• No results found

Schéma zahájení podnikání

Zdroj: World Bank Group, 2015. Doing business, Starting a Business Methodology [online].

Washington2015. Vlastní zpracování.

Některé kroky se paralelně prolínají, ukazatel tedy bere ohled na začátek a ukončení daného kroku. Předpokladem ukazatele je dostatečná informovanost podnikatelských subjektů, bez nutnosti vynakládat prostředky ve formě úplatků, pro dosažení daných procesů. Procesy jsou definované jako vzájemné interakce mezi zakladateli podniku s třetími stranami (vláda, právníci, auditoři či notáři).

Časovou jednotkou je pracovní den. Minimální doba pro každý proces (krok) je 1 den, výjimkou jsou činností, které mohou být vyřízeny online, jejich časová náročnost dle metodologie činí polovinu dne.

19 Pozn. Metodologie byla stanovena Djankovem a jekoho kolektivem v roce 2002.

Náklady vyznačené na svislé ose v obrázku č. 1, jsou vyjádřeny procentem ekonomického příjmu na obyvatele (včetně všech úředních a správních poplatků). Mezi náklady spojené se zahájením podnikání patří i poplatky na registraci do obchodního rejstříku.

Posledním kritériem pro hodnocení oblasti zahájení podnikání je minimálního velikost základního kapitálu (ZK), přičemž by měl být splacený na příslušné bankovní konto do 3 měsíců od založení podniku a částka je vyjádřena v % z ekonomického příjmu na obyvatele. Výše základního kapitálu je stanovena v příslušném obchodním zákoníku.

Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2004).20

Získání stavebního povolení

Po založení podnikání může vedení podniku uvažovat o novém skladu a získání povolení k jeho stavbě, což je dalším ukazatelem, jež Doing business v souhrnném indikátoru EDBI bere v potaz. Získání stavebního povolení je stejně jako založení podniku porovnáváno z hlediska časové náročnosti, nákladové náročnosti a počtu kroků, které musí podnikatelský subjekt podstoupit, aby dosáhl povolení. Postup získání povolení vede přes představební, stavební a po stavební časový interval (vyjádřený ve dnech). Mezi podklady, jež jsou součástí tohoto procesu, patří například územní plány, vyjádření katastrálních úřadů, opatření stavebního dozoru, certifikáty, obstarání nezbytných povolení, atd. Doing business i v tomto případě přesně definuje nejen podnik, který o povolení žádá, ale charakterizuje i samotný sklad, jakožto jeho výměru, umístění, hodnotu, stav, technické nároky či dobu stavby. Metodika dále sleduje přístup k vodovodnímu a kanalizačnímu systému, kde přesně definuje vzdálenost od přípojek těchto zdrojů. (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2006).

Získání elektrické přípojky

Pro většinu odvětví, především těch průmyslových, je nutný přístup k elektrické energii.

Dobu potřebnou pro získání elektrické přípojky, proceduru nutnou k získání všech

20 WB. Methodology. [online] Washington, USA: World Bank, Doing Business [vid. 2015-04-17].

Dostupné z: http://www.doingbusiness.org/.

nezbytných povolení a kontrol příslušných autorit, či náklady spojené se zavedením elektřiny, sleduje sub-indikátor zvaný Získání elektrické přípojky. Metodika Doing business definuje, jaký je přesný význam elektrického připojení: je stálé, třífázové, napětí činí 120/208 V, délka dosahuje 150 m, a další. (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2010).

Registrace a převedení komerční nemovitosti

Doing business zaznamenává proceduru převodu nemovitostí z jednoho subjektu na druhý, při tom sleduje čas, počet kroků a náklady potřebné pro převod. Součástí procesu je získání potřebných dokumentů, povolení, bankovních úvěrů a je ukončen prodáním majetku do jiného podniku. Dílčí ukazatel Registrace a převedení komerčních nemovitostí sleduje předpoklady pro sestavení indikátoru, jako je posouzení obou subjektů (kupujícího a prodávajícího) či předmětu prodeje (nemovitosti). Podmínkou pro posouzení obou podniků je podnikání pod právní formou společnosti s ručením omezeným, se sídlem v ekonomicky nejaktivnějším městě, výhradně v tuzemském vlastnictví a min. 50-ti zaměstnanci (každý z podniků). Hodnota nemovitosti by měla být minimálně padesátinásobek ekonomického příjmu per capita, přičemž prodejce by měl být její právoplatný majitel, alespoň 10 let zpětně. Nemovitost dále nesmí být zatížena probíhajícím nájmem apod. (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2005).

