• No results found

Regresní analýza panelových dat - metoda fixních vlivů

Vypovídací schopnost použitého modelu fixních vlivů je přesto oproti metodě nejmenších čtverců lepší, výsledný koeficient determinace činí 91,7 % (upravený koeficient determinace 88,3 %). Na obrázku č. 25 lze rovněž registrovat menší rezidua mezi skutečnými a odhadovanými hodnotami. Rozpty i střední hodnota reziduí pak vykazují stálé hodnoty, které se nemění ani napříč časem, ani napříč zeměmi. Je tedy zřejmé, že model fixních vlivů modeluje změny v makroekonomické výkonnosti zemí BRICS relativně spolehlivě, ale podnikatelské prostřední měřené pomocí EDBI není v tomto modelu jako vysvětlující proměnná statisticky významné.

-2,000 -1,500 -1,000 -500 0 500 1,000 1,500

0 2,000 4,000 6,000 8,000 10,000

Brazil - 04 Brazil - 06 Brazil - 08 Brazil - 10 Brazil - 12 China - 04 China - 06 China - 08 China - 10 China - 12 India - 04 India - 06 India - 08 India - 10 India - 12 Russian Federation - 04 Russian Federation - 06 Russian Federation - 08 Russian Federation - 10 Russian Federation - 12 South Africa - 04 South Africa - 06 South Africa - 08 South Africa - 10 South Africa - 12

Residual Actual Fitted

2.3.4 Shrnutí analýzy regresní analýzy

Na základě výsledků byla metodou nejmenších čtverců nulová hypotéza o závislosti změny ekonomického růstu na změně podnikatelského prostředí prokázána na 5% hladině významnosti. Závislost mezi oběma řadami je však velmi nízká.

Metoda fixních vlivů, která byla založena na společném předpokladu silného ekonomického růstu, pak nulovou hypotézu na 5% hladině významnosti nepotvrdila.

V pozadí regresní analýzy pomocí fixních vlivů se skrývá velké množství dílčích indikátorů, které mohou významně ovlivnit ukazatele celkové. Více pravděpodobnou příčinou zamítnutí nulové hypotézy je různorodost sledovaných hospodářství zemí BRICS.

Každá ze zkoumaných ekonomik se liší svými politickými, ekonomickými, kulturními, sociálními i technologickými předpoklady. Změna podnikatelského prostředí zemí skupiny BRICS nemá v tomto ohledu prokazatelný statistický vliv na změnu ekonomické výkonnosti.

Oba testy se v zásadě shodují v závěru, že vztah mezi kvalitou podnikatelského prostředí (měřenou indexem EDBI) a makroekonomickou situací v zemích skupiny BRICS (charakterizovanou obsahem magického čtyřúhelníku) je velmi slabý nebo dokonce statisticky nevýznamný. Důvody mohou být v zásadě rozděleny do tří skupin:

1) Skupina BRICS je příliš heterogenní, nesourodé uskupení, v němž každá z pěti velkých světových ekonomik vykazuje natolik osobité charakteristiky a vývojové trendy, že není možné v tomto uskupení jako celku nalézt systematický vztah ekonomické úspěšnosti a podnikatelského prostředí. Je pak ovšem otázkou, zda takové společenství pěti vzájemně prokazatelně odlišných ekonomik s tradičně rozdílnými zájmy a tendencemi může být dlouhodobě životaschopné a zda skupina BRICS nezmizí z ohniska světové ekonomiky stejně rychle, jako se do něj před lety dostala.

2) Testy a zejména závěry z nich vyplývající mohly být ovšem zkresleny výpočtem jednotlivých hodnot ukazatele EDBI. Během analyzovaného období totiž došlo k postupnému přidávání dílčích ukazatelů, které rozšiřovaly početní základnu indexu EDBI. Pokud by Světová banka v rámci projektu Doing Business sledovala

celou skupinu deseti dílčích ukazatelů již od roku 2004, měly by tak hodnoty napříč časovým intervalem pravděpodobně větší statistickou robustnost a lepší vypovídající schopnost.

