• No results found

4.   TEORETISK  OCH  EMPIRISK  ANALYS

4.3   R ELATIONER

I teoriavsnittet beskriver vi relationer på olika sätt med hjälp av ett flertal författare. En beskrivning innebär att enskilda kunder vill bli behandlade som om de utgör ett unikt segment och med hjälp av den informationsteknik som finns idag kan företag kommun-icera och upprätthålla relationer med enskilda kunder separat. I detta avsnitt kommer vi att presentera den empiri vi har samlat in med hänsyn till relationer samt analysera detta i förhållande till den teori vi har presenterat tidigare.

Atena Banisaid berättar att relationen mellan musikbolag och fans är otroligt viktig, men att den ständigt behöver upprätthållas och vårdas. Detta är enligt henne inte endast musikbolagens arbete och ansvar, utan även artistens. Hon exemplifierar detta och berättar att om de på musikbolaget har extramaterial över kan de låta artisten skicka ut

vara med att påverka och stärka relationen. Enligt Egan (2004) är relationer extremt viktiga och att interaktionen mellan människor är grundläggande för en relation.

Banisaid menar att de vill och arbetar för att hålla en öppen dialog med fansen, detta för att visa att musikbolaget är medvetna om vilka fansen är och att det förhoppningsvis ska stärka deras relation med varandra. Gummesson (2002) framhåller betydelsen av två parter som står i kontakt med varandra för att en relation ska kunna existera. Christian Falk-Winland berättar att Cosmos Music Groups relationer med fansen är hundra procent artistbaserade och att all kontakt med fansen sker genom artistens varumärke.

Han framhäver att de som bolag inte har någon direktkontakt med fansen, mer än att de kan svara på någon fråga ibland om ett fans kontaktar dem. Han menar att bolaget arbetar mer med att endast stå bakom artisten och dess varumärke och ser till så att budskapet som ska förmedlas verkligen når fram till fansen.

Som tidigare nämnt menar Grönroos (2008) att enskilda kunder vill bli behandlade som om de utgör ett eget, unikt segment och den informationsteknik som finns idag bidrar till att företagen kan kommunicera med den enskilda kunden enklare och mer separat.

Falk-Winland berättar att de ibland kan hjälpa artisten genom att hantera och stå bakom artistens sociala medier genom att exempelvis göra uppdateringar eller svara på kommentarer. Detta berättar även Banisaid8 att TEN Music Group ibland hjälper till med, när det gäller deras artister, detta för att fansen ska känna sig sedda och hörda av artisten. Donaldson och O’Toole (2007) menar att relationer är sociala strukturer där människor interagerar över organisationsgränserna. Inom den mänskliga delen av relationen utbyts varor eller tjänster. Därför menar författarna att människor som ingår i relationen är viktiga, det är dem som håller ihop relationen

Falk-Winland berättar att den allmänna bilden är att fans inte är medvetna om företaget Cosmos Music Group eller vilka artister de arbetar med. Han menar att de på bolaget försöker sätta ett fokusområde på sådant som de borde hålla på med, vilket är att underlätta relationen mellan artist och fans. Som tidigare nämnt menar även Banisaid att det är väldigt få människor som är medvetna om vilka artister som är placerade hos TEN Music Group. Dock menar hon att de arbetar med att öka denna medvetenhet då bolaget expanderar och det blir allt viktigare att marknadsföra sig. Detta kan vi koppla

8Atena Banisaid, label manager TEN Music Group, Skypeintervju, 141203

till den teori i vilken Gummesson (2002) påpekar att all marknadsföring grundar sig på relationer samt att relationsmarknadsföring riktar sig till individen och den unika kunden. Donaldson och O’Toole (2007) definierar relationsmarknadsföring som hur ett företag arbetar med att hitta, lär känna samt upprätthålla kontakten med kunden.

Som nämnt i teorikapitlet definierar Strage (2005) fans som beundrare, som gör allt för sina idoler eftersom att de uppfattar att idolerna gjort allt för dem. Duffet (2013) menar att ett fan vet mycket om sin idol, kan citera låttexter eller sitt favoritkapitel ur en bok.

Isabel Etin Jessen berättar att det finns band som hon varit ett fan av som hon dessutom haft en kompisrelation till men hon tror att det är svårare att ha en sådan relation till större band, som exempelvis One Direction, eftersom att de är så pass kända. Alexandra Hellman Moberg9 förklarar att hon definitivt har en relation till sin idol och berättar att det inte är ovanligt att de hälsar på och pratar med varandra om de träffas. Hon menar att hennes idol ser henne som ett exklusivt fan. Maria Johansson, fan av Bruce Springsteen, menar att det är musiken som är viktig och att Springsteen som artist har haft stor inverkan på hennes livsfilosofi. Hon menar vidare att det inte finns någon attraktion eller någon slags kärlek till honom utan att det är musiken som står i centrum och att hon utan den, inte hade klarat sig. Jacob Nilsson talar om att han ibland önskar att han kunde ringa till Lady Gaga för att bara småprata men menar samtidigt att han ser svårigheter i att vara ett fan av någon han känner. Nilsson framhåller att han har träffat sin idol vid ett tillfälle och även stått på scen med henne vid ett annat och framhåller att det är en sådan relation han tycker passar sig för ett fan.