Možnost získání úvěru

Důležitým aspektem, který využívá většina podnikatelských subjektů po celém světě, je možnost čerpání úvěru. Společnosti úvěry sjednávají za účelem krytí objednávek, na pořízení drobného majetku, případně i nemovitostí. Dílčí ukazatel Možnost získání úvěru porovnává rozsah, kvalitu a dostupnost tohoto druhu finančního derivátu. Ukazatel je dále rozdělen do čtyř kategorií. První z nich se zabývá mírou ochrany dlužníků, jako je právní úprava úvěrů, či zda jsou úvěry zajištěny některými druhy zákona o bankovních institucích. Rozsah a dostupnost informací o finančním produktu je součástí druhé kategorie. Doing business dále porovnává, kolik procent populace úvěry využívá. (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2005).

Ochrana investorů

Dalším z faktorů udávajícího úroveň snadnosti podnikání je síla ochrany minoritních investorů vůči zneužití podnikových aktivit ze strany manažerů. Dílčí ukazatel je rozdělen do devíti skupin, které hodnotí například přístup k interním dokumentům (ze strany investorů), role a práva investorů, ochrana investorů ze strany vlády a transparentnost vlastnické struktury. Metodologie mimo přesného vymezení investora a podniku, popisuje i úrovně odpovědnosti investorů či výpočet indexu střetu zájmů. (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2006).

Daňová zátěž

Instituce Doing business sbírá a analyzuje data, týkající se daňových systémů sledovaných ekonomik. Příručka Doing business definuje daň jako účelnou a povinnou platbu do státního rozpočtu. Mezi daně, které jsou ukazatelem sledovány, patří daň z příjmů právnických osob, příspěvky na sociální zabezpečení, daň z nemovitostí, daň z převodu nemovitostí, srážková daň (daň z dividend, z kapitálových zisků a transakcí), daň z odvozu odpadu, daň silniční a ostatní drobné daně či poplatky. Ukazatel Daňové zátěže hodnotí:

počet daní, které musí podnik v průběhu roku platit (kromě poplatků za energie), čas potřebný vyřízení daňové povinnosti (včetně doby potřebné pro zjištění dostatečných informací o daňové problematice, vyplnění formulářů a platba daně) a celkový objem daňové zátěže (vyjádřený v % výsledku hospodaření před zdaněním). (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2006).

Mezinárodní obchodování

Míru snadnosti uskutečnění přeshraničního obchodu sleduje indikátor Mezinárodního obchodování, jež nahlíží na shovívavost podnikatelského prostředí z hlediska času a nákladů (včetně poplatků), které jsou spojené s vývozem či dovozem komodit. Základní komoditou pro výpočet ukazatele je plně naložený kontejner, s vahou 10 t a hodnotou 20.000,- USD. Obchodované zboží není nebezpečné, nemá vojenský charakter, nevyžaduje chlazení ani jiné speciální prostředí, které by neodpovídalo mezinárodním standardům.

Jednoduchost podnikání je zde sledována z pohledu počtu dokumentů, které musí podnikatel zajistit, před tím než je zboží ze země vyvezeno či dovezeno. Mezi zmíněné

dokumenty patří dokumenty ve vztahu s bankou, celní povolení, přístavní povolení či přepravní dokumenty. Do nákladů jsou započteny veškeré výdaje na dokumentaci, dopravné a případné kontroly. Součástí celkových výdajů, jež jsou vyjádřeny jako náklady na vývoz/dovoz kontejneru, nejsou zahrnuty úplatky. (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2006).