3) Konstrukcí magického čtyřúhelníku a výpočtem jeho obsahu se z analýzy poněkud vytrácí jasná vypovídací schopnost ukazatele, který je tímto způsobem konstruován. Je tedy možné, že také tato skutečnost do jisté míry mohla ovlivnit dosažené závěry.

Závěr

Cílem práce bylo určit vztah mezi ekonomickým růstem a klimatem podnikatelského prostředí. Na základě získaných dat se neprokázala závislost těchto dvou významných faktorů, které dávají přehled nejenom o vyrovnané výkonnosti (kvantitě) celého hospodářství, ale i o jeho mikroekonomické kvalitě ve formě podnikatelského prostředí.

Nejpravděpodobnější příčinou jsou heterogenní rysy zkoumaných ekonomik, každá z nich prošla jiným vývojem a působily na ně odlišné vlivy, každá z nich má jiný hospodářsko-politický základ.

Společným rysem zemí se stala nepříznivá ekonomická či politická situace v minulém tisíciletí. Brazílie čelila hyperinflaci, Rusko se muselo vypořádat s měnovou krizí, Indie stála na pokraji finančního kolapsu a Čína toužila po větší pozornosti na zahraničních trzích. Každá ze zemí se s překážkou vyrovnala reformami, vytvářením rezervních fondů, přechodem na novou měnu či vstupem do obchodní aliance. Další nejbližší společnou krizí byla světová ekonomická krize v roce 2008. Ze zemí skupiny BRICS nejlépe obstála Čína, která v tomto období téměř nezpomalila svou výkonnost. Za úspěchem stála schopnost Číny ovlivňovat světové trhy, a to nejen stranu nabídky, ale i poptávky, a samozřejmě také obrovský, disciplinovaný a setrvale rostoucí domácí trh. Ruská federace, která byla v tomto případě odkázána na světovou poptávku, musela ztráty hradit z předem vytvořeného rezervního fondu. Brazílie, slabší mírou zapojená do mezinárodního obchodu, světovou krizi přestála mnohem lépe než většina vyspělých zemí. Podobným způsobem ustála krizi i Indie. Poslední článek skupiny BRICS tvoří Jihoafrická republika, jejíž výsledky ani postavení ve světové ekonomice ovšem zjevně nemají takový potenciál jako u zbytku zkoumaných zemí. V celém konceptu se tak JAR jeví spíše jako geografická spojka mezi kontinenty, po nichž jsou ostatní země rozesety.

Dílčí ukazatele podnikatelského prostředí sledovaných ekonomik mají zlepšující se trend, který značí péči vlád zemí BRICS o své podnikatelské subjekty, které jsou stejně jako překlad akronymu BRICS „cihlami“ každého hospodářství. Podnikatelsky nejvstřícnější se stala Čínská lidová republika, je ovšem důležité brát ohled na ostatní podmínky, které nebyly použitými indikátory zohledněny. Podmínky, jež zahrnuje například index lidského rozvoje, který hledí na úroveň vzdělanosti, zdravotní péči, životní úroveň a další faktory.

Ty by postavení Číny s největší pravděpodobností snížily. Porovnání závislosti životní úrovně a podnikatelského prostředí, by se tak mohlo stát předmětem pro další výzkum.

Závěrem této práce lze komentovat aktuální situaci, kdy skupina BRICS v posledních měsících usiluje o založení nové rozvojové banky, která má být obdobou nebo snad protiváhou Světové banky, stejně tak rezervního fondu, jako protipólu Mezinárodního měnového fondu. Země BRICS by se tímto krokem staly nezávislé na západním měnovém systému, jehož budoucí hrozbou je frekvence a objem kvantitativního uvolňování amerického dolaru. Otázka, která tím získává na palčivosti, však stále zní: Má seskupení tak odlišných aktérů světové ekonomiky šanci v tak turbulentním konkurenčním prostředí na dlouhodobější existenci?

