• No results found

Rapport om överläggningarna i utskottet för framställningar under 2006 (debatt)

In document TISDAGEN DEN 13 NOVEMBER 2007 (Page 106-113)

ORDFÖRANDESKAP: MORGANTINI Vice talman

22. Rapport om överläggningarna i utskottet för framställningar under 2006 (debatt)

Talmannen − Nästa punkt är ett betänkande av Carlos José Iturgaiz Angulo, för utskottet för framställningar, om överläggningarna i utskottet för framställningar under parlamentsåret 2006 (2007/2132(INI)) (A6-0392/2007).

Stavros Dimas, ledamot av kommissionen. − (EL) Fru talman, mina damer och herrar! Utskottet för framställningars arbete utgör en viktig möjlighet att ge oss en djupgående förståelse för medborgarnas problem och klagomål i EU-frågor.

Dessa täcker många olika politikområden, men frågor som ofta kommer upp är markplanering och miljöfrågor. Klagomålen gäller i stort sett alla medlemsstater och kommer från många olika segment av civilsamhället, från enskilda medborgare till internationella icke-statliga organisationer.

Föredraganden understryker, med all rätt enligt min mening, vikten av det arbete som genomförs med de drygt tusen framställningar som inkommer till utskottet varje år. Jag vill gärna nämna tre särskilda aspekter i betänkandet och resolutionen.

Den första aspekten är en ny utveckling: de besök som kommissionen gör till platser där ett särskilt problem har uppstått. Dessa besök kan få stor uppmärksamhet i medierna och ger helt klart ert arbete en högre profil.

Förutom att uppdragen täcks av pressen och medierna i allmänhet utarbetas mycket detaljerade rapporter som är av mycket hög kvalitet enligt min åsikt. Jag anser att de är viktiga register över er verksamhet och de förtjänar omfattande spridning. Ni som hade möjlighet att lyssna till radioprogrammen förra veckan om utskottet för framställningars verksamhet insåg säkerligen hur viktigt det är att ni anordnar en personlig utfrågning för dessa framställare i närvaro av alla berörda experter. Det kostar mycket i tid och resurser, men jag är säker på att det skulle vara värt mödan.

Den andra aspekten som jag vill lyfta fram har alltid varit ett återkommande tema i diskussionerna om dessa frågor, nämligen att medborgarna inger både en framställning och ett klagomål om samma ämne som till och med är helt identiska, och som kan ge upphov till ett överträdelseförfarande. I betänkandet anser parlamentet att kommissionen, åtminstone under 2006, inte höll parlamentet så väl informerat som det hade önskat. När det gäller den här frågan vet ni säkert redan att jag kommer att svara genom att hänvisa till vårt nya meddelande om genomförandet av gemenskapsrätten, ”En europeisk union som bygger på resultat”.

Meddelandet innehåller åtaganden om öppenhet, fastställande av prioriteringar, modernisering, bättre samarbete med de nationella myndigheterna och allt man kan önska sig när det gäller dessa fall av dubbelarbete. Men det är inte allt. Vi har redan börjat arbeta med ett dokument för att dra upp riktlinjerna för politiken. I dokumentet kommer allt detta omsättas i praktiken på miljöområdet, som vad jag förstår av ert betänkande är ett av de områden som ni är mest oroade över.

Min tredje och sista kommentar handlar mer om framtiden. Jag vill återigen försäkra er att vi vill garantera bästa möjliga samarbete mellan parlamentet och kommissionen. Samarbetet är ömsesidigt fördelaktigt.

Systematiskt samarbete leder till att vi kan förbättra de tjänster som vi erbjuder våra medborgare på alla områden. Det är vad vi alla vill, så låt oss försöka se till att behandlingen av framställningar är exemplarisk.

Jag tackar föredraganden än en gång för att han har tagit upp den här frågan..

Carlos José Iturgaiz Angulo, föredragande. – (ES) Fru talman! Jag vill börja med att tacka kommissionsledamot Stavros Dimas för hans kommentarer och funderingar och jag vill naturligtvis även tacka alla som har gjort det här betänkandet möjligt, däribland personalen vid sekretariatet, alla mina kolleger som deltog i

diskussionerna i utskottet och de som har bidragit till att förbättra betänkandet genom ändringsförslag. Jag tackar er alla.

