• No results found

Přehled učebních materiálů věnovaných Turnovsku

In document 3. Místní region ve školách (Page 39-135)

ročník název témata poznámky

Čísla o Turnově Statistická data Obyvatelstvo

Vliv přírodních podmínek PL5

domácí příprava Kulturní a přírodní památky Tematická mapa Pozn.: Zde jsem vycházela z metodiky vytvořené RNDr. Jaroslavem Vávrou, Ph.D., se kterou jsem se seznámila v rámci předmětu Geografické projekty a cvičení (podrobněji viz Vávra 2013).

39

5.2. Jednotlivé pracovní listy a náměty pro terénní výuku včetně rozboru jednotlivých úkolů

5.2.1. Pracovní listy a terénní výuka pro 6. ročník

5.2.1.1. Pracovní list 1: Moje mapa Turnova

Pracovní list jsem označila názvem Moje mapa Turnova. Jedná se o první pracovní list, proto je nejprve vhodné seznámit ţáky s celým plánem (který je popisován výše). Ţáci si v tuto dobu zaloţí své portfolio věnované Turnovsku.

Tento materiál je sestaven tak, aby se ţáci zamysleli nad prostorovým uspořádáním města i jeho umístěním. Zaměří se na cestu do školy, kterou velmi dobře znají a na tomto příkladu se budou učit tvořit samostatně mapu. Důleţitým aspektem je, ţe ţáci budou vytvářet svůj vlastní individuální pohled na město.

Coţ znamená, ţe kaţdý uvede jinou dominantu města a i mentální mapy části města se budou lišit.

Před samotnou prací bude nutné ţáky seznámit s tím, co si vůbec mají představit pod pojmem mentální mapa. Mentální mapy představují moţnost, jak znázornit prostor z individuálního pohledu. Ukazují, jak jedinec vnímá prostor okolo sebe. Do podoby mapy se promítají jednak objektivní znalosti jedince o daném prostoru a také jeho subjektivní pohled. Vliv zde mají časoprostorové interakce i interakce mezi lidmi. Z výsledné mapy můţeme vyčíst mnoţství informací – postoje jedince, hodnoty, znalosti o daném prostoru, zahrnuty jsou i preference a vztahy k dané oblasti. Jedinec při tvorbě vychází z aktuálních znalostí a zkušeností, coţ způsobuje, ţe mapy nejsou přesným obrazem reality a ţe se vyvíjejí v čase (podle Svozil, Hynek 2011).

Zařazení do výuky: Pracovní list je plánován pro 6. ročník ZŠ. Zařazení je vhodné v době, kdy se jiţ ţáci seznámí alespoň se základními poznatky z oboru kartografie, aby byli schopni samostatně vytvářet alespoň zjednodušenou mapu.

Propojení s ostatními pracovními listy: Další pracovní listy vychází z předpokladu, ţe ţáci vědí, jak vytvářet mentální mapy. Několikrát bude úkolem ţáků vytvořit mapu města (nebo jeho části), na které se jiţ budou zaměřovat na určitá témata (např. problémy města, památky…). Vracet se budou také

40

k dominantám města a okolí, které budou spojovat i s otázkami cestovního ruchu.

Zpětně bude moţné sledovat vývoj jejich pohledu na město a jeho dominanty.

Časová náročnost: 2 vyučovací hodiny (vysvětlení zadání 10 min., vypracování cca. 60 min., společné vyhodnocení 20 min.)

Pomůcky: pastelky (nejsou nezbytně nutné)

Organizace práce: samostatná práce (význam individuální představy o městě) Způsob hodnocení výsledků učitelem: Vzhledem k tomu, ţe u velké části úkolů není moţné uvést jediné správné řešení, záleţí na rozhodnutí učitele, zda ocenit nejlepší práce ţáků nebo ohodnotit známkou všechny. Osobně navrhuji hodnocení celého portfolia na konci kaţdého pololetí. Učitel přihlédne k výsledkům vypracování materiálů o Turnovsku při udělování výsledné známky ze zeměpisu.

Aktivní ţáci by navíc mohli doplňovat i další materiály nad rámec běţné výuky (např. zdokumentují výlety po okolí). Ţáci tedy i svou aktivitou mohou získat lepší výsledky, protoţe učitel by měl ocenit zájem o další poznávání.