Seznam použité literatury

AFRICAN ECONOMIC OUTLOOK. South Africa 2012 [online]. Issy les Moulineaux, France: African Economic Ooutlook, 2012. [vid. 2015-04-03]. Dostupné z:

ARESTIS, P., L. FERNANDO DE PAULA, and F. FERRARI-FILHO. Inflation targeting in Brazil [online]. New York, USA: The Levy Economics Institute of Bard College, 2005 [vid. 2015-01-27]. Dostupný z:http://www.levyinstitute.org/pubs/wp_544.pdf.

BARRO, R. and X. SALA-I-MARTÍN. Economic Growth. 2nd ed. Cambridge, USA: MIT Press, 2004. ISBN 0262025531.

BBC. China Economy Shows Strong Growth in 2009 [online]. London, UK: BBC News, 2010 [vid. 2015-04-03]. Dostupné z: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/

8471613.stm.

BHATT, K. R. Recent Global Recession and Indian Economy: An Analysis. International Journal of Trade, Economics and Finance. Singapore: IJTEF, vol. 2, iss. 3, pp. 212–

217. ISSN 2010-0238.

BRYANSKI, G., and D. DYOMKIN. Crisis will not sink Russian economy: Putin [online].

Reuters. New York, NY, USA:Thomson Reuters, 2008 [vid. 2015-03-22]. Dostupné z: http://www.reuters.com/article/2008/11/20/us-financial-russia-party-idUSTRE 4AJ57P20081120.

BUSINESSINFO.CZ. Indie – ekonomická charakteristika země [online]. Praha:

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, 2014 [cit. 2015-03-22]. Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/indie-ekonomicka-charakteristika-zeme-18277.html.

CARDOSO, E. and V. TELES. A Brief History of Brazil’s growth [online]. Paris, France:

OECD, 2009 [vid. 2014-09-05]. Dostupný z: http://www.oecd.org/eco/

growth/43823436.pdf.

CENTRE FOR THE STUDY OF GOVERNANCE INNOVATION, 2013, On the BRICS of Collapse? [online]. Pertoria, South Africa: University of Pretoria, 2013 [vid. 2015-03-22]. Dostupný z: http://www.demos.org/sites/default/files/publications/

BRICS.pdf.

CIA. The World Factbook - Brazil [online]. In CIA. World Factbook. Washington, USA:

Central Intelligence Agency, 2015 [cit. 2015-01-13]. Dostupné z:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/br.html.

CIA. The World Factbook – China [online]. In CIA. World Factbook. Washington, USA:

Central Intelligence Agency, 2015 [cit. 2015-01-13]. Dostupné z:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html.

CIA. The World Factbook - Russia [online]. In CIA. World Factbook. Washington, USA:

Central Intelligence Agency, 2015 [cit. 2015-01-13]. Dostupné z:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html.

CIA. The World Factbook – South Africa [online]. In CIA. World Factbook. Washington, USA: Central Intelligence Agency, 2015 [cit. 2015-01-13]. Dostupné z:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sf.html.

CONSULATE GENERAL OF THE RUSSIAN FEDERATION 2002. Economic Situation in the Russian Federation [online]. [vid. 2015-03-20]. Dostupné z:

http://www.russiaconsulmumbai.mid.ru/econ00-01.html.

CZECHINDIA. Vývoj indické ekonomiky do 2012 [online]. Praha: Česko-indická obchodní komora, 2012 [vid. 2015-04-02]. Dostupné z: http://www.czechindia.

com/cs/novinky/42/vyvoj-indicke-ekonomiky-do-2012.

ČNB. Metodický list Platební bilance [online]. Praha: Česká národní banka, 2013 [vid.

2015-04-05]. Dostupné z: https://www.cnb.cz/docs/ARADY/MET_LIST/bop _cs.pdf EMANN E. Brazil’s Economy Under Lula: The Dawn of a New Era? [online]. World Economics. Amsterdam, the Netherlands: University of Amsterdam. 2005, vol. 6, iss.

