• No results found

Under punkt 4.4, har vi presenterat elevernas gemensamma sociala bakgrund och deras skolbakgrund. Här avser vi att belysa eleverna ur ett nutidsperspektiv. Syftet med detta är att genom deras egna utsagor under intervjun, visa på den utveckling de har genomgått

under årens lopp. Nedanstående beskrivning är en kort sammanfattning av både den sociala och den skolmässiga utvecklingen.

Elever ur HES, den helsegregerade gruppen

Eskil, medicinerar fortfarande med det centralstimulerande medlet Ritalina, för sin

DAMP/ADHD-problematik, dock inte lika regelbundet. Just nu går han i årskurs ett på gymnasiet, men ska till hösten byta till ett annat program. Efter en polisanmälan för droginnehav uttrycker han en tydligt förändrad inställning till skolan och till livet i allmänhet. Han har brutit kontakten med sitt tidigare liv och är numera en renlevnadsmänniska och satsar hårt och målmedvetet på sin styrketräning.

Erik, tycker att han numera lärt sig hantera sin DAMP/ADHD-problematik ganska

bra men medicinerar i alla fall, även han med Ritalina, när han är i skolan för koncentrationens skull. Han går i årskurs två på gymnasiet och upplever det som ganska jobbigt och ansträngande. Men med hjälp och stöttning av föräldrarna klarar han av att få godkänt i alla ämnen. Det sociala livet fungerar bra och han vill helst av allt satsa på sitt fotbollsspel.

Christian, har kommit över en del ”fixeringar” som hindrade hans sociala

samspelsförmåga. Han går nu i årskurs två på gymnasiet och verkar klara av både studier och det sociala livet i klassen ganska bra även om han tycker att det är rätt arbetsamt emellanåt. Fritiden ägnar han åt fysisk aktivitet som löpning, styrketräning och simning.

Josefin, går andra året på gymnasiet och klarar av det men tycker att det är kämpigt

med långa dagar och många läxor. Hennes val av linje har gett henne en stark känsla för vad hon vill bli och en övertygelse om att hon ska nå dit. Aggressiviteten och utbrotten är nu ganska sällan förekommande och hon har många vänner.

Maria, har haft svårt med sin gymnasiestart. Efter första årskursen hoppade hon av

eftersom, enligt henne själv, alla pratade illa om henne och spred dåliga rykten. Detta skapade stora konflikter som hon inte klarade av att reda ut. Hon ska nu praktisera istället.

Sara, har avslutat sin gymnasietid sen flera år tillbaka, håller på att skaffa sig en

utbildning och lever under ordnade förhållanden med man och barn. Hon är nöjd med tillvaron trots att hon ibland fortfarande har sviter av barn- och ungdomstiden.

Elever ur HAS, den halvsegregerade gruppen

Konstantin läser sista året på Byggprogrammet, som han trivs med. Han får en mängd

extrajobb som bl.a. murare. Han bor tidvis hos pappa och tidvis hos mamma, vilket han trivs med. Under det senaste året har han haft en tuff period, då det tagit slut med hans ungdomskärlek. Han hade problem med lagen, drack en hel del alkohol, nästan alla dagar i veckan, vilket resulterade i att han idag går i en avvänjningsgrupp. Han har precis träffat en ny tjej, som det verkar fungera bra med. Har också börjat umgås en hel del med sina grundskolekompisar. Han har inga tankar på att läsa vidare, utan vill börja arbeta som murare så fort som möjligt.

Mats läser sista året på musiklinje och lever för sitt musicerande. Han säger inte att

han är en toppstudent betygsmässigt, men är väldigt social och gör alltid sitt bästa. Än idag är han lite lat, men säger att det inte är ett problem. Han bor med sin pappa och upplever att det tidvis är kaos i hemmet, då han ofta får agera medlare. Han umgås med andra vänner nuförtiden, sådana som har samma intressen som han själv: musiken. Han siktar på att bli musiker, kanske musiklärare. Mats har inget fast förhållande, vilket han säger beror på att han inte har tid. Han säger att han inte har några problem med konsumtionen av alkohol.