Podklady použité pro tvorbu:

SVOZIL, B., HYNEK, A., eds., 2011. Deblínsko: na cestě k trvalé udrţitelnosti.

Vlastivědná učebnice.

Zdroj obrázků: www.cs.wikipedia.org

Úkol 1: Dominanta města

a) Na následujících obrázcích jsou známé dominanty měst. Na volné řádky pod obrázek napiš název stavby a město, kde se nachází.

________________ ________________ ________________

________________ ________________ ________________

b) Pokus se definovat, co je to dominanta města.

________________________________________________________________

c) Napiš co je podle tebe dominantou Turnova a stručně zdůvodni, proč sis vybral/a právě toto místo. Zjednodušeně toto místo nakresli.

________________________________________________________________

41

Znalosti a dovednosti potřebné ke zvládnutí: Ze znalostí je potřeba pouze znalost staveb uvedených na obrázcích. Záměrně jsou vybírány tak, aby je znal opravdu kaţdý ţák (v Liberci i Praze byl téměř kaţdý ţák i v rámci školního programu). Dále je nutná dovednost jasně formulovat konkrétní pojmy.

Správné řešení úkolu:

a) Ještěd – Liberec, Eiffelova věţ – Paříţ, Praţský hrad - Praha

b) Odpověď je individuální. Moţné charakteristiky: významné místo nebo budova, úzce spojena s městem, znají ji i lidé mimo tento region, jedinečné místo…

c) Tato odpověď je individuální. Předpokládám, ţe některé významné stavby se budou opakovat, ale ţáci mohou vymyslet i zcela nečekané moţnosti.

Cíle/Očekávané výstupy (RBT):

Všichni: rozpoznají alespoň některou ze staveb na obrázku (1A), uvedou svou představu dominanty města (2B).

Většina: rozpozná uvedené obrázky (1A), dokáţe definovat pojem alespoň jednou charakteristikou (1A), uvede, dominantu Turnova (2B).

Někteří: rozpoznají uvedené obrázky (1A), dokáţí podrobně vlastními slovy definovat pojem (2A), detailně popíší dominantu Turnova (2B).

Klíčové kompetence: kompetence komunikativní, kompetence občanské

Úkol 2: Moje cesta do školy

Vybav si co nejpodrobněji svou kaţdodenní cestu do školy. Zjednodušeně načrtni tu část města, kudy chodíš. Nezapomeň popsat jednotlivé části (názvy ulic, významné budovy…). Vyznač svou cestu a rozliš i způsob, jak se po ní pohybuješ (jdeš pěšky/jedeš autobusem/autem…). Doplň i údaje, kolik času zabere cesta a odhadni i celkovou vzdálenost.

Znalosti a dovednosti potřebné ke zvládnutí: Znalost postupu při tvorbě mapy.

Nutná znalost prostředí, kde ţák ţije.

Správné řešení úkolu: Úkol je velmi individuální. Řešením je mapa města se znázorněním cesty, kterou ţák vykonává do školy.

Cíle/Očekávané výstupy (RBT):

Všichni: nakreslí cestu do školy pouze s velmi zjednodušeným znázorněním okolí (1B).

42

Většina: nakreslí mapu se zakreslenou cestou a doplní ji popisky (2B) a uvedou čas, který cesta zabere (2B).

Někteří: nakreslí velmi podrobnou mapu (2B), přesně zakreslí cestu do školy (2B), popíší jednotlivé prvky mapy (2A) a dokáţí přibliţně odhadnout i vzdálenosti (2B).

Klíčové kompetence: k učení, komunikativní, občanské

Úkol 3: Poloha města Turnova

Popiš alespoň 5 větami, kde se nachází město Turnov. Můţeš vycházet z polohy v rámci České republiky, z polohy okolních měst, z přírodních podmínek atd.

________________________________________________________________

Znalosti a dovednosti potřebné ke zvládnutí: Znalosti o poloze města, které získali na prvním stupni nebo v praktickém ţivotě.

Správné řešení úkolu: Uvedení alespoň pěti charakteristik či popisů polohy města. Např. Turnov se nachází v severních Čechách. Leţí v povodí řeky Jizery.

Nachází se na okraji CHKO Český ráj.

Cíle/Očekávané výstupy (RBT):

Všichni: dokáţí uvést alespoň několik charakteristik polohy města, které se budou zaměřovat opakovaně na jeden (2A).

