• No results found

239 peruaner på kurser i Sverige

International Training Program (ITP)46 är en av flera

resurser som Sida använder i sitt utvecklingssam- arbete för utvecklandet av enskild och institutionell kapacitet på lång sikt.

ITP omfattar årligen cirka 50 kurser, vanligtvis i Sverige, under fyra till åtta veckor och i vissa fall med uppföljningar efter några månader i ett tredje land. Vissa kurser finansieras helt av Sida och andra bara med någon procent. Kurserna tillkännages på Sidas webbplats47. Under åren 2005–2009 har

Sidas avdelning för Latinamerika genomfört flera kurser på spanska, vilket underlättat deltagandet.

Peruaner har över tid varit mycket aktiva i att ansöka till och delta i kurserna. Sedan 1997, det år då man började föra statistik per land, har 239 peruaner deltagit.

Vad blev resultatet för deltagarna? Vi valde slumpvis ut tre av dem och frågade följande:

1. Vilka är de viktigaste lärdomarna, enligt din åsikt? 2. Har kursen hjälpt dig i ditt arbete? Om ja, på vilket sätt? 3. Har din arbetsplats (din institution eller organisation)

dragit nytta av ditt deltagande i kursen? I så fall hur?

Luisa rosario huayanca Zapata, är samordnare för kommuni- kationsavdelningen i Kommissionen för Mänskliga Rättig- heter i Ica, (CODEHICA). Under 2006 deltog hon under fem veckor i kursen ”Demokratiska institutioner och deltagande demokrati”, fyra av dem i Sverige och en i Ecuador. Hennes svar:

1. För det första gav kursen aktuell information och breddade våra kunskaper om teman som förändringsprocesser, pro- jektorganisation, emotionell intelligens och coaching, och deltagande i en demokrati. Det handlade om en läroprocess där man först utgick från sig själv och sedan gick in på organisation och analys av statens struktur. Nya lärdomar för mig var hur man agerar i grupp, hur man arbetar med jaget i relation till gruppen, och att man behöver bli med- veten om vilken typ av relation man har till organisationen.

46 Internationella utbildningsprogram. 47 www.sida.se

110

2. Kursen om demokratiska institutioner stärkte mitt person- liga och yrkesmässiga ledarskap. Den utmanade mitt sätt att arbeta och införde ett deltagande-fokus i vårt arbete med projekt. På institutionell nivå lärde jag mig att vara mer noggrann i planeringen.

3. Jag lärde mig att utforma projekt med mer fokus på demo- krati och delaktighet, genom att ta hänsyn till förslag och synpunkter från målgruppen, och omvandla dem till insti- tutionella strategier. Kursen synliggjorde bristen på jäm- ställdhet mellan könen och utmanade till ökad jämställd- het på arbetsplatsen.

José Luis echevarria escribens är nationell chef för revision och valprocesser i den nationella valmyndigheten ( Jurado Nacional de Elecciones). Han deltog också i kursen Demokra- tiska institutioner och deltagande demokrati, 2006.

Hans svar:

1. Kursen gav mig en av de mest värdefulla lärdomarna i mitt liv: den lärde mig vikten av demokrati för ett lands och ett samhälles utveckling. Jag förstod vad demokrati betyder i praktiken i människors vardagsliv och hur man kan inför- liva den i sitt tänkande, tills det blir ett sätt att se på livet. För demokrati omfattar ju även individens sociala omgiv- ning och bestämmer normer för hur staten bör utvecklas. 2. Det hjälpte mig enormt mycket, inte bara i mitt arbete,

utan i mitt liv, mitt hem och min familj. Jag förstod att den institution där jag jobbar, nationella valmyndigheten, spe- lar en grundläggande roll i mitt lands demokratiska system och bör vara den första institutionen att fungera utifrån demokratiska metoder, förutom att den utvecklas till ett undervisningscentrum för demokrati.

3. Som konsekvens av mina upplevelser i Sverige, såg val- myndigheten över sin policy för medborgarutbildning och sin roll gentemot de politiska partierna. Vi öppnade en valskola för samhällstyrning för medborgarna, och ska- pade Ombudsmannaskolan, skolan för de politiska parti- ernas funktionärer, genom att öppna en telefonjour för dem, för att stärka demokratiska värderingar och en demokratisk kultur. Vi utvecklade också projekt som den Etiska valpakten och Infogob48 till förmån för medbor-

garna, och förbättrade på så sätt väsentligt kvalitén i vårt valsystem.

111 Ysabel Liz navarro navarro är advokat och rådgivare åt den

verkställande ledningen för Ministeriet för kvinnor och social utveckling (MIMDES). 2007 deltog hon i kursen

”Förebyggande av våld i skola och familj”. Hon svarar så här: 1. Vuxenutbildningen i en erfarenhetsbaserad kurs gav oss

möjlighet att hitta ett gemensamt språk, diskutera strate- gier och lära oss nya arbetsmetoder. Förutom kunskap om det svenska välfärdssystemet, vilket gjorde det möjligt att reflektera utifrån en annan verklighet och presentera inno- vativa idéer, fann jag de miljöer som gavs för omsorg av pojkar och flickor särskilt intressanta, inte bara på en insti- tutionell nivå, utan i det dagliga livet i staden Lund, med cykelvägar för barn, utrymmen för barnvagnar på bus- sarna och en speciell plats för dem i Santa Maria-kyrkan. En annan fråga som fångade min uppmärksamhet var metoder för integration och anpassning av utländska barn i skolan, mycket önskvärt i ett multietniskt och mång- kulturellt land som mitt, där vi kämpar mot våld och utan- förskap.

2. Kursen var mycket nyttig: flera komponenter av det pro- jekt som utarbetades under kursen genomfördes under 2008, och vi kunde handskas med hinder och möjligheter utifrån verkligheten. Vi tillämpar kunskaperna i CEM (Centro Emergencia Mujer) i Pachacutec, där det finns en engagerad och entusiastisk psykolog, vilket har säkerställt kontinuiteten i verksamheten, med fokus på mänskliga rättigheter, riktad till barn i området.

3. I MIMDES deltar jag som representant för den Sektor- övergripande kommissionen till stöd för familjeplanen där jag kan tillämpa mina kunskaper. Vi har enats om att utveckla vägledande dokument om familj och mångfald, i syfte att de ska fungera som grunddokument för arbetet på ministeriets olika avdelningar. Jag deltar också regel- bundet som talare i frågor som rör hantering och förebyg- gande av familjevåld och sexuellt våld, både i institutio- nella och akademiska sammanhang, där jag kan förmedla vad jag lärde mig på Sidakursen.

112

MIKAEL WISTRÖM MED DANIEL BARRIENTOS OCH DENNES FASTER PILAR.

113