4, pp. 149–169 [vid. 2015-01-25]. Dostupný z: http://www.ids-uva.nl/wordpress/wp-content/uploads/2011/07/10_Amann.pdf.

FOTR, J. Podnikatelský záměr a investiční rozhodování. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a. s., 2005. ISBN 80-247-0939-2.

FRANCO, M. P. The Puzzle of Latin American Economic Development. 3rd ed. Lanham, MA, USA: Rowman & Littlefield Publishers, 2007. ISBN 9780742553538.

GOLDMAN SACHS, 2013, Dreaming with BRICSs: The Path to 2050 [online]. Goldman

‚Sachs, 2013 [vid. 2015-03-21]. Dostupný z: http://www.goldmansachs.com/korea /ideas/brics/99-dreaming.pdf.

HERWIN, L. Brazil’s macroeconomy, past and present [online]. Economic Research.

Utrecht, The Netherlands: Rabobank, 2014 [vid. 2015-01-25]. Dostupný z:

HOLMAN, R. Ekonomie. 5. vyd. Praha: C H BACK, 2011. ISBN 9788086730035.

ILO. Informace o organizaci [online]. Ženeva, Švýcarsko: International Labour Organization, 2015 [vid. 2015-02-09]. Dostupné z: http://www.ilo.org/global/lang--en/index.htm.

IMF. World Economic Outlook [online]. Washington, USA: International Monetary Fund, 2015 [vid. 2015-04-16]. Dostupné z: http://www.imf.org/external/ns/cs.aspx?id=29.

JIRÁNKOVÁ, M. Mezinárodní ekonomie. Praha: Grada Publishing a.s., 2010.

ISBN 9788024732763.

KADEŘÁBKOVÁ, A. a V. ŽĎÁREK. Makroekonomická analýza. 1. vyd. Praha: Vysoká škola ekonomie a managementu, 2011. ISBN 9788074000065.

KALÍNSKÁ, E. Mezinárodní obchod v 21. století. Praha: Grada Publishing a.s., 2010.

KEW, J. and J. STREDWICK. Business Environment: Managing in a Strategic Context.

London, UK: CIPD Publishing, 2005. ISBN 978-1843982043.

KOCOUREK, A., P. BEDNÁŘOVÁ a J. KRAFT. Globalizace na prahu 21. století. 1.

vyd. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2012. ISBN 9788073729301.

KOLMAN, V. Deset let od propuknutí ruské měnové krize [online]. Praha: Česká národní banka, 2008 [vid. 2015-03-10]. Dostupné z: http://www.cnb.cz/cs/verejnost/

pro_media/clanky_rozhovory/media_2008/cl_08_080922.html.

KOZEL, R. a kol. Moderní marketingový výzkum. Brno: Grada, 2005. ISBN 80-247-0966-X.

KRAFT, J. a J. FÁREK. Světová ekonomika a ekonomická integrace v období globalizace.

Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2008. ISBN 978-80-7372-413-9.

KUMO, W. L., J. RIELÄNDER, and B. OMILOLA. South Africa 2014 [online]. Issy les Moulineaux, France: African Economic Outlook, 2014 [vid. 2015-04-03]. Dostupné z: http://www.africaneconomicoutlook.org/fileadmin/uploads/aeo/2014/PDF/

CN_Long_EN/Afrique_du_Sud_EN.pdf.

MANDAL, R. K. Value Added Tax in North-East India: Issues and Strategies. New Delhi, India: Mittal Publication, 2009. ISBN 9788183242974.

MECHTHILD, S. Brazil, Russia, India, China and South Africa: Strong Economic Growth – Major Challange [online]. DIW Economic Bulletin, 2011 [vid. 2015-03-28].

Dostupný z:

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.386693.de/diw_econ_bull _2011-04-4.pdf.

MZV. Situace indické ekonomiky [online]. Praha: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, 2014 [vid. 2015-04-02]. Dostupné z: http://www.mzv.cz/newdelhi/c z/obchod_a_ekonomika/index.html.