Většina: dokáţe uvést pět charakteristik, z nichţ některé budou popisovat různé charakteristiky (2A).

Někteří: dokáţí vymyslet více různých charakteristik polohy města (2B) a odvodí význam polohy města (2B).

Klíčové kompetence: kompetence komunikativní

Úkol 4: Mentální mapa části města

Vyber si menší část města – můţe se jednat o místo, kde bydlíš, o okolí školy nebo centrum města. Na volný řádek napiš, jakou část města budeš zobrazovat.

Na zbývající volné místo nakresli mapu, která ukáţe tvůj pohled na město - zdůrazni místa, která povaţuješ za důleţitá. Nezapomeň mapu opatřit popisky.

__________________________

Znalosti a dovednosti potřebné ke zvládnutí: Znalost postupu při tvorbě mapy.

Nutná znalost prostředí, kde ţák ţije.

43

Správné řešení úkolu: Úkol je individuální. Řešením je mapa části města, do které ţák znázornění větší mnoţství detailů a míst, která jsou pro něho důleţitá.

Cíle/Očekávané výstupy (RBT):

Všichni: nakreslí zjednodušenou mapu bez podrobností (1B).

Většina: nakreslí mapu části města se znázorněním významných míst a s popisem (2B).

Někteří: nakreslí podrobnou mapu části města, doplní ji popisky (2B).

Klíčové kompetence: k učení, komunikativní, občanské

5.2.1.2. Pracovní list 2: Turnov v mapách

Tento pracovní list seznámí ţáky s různými druhy map, které znázorňují město Turnov a které poskytují různé druhy informací. Z tohoto důvody se ţáci alespoň stručně seznámí se starými mapami a starými snímky města, kde je moţné sledovat, jak se město v minulosti vyvíjelo a měnilo. Dalším důleţitým tématem jsou internetové mapové servery, které člověk v běţném ţivotě poměrně často vyuţívá. Ţáci se seznámí s jejich moţnostmi a také se zamyslí nad tím, jak se tyto mapy liší od tradičních papírových map, které jiţ znají. Ze současných zdrojů je také dostupný geoportál města Turnov, který poskytuje přístup k velkému mnoţství aktuálních dat, která se ţákům budou hodit nejen v dalších hodinách zeměpisu. Vyuţití internetu je navíc pro práci ţáků silnou motivací a další výhodou je, ţe se ţáci naučí pracovat s internetovými zdroji, které vyuţijí i v praktickém ţivotě.

Zařazení do výuky: 6. ročník, předpokladem je dokončení tématu kartografie.

Propojení s ostatními pracovními listy: PL navazuje na PL 1, který se zabýval mapami, nyní se ţáci seznámí s dalšími moţnostmi (mapy na internetu, staré mapy, ortofoto mapy), získané poznatky a dovednosti vyuţijí u dalších pracovních listů (např. PL 5, PL 6), ale i v dalších předmětech (především dějepis).

Časová náročnost: Dvě po sobě následující vyučovací hodiny (90 minut).

Předpokládaný časový plán:

25 minut společná práce s mapovými servery 5 minut dotazy, vysvětlení zadání

60 minut samostatná práce

44 Pomůcky: počítač s internetem pro kaţdého ţáka

Organizace práce: Nejprve společné seznámení s prací s mapovými servery a praktické vyzkoušení různých funkcí pod vedením učitele (s názornou ukázkou).

Následně zodpovězení případných otázek. Hlavní část tvořená samostatnou prací, která bude hodnocena učitelem.

Způsob hodnocení výsledků učitelem: Známkování za práci v hodině je moţné.

Ţáci k vyřešení potřebují jen základní poznatky z kartografie, které jiţ získali před zařazením tohoto pracovního listu. S postupem, jak výsledků dosáhnout budou ţáci seznámeni na začátku hodiny. Známka bude udělena především za vyřešení praktických úkolů.

Podklady použité pro tvorbu:

Geoportál města Turnov [online]. 2011. [vid. 2. 1. 2014]. Dostupné z:

gis.turnov.cz/hslayers/map/.

Mapy.cz [online]. 2011. [vid. 2. 1. 2014]. Dostupné z: www.mapy.cz.

Mapy Google [online]. 2013. [vid. 2. 1. 2014]. Dostupné z: maps.google.cz/.

