• No results found

4. EMPIRI

4.2 Personalhandläggare, Högskolan i Kalmar

4.2.1 Organisationen och dess medarbetarrelaterade insatser

Högskolan i Kalmar består av fem institutioner som bedriver utbildning, forskning, utvecklingsarbete och samverkan med det omgivande samhället. På Högskolan arbetar 796 personer och det finns nästan 11 000 studenter varav 6 070 är heltidsstudenter och 152 är forskarstudenter. Högskoleledningen utgörs av rektor, prorektor och förvaltningschef (Högskolan i Kalmars hemsida).

Eva Edlund arbetar som personalhandläggare vid Högskolan i Kalmar och ansvarar för den humanvetenskapliga institutionen och dess 200 anställda. Hon är även sekreterare för arbetsmiljökommittén samt engagerad i en del friskvårdsarbete. Gällande vilka insatser

39 som görs för medarbetarna svarar Edlund att de har en stor fördel då de i organisationen har många studenter inom idrott och hälsa, vilket de utnyttjar. Bland annat har de en hälsomottagning och tillgång till personaliga coacher. Vidare får medarbetarna simma tio gånger per termin och de får även subventionerade träningskort med 500 kronor per år. Det görs även en del riktade aktiviteter, speciellt för grupper som inte annars är aktiva. Tidigare fanns en friskvårdskoordinator anställd som samordnade insatserna, men nu delas det på uppgifterna. Det viktigaste anses vara att inspirera folk att komma igång eller att komma vidare, dock är uppfattningen att väldigt många i personalen är aktiva på fritiden ändå. De svårigheter som finns är att personalen är utspridd och aktiviteterna därför blir svåra att samordna.

Högskolan i Kalmar har varit medlemmar i Kalmarsundsregionens Arbetsgivarring i runt åtta år och eftersom Edlund inte arbetade i organisationen på den tiden vet hon inte den exakta bakgrunden till varför de gick med. Att Ulla Larsson som startade arbetsgivarringen var en drivande kraft till att skapa ett nätverk för personal anses vara den främsta anledningen. De tjänster som utnyttjas är främst karriärsplanering och omplacering men överlag utnyttjas Ringen vid behov och lite till och från. Främst är det Högskolans tekniska och administrativa personal som använt Arbetsgivarringens utbud. Även långtidssjukskrivna har fått hjälp att få nya perspektiv på arbetslivet med nya möjligheter genom kunskaps- och kompetensutveckling. Högskolan i Kalmar har även tagit emot personer som velat prova på något annat från andra verksamheter, där förmedlingen skett genom Arbetsgivarringen. Edlund menar att de haft tur och inte behövt utnyttja tjänsterna i någon större utsträckning. Det som Edlund tycker är bra med Kalmarsunds Arbetsgivarring är att de är duktiga på nätverksutbildningar och att medlemsföretagen får komma med egna förslag på föreläsningar och aktiviteter.

På frågan hur det går att se hur motivationen påverkas av medarbetaraktiviteterna svarade respondenten att det aldrig går att veta men att de ofta märker det i form av uppskattning. Många vill vara med på de aktiviteter som anordnas, dock är alltid vissa mer engagerade än andra och förhoppningen är att få med några nya varje gång.

4.2.2 Ansvar

Gällande ansvar så anser Edlund att de inte direkt kan ta ansvar för sina medarbetare utan det är upp till varje individ att ta hand om sig själv. Dock följer de upp personalen och tar ansvar genom att medarbetarna ses som en viktig resurs eftersom de utgör hela verksamheten. Respondenten anser vidare att Högskolan i Kalmar har ett stort ansvar gentemot studenterna, som kan ses som deras kunder, vilket påvisas genom att det läggs stor vikt vid att personal med rätt kompetens och kvalitéer anställs. Det är även viktigt att medarbetarna trivs och tycker att det är en bra organisation. Gällande den etik som respondenten anser att Högskolan i Kalmar tillämpar handlar det om att alla ska veta vem som gör vad och varför samt vara medvetna om organisationens mål och visioner.

40 4.2.3 Mått, mätbarhet och Health Management

2008 var sjukfrånvaron 2,54 procent för Högskolan i Kalmar vilket Edlund anser är lågt för en så stor organisation. En anledning till den låga sjukfrånvaron är att lärarna har förmånen att själva styra sin tid och på så sätt kan omplanera ifall de skulle bli korttidssjuka istället för att sjukanmäla sig. Med detta följer en dold sjukfrånvaro och det är statistik som är svår att fånga upp. Arbetet i sig är oftast inte fysiskt ansträngande utan kan snarare präglas av psykosociala påfrestningar, såsom stress eller hög arbetsbelastning. Detta tror respondenten är den största ohälsan. Även att de har en åldrande personalstyrka kan vara en nackdel.

På frågan hur Högskolan i Kalmar kan motivera att de investerar pengar i insatser för medarbetarna svarade Edlund att förhoppningen är att aktiviteterna ska inspirera och motivera. Dessutom menar respondenten att motion och hälsa stärker en individ på alla vis vilket i förlängningen innebär att hon kan vara längre i arbetslivet och må bra. Det går inte att se resultat av aktiviteterna eftersom de inte går att mäta på det viset, menar Eva Edlund. Då insatserna är svåra att mäta ”lever de på hoppet” om att de ändå gynnar medarbetarna och verksamheten. Anledningen till mätbarhetsproblematiken är att aktiviteterna är spridda i organisationen och att många medarbetare även är aktiva i övrigt vilken försvårar ett orsak-verkan-samband. Av denna anledning görs ingen uppföljning och det går därför inte heller att se om aktiviteterna leder till minskad sjukfrånvaro. ”Vi gör det inte för lönsamheten… Friskare personal är ju visserligen mer verksam men

det är viktigare med ett hälsoperspektiv, att vi har en välmående personal” sammanfattar

Edlund deras synsätt och nämner förebyggande arbete som den viktigaste insatsen. Vidare har respondenten svårt att se hur någon skulle kunna mäta insatser och aktiviteter som görs för personalen men att det numera är vedertaget att hälsa och friskvård ger valuta för investerade pengar. Högskolan i Kalmar har ingen fastställd budget för medarbetarrelaterade aktiviteter utan det tittas på vad som är rimligt att lägga resurser på. ”Bättre här eller bättre hemma, bara man mår bra någonstans” menar Eva Edlund och åsyftar att det inte spelar någon roll hur insatserna kommer till utryck hos personalen.

4.3 Personalhandläggare, informatör och ekonomiansvarig,