NĚMEC, D. Základy ekonometrie. Brno: Masarykova Univerzita v Brně, 2012. ISBN neuvedeno.

NIC. State of the Economy and Prospects [online] New Delhi, India: National Informatics Centre, 2010. [vid. 2015-04-01]. Dostupné z: http://indiabudget.nic.in/es2009-10/chapt2010/chapter01.pdf.

O´NEILL, J. Building Better Global Economic BRICs. [online]. New York, USA:

Goldman Sachs, 2001 [vid. 2015-02-05]. Dostupné z: http://www.goldmansa chs.com/our-thinking/archive/archive-pdfs/build-better-brics.pdf.

O'NEILL, J. The Growth Map - Economic Opportunity in the BRICs and Beyond. New York, USA: Porftolio / Penguin, 2013. ISBN 978-0241958070.

OECD. Economic Surveys: Russian Federation [online] Paris, France: OECD Publishing, 2009. ISBN 9789264054349. Dostupné z: http://dx.doi.org/10.1787/eco_surveys-rus-2009-en.

RODRIK, D. The BRICs and Global Economic Leadership [online]. USA: project-syndicate.org., 2013 [vid. 2015-03-21]. Dostupný z: http://www.project-syndicate.org/commentary/the-brics-and-global-economic-leadership-by-dani-rodrik.

ROPOLYI, L. Social and ethical aspects of the Y2K problem. ETHICOMP E-Journal.

Ljubjana, Slovenia: Univerza v Ljubljani, 2001, vol. 1, 9 pgs. ISSN 1743-3010.

SCHMIDT, D. The Financial Crisis and Its Impact on China [online]. Trier, Germany:

Universität Trier, 2009 [vid. 2015-04-02]. Dostupné z: http://www .chinapolitik.de/resources/no_67.pdf.

SOMEREN, T. C. R. and S. SOMEREN-WANG. Green China: Sustainable Growth in East and West. Berlin, Germany: Springer Science+Business Media, 2012. ISBN 9783642288104.

SOUKUP, J. Makroekonomie – moderní přístup. Brno: Grada, 2010. ISBN 978-80-7261-219-2.

SYKES, D. and K. CRAWFORD. Get Going with Business. 2nd ed.Belconnen, Australia:

RedPeg Publishing, 2010. ISBN 978-0-9775849-3-2.

WEF. Global Competitiveness Report [online]. New York, USA: World Economic Forum, 2015 [vid. 2015-04-16]. Dostupné z: http://www.weforum.org/reports .

WEF. Reports [online]. New York, USA: World Economic Forum, 2015 [vid. 2015-04-16]. Dostupné z: http://www.weforum.org/reports.

WEIL, D. Economic Growth. 2nd ed. Boston, USA: Addison-Wesley, 2009. ISBN 9780321564368.

WORLD BANK, Brazil [online]. Washington, USA: World Bank. [vid. 2015-03-27].

Dostupné z: http://www.worldbank.org/en/country/brazil.

WORLD BANK. Moderating Risks, Bolstering Growth [online]. The World Bank in Russia: Russian Economic Report. Washington, USA: World Bank Group, 2012, iss.

27, 43 pgs. [vid. 2015-03-21]. Dostupné z: http://www.worldbank .org/content/dam/Worldbank/document/rer-27-march2012-eng.pdf.

WORLD BANK. Russian Economic Report No.17 [online]. The World Bank in Russia:

Russian Economic Report. Washington, USA: World Bank Group, 2008, iss. 17, 34 pgs. [vid. 2015-03-20]. Dostupné z: http://siteresources.worldbank.org/

INTRUSSIANFEDERATION/Resources/rer17_eng.pdf.

YAO, S. and J. ZHANG. Chinese Economy 2010: Post Crisis Development [online].

Nottingham, UK: The University of Nottingham, China Policy Institute, 2011 [vid.

