• No results found

5. Analys

5.6 Respondenternas generella inställning till E-kronan

91

5.6.1 Den positive profilens inställning till E-kronan

Den positive profilen är i enlighet med Thomas et al (2016) beredda att övergår till ett kontantfritt samhälle då de huvudsakligen inte använder sig av kontanter och enbart digitala betalsätt. I denna profil hade det av den anledningen varit möjligt att genomföra en förnyelse där dagens fysiska kontanter kan ersättas med nya elektroniska betalmedel. Den positive profilen utmärkte sig inte när det gäller att vara först eller inte med att anamma ny teknik i umgänget, vilket Kim et al (2010) samt Rogers (1995) menar på ska påverka i den mån att de tidiga adoptörerna är mer positiva till en innovation samt ser en mer upplevd användbarhet. Dessutom borde även den positive profilen ha ett generellt högre teknikintresse än vad som visade sig i uppsatsen enligt analysmodellen. Detta då personer med ett högre teknikintresse borde se en mer upplevd användbarhet samt upplevd enkelhet. Dessutom är den positive profilen inte heller den profil med mest kunskaper sen tidigare om ämnet, något Kim et al (2010) även påpekar är en faktor som borde visa på upplevd användbarhet. Majoriteten i den positive profilen anser sig bli påverkade av sin omgivning och ser desto större fördelar av E-kronan om deras nätverk gör det. Den positive profilen likt resterande profiler anser bekvämlighet vara den faktor de värdesätter främst vid betalningar. En faktor som stämmer överens med Kim et al (2010) tidigare studie. Däremot hävdade Kim et al (2010) på att tillgänglighet var en faktor likvärdig med bekvämlighet något som inte påvisats i den positive profilen. Enligt ovan framtagna analysmodell kan uppsatsförfattarna fastställa att i den positive profilen har omgivningen påverkat profilens upplevda användbarhet som slutligen leder till en avsikt att använda E-kronan. Även de relativa fördelarna, framförallt bekvämlighet har påverkat både respondenternas upplevda enkelhet att använda så som upplevda användbarhet för att slutligen ge respondenterna en avsikt att använda E-kronan. Omgivningen och tjänsten har varit de främsta faktorerna som lett respondenterna i profilen till deras positiva inställning, då de anser E-kronan vara ett smidigare och mer bekvämt sätt att betala med gentemot kontanter samtidigt som de påverkas av deras omgivning till stor del när det gäller att anamma ny teknik.

5.6.2 Den skeptiske profilens inställning till E-kronan

Till skillnad från den positive profilen är den Skeptiske inte beredd att övergå till ett kontantfritt samhälle utgående från Thomas et al (2016), då de använder kontanter mer än vad den positive profilen gör. Däremot har de den tekniska kunskapen för att kunna ta emot

92

en digital valuta trots att de är skeptiska till E-kronan. Den skeptiske profilen är relativt andra profiler mer kritisk till att överge fysiska kontanter fullständigt. Ett flertal av profilens respondenter är måna om att behålla kontanterna dels av anonymitets- och integritetsfrågor men också till hänsyn för de användargrupper som den Skeptiske menar på fortfarande konsumerar kontanter. Däremot är det en del som menar att de skulle föredra E-kronan så länge kontanter inte tas bort. Av dessa anledningar går det att urskilja att en effektivisering är mer av intresse i denna profil då det enbart innebär en effektivisering av dagens existerande alternativ enligt Arvidsson (2013), He och Wong (2004) samt Schulze (2009). Hälften av respondenterna i denna profil är även tidiga adoptörer av innovationer samtidigt som det generellt existerar ett högt teknikintresse och sedan tidigare djupare förståelse om ämnet bland respondenterna. Dock har teknikintresset i samråd med att vara först i vänskapskretsen inte visat på en upplevd användbarhet alternativt upplevd enkelhet att använda utan tvärtom har detta bidragit till en mer skeptisk synvinkel, där konsekvenserna av bland annat tekniken framhävs. Utöver deras teknikintresse är det enbart några respondenter i profilen som påstår sig kunna bli påverkade av sitt umgänge, mestadels om den digitala valutan innehar praktiska fördelar som gör att tjänsten är mer användbar om fler använder den. Även i den skeptiske profilen anser respondenterna även att bekvämlighet är den faktor som de värdesätter främst vid betalningar tätt följt av säkerhet. En del i den skeptiske profilen har dock antytt att om det blir smidigare än existerande betalsätt så kan de se en upplevd enkelhet att använda och därmed en avsikt att använda E-kronan. Deras höga teknikintresse samt kunskap om ämnet har medfört att de har en högre konsekvensanalys jämfört med resterande profiler, vilket gör att fler risker och konsekvenser har identifierats. Omgivningen har generellt ingen påverkan på profilens avsikt utan det enda som kan komma att påverka deras inställning är om tjänsten får fler fördelar gentemot existerande betalsätt. Om detta sker kan de se en upplevd enkelhet att använda men även en upplevd användbarhet och slutligen en avsikt att använda E-kronan.