Jag lägger fram detta betänkande om överläggningarna i utskottet för framställningar under parlamentsåret 2006 enligt artikel 192 i arbetsordningen. I betänkandet ges en överblick över de viktigaste element som kännetecknade verksamheten inom utskottet för framställningar under förra året. Utskottets prestationer lyfts fram och vi pekar även på områden där det krävs ytterligare utveckling, eftersom vi naturligtvis måste fortsätta att förbättra arbetet.

Av alla parlamentets utskott är det utskottet för framställningar som står närmast medborgarna. De kan vända sig till utskottet antingen som enskilda individer eller i grupp, och utskottet försöker finna de bästa lösningarna genom att behandla framställningarna på ett öppet och effektivt sätt och se till att medborgarna får detaljerade svar på de frågor som de tar upp.

Rätten att inge framställningar, som föreskrivs i artiklarna 21 och 194 i EG-fördraget, är en viktig del av unionsmedborgarskapet, eftersom varje unionsmedborgare och varje fysisk eller juridisk person som är bosatt eller har sitt säte i en medlemsstat ska ha rätt att göra en framställning till Europaparlamentet i frågor som hör till gemenskapens verksamhetsområden.

Jag är därför glad över att kunna säga att statistiken än en gång visar ett stabilt flöde av framställningar. Till exempel ingavs 1 032 framställningar 2005 och 1 016 under 2006. Omkring en tredjedel förklarades otillåtliga. Det är även viktigt att påpeka att de centrala intresseområdena för framställarna fortfarande är miljön samt fri rörlighet för varor, personer och kapital.

Framställningar ger en viktig bild av tillämpningen av gemenskapslagstiftningen och vilken verkan den har på enskilda individer. Genom sina framställningar påpekar EU-medborgarna brister och svårigheter i införlivandet och tillämpningen, och de är fortfarande bäst lämpade för att övervaka genomförandet av EU-lagstiftningen på nationell nivå.

Andelen otillåtna framställningar visar på ett ständigt behov av att höja allmänhetens medvetenhet och ge EU-medborgarna bättre information om EU-rätt och EU-politik, liksom deras legitima rätt att göra framställningar till Europaparlamentet.

Det krävs en gemensam insats på både EU-nivå och nationell nivå för att nå detta mål, men den måste kompletteras med insatser från de olika nationella institutionerna i varje medlemsstat.

När det gäller kommissionen vill jag även påpeka att utskottet för framställningar förlitar sig på kommissionens sakkunskap när den undersöker de eventuella överträdelser av gemenskapslagstiftning som framkommer i framställningarna.

Kommissionens rekommendationer förblir av avgörande betydelse för att fastställa det lämpligaste svaret på framställarnas problem. Trots detta fortsatte och fortsätter utskottet att uppmuntra kommissionen att undvika standardsvar och svar som är tämligen allmänna och grundar sig på en sträng tolkning av dess befogenheter och på de uppgifter som medlemsstaterna tillhandahåller.

Utskottet för framställningar påpekade återigen att det är viktigt att se till att medborgarnas verkliga problem betonas mer i bedömningarna av framställningarna, och bad kommissionen att genomföra oberoende undersökningar för att skapa utrymme för en mer sammanhängande strategi för särskilda frågor.

Jag vill även påpeka att utskottet i sin dialog med kommissionen ständigt har betonat den viktiga roll som framställningar spelar för att föra EU närmare medborgarna.

Det ska också sägas att utskottet och Europeiska ombudsmannen hade ett konstruktivt samarbete, som bygger på kontinuerlig dialog och ömsesidig respekt för varandras befogenheter och företrädesrätt, och två betänkanden lades fram.

Rainer Wieland, för PPE-DE-gruppen. – (DE) Fru talman! För det första vill jag än en gång klaga på att just detta betänkande behandlas vid en så oläglig tidpunkt med tanke på hur viktigt det är för allmänheten. Jag har totalt fem kommentarer till betänkandet.

För det andra behöver vi beslut om förfarandena för fördragsöverträdelser från kommissionen. Herr kommissionsledamot, det är inte tillräckligt att ta fram ett dokument som endast är avsett att uttrycka kommissionens egen åsikt, som är den exakta tolkningen, utan det krävs verkliga förbättringar. Er uppgift

är att fatta beslut om fördragsöverträdelser som ni sedan offentliggör, om nödvändigt med påföljande rättsliga beslut eller domar.

