• No results found

I detta kapitel kommer vi utifrån den teori vi har presenterat och den empiri vi har samlat in besvara våra forskningsfrågor samt uppfylla vårt syfte. Som en påminnelse presenterar vi våra forskningsfrågor och vårt syfte ännu en gång.

Våra forskningsfrågor som vi ämnat besvara lyder:

Vad kan fans uppfatta som värdeskapande i en relation med musikbolagen och vilka effekter kan detta få på relationen?

Vad karaktäriserar musikbolagens arbete för att skapa och utveckla relationen mellan artist och fans?

Syftet med uppsatsen har varit att klarlägga hur relationer mellan musikbolag och fans ser ut idag och hur dessa parter upplever dem.

Vi kan konstatera att det som utgör relationer och det som är värdeskapande i dessa utgörs av alla de faktorer som vi presenterat löpande i teorin och empirin, det vill säga varumärken, identitet, målgrupper samt lojalitet. Dessa är faktorer som vi menar möjlig-gör relationer och värdeskapande och är därför centrala delar att ta hänsyn till i detta forskningsområde.

5.1 Vad fans uppfattar som värdeskapande

Utifrån vår presenterade empiri framgår det att vad som uppfattas som värdeskapande hos fansen är musikbolagens engagemang i fans och uppskattande av dessa. Musik-bolagens engagemang kan vi definiera som exempelvis erbjudanden om olika tävlingar och förköp av konsertbiljetter.

Flera fans framhåller att de vill bli uppskattade, respekterade, sedda och hörda av musikbolagen. Detta kan ske genom att musikbolagen besvarar fansens efterfrågan kring exempelvis autografer och annan merchandise, men även att de erbjuder tävlingar och idolträffar av olika slag. Som vi nämnde tidigare har de intervjuer vi genomfört med fans visat att de aktiviteter musikbolagen arrangerar eller erbjuder kunden är något som uppskattas och i längden skapar värde för fansen. Om dessa aktiviteter sedan upplevs som positiva hos fansen kommer relationen mellan musikbolag och fans stärkas

och långsamt förhoppningsvis utvecklas till lojalitet. För fansen handlar det om att bli respekterade och sedda, att musikbolaget bör se värdet i fansen och därför ge dem den uppskattning de anser att de förtjänar. När musikbolaget uppskattar fansens närvaro skapar det värde och fansen upplever att de får ett utbyte av relationen.

Vad som även uppfattas som värdeskapande av fansen är hur relationen mellan musikbolag och artist uppfattas och hur musikbolagen hanterar artistens visioner och drömmar. En artist bör enligt fans få vara sig själv och inte bli styrd av musikbolaget.

Det är även viktigt att musikbolagen aldrig försöker förändra artistens identitet eller image eftersom det är den ett fans i många fall kan relatera till och känna samhörighet med. Det är också i många fall den huvudsakliga anledningen till att ett fan blev ett fan av just den artisten. Det har även framgått att relationen mellan musikbolag och fans kan lätt kan skadas och få en negativ effekt. Detta kan exempelvis ske när ett fans inte längre känner sig välkommen eller behövd av musikbolaget. Ett negativt bemötande kan då resultera i en negativ effekt på artisten, vilket i värsta fall kan leda till att fans slutar lyssna på artisten för att göra uppror mot musikbolaget. En relation bör enligt oss ständigt vårdas och upprätthållas för att den ska bli så stark som möjligt och då minimera risken för att den skadas eller blir mindre viktig. I detta fall är relationen i fokus utifrån bägge parterna och det är av den anledningen mycket viktigt att man bevarar och vårdar relationen för att på så sätt även kunna utveckla en lojalitet sinsemellan.

5.2 Hur musikbolag arbetar med relationer

Som vi tidigare påpekat har vi tolkat fansens svar angående relationer med musik-bolaget som att de uppfattar att det inte finns någon konkret relation. Vi kan dock kon-statera att de faktorer som fansen nämner som värdeskapande är sådana som till en viss del utgör eller hjälper till att skapa en relation. Vi menar att dessa faktorer skulle vara obefintliga om en relation inte existerade.