5.6.3 Den försiktige profilens inställning till E-kronan

Den försiktige profilen har även de en större kontantanvändning jämfört med den positive och likgiltige profilen och är därmed inte beredda för ett kontantfritt samhälle enligt Thomas et al (2016) beredskapsindex. Inte heller denna profil har något större behov av en digital valuta och därmed går det även i denna profil att argumentera för att det lutar mer mot att genomföra en effektivisering, de betalsätt som finns idag effektiviseras snarare än ersätter

93

något annat (Arvidsson, 2013; He & Wong, 2004; Schulze, 2009). Hälften av respondenterna ansåg sig vara först ut i sin vänskapskrets med att tillgodose sig ny teknik men respondenterna hade generellt ett lågt intresse av teknik. Däremot hade de relativt goda kunskaper om ämnet sedan tidigare. Denna profil är relativt svårtolkad då de enligt Kim et al (2010) borde vara positiva till E-kronan på grund av deras tidigare kunskaper samt att flera respondenter räknas som tidiga adoptörer. Däremot har de inte ett högt teknikintresse, vilket den framtagna analysmodellen menar påverkar en respondents inställning positivt till en ny innovation.

Profilen är i huvudsak positiva till idén av en E-krona men samtidigt skeptiska till praktiska faktorer och implementeringsaspekter som rör den digitala valutan. Den försiktige profilen ser en avsikt att använda E-kronan om deras umgänge använder den då de upplever tjänsten som mer säker då, vilket talar i enlighet med Mallat (2007). Likt övriga profiler värdesätter även den försiktige profilen bekvämlighet främst vid betalningar samt ser detta som en upplevd enkelhet att använda alternativt upplevd användbarhet. Den försiktige profilen kan därmed sammanfattas som att deras tidigare kunskap lett till såväl en upplevd enkelhet att använda samt upplevd användbarhet medan teknikintresset inte påverkat dem. Omgivningen kan även ge dem en ökad positiv inställning till E-kronan då de kan tänka sig bli påverkade av hur bekanta i deras närhet upplever valutan. Vidare kan bekvämligheten utgöra en relativ fördel för tjänsten och därmed även ändra deras inställning till mer positiv i och med en större upplevd enkelhet att använda.

5.6.4 Den likgiltige profilens inställning till E-kronan

Den likgiltige profilen är i grunden präglad av ett ointresse inför en möjlig digital valuta, vilket gör att beredskap för digital valuta och teknikintresse blir något sekundärt. Profilen använder visserligen inte fysiska kontanter i dagsläget, något som skulle kunna innebära att de är redo för att upphäva all användning. Däremot är det i relation till Thomas et al (2016) svårt att diskutera huruvida de är beredda för en digital valuta eftersom ointresset tar överhand. Eftersom att profilen inte identifierat något behov av E-kronan och samtidigt är beredd för att överge kontanterna skulle en förnyelse kunna vara möjlig att genomföra eftersom profilen inte ser de fysiska kontanterna som nödvändiga. Samtidigt är det i den Likgiltiges fall mer en fråga kring hur ett intresse kan väckas för att på så sätt kartlägga en mer specifik inställning.

94

Däremot ansåg majoriteten av respondenterna i profilen dock att de skulle kunna påverkas av omgivningen, då detta möjligtvis kan få dem att se fördelarna med innovationen och därmed en avsikt att använda E-kronan. Även i denna profil var bekvämligheten den faktorn som värdesattes främst vid betalningar. Sammanfattningsvis är det främst omgivningen som kan komma att påverka den likgiltige profilens inställning till at uppleva en avsikt att använda E-kronan. Övriga faktorer så som tjänsten och individen har inte haft en påverkan på respondenternas inställning idag, då respondenterna påstår sig vara varken positiva eller negativa till projektet.

5.6.5 Stimuli och begränsningar i beslutsfattande som påverkar inställningarna

Respondenternas beslut i de olika profilerna kan dock ha påverkats av olika begränsningar så som minne, kommunikation, förståelse och uppmärksamhet. Faktorer som inte går att mäta utan enbart spekulera i de olika respondenternas svar, då vissa respondenter hävdat vad deras inställning beror på. Framförallt förståelsen för informationen och dess innebörd har en del respondenter hävdat vara en brist när de gjort sitt beslut. Även informationen de fick tillhanda innan intervjun verkar ha påverkat respondenter, då de upplystes om information de inte vetat tidigare. Dessutom höll många sig enbart till den informationen och letade inte efter andra alternativ. Så inställningen av respondenterna kan ha påverkats av dessa begräsningar. Dessutom påverkar deras 'affect' deras inställning då ordval i intervjun och bakgrundsinformationen kan ha tagit fram såväl positiva som negativa stimuli gentemot ett ämne. Den skeptiske profilen utmärkte sig i detta då en del begrepp gav dem ett negativt stimuli, vilket kan ha påverkat deras beslut till sin inställning. Detsamma gäller den positive profilen där en del begrepp istället gav dem positiva stimuli som i sin tur också kan ha påverkat deras beslut till inställningen.