Efektivnost soudů

Domáhání se práva, které vyplývá z obchodních smluv, je jedním z dalších dílčích indikátorů indexu snadnosti podnikání. Pro stanovení ukazatele efektivnosti soudů je rozhodný počet dní, strávených soudním sporem, dále náklady na advokáta a soudní výlohy. V poslední řadě počet kroků, které vedou k vyřešení sporu. Případ je metodologií definován jako soudní spor, jehož hodnota je buď 200 % ekonomického příjmu per capita nebo činí 5.000,- USD. Oba podniky musí splňovat specifikaci podniku dle Doing business. Na začátku sporu je obžalovaná strana povinna prokázat strukturu svého majetku (v případě platební neschopnosti). Metodika dále definuje postup při oceňování vzniklých škod soudními znalci či postup při dražbě majetku dlužníka. (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2004).

Vyhlášení insolvence

Indikátor snadnosti podnikání bere ohled na podnikání, které nemohlo pokračovat a dostalo se do insolvence. Pokud se ekonomický subjekt rozhoduje k možnosti podnikat, měl by brát v úvahu riziko neúspěchu. V takovou chvíli by měl subjekt znát nejlepší podmínky nejen pro založení a provozování podniku, ale i případné ukončení činnosti. Doing business porovnává dílčí ukazatel dle času potřebného k vyplacení věřitelů (včetně doby pro odvolání a žádosti o prodloužení splatnosti). Dále sleduje výši nákladů na insolvenční řízení (soudní výlohy, poplatky právníkům, administrativní poplatky, a jiné) – uvedené v procentech majetku dlužníka. Metodika zohledňuje, zda obchodní činnost podniku

pokračuje, anebo je postupně rozprodávána. (Dílčí ukazatel je zahrnut do souhrnného indikátoru EDBI od roku 2004).21

Metodologie výpočtu ukazatele EDBI

Světová banka stanovuje maximální (nejhorší hodnotu) ymax ukazatelů dle vlastního uvážení. Pro objektivnější vyjádření reálného postavení oproti zemi s nejhorším postavením je vzorec (9) upraven pro objektivnější zjištění cíle této práce. Hodnota ymax je tak skutečně nejhorší naměřenou hodnotou, hodnota y je stále danou hodnotou dílčího ukazatele, stejně jako n odpovídá počtu sledovaných dimenzí (skupin).

𝐸𝐷𝐵𝐼 =

𝑦 𝑦𝑚𝑎𝑥

𝑛 (9)

1.2 BRICS

V roce 2001 v článku Building Better Global Economic BRICs prvně označil ekonom Jim O’Neill čtveřici nejrychleji rostoucích rozvojových zemí světa - Brazílii, Rusko, Indii a Čínu; akronymem BRIC.22 Přestože tyto země spojuje skutečnost, že jejich hospodářství roste vysokým tempem, v řadě dalších ohledů je možné nalézt zásadní odlišnosti. V první řadě jde o to, že každá ze zmíněných zemí má velice odlišnou ekonomiku: Rusko a Brazílie staví na surovinách; Indie je významná na poli služeb a Čína ve výrobě a zpracovatelském průmyslu. Další rozdílnost lze nalézt v politickém uspořádání zemí.

Indie a Brazílie se snaží jít cestou demokratického zřízení, zatímco Rusko a Čína rozhodně ne. Jim O’Neill ve svém článku pro investiční banku Goldman Sachs (GS) porovnal čtyři

21 WB. Methodology. [online] Washington, USA: World Bank, Doing Business [vid. 2015-04-17].

Dostupné z: http://www.doingbusiness.org/.

22 O´NEILL, J. Building Better Global Economic BRICs. [online]. New York, USA: Goldman Sachs, 2001 [vid. 2015-02-05]. Dostupné z: http://www.goldmansachs.com/our-thinking/archive/archive-pdfs/build-better-brics.pdf .