Enligt vår uppfattning ser inte fansen relationer på samma sätt som vi, utifrån ett marknadsföringsperspektiv. Detta bidrar således till att vi har tolkat fansens svar angående värdeskapande på så sätt att det faktiskt finns en relation, om än under-medvetet hos fansen.

Olika musikbolag arbetar på olika sätt med relationer och varumärken och vi kan konstatera att detta till viss del beror på bolagets storlek. För ett mindre bolag kan det vara av större vikt att aktivt förmedla bolagets eget varumärke i kommunikation med fans, medan ett större bolag kan fokusera mer på artisternas varumärken. Även relationer till fansen kan vi uppfatta behandlas olika beroende på bolagets storlek. Detta menar vi även hänger ihop med varumärket. Ett mindre bolag vill stärka sitt varumärke genom att skapa direkta relationer med fansen, något som vi anser framkommer ur intervjun med Atena Banisaid. I jämförelse med Cosmos Music Group är TEN Music Group ett mindre etablerat företag som håller på att växa.

För att ta reda på hur musikbolag arbetar med att skapa och utveckla relationer var det intressant för oss att ta reda på om musikbolagen använder sig av olika CRM-system.

Detta visade sig skilja mellan de två bolag vi fokuserade på i denna uppsats, även om de två respondenterna var enhälliga i betydelsen av den digitala utvecklingens påverkan.

Både Banisaid och Falk-Winland menade att utvecklingen har medfört bättre system för att urskilja och kartlägga olika målgrupper. Detta bidrar även till att musikbolagen kan identifiera vilka sociala plattformar som olika målgrupper befinner sig på, för att sedan kunna förmedla målgruppsanpassade budskap till dessa. Falk-Winland menade dock att Cosmos Music Group inte använder sig av ett specifikt CRM-system utan avläser artisternas sociala medier och utifrån det skapar de strategier för att kommunicera med fansen. TEN Music Group använder sig mer av CRM-system, menar Banisaid, och hon berättar att det exempelvis använder speciella länkar när de kommunicerar med fansen via artisterna. Dessa länkar gör att det enklare går att urskilja vilka som klickar på dem och på så sätt kan bolaget bygga upp en databas för vad olika fans är intresserade av.

5.3 Syfte

Vi kan konstatera att vi har uppfyllt vårt syfte gällande undersökning och analys av hur relationer ser ut mellan musikbolag och fans samt hur dessa relationer upplevs. Detta syfte har uppfyllts genom att vi har kunnat klarlägga vad musikbolagen har som fokus i sitt arbete med att skapa och utveckla relationer med fans. För att kunna ta reda på hur de båda parterna upplever relationen har vi även sett till vad fansen uppfattar som värdeskapande.

Vi har tagit reda på vad som kännetecknar musikbolagens arbete med att skapa och

utveckla relationer och kommit fram till att stort fokus ligger på att undersöka vilka sociala plattformar som olika målgrupper använder och på så sätt kommunicera med dessa på de olika plattformarna. Genom att identifiera plattformen och målgruppen kan musikbolagen enklare kontakta fansen och få dem att känna sig sedda och hörda, vilket i sin tur skapar värde för fansen. Detta värde kommer med stor sannolikhet leda till att en relation uppstår eller förstärks, och detta kan sedan utvecklas till lojalitet hos fansen.

Det har tydligt framkommit att en stadig och trygg relation mellan de olika parterna är nödvändig för att bägge parterna skall kunna få ut det bästa resultatet av en tjänst eller upplevelse. Det visade sig även att bägge parterna anser att en relation är ömsesidig och kräver arbete från båda sidor av relationen för att överleva och utvecklas. En relation kan som nämnt tidigare bli skadad av olika aspekter vilket kommer påverka bägge parter negativt. För att förhindra detta krävs det att man respekterar, lyssnar och ser varandra. En relation mellan musikbolag och fans kommer förmodligen alltid att existera, frågan är bara hur den kommer se ut och utvecklas i framtiden.

Related documents