För det tredje blir rådet mer politiskt. I och med att fler beslut fattas med majoritetsomröstning tar rådet på sig ett mer övergripande ansvar, som medlagstiftare, för sin lagstiftning och därmed även för verkställandet av den. Vi vill återigen betona att vi därför varmt skulle välkomna ett mycket större deltagande från rådets sida i utskottet för framställningars verksamhet, till exempel genom att det utse en överordnad tjänsteman för att samordna frågor som rör framställningar.

Mitt femte och sista påpekande är att vi inte bara vill kritisera andra. Med detta betänkande vill vi sända budskapet att vi själva, Europaparlamentet, måste förbättras. Det kan man läsa om i punkterna 25 och 26.

Vi behöver en bättre process i parlamentet. Vi behöver lämpliga personalresurser, skäliga svarstider, bättre arbetsflöden, ett öppnare förfarande för medborgarna, och vi behöver en bättre metod för att sålla bort oviktiga och otillåtliga framställningar redan i ett tidigt skede så att vi kan inrikta oss på de tillåtliga och viktiga framställningarna. I det sammanhanget har parlamentet tagit ett stort steg framåt genom att inrätta en utredningskommitté, så vi är på god väg.

Proinsias De Rossa, för PSE-gruppen. – (EN) Fru talman! Jag stöder inte ändringsförslag 1 till punkt 15 och jag är förvånad att Sir Robert Atkins har satt sitt namn på det. Jag anser att det undergräver utskottet för framställningar och ombudsmannens arbete och jag uppmanar ledamöterna att rösta emot det.

Utskottet spelar en viktig roll när det gäller att föra unionen närmare medborgarna. Vi har vid ett flertal tillfällen faktiskt lyckats få till stånd gottgörelse och skipa rättvisa både när det gäller enskilda klagande och hela samfund. Medborgarna ser Europaparlamentet alltmer som en viktig plattform för att försvara deras miljö, kvaliteten på dricksvattnet och deras arkeologiska arv.

Det finns dock brister som vi måste ta itu med inom de mekanismer som utskottet och kommissionen har tillgång till när det gäller att försöka få upprättelse och verkställa beslut mot regeringar och lokala myndigheter som gjort sig skyldiga till vårdslöshet och, i vissa fall, till att medvetet ha låtit bli att genomföra EU:s lagstiftning.

Några exempel: Motorvägsprojektet M30 i Madrid, som jag själv besökte för utskottets räkning och där myndigheterna fortfarande inte genomför de överenskomna åtgärderna för att komma tillrätta med sina överträdelser av EU:s lagstiftning, ett liknande fall om lettori i Italien, som frustrerat har försökt skipa rättvisa i över 20 år, och de otillräckliga lagarna och förfarandena för att skydda dricksvattnet och det arkeologiska arvet i Irland. Jag anser att vi som ett utskott för framställningar och som union är skyldiga framställarna att åtminstone genomföra beslut som fattats mot regeringar och lokala myndigheter.

Kommissionsledamot Margot Wallström påpekade idag i parlamentet att en lag aldrig är bättre än sitt genomförande. Det finns uppenbarligen många lagar på EU-nivå som inte har genomförts ordentligt på nationell nivå och medborgarna kommer inte att ha förtroende för EU förrän de har det.

Marian Harkin, för ALDE-gruppen. – (EN) Fru talman! Först av allt vill jag gratulera föredraganden till ett utmärkt betänkande. Jag blev själv ledamot av utskottet för framställningar för drygt ett år sedan och har sedan dess haft egen erfarenhet av utskottets mycket värdefulla arbete.

Men hur ofta hör vi politiker talas om det demokratiska underskottet och hur ofta uppmanas vi därför att närma oss medborgarna? Utskottet för framställningar är ett handgripligt, konkret och praktiskt sätt att närma sig EU:s medborgare. Det finns ett väsentligt mått av sanning i uttalandet att all politik är lokal och även om enskilda personer i hela EU-27 arbetar med de stora globaliseringsfrågorna, EU-utvidgningen, emigration, energiförsörjning osv. sysslar de oftast med hur dessa frågor påverkar deras liv, familjer och samhällen. På samma sätt oroar sig medborgarna över hur EU:s lagstiftning påverkar deras liv och samhällen.

Om de märker att EU:s lagstiftning tillämpas felaktigt eller orättvist vill de kunna ta itu med situationen på ett relativt enkelt, smidigt och effektivt sätt.

Det är därför de vänder sig till utskottet för framställningar. Om deras framställning godkänns vill de att den behandlas snabbt och effektivt och här stöder jag särskilt föredraganden i punkterna 9, 10 och 12, där han uppmanar både kommissionen och utskottet att förbättra punktligheten.