rozvojové země se skupinou ekonomicky nejvyspělejších států světa G7.23 Podle parity kupní síly (PPP, USD) zaznamenal na konci roku 2000 podíl seskupení BRICs na světovém GDP ve výši 23,3 %. Byla to větší část, než na které se podílí na světovém GDP Evropa či Japonsko, jež byly členy G7. Pod záštitou GS byl vydán další článek, pojednávající o potenciálu skupiny BRICs s názvem Dreaming With BRICs: The Path to 2050. Na základě demografických prognóz a očekávaného pohybu kapitálu, autoři předpověděli průběh následujících 50 let, kdy měly země BRICs zaujmout vedoucí postavení ve světové ekonomice. Dle autorů se mohla zdát předpověď dramatická, avšak ve srovnání s poválečným Německem či Japonskem, měla Brazílie, Rusko, Indie a Čína stejný předpoklad pro ovládnutí světového hospodářství v následujících několika dekádách.24 Zmíněným předpokladem pro růst byl v první řadě nízký poměr kapitálu na pracovníka oproti vyspělým zemím. Výnosy z kapitálu tak byly vyšší a umožnily rychlejší růst. Druhým předpokladem byla schopnost využití již vyvinutých pokročilých technologií vyspělých států, bez nutnosti investování většího množství finančních prostředků do technologického vývoje.

Prognóza pro Brazílii předpovídá dosažení srovnatelné výkonnosti s italskou ekonomikou do roku 2025. Francii měla dostihnout v roce 2031 a Británii s Německem do roku 2036.

Navzdory poklesu růstu GDP Číny z 8,1 % na 3,5 % se měla Čína stát největší ekonomikou světa do roku 2041 díky zvýšené míře investic a velké pracovní síle.

V neprospěch ruské budoucnosti podle autorů hrál úbytek počtu obyvatel, avšak do roku 2018 měla výkonnost ruské ekonomiky překonat Itálii, Francii v roce 2024, Spojené království 2027 a Německo o rok později. Na rozdíl od Brazílie, Ruska a Číny, měla Indie, poslední ze čtveřice seskupení BRIC, vykazovat dlouhodobý růst. Autoři se v článku rovněž zmínili o potenciálu afrického kontinentu, a to jmenovitě Jihoafrické republiky

23 Pozn. Členskými státy seskupení G7 je Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a USA. V roce 1997 oficiálně přistoupilo Rusko a tím vznikla nynější skupina G8.

24 O'NEILL, J. The Growth Map - Economic Opportunity in the BRICs and Beyond. New York, USA:

Porftolio / Penguin, 2013. ISBN 978-0241958070.

(South Africa).25 Jihoafrická republika se k seskupení zemí přidala v roce 2011, čímž se ze zkratky stalo BRICS.26

1.2.1 Základní geopolitické a hospodářské údaje o zemích BRICS

Všechny státy skupiny BRICS spojuje jeden faktor - GDP, respektive jeho dlouhodobě rostoucí trend. Jsou členy G-2027. Hospodářství Brazílie, Ruska a Jihoafrické republiky je postaveno na těžbě surovin (fosilní paliva, biopaliva či minerály) a následném exportu těchto zdrojů. Čína a Indie svou vedoucí pozici upevňují levnou pracovní silou. Čína je navíc schopna dlouhodobě zvyšovat svůj růst s minimálními investicemi do lidského rozvoje, což prohlubuje propast mezi bohatými a chudými.28

Celkový počet obyvatel seskupení tvoří 40 % celosvětové populace.29 Dalším neméně významným faktorem je suchozemská rozloha, kde země BRICS leží na 25,7 % rozlohy světa.30

25 Goldma Sachs, 2013, Dreaming with BRICSs: The Path to 2050 [online]. Goldman ‚Sachs. 2013 [vid.

2015-03-21]. Dostupný z: http://www.goldmansachs.com/korea/ideas/brics/99-dreaming.pdf

26 RODRIK, D., The BRICs and Global Economic Leadership [online]. USA: project-syndicate.org. 2013 [vid. 2015-03-21]. Dostupný z: http://www.project-syndicate.org/commentary/the-brics-and-global-economic-leadership-by-dani-rodrik.

27 G-20 (G20) či GDP club je seskupení největších ekonomik světa, jež tvoří ministři financí a guvernéři centrálních bank 19-ti států a Evropské unie. https://www.g20.org/about_G20.

28 CENTRE FOR THE STUDY OF GOVERNANCE INNOVATION, 2013, On the BRICS of Collapse?

[online]. Pretoria, South Africa: University of Pretoria, 2013 [vid. 2015-03-22]. Dostupný z:

http://www.demos.org/sites/default/files/publications/BRICS.pdf.

