• No results found

För att kunna få en bild av hur elevernas utveckling har gestaltat sig efter segregeringen och grundskolans slut har vi ansett det vara relevant för studiens syfte att ställa följande fråga, Kan du berätta med dina egna ord hur ditt liv ser ut idag? Utifrån elevernas svar har vi valt att fokusera på följande underkategorier:

ƒ Godkänd på gymnasiet ƒ Avhopp ƒ Anpassad studiegång ƒ Extraarbete ƒ Nöjd med tillvaron

För att visualisera resultatet använder vi oss av ett stapeldiagram för att sedan i löpande text beskriva vad diagrammets underkategorier står för. Vi vill understryka att de båda grupperna redovisas separat, vilket innebär att staplarna visar vad respektive grupp svarat under de olika kategorierna. Kategorierna överlappar alltså varandra. Skillnader mellan HES och HAS redovisas sedan i löpande text.

Diagram 5.1 Frekvensfördelning över de fem kategorierna. (N=15) 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Godkänd på gymn. Avhopp från gymn. Anpassad studeig. Extrajobb Nöjd m. tillvaron Kategorier Fr ek v en s HAS (n=9) HES (n=6) 5.1.1 Godkänd på gymnasiet

Resultatet visar att majoriteten av eleverna har klarat av sina gymnasiestudier med godkända betyg. I HAS gruppen handlar det om åtta av nio elever och i HES gruppen handlar det om fyra av sex elever.

I intervjuerna har det framkommit att en bidragande orsak till denna utveckling ligger stora ansträngningar från familj, partner och genom ett hårt och medvetet arbete från eleverna själva. Följande citat exemplifierar detta.

Jag klarar dom (syftar på studierna) bra. Det är kämpigt ibland men man får inte ge upp. Har man haft det jobbigt i skolan tidigare, så vet man med sig att man måste kämpa mycket och så där. Man får ingenting gratis, man måste kämpa på hela tiden. Man får inte ge upp även om det är mörkt (Christian, HES elev).

Christians svar visar på medvetenhet, ansvarstagande och insikt om att inget sker av sig själv, utan allting kräver hårt arbete.

/…/ skolan är väl lite si och så. Jag hatar skolan. Jag tycker inte om att plugga och sånt, allmänt jobbigt (Josefine, HES elev).

Josefine exemplifierar elever som klarar skolan, utan att gilla den.

Ali i HAS gruppen, konstaterar att ”det går jävligt bra”, därför att han går på lektionerna och gör sina läxor.

Jag tycker att jag har skött det hyfsat. Jag är ingen mönster elev. Men jag gör det jag ska och jag är där varje dag (Mats, HAS elev).

I likhet med Ali, har Mats liknande syn på sina gymnasiestudier. Det handlar om att vara där och att inte missköta sig.

5.1.2 Avhopp från gymnasiet

En från respektive grupp har hoppat av från gymnasiet. Maria nedan uppger att hennes avhopp orsakades av relationsproblem med klasskamraterna.

/…/ jag berättade för mina lärare att jag inte mådde bra för att de (syftar på klasskamraterna) snackade skit om mig och de (syftar på lärarna) skulle ta upp det med rektorn och klassen, men de tog aldrig upp det, så jag orkade inte längre (Maria HES elev).

Lars berättar att han var skoltrött, kom efter i skolarbetet och prioriterade sina kompisar istället för att gå på lektionerna.

När jag började på Hotell och Restaurang så började den första terminen bra. Det var skoj, man lärde känna nytt folk. Sen så den andra terminen gick det inte så bra. Jag var ganska slarvig, t.ex. jag brukade glömma ta med mig olika saker. Och sen så blev det så att jag var med mina kompisar istället för att gå på lektioner och sen så var man hemma, man orkade inte gå upp och så (Lars HAS elev).

5.1.3 Anpassad studiegång

Eleven i fråga står i begrepp att byta gymnasielinje till hösten -05. Han går för närvarande på IT gymnasiet, men eftersom han har tröttnat på datorer, ska han byta till Byggprogrammet.

Jag går anpassad studiegång för att läsa in kärnämnena, de som man behöver i ettan på Bygg, så slipper jag läsa dom där. Jag läser sv, ma, eng och sen har jag idrott och estetisk verksamhet också. Ing-Marie konstaterar: Då får du ett lätt år på Byggprogrammet? Eskil svarar: Ja, jag behöver bara lära mig byggdelarna. (Eskil HES elev).

Eskils anpassade studiegång innebär inte att han har misslyckats med sina studier, utan genom att medvetet sortera bort datorämnena förbereder han sig för en nystart till hösten. Därmed har han gjort ett målinriktat val för att underlätta sina framtida studier.

5.1.4 Extrajobb

Sju av nio elever i HAS gruppen har vid intervjutillfället uppgett att de hade extrajobb, där även två av dem registrerats som egna företagare. Inga av HES eleverna har haft något extrajobb.

Eleverna uppger att de har jobbat extra som:

• livsmedelsbiträde

• egna företagare inom sfären IT • lokalvårdare

• renhållningsarbetare • personlig assistent • musiker i ett band

Några av HAS eleverna uppger att det är via deras gymnasieprogram som de fått kontakter och kunskaper som resulterat i extrajobb. Konstantin säger t.ex.: ”Jag har mycket svartjobb i och med att jag utbildar mig till X”. Det visar sig att alla eleverna i HES har valt gymnasieprogram som är mer teoretiska och som inte ger dem specialkunskaper som de kan använda i yrkeslivet.

5.1.5 Nöjda med tillvaron trots svårigheter

Samtliga uppger att de är nöjda med tillvaron, med livet som det har utvecklats även om deras väg har kantats av svårigheter av olika slag. I detta sammanhang är vissa skillnader tydliga mellan de båda grupperna. Eleverna i HAS uppger att svårigheterna för deras del har handlat om t.ex. alkohol- och narkotikamissbruk, kriminella aktiviteter som stöld och misshandel medan eleverna i HES vittnar om koncentrations- och inlärningssvårigheter och extrema och svåra uppväxtförhållanden. Sara, som gått i HES gruppen, berättar om hur hennes svåra uppväxtförhållanden påverkade henne och hur hon efter långvarig terapi och ändrade sociala förhållanden upplever sin situation just nu.

Nu studerar jag på universitet och min situation ser just nu väldigt positiv ut. Jag är nöjd med allting. (Sara HES elev).

Följande citat av John (HAS elev) visar på en tillfredsställelse över att han lär sig nya saker som befrämjar hans positiva utveckling.

Man kommer ifrån gamla grejer och kommer in på nya grejer och det är väl det man känner att det går framåt helt enkelt, pga. att det kommit nya saker.