• No results found

Vindkraftverk nära riksintresse för friluftsliv och naturvård (Länsstyrelsen i Östergötland, Miljöprövningsdelegationen, besluts datum 2004-

Ytterligare underlag finns i bilagorna

Exempel 9: Vindkraftverk nära riksintresse för friluftsliv och naturvård (Länsstyrelsen i Östergötland, Miljöprövningsdelegationen, besluts datum 2004-

06-16, dnr 551-6685-03, Miljödomstolens dom M3528-04 datum 2005-03-22, Naturvårdsverkets yttrande till Miljödomstolen i Växjö, datum 2004-09-13, dnr 382-4582-04).

Miljödomstolen bedömde att en föreslagen lokalisering av fyra vindkraftverk, såväl i område av riksintresse för kulturmiljövården, som i anslutningen till områden av riksin- tresse för natur och friluftslivet leder till påtaglig skada enligt 3 kap. 6 §.

Ett företag ansökte om tillstånd enligt miljöbalken för uppförande och drift av fyra vindkraftverk i Vadstena kommun.

Platsen för de fyra vindkraftverken ligger inom ett område som är av riksintresse för kulturmiljövården som konstitueras av det stora öppna landskapet kring Omberg- Tåkern och omgivande jordbruksmark. Platsen ligger även strax intill Tåkernområde som är av riksintresse för naturvården och friluftslivet.

Bilaga 1

Miljöprövningsdelegationen menar att Tåkern på flera sätt är ett mycket värdefullt naturområde, särskilt för fågellivet, med få motsvarigheter både i Sverige och interna- tionellt. Både med hänvisning till EU:s Art och habitat direktiv samt EU:s fågeldirektiv rörande flyttande och häckande arter är sjön utpekad som Natura 2000-område. Tå- kern är också upptaget på den internationella RAMSAR –listan över värdefulla våt- marksområden av samma anledning.

Miljöprövningsdelegationen konstaterade i sin sammanfattande bedömning att den valda lokaliseringen i sig får ses som tillräckligt utredd och förankrad för att i generell mening anses lämplig för utbyggnad av vindkraft genom att översiktsplanen för Vads- tena kommun anger utbyggnad av vindkraftverk i det berörda området. I sin bedömning när det gäller påverkan på riksintresset för kulturmiljön konstaterar Miljöprövningsdele- gationen att området norr om sjön är stort och öppet med fria siktlinjer mellan åtskilliga kulturhistoriska byggnader. De menade att de planerade vindkraftverken där skulle bli mycket markanta i landskapet och utbyggnaden i detta område tillsammans med befint- liga och tillståndsgivna verk skulle påverka riksintresset för kulturmiljön negativt genom att det öppna landskapets siktlinjer skulle brytas. Sambandet mellan gårdar, kyrkor, fornlämningar och andra äldre företeelser i landskapet skulle bli svårtolkade.

När det gäller naturmiljön och friluftslivet konstaterade Miljöprövningsdelegationen att Tåkernområdet är en viktig rastplats för flera fågelarter, bl.a. sädgås och den skyd- das genom reservat och riksintressen. De pekade också på att Sverige även har ett in- ternationellt ansvar för områden genom Natura 2000 och RAMSAR listan. Det aktuella området för exploatering är stort och öppet med fria siktlinjer mot Tåkern och Omberg. Området används som uppflygningsområde av rastande gäss och är även viktigt för gässens födoförsök. Miljöprövningsdelegationen menade att närheten till Tåkern med- förde att sjöns attraktivitet som turistmål påtagligt påverkas av de planerade vindkraft- verken, särskilt upplevelsen från besöksområdet Hov.

Miljöprövningsdelegationen avslutade med att konstatera att utredningarna i ären- det har visat att den ansökta vindkraftsetableringen av fyra för Östgötaslätten stora vindkraftverk, skulle innebära en påtaglig skada på landskapsbilden i området, på riks- intressena för kulturmiljön och friluftslivet samt risk för påtaglig skada på riksintresset för naturmiljön. På grund av denna samlade påverkan ansåg miljöprövningsdelegatio- nen att ansökan skulle avslås.

Företaget överklagade beslutet till Miljödomstolen I sitt yttrande till Miljödomstolen framförde Naturvårdsverket när det gällde riksintresset för friluftslivet (FE1 Omberg – Tåkern) att området är attraktivt för friluftsutövare på grund av sina höga naturvärden. Riksintresset värnar om upplevelsen av sjöns rika fågelliv. Friluftslivet handlar i relativt hög grad om besök vid de besöksstationer som finns runt sjön men den totala land- skapsbilden runt hela sjön är av betydelse för friluftsvärdet. Naturvårdsverket menade att det i det aktuella fallet var svårt att fastslå när inverkan är så stor att en påtaglig skada uppkommer, men att i ett landskap med kulturvärden är landskapets friluftsvär- den särskilt känsliga för anläggningar som vindkraftsverk. Naturvårdsverket ansåg att redan de befintliga vindkraftsverken innebär en kraftig påverkan på områdets värde för friluftsliv. De tillkommande verken skulle därför tillsammans med de befintliga verken medföra en påtaglig skada på riksintresset för friluftsliv.

När det gäller riksintresse för naturvården (NR10 Tåkern) påpekade Naturvårdsver- ket att för ett område som Tåkern med de internationella åtaganden som finns för beva- randet av områdets naturvärden gäller i högre grad än för andra våtmarksområden att försiktighetsprincipen bör iakttas.

Runt Tåkern finns redan några mindre grupper med vindkraftsverk och ytterligare några planeras. Naturvårdsverket menade att de sammanlagda effekterna av de befint- liga vindkraftsverken på gässens möjligheter att utnyttja de traditionella

Bilaga 1

betesmarkerna vid sjön är av betydelse. Naturvårdsverket delade Miljöprövningsdele- gationens bedömning att det finns risk för påtaglig skada på riksintresset för naturmiljön om vindkraftsanläggningen byggdes.

När det gäller riksintressefrågan tog miljödomstolen upp det mycket starka allmän- na intresset av att bevara natur och kulturvärdena i området. Oavsett vad som sägs i kommunens översiktsplan måste tillståndsprövningen avseende ett sådant område därmed göras med särskild restriktivitet. Sedan översiktsplanen upprättades hade ock- så betydligt fler vindkraftverk uppförts i området kring Tåkern, företrädesvis på den söd- ra och östra sidan av sjön. Domstolen hänvisade också till Naturvårdsverkets påpe- kande om betydelsen av åkrarna speciellt nordost om sjön, för betande fåglar.

Miljödomstolen hänvisade till den betydande påverkan på natur- och kulturmiljön som ytterligare fyra vindkraftverk med redovisad storlek medför och de starka bevaran- de intressena m.m. som finns i området och fann att lokaliseringen av verken till den aktuella platsen skulle leda till sådan påtaglig skada som avses i 3 kap. 6 § miljöbal- ken. Domstolen menade att verksamheten således strider mot 2 kap. 4 § första stycke i miljöbalken.

Miljödomstolen avslog överklagandet. Därmed står länsstyrelsens (miljöprövnings- delegationens) beslut fast.

Exempel 10: Naturvärdet i ett riksintresse för friluftslivet väger