• No results found

Professionens betydelse för uppdraget

6. Resultat och analys

6.3 Professionens betydelse för uppdraget

Nedan kommer rektorernas beskrivningar om de olika yrkesprofessionernas betydelse för att uppfylla arbetet med uppdraget utifrån garantin att redovisas. I de tre rektorernas utsagor blir det tydligt att lärarens roll och erfarenhet har betydelse för undervisningen och de anpassningar eller särskilda stöd som behövs för att varje elev ska nå upp till kunskapsmålen. Abrahamsson och Aarum Andersen (2005) nämner formella ledare utifrån auktoritetsfördelning och det är

33

något som kan sättas i relation till rektorernas berättelser om de olika specialkompetenser och den arbetsfördelning som krävs för att uppfylla arbetet med garantin. Rektors roll förstås vara stödjande för att se till att lärare får de resurser och de förutsättningar som krävs för att kunna anpassa undervisningen. Det kan exempelvis handla om stöd från specialpedagog, att lärare får den kompetensutveckling de behöver eller stöttning i annan form. Rektors ansvar blir att fördela arbetet till de som har den kompetens som krävs för uppdraget för att organisationen ska nå bästa resultat med garantin. Begreppet inre legitimitet som Abrahamsson och Aarum Andersen (2005) beskriver kan vara av betydelse att se på, när det handlar om vilket förtroende som finns för den som tilldelas ett ansvarsområde av rektorn. Kim berättar hur hen ser att garantin fungerar som ett stöd för professionen.

Professionsstärkande för läraren... att vi ska få hjälp med att jobba med tidiga insatser. Vi ska synliggöra lärandet, vad ska vi förändra i undervisningen?

(Kim)

Rektorerna beskriver återkommande lärarnas betydelse för uppdraget och professionen i deras utsagor. En bild som kommer fram är hur lärares olika erfarenheter och tid i yrkesprofessionen är med och bidrar till utveckling. Lo uttrycker att om lärare har lång erfarenhet upplevs de ha mer rutin och känsla av trygghet inför arbetet som ska genomföras. Om lärare är nya i yrket kan de behöva extra stöd med vad de ska titta på, vilka elevgrupper de har samt genomförandet av kartläggningsarbetet. Lo uttrycker att det finns en osäkerhet hos nya lärare och att stöttning från de med mer erfarenhet är av betydelse. Hen berättar hur de på skolan arbetar med kollegialt lärande och där erfarna lärare hjälper och stöttar de som är nya i yrket, vilket kan ses som en formell grupp som rektor har tilldelat ett ansvar. Så här beskriver Lo.

Erfarna lärare har rutiner men är man ny kan man behöva känna sig bekväm med vad ska man titta på, vilka grupper är det, hur ska jag genomföra det?

(Lo).

En motsatt erfarenhet till Los beskrivning av erfarna lärare ges av Robin, där hen har erfarit att när nya arbetssätt tillkommer upplevs det som att de läggs på och blir ytterligare en arbetsbörda.

Robins erfarenhet är att lärare som har arbetat länge och har erfarenheter av andra metoder och arbetssätt, istället upplever stress inför nya moment och att även dessa ska genomföras. Denna grupp skulle då kunna ses som en informell grupp som bildats i organisationen, och som beskrivs av Abraham & Aarum Andersen (2005) är en grupp som uppstått utan att ha planerats.

34

Robin beskriver hur hen har gett lärarna bättre förutsättningar genom att tillsätta mer resurser i form av extra personal som delar på ansvaret att tillsammans arbeta med garantin. Robin beskriver även att skolans omorganisation och arbetet med kartläggningsarbetet har minskat stressen och att de nu är fler som bär arbetet runt kartläggningen och de anpassningar och stödåtgärder som görs. Dessa åtgärder kan sättas i relation till begreppet organisera och hur det beskrivs av Abraham och Aarum Andersen (2005) innebär att ledaren fördelar både mänskliga och materiella resurser för att kunna genomföra planen. Robin säger så här.

De som har arbetat i 15 år i förskoleklass upplever stress men eftersom vi organiserat på det här sättet har stressen minskat. Man är fler som bär det. (Robin)

Lo säger att alla har olika roller men att var och en av dem har betydelse för olika delar av arbetet med kartläggningen. Ingen av de olika yrkeskategorierna uttrycks vara mer betydelsefull än den andra utan alla är med och bidrar fast på olika sätt och med olika funktion. Förskollärarna med sin bild av barnet och dess erfarenheter vid överlämning till skolan. Läraren i förskoleklass som ansvarar för undervisningen och är den som skapar en ny relation. Försteläraren som finns till stöd för läraren för att utveckla undervisningen. Speciallärare som har ett övergripande ansvar för planering i samverkan med den lokala och centrala elevhälsan. Lo beskriver hur utvecklingsarbetet handlar om att skapa nyanser av undervisningen för att nå alla elever. Detta ska läraren utveckla tillsammans med de andra i teamet, där alla har en funktion i att vara med och bidra till att undervisningen anpassas för att ge eleven de bästa förutsättningarna.

Abrahamsson och Aarun Andersen (2007) beskriver ledarens roll som vägledande och att det innebär att förklara, vara motiverande samt uppmuntra medarbetarna. I Los berättelse ses rektor ha delegerat ansvaret som vägledande till försteläraren för att denne i sin tur ska finnas som stöd till undervisande lärare i arbetet med läsa-, skriva-, räknagarantin. Försteläraren beskrivs av Lo ha en närmre kontakt med undervisningssituationen samt har med sig egna erfarenheter av att undervisa i vardagen, vilket medför att hen har lättare för att kunna ställa fördjupande frågor. Så här beskriver Lo förstelärarens roll samt nyanser av undervisning.

Hon har blivit det av någon orsak och är duktig på att undervisa. Förstelärare kan gå in i klass och ge nyanser av hur undervisningen kan ske för att nå just de här eleverna, hur kan jag göra vid de här svårigheterna? Där når man fram bättre när det kommer en kollega som man har tillit till än när det kommer en specialpedagog som kommer in och kanske inte känner till gruppen och vilka utmaningar som läraren står inför. (Lo).

35

Få feedback, vara mottaglig för att förändra, prova nytt. Då hamnar vi i nyanser av undervisning. Det handlar inte om att jag gör fel saker som lärare men jag kanske behöver skruva på det till ett annat sätt. (Lo)

Sammanfattningsvis kan rektorernas beskrivningar av professionens betydelse för arbetet med läsa-, skriva-, räknagarantin ses handla om antal år i yrket, erfarenheter samt kompetens. Det visas även en motsatt bild av att erfarenhet och antal år i yrket, där erfarenhet istället kan leda till stress och motstånd till nya utvecklingsområden. Rektorerna beskriver de olika yrkesrollernas betydelse för att kunna utveckla undervisningen utifrån alla elevers olika förutsättningar. Det handlar om att skapa nyanser av undervisning, att som arbetslag bära ansvaret tillsammans, att ta tillvara på de olika specialkompetenser som finns i organisationen.

När det kommer till rektorernas egen betydelse för professionen beskrivs det mer handla om att organisera och fördela arbetet och resurser, vägleda och stötta personalen för att på så sätt skapa rätt förutsättningar för de som ska leda undervisningen.

Related documents