutiner och arbetsprocesser för gestaltning av offentliga miljöer i kommunens framtida planering och byggande.

ATT SAmVERKA i ETT ALLTFÖR SENT SKEdE

Sommaren 2011 tillsatte kommunen en samverkansgrupp, ledd av dåvarande stadsarkitekt Daniel Holdenmark, där exploaterings- chefen Annika Carlén, arkitekten Niclas Nydevall från Kanozi arkitekter (ansvarig för terminalbyggnaden), konst närerna Leo Pettersson och Mia Fkih Mabrouk samt Statens konstråds konsult Cecilia Hjelm ingick. Utgångspunkt för gruppen var att samverka kring utformningen av terminalbygg nadens utemiljö, exempelvis vägmark, parkeringsplatser, gräs ytor, belysning, planteringar och bryggor. Även bergens snittytor där de behövde sprängas bort för att ge plats åt parkeringsplatser var utpekade som en möjlig del i gestaltningsprojektet.

Idén om samverkan kring gestaltningen av utemiljön visade sig ha behövt förankras långt tidigare hos färjeterminalens beställare och finansiär, Västtrafik AB, och hos kommunens tekniska för- valtning som ansvarade för projektering av mark och parkerings- ytor. Stora markytor var redan låsta av Västtrafiks funktionskrav på utformning av vändplaner och angöringar. Även färjeterminal- ens vänthall, ritad av Kanozi arkitekter, och de nya busshållplats- erna var redan beslutade av Västtrafik AB. I efterhand kan det konstateras att kommunens programarbete för gestaltningen av utemiljön kring den nya färjeterminalen skedde i ett alltför sent skede för att kunna samordnas med Västtrafiks och kommunens egen tidsplan för planering, projektering och byggande. När gestaltningsprojektet skulle inledas hösten 2011 var markarbeten, markbeläggning, bänkar och belysningsarmaturer för utomhus- miljön redan projekterade och upphandlade av kommunens tekniska förvaltning, och cirka 50 % av de klipphällar som omgav platsen hade sprängts och schaktats bort för att ge plats åt bland annat parkeringsplatser och nya vägar.

ATT ANpASSA SAmVERKAN TiLL VERKLiGHETENS FÖRUTSäTTNiNGAR

Relativt snart beslöt samverkansgruppen att koncentrera projektet till gestaltning av en utsiktsplats på klipporna ovanför färje-

tret t on s amverk ansprojekt N y F ä R j ETER mi NAL i TUVES V iK ORUS T K O mm UN

har det på denna plats funnits en provisorisk trätrappa. Denna beslutade man nu att ersätta med en permanent. Hösten 2011 och våren 2012 hade konstnärerna diskuterat att koncentrera projektet till en större skulptur som skulle markera terminalens plats i landskapet och knyta an till dess historia. Konstnärerna och arkitekten hade också ett samarbete med Henånskolans bildlärare, vars elever fick besöka platsen och sedan bygga modeller över hur den skulle kunna se ut. Sommaren 2012 presenterades en rad idéer till en skulptur för platsen för de politiskt ansvariga, men det visade sig att de pengar som skulle behövts utöver projektmedlen inte var möjliga att avsätta. I augusti 2012 beslutade samverkans- gruppen därför att koncentrera insatserna till den nya trappan. På detta sätt kunde anläggningsprojektets och samverkanspro- jektets personella och ekonomiska resurser samnyttjas. Samtidigt som detta beslut fattades lämnade stadsarkitekten Daniel Holdenmark projektet efter att ha fått en ny tjänst i en annan kommun och mark- och exploateringschefen Annika Carlén, som även tidigare haft insyn i projektet, tog över som projektledare.

EN BEGRäNSAd SAmVERKAN KRiNG TRAppANS GESTALTNiNG

Trappan hade funnits med som ett sidospår från starten av sam- verkansprojektet och hade även lyfts fram av skoleleverna. Med en skulpturalt gestaltad trappa var tanken att symboliskt markera utsiktsplatsen ovanför färjeterminalen och skapa tillgång till en storslagen vy över klipplandskapet och havet. Trappan är både en trappa, en skulptur och en plats där resenärer kan slå sig ned i väntan på färjan. Den är tillverkad i bockat trögrostande corténstål som naturligt bildar ett rött rostskyddande oxidskikt. En kilformad fördjupning i granithällen har sågats ut för att rymma trappans form. Med tiden är förhoppningen att trappans och granitklippans bearbetade ytor får en allt vackrare patina och på så sätt smälter in i de böljande klipphällarna. I projektet kom konstnärernas roller att likna dem som konstnärer ofta ges i traditionella offent- liga konstuppdrag.

tret t on s amverk ansprojekt N y F ä R j ETER mi NAL i TUVES V iK ORUS T K O mm UN Ny FäRjETERmiNAL i TUVESViK Orust kommun

Gestaltning i projekterings- och byggskede av utemiljö vid färjeterminal TidSpERiOd: December 2010–juni 2013 SAmVERKANSpART/BESTäLLARE: Orust kommun pROjEKTLEdARE:

Daniel Holdenmark (f.d. stadsarkitekt, Orust kommun) och Annika Carlén (mark- och exploateringschef, Orust kommun) GESTALTNiNGSKOmpETENS:

Leo Pettersson (konstnär) och Mia Fkih Mabrouk (konstnär)

STATENS KONSTRÅdS KONSULT: Cecilia Hjelm

i pROjEKTET mEdVERKAdE OcKSÅ BLANd ANdRA: Håkan Falk (konsult och byggledare) och Niclas Nydevall (arkitekt, Kanozi arkitekter)

År 2008 köpte Värnamo kommun en