• No results found

Planer och prövning enligt PBL

3 Tillämpningen av bestämmel serna om riksintressen

5. Fall med konflikt mellan ett riksintresse enligt 3 kap och riksintresse enligt 4 kap i ett område som berörs av båda:

3.2 Planer och prövning enligt PBL

Plan- och bygglagen har flera kopplingar till MB:s hushållningsbestämmelser. Se närmare om detta i avsnitt 1.2.

Naturvårdsverket har gått igenom ett antal överklaganden av beslut enligt PBL, som regeringen avgjort, och som berör riksintressen för naturvård och friluftsliv. Det finns endast tolv sådana ärenden sedan år 1990. Sju rörde riksintressen enligt både 3 och 4 kap. MB. Två gällde riksintressen för naturvård och/eller friluftsliv enbart enligt 3 kap. MB och tre enbart enligt 4 kap. MB. En fördjupad genomgång har gjorts av de två förstnämnda grupperna, som har det gemensamt att riksintres- sen för naturvård/friluftsliv enligt 3 kap. MB berörs.

Fem av dessa nio ärenden gäller detaljplanering – för bostäder, camping eller småindustri samt natur. Ett ärende gäller områdesbestämmelser för fritidshus och tre bygglov eller förhandsbesked för vindkraftverk. Några av dessa ärenden refe- reras i exempelsamlingen i bilaga 1 som en belysning av en del av de problem som behandlas i följande avsnitt.

3.2.1 Detaljplan och områdesbestämmelser

Detaljplanen (DP) förutsätts följa översiktsplanen, och om avvikelse görs ska skä- len till detta anges. Som namnet antyder är den mer detaljerad än en översiktsplan. Den är dessutom juridiskt bindande. Om en detaljplan omfattar områden av riksin- tresse måste den precisera såväl den geografiska avgränsningen som de avvägning- ar som har gjorts mellan eventuellt konkurrerande riksintressen, om detta inte har gjorts fullt ut i översiktsplanen.

Frågor om riksintressen kan avgöras på till exempel följande sätt: En detaljplan för bostadsbebyggelse antas. Området som avses att tas i anspråk har bedömts vara av riksintresse för naturvården. I planbeskrivningen redogörs för riksintresset och kommunen anger som sin bedömning att det inte blir fråga om påtaglig skada. Om kommunens beslut att anta planen vinner laga kraft har ett bindande beslut som berör riksintresset fattats av kommunen. En detaljplan kan på samma sätt bedöma motstående och oförenliga riksintressen.

I bl.a. detaljplaneärenden ska29 i vissa fall en miljökonsekvensbeskrivning fin-

nas. Den ska då ange t.ex. hur den planerade åtgärden kommer att påverka värdena i det utpekade riksintresseområdet. Miljökonsekvensbeskrivningen bör därför rela- tera till värdebeskrivningen i registerbladen.

För begränsade områden kan områdesbestämmelser antas, för att öka säkerhe- ten bland annat för att ett riksintresse enligt 3 eller 4 kap. MB tillgodoses. I de frågor som områdesbestämmelser kan reglera är de juridiskt bindande. Möjlig- heterna att tillgodose just riksintressen för naturvård och friluftsliv är dock inte lika goda som för detaljplanerna. Områdesbestämmelser reglerar nämligen inte mark- användningen lika fullständigt som en detaljplan. De ger inte samma möjligheter som detaljplanen till slutlig avvägning mellan allmänna och enskilda intressen. Områdesbestämmelser ger t.ex. ingen byggrätt. I beslut om områdesbestämmelser ska kommunen redovisa hur beslutet förhåller sig till översiktsplanen och till be- stämmelserna i 3 och 4 kap. MB.

3.2.2 Prövning av detaljplaner och områdesbestämmelser Länsstyrelsen ska i vissa fall pröva beslut om detaljplaner och områdes- bestämmelser, bland annat om det kan befaras att beslutet innebär att ett riks- intresse enligt 3 eller 4 kap. MB inte tillgodoses. Om länsstyrelsen vid en sådan prövning finner att riksintresset inte tillgodoses i en detaljplan (eller i områdes- bestämmelser) kan länsstyrelsen upphäva kommunens beslut helt eller delvis. Om länsstyrelsen beslutar upphäva planen är det regeringen som prövar överklagandet. (12 kap. PBL).

Regeringen får förelägga en kommun att inom viss tid anta, ändra eller upp- häva en detaljplan eller områdesbestämmelser om det behövs för att tillgodose ett riksintresse.

29

3.2.3 Översiktsplan

Översiktsplan (ÖP) ska ge vägledning för beslut om användning av kommunens mark- och vattenområden, men den är inte bindande. Den ska ligga till grund för rättsverkande planer (detaljplan och områdesbestämmelser) samt utanför detaljpla- nelagda områden även bygglov, marklov och rivningslov enligt PBL. Översikts- planen ska utgöra underlag även för fastighetsbildning utanför detaljplanelagda områden och vara till ledning för alla myndigheter som prövar tillstånds- och lik- nande ärenden enligt MB och de övriga lagar som är kopplade till balken. Det gäll- er tillståndprövning enligt väglagen med flera lagar som räknas upp i avsnitt 3.1.5. Till underlag för beslutsmyndigheternas bedömningar finns förutom översikt- planens beskrivning av allmänna intressen med bifogat underlagsmaterial i normal- fallet även en beskrivning av den föreslagna åtgärdens konsekvenser för berörda riksintressen och andra allmänna intressen.

3.2.4 Miljöbedömningar av planer och program

Det finns numera särskilda krav på miljöbedömningar av planer och program in- förda i MB och PBL till följd av EG-direktivet om miljöbedömningar av vissa planer och program. Krav på miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) av verk- samheter och åtgärder enligt MKB-direktivet finns sen tidigare i de båda lagarna. En miljöbedömning ska göras när en myndighet eller kommun upprättar en plan eller ett program, som krävs i lag eller annan författning, om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan (6 kap. 11 § MB). Det är angeläget att miljöbedömningar görs när planer, åtgärder etc. kan medföra en betydande mil- jöpåverkan på ett område av riksintresse.30.

3.2.5 Prövning av bygglov och förhandsbesked

Plan och bygglagen (PBL) har ett antal bestämmelser som motsvarar regler i hus- hållningsbestämmelserna. I PBL anges bl.a. att 3 och 4 kap. MB ska tillämpas vid planläggning och i ärenden om bygglov och förhandsbesked.

Inom områden som har en detaljplan prövas bygglov och andra lov enligt PBL inte mot bestämmelserna i 3 och 4 kap. MB, eftersom det förutsätts att dessa be- stämmelser har beaktats vid detaljplaneringen. Se exempel 2, 3 och 4 i bilaga 1. Länsstyrelsen eller regeringen kan utfärda särskilda förordnanden att en kom- muns beslut att lämna lov eller förhandsbesked i ett område ska prövas, om det kan befaras att beslutet innebär att riksintressena inte tillgodoses (12 kap. 4 § PBL). Se exempel 5 i bilaga 1.