Måns har ändrat gymnasieinriktning, då han tyckte att byggprogrammet varit för tufft

och inget för honom. Han läser nu på IT-gymnasiet, har även ett eget företag vid sidan om och jobbar extra i en affär. Han bor hemma och trivs med det. Måns har en tjej som han älskar väldigt mycket. Håller inte på med droger och festdricker sällan. Måns vet vad han vill göra i framtiden, arbeta med IT-frågor. Han vill däremot inte läsa vidare, det har han inte tid med, säger han. Umgås med andra kompisar som han också umgicks med under sista terminen i 9:an.

Kristoffer går sista året på Byggprogrammet. Han bor hemma och trivs bra med det.

Kristoffer har sedan ett halvår tillbaka ett eget företag, som webbmaster och arbetar extra i en affär. Kristoffer har ingen tjej, det hinner han inte med, träffar andra kompisar från grundskoletiden, som är lugna och skötsamma. Festar väldigt sällan, det har han inte tid med… eller det är inget han prioriterar. I framtiden vill han gärna arbeta med sitt företag, men kan även tänka sig läsa ett år till som påbyggnad på den gymnasielinje han nu snart avslutar, med höga betyg.

Lars har hoppat av gymnasiet efter att ha bytt linje en gång. Orsaken är att han inte

orkade mer och att det har varit struligt i hemmet. Jobbar nu som personlig assistent åt ett barn, vilket han trivs bra med. Bor sporadisk hos mamma och pappa. Lars har vid något

tillfälle haft problem med lagen. Säger själv att han inte har problem med droger. Hans framtidstankar är att bli egen företagare och helst flytta utomlands, till Spanien. Säger att folket där är varmare och lugnare än här. Har flickvän, som han trivs väldigt bra med. Umgås med nästan samma människor som under grundskoletiden, har även träffat nya under gymnasietiden, som han träffar ibland.

Ivan går sista året på Fordonslinjen. Säger själv att han pluggar när han har lust,

vilket inte är så ofta. Bor hemma, vilket fungerar bra. Umgås med samma kompisar som under grundskoletiden och säger själv att han har många kompisar. Har inga direkta framtidsplaner, vet inte vad han vill göra efter gymnasiet. Ivan har haft lite strul med lagen. Har haft alkoholproblem, men säger att han har ”koll” på läget. Däremot har han gått på ”professionella” samtal på en öppenvårdsmottagning för sina alkoholproblem. Ivan har inget fast förhållande och inget extrajobb.

Ahmed gick ut Handelsprogrammet i våras med godkända betyg. Säger själv att det

fungerade bra på hans gymnasieskola, men höll på att strula till det för sig under de första tre veckorna i första ring, men sedan har det gått bra. Bor hos sin pappa, spelar fotboll och håller inte på med ”bus”. Har inga bekymmer med sitt humör, är mer pratsam nuförtiden och festdricker bara när han inte spelar fotboll, t.ex. under naturliga uppehåll och viloperioder som t ex jullov. Han extrajobbar på Renhållningsverket och har tankar om att läsa på Universitet. Ahmed har inget förhållande. Umgås fortfarande med samma kompisar som under grundskoletiden, men även med fotbollskompisar som är äldre.

John säger att hans skolsituation är bättre än på grundskoletiden, men att han inte

strävar efter att gå ut med några toppbetyg. Går sista året på Fordonslinjen. Hans hemsituation är idag mycket bättre än tidigare. Han håller inte på med ”bus” och har slutat använda droger, dock berättar han att han har rökt hasch och åkt fast. Han ångrar sig och förstår inte varför han egentligen rökte på. Han jobbar extra som B-mäklare. Har förhållande som fungerar väldigt bra. Vet inte vad han vill jobba med men vill tjäna mycket pengar.

Ali berättar hur han under sin första termin på gymnasiet inte kände något särskilt

intresse från lärarna. Under senare terminer känner han att det har skett en positiv utveckling, i synnerhet från hans mentor. Hon visar honom intresse och ställer frågor om hur det går i skolan, om han behöver hjälp, men även frågor gällande tiden utanför skolan. Detta uppskattar han. Dock tycker han att det var dåligt att det inte fanns utrymme att gå i en liten grupp. Han går sista året på Barn och fritidsprogrammet och har ett större intresse

städjobb på helgerna och har slutat umgås med kompisarna från grundskoletiden. Ali har ett förhållande, som betyder mycket för honom. Han vill bli brandman i framtiden eller jobba med barn.