• No results found

Personalhandläggare, informatör och ekonomiansvarig, Kalmar Vatten AB

4. EMPIRI

4.3 Personalhandläggare, informatör och ekonomiansvarig, Kalmar Vatten AB

4.3.1 Organisationen och dess medarbetarrelaterade insatser

Kalmar Vatten AB ingår i koncernen Kalmar Kommunbolag AB och ägs till 100 procent av dem. Kalmar Kommunbolag AB ägs sedan av Kalmar kommun. Kalmar Vatten AB ska förse marknadens behov av vatten samt rena avloppsvatten och deras verksamhet kan ses som ett långsiktigt arbete mot en hållbar utveckling av samhället. Kalmar Vatten AB har cirka 65 anställda som arbetar på de olika avdelningarna vatten, avlopp, arbetsavdelningen, utredningsavdelningen samt ekonomiavdelningen (Kalmar Vatten AB:s hemsida).

41 Birgitta Hadevik är personalhandläggare på Kalmar Vatten AB och även kundserviceansvarig samt har hand om faktureringar. Jenny Holmgren arbetar som informatör men har tidigare arbetat på labbet, i hennes arbetsuppgifter ingår även miljösamordnare och friskvårdssamordnare. Bengt-Åke Selldahl är huvudansvarig för ekonomi och administration.

Kalmar Vatten AB är aktiva i ett treårigt program som innebär att alla anställda ska en timme, minst två dagar i veckan träna på arbetstid. Detta är ett försök som de genomför och är nu inne på andra året. Träningen är obligatorisk och den är upplagd efter individens egna förutsättningar och meningen med träningen är att den ska fungera som friskvård och inte för att bygga muskler. Medarbetarna får välja mellan att gå till Nautilus eller att simma på Familjebadet vilket är evidensbaserade träningsformer som ger resultat. Projektet startades på initiativ av VD:n då han såg att det behövdes eftersom fem medarbetare hade blivit omplacerade på grund av ohälsa på väldigt kort tid. Programmet inleddes med föreläsningar om kost och hälsa och alla var tvungna att pröva på alla träningsformerna. I början möttes det av väldigt stort motstånd av några men nu har många ändrat mening. I inledningsfasen fanns en halvtidsanställd som samordnade detta och utförde tester på alla så att de fick en testprofil, numera görs tester på Nautilus. Alla medarbetarna erbjuds också individuell rådgivning.

Detta projekt kostar väldigt mycket, dels i förlorad arbetstid men även gymkorten är kostsamma. Det innebär att fem procent av arbetstiden går åt till träningen, men Selldahl tror att alla ska hinna med sina arbetsuppgifter ändå eftersom de mår bättre. Förhoppningen är också att det ska spinna av sig på andra effekter, till exempel att några väljer att cykla till arbetet istället. Projektet anser respondenterna har lett till bättre sammanhållning och att de får kontakt med alla på ett helt annat sätt. I vanliga fall är det många medarbetare som aldrig ses då arbetsuppgifterna är så spridda.

Kalmar Vatten AB har varit medlemmar i Kalmarsundsregionens Arbetsgivarring sedan februari 2001, och den största anledningen till varför de är med är att de vill skapa nätverk och kontakter med andra verksamheter så att de kan byta erfarenheter samt utbyta tjänster. Det bästa med Kalmarsundsregionens Arbetsgivarring enligt respondenterna är deras olika föreläsningar eftersom då slipper Kalmar Vatten AB anordna sådant själva. Kalmar Vatten AB är med i två stycken olika nätverk, Holmgren är med i miljösamordnarnätverket och Hadevik i personalnätverket. Detta är något som respondenterna tycker ger mycket, det ger tillfälle att träffa andra i samma situation och de får byta erfarenheter och lär sig mycket. Kalmar Vatten AB är en personalcertifierad arbetsplats vilket innebär att personalen erbjuds olika förmåner, till exempel kan alla medarbetare ha enskilda samtal med någon från Ringen då de kan prata om hur de ska gå vidare i sin yrkesverksamhet. Detta kan vara bra då alla inte vill prata med sin arbetsgivare om sådant. Vidare har Kalmarsundsregionens Arbetsgivarring tystnadsplikt vilket således gör att Kalmar Vatten AB inte vet om det är någon som använder dessa coachsamtal. Kalmar Vatten AB har i övrigt inte utnyttjat de tjänster som erbjuds i någon stor utsträckning, exempelvis när det gäller rehabilitering är det något som kommunens hälsovård står för.

42 4.3.2 Ansvar

Gällande ansvar så har Kalmar Vatten en del policydokument om bland annat arbetsmiljö och kvalitet som de är styrda av, de har både egna och kommunens. För trivselns skull så anordnas det utflykter och studieresor och de försöker att även träffas utanför arbetet och om det förekommer att någon inte mår bra så försöker de att göra något åt det. Mot kunderna har de ett väldigt stort ansvar eftersom vatten är viktigt, därför är det av stor vikt att ge korrekt information och inte undanhålla något. Respondenterna säger att deras mål är att uppfylla lagstiftningen och lite till.

4.3.3 Mått, mätbarhet och Health Management

När det gäller pengar till personalrelaterade insatser så läggs det en budget som sedan ska antas av styrelsen. Programmet som de genomför nu kostar väldigt mycket men som Selldahl nämnde tidigare så tror han inte att de förlorar någon arbetsintensitet på det. De berättar att de sett resultat på det redan då en som varit långtidssjukskriven kom tillbaka i bra arbetstillstånd tack vare träningen. Det finns också en känsla av att allmänstillståndet blivit bättre, många känner sig piggare.

Mätning av sjukfrånvaro genomförs samt att Nautilus gör egna mätningar. Nautilus gör ett test med 12 olika frågor som återkommer vid olika tillfällen under projektet för att se om något förändrats. Några av frågorna är:

• Tränar du styrke- eller konditionsträning idag?

• Hur mycket tid kan du tänka dig att avsätta för träning?

• Äter du regelbundet, 3 ggr/dag, näringsriktigt sammansatt kost? • Upplever du att du är utsatt för negativ stress?

• Hur är dina sömnvanor?

Dessa mätningar är enligt respondenterna väldigt bra då de hjälper till att se ett samband mellan övervikt, kondition och matvanor. De kan med hjälp av dessa se att det ger resultat eftersom de presenteras i dokument med tydliga diagram och sammanställd data. På frågan om de kan vara säkra på om det är deras insatser som har bidragit till den minskade sjukfrånvaron och de bra resultaten svarade Selldahl att det kan de inte veta men att de antar det och har den förhoppningen.

Gällande uppföljning kommer det att göras en sådan efter de tre åren med träningsprojektet har gått för att se om det är något som de ska fortsätta med. Projektet har ett väldigt långsiktigt tänkande, därför blir inte tidsaspekten något problem för Kalmar Vatten AB.

Det viktiga med projektet är enligt respondenterna att medarbetarna blir motiverade och känner sig trygga på arbetsplatsen. Insatser som görs nu påverkar resten av livet och träningen hjälper till att klara av ålderdomen på ett bra sätt. Genom programmet slipper Kalmar Vatten AB rehabiliteringskostnader och omplaceringar som annars skulle ha

43 kostat mycket. Det leder också till att de blir en attraktiv arbetsplats som tar ansvar för sina medarbetare.