2015-04-03]. Dostupné z: http://www.nottingham.ac.uk/cpi/documents/

briefings/briefing-67-china-economic-review-2010.pdf.

ZHANG J. ed.. China unveils 12th Five-Year Plan [online]. Beijing, China: China Central Television, 2010 [vid. 2015-04-03] Dostupné z: http://english.cntv.cn/program/

china24/20101028/100670.shtml.

ŽÍDEK, L. Dějiny světového hospodářství. 2. rozš. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, 2009.

ISBN 9788073801847.

Seznam příloh

Příloha A GDP (per capita, PPP, USD) (2000 - 2013) ... 92

Příloha B Míra růstu GDP (2001-2013) ... 93

Příloha C Míra inflace – BRICS (2000 – 2013) ... 94

Příloha D Míra nezaměstnanosti – BRICS (2000 – 2013) ... 95

Příloha E Podíl salda zahraničního obchodu na GDP (2000-2013) ... 96

Příloha F Sledované ukazatele – BRICS (2004 – 2013) ... 97

92

Příloha A GDP (per capita, PPP, USD) (2000 - 2013)

Zdroj: WB, 2015. Economic Indicators[online]. Washington 2015. Vlastní zpracování.

2000200120022003200420052006Brazílie11 014,9$ 11 004,4$ 11 143,9$ 11 125,4$ 11 616,8$ 11 846,2$ 12 184,4$ Čína3 609,3$ 3 880,6$ 4 204,8$ 4 597,6$ 5 031,3$ 5 567,5$ 6 238,3$ Indie2 599,8$ 2 680,8$ 2 738,3$ 2 907,5$ 3 090,2$ 3 327,7$ 3 584,6$ Ruská federace13 172,7$ 13 902,3$ 14 618,7$ 15 765,5$ 16 996,3$ 18 169,4$ 19 737,2$ Jihoafrická republika9 519,1$ 9 581,3$ 9 737,8$ 9 895,3$ 10 211,7$ 10 610,7$ 11 059,0$ 2007200820092010201120122013Brazílie12 800,3$ 13 337,9$ 13 175,6$ 14 043,4$ 14 300,7$ 14 323,1$ 14 555,1$ Čína7 084,7$ 7 727,6$ 8 397,8$ 9 230,4$ 10 040,6$ 10 756,5$ 11 524,6$ Indie3 882,3$ 3 979,9$ 4 261,2$ 4 638,1$ 4 883,1$ 5 050,1$ 5 238,0$ Ruská federace21 477,9$ 22 630,3$ 20 867,4$ 21 734,2$ 22 570,5$ 23 309,8$ 23 564,2$ Jihoafrická republika11 519,6$ 11 780,1$ 11 447,5$ 11 650,8$ 11 910,2$ 12 041,6$ 12 105,6$

Příloha B Míra růstu GDP (2001-2013)

Zdroj: WB, 2015. Economic Indicators[online]. Washington 2015. Vlastní zpracování.

2001200220032004200520062007200820092010201120122013Brazílie-0,10%1,27%-0,17%4,42%1,97%2,85%5,06%4,20%-1,22%6,59%1,83%0,16%1,62%Čína7,52%8,35%9,34%9,43%10,66%12,05%13,57%9,07%8,67%9,91%8,78%7,13%7,14%Indie3,12%2,15%6,18%6,29%7,68%7,72%8,30%2,51%7,07%8,84%5,28%3,42%3,72%Ruská federace5,54%5,15%7,85%7,81%6,90%8,63%8,82%5,37%-7,79%4,15%3,85%3,28%1,09%JAR0,65%1,63%1,62%3,20%3,91%4,22%4,17%2,26%-2,82%1,78%2,23%1,10%0,53%