Ústřední archiv zeměměřičství a katastru [online]. Český úřad zeměměřičský a katastrální 2012. [vid. 2. 1. 2014]. Dostupné z: http://archivnimapy.cuzk.cz/.

Turnov: Oficiální stránky města [online]. 2000-2014. [vid. 2. 1. 2014]. Dostupné z: www.turnov.cz/.

Úkol 1: Mapové servery a práce s nimi

Na internetu najdi různé mapové servery. Pouţít můţeš např. maps.google.cz nebo www.mapy.cz. Vyzkoušej si moţnosti práce s mapou – přibliţování, oddalování, různé typy map, informace o objektech, plánování tras… Pouţívej různé servery a pro plnění následujících úkolů si vţdy vyber ten, který ti nejvíce vyhovuje.

1) Měření vzdálenosti

Pomocí grafického měřítka vypočítej vzdušnou vzdálenost mezi uvedenými místy a nezapomeň uvést i správnou délkovou jednotku. Stejnou vzdálenost následně změř i pomocí nástroje, který nabízejí mapové servery. Výsledky zapiš do následující tabulky a porovnej, jak se oba výsledky liší.

Určuj vzdálenost z náměstí Českého ráje k tomuto objektu

Najdi zeměpisné souřadnice náměstí Českého ráje. _______________________

45

3) Najdi nejbliţší objekt od naší školy a uveď i jeho vzdálenost.

název objektu vzdálenost kostel

hotel zámek

4) Na turistických mapách se setkáme s různými značkami, které znázorňují významné objekty. Na mapě najdi značku pro následující objekty a nakresli ji do levého sloupečku. Do pravého sloupečku napiš název konkrétní budovy daného typu.

mapová

značka typ objektu, který značka označuje konkrétní příklad na Turnovsku kostel

zámek

zdravotnické zařízení

Tento úkol se zaměřuje na internetové mapové servery, které jsou ukázkou praktického vyuţití map v běţném ţivotě. Hlavním záměrem je seznámit ţáky s některými servery a naučit je s nimi pracovat. Pro některé ţáky se můţe jednat o novou moţnost práce s mapou a jiní, kteří mapové servery jiţ znají, se dozvědí o dalších moţnostech jejich pouţití.

Znalosti a dovednosti potřebné ke zvládnutí: Základní znalosti z oblasti kartografie, znalost základních kartografických pojmů, praktická schopnost práce s mapovými servery (na začátku hodiny budou seznámeni se základními postupy).

Správné řešení úkolu:

1) Odpověď týkající se školy a bydliště závisí na konkrétních místech. Pokud jde o školu, bude správná stejná hodnota u všech ţáků. Kaţdý ţák uvede místo svého bydliště, takţe bude moţná i kontrola tohoto údaje, který bude u kaţdého ţáka odlišný. Vzdálenost náměstí Českého ráje a Kozákova je 7,4 km.

2) 50° 35ʹ s. š., 15° 9 ʹ v. d.

3) Odpověď závisí na konkrétním umístění dané školy.

4) Příklad správného řešení, moţností je více:

mapová

46 Cíle/Očekávané výstupy (RBT):

Všichni: najdou základní informace na mapových serverech (2A).

Většina: najdou podrobnější informace na mapových serverech (2A).

Někteří: vyhledají podrobné informace na různých mapových serverech (2A), aplikují poznatky z kartografie do skutečných situací (3B).

Klíčové kompetence: k učení, k řešení problémů, komunikativní

Úkol 2: Porovnání internetových a tradičních papírových map

Porovnej současné mapy, které jsou dostupné na internetu s běţnými papírovými mapami. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

________________________________________________________________

Jaké výhody mají internetové mapy?

________________________________________________________________

Jaké nevýhody mají internetové mapy?

________________________________________________________________

Znalosti a dovednosti potřebné ke zvládnutí: Znalosti z kartografie a znalost moţností internetových mapových serverů.