Jag håller även med föredraganden om punkterna 25 och 26, där han betonar att man måste stärka utskottssekretariatet och hitta de ekonomiska resurser som behövs för att fortsätta att utveckla ett programvarusystem för elektroniska framställningar.

Jag anser att utskottet för framställningar i högsta grad är en del av EU-institutionernas ansikte utåt.

Medborgarna kan vända sig till utskottet och göra sin stämma hörd, vilket är en mycket viktig del av EU-medborgarskapet. Systemet måste dock fungera effektivt. Det värsta av alla scenarier är om det inte gör det, eftersom medborgarna inte bara anser att en felaktig eller orättvis tillämpning av EU:s lagstiftning påverkar deras liv negativt utan även att det system som finns där för att stödja dem i själva verket sviker dem. Därför är ett välfungerande och ordentligt finansierat utskott för framställningar som samarbetar väl med kommissionen och rådet en förutsättning för att stödja och försvara EU-medborgarnas rättigheter.

Jag stöder helt förslaget att förbättra medborgarportalens synlighet när det gäller rätten att göra framställningar.

Om medborgarna vet att de har rätt att göra framställningar och räknar med att få ett rättvist och punktligt svar stärker vi EU:s lagstiftning, ökar dess legitimitet och öppenhet och stärker Europeiska unionen.

Till sist vill jag säga till kommissionsledamoten att vi i enlighet med betänkandet måste få utskottet att fungera bättre så att den underbara frasen ”närma sig medborgarna” kan bli verklighet snarare än bara en ambition.

Marcin Libicki, för UEN-gruppen. – (PL) Fru talman! Jag vill hjärtligt tacka föredraganden José Iturgaiz, ledamöterna av utskottet för framställningar och även utskottets sekretariat, som leds av David Lowe, för det banbrytande arbete som de har genomfört under de tre gångna åren av denna mandatperiod.

Utskottet för framställningar har behandlat alla möjliga frågor som bekymrade EU-medborgarna och var viktiga för dem. Det har bland annat handlat om ingressen till konstitutionsfördraget med hänvisningen till Gud och kristendomen, enskilda personers konkurs i samband med Lloyds och Equitable Life och den katolska radiostationen Radio Cope i Barcelona. Utskottet har även behandlat markanvändningsplaner för Valencia, fordonsskatter, förbifartsleden i Rospuda-dalen i Polen, överträdelser av EU-direktiven på Irland (Tara), och Orléans-förbifartsleden i Frankrike. Dessutom undersökte utskottet verksamheten vid de tyska barn- och ungdomsmyndigheterna, den så kallade Jugendamt, som det ingavs många klagomål om.

Som José Iturgaiz förklarade är utskottet för framställningar mycket viktigt för EU-medborgarna. Det för EU-institutionerna närmare medborgarna och bidrar stort till att informera allmänheten om hur EU-institutionerna egentligen fungerar.

David Hammerstein, för Verts/ALE-gruppen. – (ES) Fru talman,! Herr Iturgaiz, jag vill tacka er för detta utmärkta betänkande.

Jag vill börja med att be talmannen att vidarebefordra den allvarliga oro som alla ledamöter av utskottet för framställningar hyser när det gäller den totala personalbristen vid utskottets sekretariat. Jag vill även be henne informera presidiet om att ledamöterna är mycket bekymrade över detta, eftersom det är presidiet som ansvarar för att anslå tillräckliga resurser till den ytterst viktiga uppgiften att upprätthålla en smidig kommunikation med EU-medborgarna.

För det andra vill jag ta tillfället i akt när kommissionsledamot Stavros Dimas är här för att påpeka att många framställningar rör miljöfrågor och att många av dessa kommer från Spanien, och jag vill diskutera hur de kan behandlas bättre.

För det första fullgör kommissionen uppenbarligen inte sin roll som fördragens väktare när den inte lyckas agera tillräckligt snabbt i många framställningar. Vi ställs vid många tillfällen inför situationer där vi agerar in articulo mortis: med andra ord, när vi väl börjar överväga överträdelseförfaranden är det redan för sent.

Dessutom måste vi, som några av mina kolleger har påpekat, se på den information som lämnas av framställarna. Det har förekommit i allt för många fall, särskilt när det rör Spanien, att framställningen inte har besvarats tydligt och man inte ens har försökt sätta sig in i den information som har lämnats på allvar, till exempel framställningar om dagbrott eller skidorter mitt i Natura 2000-områden.