94

20002001200220032004200520062007200820092010201120122013Brazílie7,0%6,8%8,5%14,7%6,6%6,9%4,2%3,6%5,7%4,9%5,0%6,6%5,4%6,2%Čína0,3%0,7%-0,8%1,2%3,9%1,8%1,5%4,8%5,9%-0,7%3,3%5,4%2,7%2,6%Indie4,0%3,7%4,4%3,8%3,8%4,2%6,1%6,4%8,4%10,9%12,0%8,9%9,3%10,9%Ruská federace20,8%21,5%15,8%13,7%10,9%12,7%9,7%9,0%14,1%11,7%6,9%8,4%5,1%6,8%JAR5,3%5,7%9,2%5,9%1,4%3,4%4,6%7,1%11,5%7,1%4,3%10,9%2,2%3,3%

Příloha C Míra inflace – BRICS (2000 – 2013)

Zdroj: WB, 2015. Economic Indicators[online]. Washington 2015. Vlastní zpracování.

20002001200220032004200520062007200820092010201120122013Brazílie9,5%9,3%9,1%9,7%8,9%9,3%8,4%8,1%7,1%8,3%7,9%6,7%6,1%5,9%Čína10,6%9,0%7,9%8,2%7,8%7,1%7,1%6,0%6,2%8,3%7,3%6,5%5,5%5,6%Indie4,3%4,0%4,3%3,9%3,9%4,4%4,3%3,7%4,1%3,9%3,5%3,5%3,6%3,6%Ruská federace4,5%4,5%4,4%4,3%4,3%4,1%4,0%3,8%4,4%4,4%4,2%4,3%4,5%4,6%JAR26,7%25,4%27,2%27,1%24,7%23,8%22,6%22,3%22,7%23,7%24,7%24,7%25,0%24,9%

Příloha D Míra nezaměstnanosti – BRICS (2000 – 2013)

Zdroj: WB, 2015. Economic Indicators[online]. Washington 2015. Vlastní zpracování.

96

Příloha E Podíl salda zahraničního obchodu na GDP (2000-2013)

Zdroj: WB, 2015. Economic Indicators[online]. Washington 2015. Vlastní zpracování.

20002001200220032004200520062007200820092010201120122013Brazílie-1,8%-1,3%1,5%2,9%3,9%3,6%2,9%1,5%0,2%-0,2%-1,0%-0,7%-1,4%-2,5%Čína2,4%2,1%2,6%2,2%2,6%5,5%7,7%8,8%7,7%4,4%3,8%2,5%2,8%2,6%Indie-0,9%-0,9%-1,0%-0,7%-1,8%-2,7%-3,2%-4,0%-5,1%-5,4%-4,4%-6,3%-6,7%-3,6%Ruská federace20,0%12,7%10,8%11,4%12,3%13,7%12,7%8,6%9,2%7,4%8,1%8,5%7,3%5,9%JAR3,0%4,0%3,8%2,3%-0,3%-0,5%-2,4%-2,7%-3,1%-0,9%0,6%0,4%-1,9%-2,8%

ZeměFaktor2004200520062007200820092010201120122013Plocha čtyřúhelníku5732,075185,655808,906076,025477,164565,335596,084853,654793,734699,71EDBI0,590,590,640,660,640,630,650,640,620,62Plocha čtyřúhelníku7916,675952,138490,417791,696171,224280,907235,226940,537225,696224,24EDBI0,750,810,710,710,700,680,650,650,670,68Plocha čtyřúhelníku6247,366061,565578,645489,784145,124046,014226,024135,933772,584111,69EDBI0,610,680,670,640,630,630,630,620,640,64Plocha čtyřúhelníku7028,738428,419268,009291,227900,308097,467552,666779,937319,447255,70EDBI0,700,780,750,720,720,720,720,710,730,73Plocha čtyřúhelníku3081,324159,193017,872751,331995,371818,842679,012146,912485,952256,88EDBI0,750,670,670,680,670,660,660,660,680,69 Brazílie

Čína Indie Rusko

JAR

Příloha F Sledované ukazatele – BRICS (2004 – 2013)

Zdroj: Doing business, 2015. EDBI [online]. Washington 2015. Vlastní zpracování.