Správné řešení úkolu: Mapy na internetu nabízejí mnohem více moţností (změna měřítka, zobrazených prvků…), je moţné s daty pracovat, informace jsou aktuální, ale na druhou stranu do terénu jsou tyto mapy závislé na elektronických zařízeních. Výhody: dostupnost, moţnost práce s daty, aktuální data, moţnost přizpůsobení měřítka/podrobnosti, různé funkce mapových serverů… Nevýhody:

potřeba internetu, do terénu nutnost elektroniky, u elektroniky omezená velikost mapy (monitoru/displeje)…

Cíle/Očekávané výstupy (RBT):

Všichni: po praktickém vyzkoušení dokáţí uvést některé rozdíly mezi tradičními papírovými a interaktivními internetovými mapami (2A).

Většina: na základě praktického vyzkoušení dokáţí uvést rozdíly mezi tradičními papírovými mapami a těmi interaktivními internetovými (2A).

Někteří: na základě praktického vyzkoušení uvedou mnoho rozdílů mezi tradičními papírovými a interaktivními internetovými mapami (2A).

Klíčové kompetence: kompetence komunikativní

47 Úkol 3: Územní plán a funkce města

Na internetu zjisti, co je územní plán města a napiš odpověď vlastními slovy.

________________________________________________________________

Podívej se na územní plán Turnova a napiš, co znázorňuje.

________________________________________________________________

Jaký má územní plán význam?

________________________________________________________________

Najdi v plánu následující objekty a zjisti, jaká funkční plocha je u nich uvedena.

funkční plocha

Ţáci se tímto úkolem seznámí s plánovacím dokumentem, který ovlivňuje podobu města. Územní plán je dostupný na internetu (na internetových stránkách města Turnov je verze z r. 1996 a nový územní plán není zatím schválen, dostupné jsou zatím pouze podklady). Aby ţáci nemuseli územní plán stahovat, je moţné jej zobrazit spolu s dalšími mapami na geoportálu města Turnov.

Znalosti a dovednosti potřebné ke zvládnutí: Základní znalosti z kartografie, praktická schopnost práce s mapou.

Správné řešení úkolu: Územní plán je součástí plánovací dokumentace obce.

Jedná se o veřejný dokument (často dostupný na internetových stránkách obce), který ukazuje uspořádání obce a je závazný pro všechny budoucí změny v obci (např. stavební povolení musí být v souladu s územním plánem). Územní plán Turnova znázorňuje město rozčleněné do jednotlivých funkčních ploch, které ukazují, jak mohou být dané plochy vyuţívány. Význam územního plánu spočívá v tom, ţe ovlivňuje plánování a budoucí vývoj města. Důleţitý je trvale udrţitelný rozvoj, ke kterému by měl správný územní plán směřovat. Pro obyvatele má význam místo, kde se nachází jeho bydliště (např. při koupi domu by měl sledovat, zda v těsné blízkosti není plánovaná průmyslová výroba, která zatím nemusí být viditelná, ale v budoucnu by mohla obyvateli komplikovat bydlení).

funkční plocha

budova naší školy plocha veřejného zájmu

místo, kde bydlíš obytné území (ve většině případů)

Česká spořitelna centrální území města

park Metelkovy sady parky a hřbitovy

průmyslová zóna Vesecko území průmyslové výroby

48 Cíle/Očekávané výstupy (RBT):

Všichni: vyhledají základní informace na internetu (2A).

Většina: vyhledá informace na internetu a formuluje dané pojmy (2A).

Někteří: rychle a správně vyhledá poţadované údaje (2A) a na základě získaných informací vyvodí vlastní závěry (2B).

Klíčové kompetence: k učení, k řešení problémů, komunikativní

Úkol 4: Staré mapy a historické snímky a) Mapy III. vojenského mapování

Na internetových stránkách Ústředního archivu zeměměřičství a katastru (archivnimapy.cuzk.cz/) najdi informace o III. vojenském mapování. Napiš základní informace o tomto mapování a uveď i časové období, kdy probíhalo.

________________________________________________________________

Popiš město na základě mapy vzniklé při III. vojenském mapování a podle Topografické mapy v systému S-1952. Uveď alespoň pět charakteristik města a jeho podoby. Uveď, ze které mapy vycházíš. Můţeš se zaměřit na srovnání se současnou podobou města.

________________________________________________________________

b) Proměna města ve 20. století

Na Geoportálu města Turnov (gis.turnov.cz/hslayers/map) si zobraz letecké snímky města z různých období 20. století. Porovnej jednotlivé snímky a popiš, jak se město vyvíjelo (vţdy doplň i odpovídající časový údaj a pokus se zdůvodnit změnu). Najdi na mapě místo svého bydliště a zjisti, ve které době vznikla tato zástavba. Zaměř se i na centrum města a jeho proměny. Napiš alespoň pět charakteristik.