”Hon är en idol, inte en vän. Det är en viktig skillnad.” (Jacob Nilsson, 141205)

Som nämnt i teorin menar Gummesson (2002) att företagen delar in kunder i homogena grupper där de unika kunderna har gemensamma intressen och att dessa kunder även vill ha relationer med andra kunder i samma grupp. Gordon (2013) menar även att de enskilda kunderna bör engagera sig och samarbeta för att tillsammans skapa det värde som önskas. Detta stämmer överens med det vi fått fram i de genomförda intervjuerna där de flesta av respondenterna ansåg att det finns en viktig relation fans emellan.

”Man vet att även fast alla människor är olika och har olika bakgrund, religioner, framtidsplaner och åsikter så har man en sak gemensamt och det är kärleken till ett band. Och det är en sjukt fantastisk känsla.”

(Isabel Etin Jessen, 141203)

Etin Jessen förklarar att gemenskapen eller relationen hon känner till andra fans är en obeskrivlig känsla som gör att hon känner sig lite mindre ensam, att hon känner sig som hemma. Hon menar på att det känns som att hon passar in någonstans eftersom att hon är med likasinnade även om, som hon säger, man kanske inte klickar med alla andra fans. Nilsson berättar att han bara delvis känner en gemenskap till andra fans. Han menar att han inte är ett stereotypiskt Lady Gaga-fan vilket gör att han sällan känner att han har särskilt mycket gemensamt med andra fans. Däremot, menar Nilsson, att han definitivt har en relation till andra fans, mycket på grund av att många grundvärderingar är de samma. McCourt och Burkart (2007) beskriver att fans tillsammans bygger upp minisamhällen där de enklare kan kommunicera med varandra världen över. Detta visar sig, i våra intervjuer, stämma till viss del. En del av våra respondenter anser att relationer fans emellan är viktiga medan en annan del inte anser att en sådan relation är av särskilt stor vikt.

Diskussion

Som Atena Banisaid berättar låter ibland TEN Music Group deras artister gå ut med extramaterial till fansen istället för att låta det komma ifrån bolaget. Detta tror vi kan skapa en känsla av exklusivitet och att man som fan får känslan av att ingå i ett unikt segment. Banisaid och Falk-Winland10 berättade båda att deras bolag hjälper artisten med hanteringen av sociala medier, exempelvis genom att svara på kommentarer.

Genom att hjälpa artisten med detta tror vi att sannolikheten är stor att värdet i relationen mellan fans och artist stärks och kontinuerligt upprätthålls, eftersom att det kan leda till en mer kontinuerlig kontakt. Vidare visar detta även att artisten ser sina fans vilket vi tror kan resultera i att fansen känner sig sedda, hörda, delaktiga och uppskattade. Banisaid förklarade tidigare att de vill och ständigt arbetar med att hålla en öppen dialog med fansen, detta för att visa att musikbolaget är medvetna om vem den

10Christian Falk-Winland, marknadschef Cosmos Music Group, telefonintervju, 141212

enskilda kunden är. Det Banisaid säger tyder på att TEN Music Group har öppnat upp för en tvåvägskommunikation med fansen vilket gör att fansen kan kontakta bolaget om de vill ställa frågor eller har funderingar. Vi menar därför att denna kontaktmöjlighet skapar värde för kunder, att ett engagemang hos de båda parterna skapas samt att en relation bildas eller förstärks.

Det framkommer i intervjuerna med de fans vi har intervjuat att de inte reflekterar kring eller ens uppfattar att det finns en relation av betydelse med musikbolag. De frågor vi ställde till fans om relationer visade att de relationer fansen uppfattar är de som finns emellan fans och till artisten och inte mellan musikbolag och fans. Däremot anser vi att de frågor vi ställde till fansen om värdeskapande ger oss en bild av att det faktiskt finns en relation till musikbolagen, men vi tolkar det som att denna är omedveten ur fansens perspektiv. Denna tolkning gör vi då vi upplevde att det som upplevs som värdeskapande utifrån fansens perspektiv är faktorer som i sig är ett resultat av en befintlig relation. Vi kommer dock att redogöra för hur fansen ser på värdeskapande i ett senare avsnitt.

Det framkommer även att fans uppfattar att relationer till andra fans är av mer eller mindre betydelse och att en gemenskap skapas där de kan utbyta tankar, åsikter och känslor. Vi menar att även dessa relationer påverkar relationen mellan artist, musikbolag och fans. Genom att fansen engagerar sig med varandra bidrar de till att värde skapas och på så sätt menar vi att en relation kan stärkas, gentemot både artist och musikbolag, och detta kan ske omedvetet hos fansen.

Related documents