29 MECHTHILD, S. Brazil, Russia, India, China and South Africa: Strong Economic Growth – Major Challange [online]. DIW Economic Bulletin 2011 [vid. 2015-03-28]. Dostupný z:

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.386693.de/diw_econ_bull_2011-04-4.pdf

30 WEIL, D. Economic Growth. 2nd ed. Boston, USA: Addison-Wesley, 2009. ISBN 9780321564368.

Brazílie

Brazilská federativní republika je domovem pro cca 201 mil. obyvatel (2013), přičemž roční přírůstek populace činí 1,2 % a v populační pyramidě k roku 2014 převládala populace s věkem 10 - 30 let. Peněžní jednotka Brazílie je real. Hospodářství se vyznačuje průmyslově-hospodářským zaměřením s významnou zásobou nerostných surovin, jako je železná ruda, bauxit, nikl, uhlí, ropa, cín, zlato, měď, apod. Strojírenství (automotive), hutnictví (výroba oceli či barevných kovů), petrochemie (ropa), chemie (hnojiva, plastická hmota) a gumárenský průmysl, které dohromady tvoří nejdůležitější průmyslová odvětví.

Vodní elektrárny zajišťují až 92 % elektrické energie.31 Zemědělská výroba patří k jedné z největších na světě, Brazílie patří mezi přední vývozce kávy, pomerančů či sisalu (textilní vlákno). V sektoru služeb je důležitým zdrojem příjmu cestovní ruch.32

Rusko

Počet obyvatel Ruské federace překračuje 142 mil. (2014). Pyramida obyvatel federace má tvar stromu, což značí menší porodnost v posledních letech a vzrůstající základnu seniorů.

Ekonomickým centrem Ruska je hlavní město Moskva, i přes to, že má pouze desetinu populace, generuje přibližně třetinu GDP. Oproti Sibiři a Dálnému východu poskytuje hlavní město nejvyšší životní úroveň. Hlavními surovinami těžebního průmyslu je ropa, nikl, zemní plyn a uhlí. Nevýhodou těžby rud a ostatních energetických surovin je jejich výskyt v extrémních podmínkách. Země disponuje rozsáhlým územím, kterému panují nepříznivé přírodní podmínky. Orná půda odpovídá přibližně 8% rozlohy země. Přes snahu o realizaci mnoha zemědělských programu, je Rusko závislé na dovozu potravin. Jedinou komoditou, u které nedostatečná domácí poptávka, nutí zemědělce k vývozu, jsou brambory. Zastaralý strojírenský průmysl navíc nemůže soupeřit úrovní zahraničních

31 CIA. The World Factbook - Brazil [online]. In CIA. World Factbook. Washington, USA: Central Intelligence Agency, 2015 [cit. 2015-01-13]. Dostupné z: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/br.html.

32 BUSINESSINFO.CZ. Teritoriální informace - Brazílie [online]. Praha: Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, 2014 [cit. 2015-03-22]. Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/indie-ekonomicka-charakteristika-zeme-18277.html.

technologií. Stejně jako Brazílie, je Rusko závislé na vodní energii. Program na stavbu jaderných elektráren byl zastaven po havárii reaktoru v Černobylu (1986). Nedostatečná poptávka po spotřebním zboží ruské produkce je dána zaměřením na těžký průmysl, který byl ve velké míře podporován v dobách Sovětského svazu. Nyní o tyto zařízení bez mikroprocesorové technologie není zájem. Infrastruktura je další slabou stránkou rozsáhlé země, která je závislá na dopravě surovin přes velké vzdálenosti. Plyn a ropa jsou do Evropy dopravovány ze západní Sibiře.33

Indie

První zmínky o Indii sahají do 3. a 2. tisíciletí před naším letopočtem. V průběhu rozmanité historie převzalo v 19. století dominantní moc nad subkontinentem Britské království. V důsledku neustálých nepokojů došlo k rozdělení území na dnešní Indii a Pákistán. Indie se nyní potýká se závažnými potížemi, jako je přelidnění, zhoršování životního prostředí, rozsáhlá chudoba či korupce.