________________________________________________________________

Cílem tohoto úkolu je seznámení ţáků s mapami, které vznikly v 19. a 20.

století. Ţáci na nich budou sledovat proměny města a porovnávat i se současným stavem, coţ bude přínosné pro některá témata další pracovních listů a poznatky vyuţijí později i v dějepise. Ţáci se zároveň seznámí s novými typy map (staré mapy, ortofoto mapy) a naučí se pracovat s geoportálem města, který poskytuje mnoho informací a budou ho moci vyuţívat i později.

Znalosti a dovednosti potřebné ke zvládnutí: Praktické dovednosti a schopnost práce s internetovým prostředím zpřístupňujícím GIS, schopnost interpretovat různá mapová díla.

Správné řešení úkolu:

a) III. vojenské mapování: Jednalo se o mapování celé rakouské monarchie (a tedy i českých zemí, které probíhalo v letech 1869–1885 (v Čechách 1877–1879).

Vytvořené mapy jsou jiţ velmi dokonale zpracované a znázorňují velmi podrobně

49

i polohopis i výškopis (vrstevnice, kóty). Originály byly kolorovány a rozmnoţované mapy jsou jednobarevné. Po zániku Rakousko-uherské monarchie byly převzaty i nově vzniklými státy a znovu aktualizovány a vydávány (informace čerpány ze stránek Ústředního archivu zeměměřičství a katastru).

Město Turnov na starých mapách: Charakteristiky, které ţáci uvedou, mohou být různé. Zde uvádím pouze příklad. Město Turnov na mapě z III.

vojenského mapování – jiţ existence ţeleznice, výrazně menší plocha města, německý popis názvů sídel, některé dnešní součásti města jsou ještě samostatné…

Město Turnov na Topografické mapě (1951–1971) – výrazný rozvoj bytové zástavby oproti mapě z 19. století, výrazně se rozrostla zástavba na západním břehu Jizery, jiţ existence budov nemocnice nebo základních škol…

b) Na geoportálu města Turnov jsou dostupné ortofoto snímky z let 1938, 1946, 1956, 1966, 1976 a 1988. Je moţno na nich vypozorovat velké mnoţství změn, Uvádím pouze příklady změn: 1988, sídliště u nádraţí (dnes sídliště Jana Patočky) je částečně budováno jiţ v 50. letech, ale většina domů aţ později), vznik autobusového nádraţí (aţ na ortofotu 1988), od snímku z roku 1956 chybí na náměstí Českého ráje kašna se sochou Panny Marie (kašna se vrátila na náměstí aţ na konci 90. let), na snímku z roku 1988 ještě není neodborně přemostěn ţidovský hřbitov (provedeno aţ na konci 80. let), výrazně se do dnešních dnů proměnil prostor původních kasáren (dnes některé budovy zmizely, jiné byly nahrazeny dnešní budovou střední školy a v tomto prostoru byly vybudovány i budovy slouţící jako domov pro seniory)… Tyto změny je nutné vysvětlit v kontextu historického vývoje (např. výstavba sídliště souvisí s podporou bytové výstavby podporované státem), zde je vhodné propojit s dějepisem.

Cíle/Očekávané výstupy (RBT):

Všichni: za pomoci naleznou potřebné mapy (2A) a uvedou alespoň několik charakteristik studovaného území na základě tohoto zdroje (2B).

Většina: samostatně naleznou potřebné mapy (2A) a uvedou rozdíly mezi městem v minulosti a dnes (2B).

Někteří: samostatně naleznou potřebné mapy (2A), porovnají podobu města v minulosti a dnes (2B).

Klíčové kompetence: kompetence k učení, kompetence komunikativní

50

5.2.1.3. Terénní výuka 1: Příroda na Turnovsku

Tato výuka v terénu je první, kterou ţáci druhého stupně absolvují. Jedná se o ţáky 6. třídy, takţe v terénu navrhuji pouze společný postup a nikoli

Tato výuka v terénu je první, kterou ţáci druhého stupně absolvují. Jedná se o ţáky 6. třídy, takţe v terénu navrhuji pouze společný postup a nikoli

In document 3. Místní region ve školách (Page 39-135)