Å andra sidan har kommissionen agerat exemplariskt i andra framställningar, och här kan vi nämna ärendet med Rospuda-dalen i Polen. Trots detta är vi som sagt bekymrade över att kommissionen i många fall kommer in i bilden alltför sent efter en uppenbar överträdelse av miljölagstiftningen. Ett exempel på det är ärendet med huvudvägen 501 i den autonoma regionen Madrid, där överträdelseförfarandet inleddes när arbetena redan hade avslutats.

Vi är också oroade över tillämpningen av direktivet om miljökonsekvensbedömningar och direktivet om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan. De tillämpas inte på lämpligt sätt i många länder, särskilt inte i Spanien, där projekten delas upp så att direktivet inte blir tillämpligt.

Slutligen är tillämpningen av ramdirektivet om vatten fortfarande ytterst ojämn, och i vissa fall som rör stora egendomar i Spanien har obligatoriska rapporter till och med utfärdats mot den spanska regeringen, men kommissionen vägrar trots detta att vidta preliminära åtgärder.

Talmannen. − Tack, David. Jag försäkrar dig om att jag kommer att vidarebefordrar din begäran om mer personal till utskottet för framställningars sekretariat till presidiet.

Willy Meyer Pleite, för GUE/NGL-gruppen. – (ES) Fru talman! Det stämmer att ett av de direktiv som överträds oftast är direktivet om miljökonsekvensbedömningar, som är obligatoriskt för samtliga byggnadsarbeten och byggnadsplaner.

Vårt problem är helt enkelt att vi kommer in i bilden för sent efter det att framställningarna har ingetts av medborgarna, när oåterkallelig skada redan har gjorts.

I Spanien har vi sett vissa ytterst negativa effekter längs hela vår kustlinje till följd av mycket aggressiva byggprojekt. För närvarande byggs en återförgasningsanläggning mitt i El Ferrol-flodens mynning, ett värdefullt område av gemenskapsintresse som ingår i Natura 2000-nätverket, och ingen miljökonsekvensbedömning har genomförts. Detta är den enda återförgasningsanläggningen i Spanien som det inte har utförts någon miljökonsekvensbedömning för, vilket ger upphov till bristande säkerhet och utgör en överträdelse av tydliga direktiv.

Vi måste alla anstränga oss för att snabba på våra resultat så att medborgarna ser att deras rättigheter inte överträds.

Kathy Sinnott, för IND/DEM-gruppen. – (EN) Fru talman! Jag anser att utskottet för framställningar är ett av de värdefullaste utskotten i parlamentet, om inte det värdefullaste. Det är medborgarnas sätt att tala om för oss hur alla de lagar vi knåpar ihop i utskotten påverkar dem eller inte påverkar dem. Utan den här feedbacken är vi dömda att arbeta i ett vakuum. När det gäller att göra vårt arbete ordentligt saknas det dock någonting i förfarandet, nämligen rådet och medlemsstaternas ständiga representation. Hur kan vi hjälpa en medborgare som har en tvist med sitt land utan att landet i fråga är representerat i utskottet för framställningar?

Den andra punkten jag vill ta upp rör en viss framställning. Irlands folk vände sig till utskottet för framställningar med sammanlagt tre framställningar som handlade om vår viktigaste, känsliga fornlämning, Tara, högsäte för de irländska kungarna och St. Patricks hembygd. Utskottet för framställningar har svarat och begärt att förstörelsen ska upphöra. Kommissionen har väckt talan mot de irländska myndigheterna, men innan någonting händer kommer det förmodligen redan ha funnits en motorväg där i tre eller fyra år och allt kommer redan att vara förstört. Det irländska folket kommer inte att komma över sin besvikelse.

Den andra punkten jag vill ta upp rör en viss framställning. Irlands folk vände sig till utskottet för framställningar med sammanlagt tre framställningar som handlade om vår viktigaste, känsliga fornlämning, Tara, högsäte för de irländska kungarna och St. Patricks hembygd. Utskottet för framställningar har svarat och begärt att förstörelsen ska upphöra. Kommissionen har väckt talan mot de irländska myndigheterna, men innan någonting händer kommer det förmodligen redan ha funnits en motorväg där i tre eller fyra år och allt kommer redan att vara förstört. Det irländska folket kommer inte att komma över sin besvikelse.

In document TISDAGEN DEN 13 NOVEMBER 2007 (Page 106-113)