Podle americké Ústřední zpravodajské služby (Central Intelligence Agency; CIA) žilo v roce 2014 v Indii 1.236 mil. obyvatel, což činí z Indie druhou populačně největší zemi světa. Populační pyramida této země má oproti většině vyspělých zemí stále tvar pyramidy a ne tzv. stromu, o zemi to značí, že má dlouhodobě kladné tempo populačního růstu.

Indie se vyznačuje rozmanitým hospodářstvím v čele se zemědělstvím, dále řemeslnictví, průmyslová odvětví i široký sektor služeb.

Čína

Po staletí byla Čína vedoucí civilizací, jež překonávala zbytek světa uměním a vědou.

Na konci 19. stole a začátku 20. byla země sužována občanskými nepokoji, hladomorem, boji a cizími okupacemi. Po druhé světové válce komunistická strana v čele s Mao

33 CIA. The World Factbook - Russia [online]. In CIA. World Factbook. Washington, USA: Central Intelligence Agency, 2015 [cit. 2015-01-13]. Dostupné z: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html.

tungem založila autokratický sociální systém. Dodržování nastaveného systému si vyžádalo desítky milionů životů. Po roce 2000, kdy rozhodla Čínská vláda o přechodu k tržně orientovanému hospodářství, se životní úroveň dramaticky zlepšila. K roku 2014 žilo v zemi více než 1,3 mld. obyvatel. Na pyramidě věkové struktury obyvatel jsou zřetelně vidět snahy o regulaci populace, kdy se porodnost v posledních několika letech dramaticky snížila.

Rozloha Číny zaujímá bezmála 10 mil. km2. Pobřeží této země je hustě pokryto průmyslovým odvětvím, mezi které patří slévání a válcování kovů, zpracování ropy, výroba potravin, výroba textilu, automobilový průmysl, textilní průmysl a jiné. Peněžní jednotkou je jüan. Nejproduktivnější oblasti z hlediska zemědělského průmyslu se nachází jižně od řeky Yangtze a severně od Žluté řeky. Čínské zemědělství se potýká s několika problémy, které spočívají v neefektivní výrobě, špatným skladováním a nepřiměřenou podporou technologiemi. Pracovníci ve velkých městech jsou ohodnoceni až dvakrát vyšší mzdou než venkovští. 34

Jihoafrická republika

Historie Jihoafrické republiky (JAR) sahá do roku 1652, kdy byla kolonizována holandskými obchodníky. Objevení diamantů a zlata v 19. století dalo záminku k hromadnému přistěhovalectví a intenzivnějšímu podrobení domorodých obyvatel.

Hlavním městem, kde sídlí prezident a vláda, je Pretoria. Parlament sídlí v Kapském městě a Nejvyšší soud v Mangaungu. Peněžní jednotkou, užívanou v JAR, je jihoafrický rand (ZAR). JAR je domovem pro 48 mil obyvatel. Populační pyramida vykazuje zpomalení tempa růstu porodnosti v posledních několika letech. Pro průmyslová odvětví JAR je specifický zpracovatelský průmysl s dlouholetou tradicí, následován průmyslem automobilovým (BMW, Fiat, VW, Nissan, Toyota a jiné). Díky obrovskému nerostnému

34 CIA. The World Factbook – China [online]. In CIA. World Factbook. Washington, USA: Central Intelligence Agency, 2015 [cit. 2015-01-13]. Dostupné z: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html.

bohatství činí významnou část ekonomiky těžební průmysl. JAR má jedny z největších světových zásob manganu (80 %), platiny (56 %), vanadu (45 %) a zlata (35 %).35

1.3 Modely panelových dat

Model panelových dat bývá hojně využíváno například pro analýzu dat získaných z dotazníkových šetření, pro zjištění výnosnosti akcií ve finanční ekonomii či závislosti GDP na ostatních indikátorech makroekonomické výkonnosti. Nulovou hypotézou této práce je zjištění závislosti mezi změnou ekonomické výkonnosti a změnou

Model panelových dat bývá hojně využíváno například pro analýzu dat získaných z dotazníkových šetření, pro zjištění výnosnosti akcií ve finanční ekonomii či závislosti GDP na ostatních indikátorech makroekonomické výkonnosti. Nulovou hypotézou této práce je zjištění závislosti mezi změnou ekonomické výkonnosti a změnou