• No results found

Resultat och effekter av samverkan mellan Regionen och idéburna organisationer

Vi lämnar nu förutsättningarna och hur de möjliggör alternativt utmanar samverkan mellan idéburen sektor och Regionen. Vi går vidare till att redovisa några av de resultat och eventuella effekter av samverkan mellan Regionen och idéburna organisationer som kan skönjas i och genom den regionala Överenskommelsen.

Syftet i detta forskningsprojekt har inte varit att värdera samverkansprocessens resultat eller effekter men det kan ändå vara på sin plats att säga något om det som vi kan skönja i intervjuerna. Generellt brukar en skillnad göras mellan resultat och effekter. Resultat är det som kommer ut av en aktivitet, ett projekt eller någon annan typ av insats, i detta fall resultat av en insats för att uppnå Överenskommelsens angivna syften,8 och det som

parterna kommit överens om ska ske. Effekt avser den påverkan som resultatet ger på kort och/eller lång sikt. Resultat och effekter ut mot målgrupp nämns som något som kan bidra till att politiker fortsätter att intressera sig för samverkansplattformen och Överens- kommelsen vilket citatet nedan illustrerar.

Jag tror att man behöver visa på att det sker något, konkret. Det här har vi gjort, det här har skett, det här har lett till någonting, det tror jag. (Politiker 2) Politikern menar att det inte räcker att arbeta med att förbättra möjligheten för parterna att samverka för att politiker ska få upp intresset, utan samverkan måste också relativt snabbt resultera i något ut mot målgrupp. En första partsgemensam samverkan ut mot målgrupp vad dock ’Friluftsåret 2021’ som planerades under 2020 och involverade många av överenskommelseparterna. Citatet nedan ger en bakgrund till varför just Friluftsåret 2021 blev den första stora partsgemensamma satsningen ut mot målgrupp.

Med just friluftsåret tänkte vi att ”Rörelse, folkhälsa” det är ganska många som kan känna att ”Ja men här kanske vi kan göra nånting av också” typ, ja. Så det hade vi ett möte här där vi helt enkelt ja, det sattes väl förra veckan ungefär att ”Ja men vi kör på det här temat nu” det kändes bra och vi kom fram till det, och sen ska vi jobba fram nu (Idéburen 7)

Det är dock inte möjligt utifrån vår data, att säga något om, och i så fall vilka effekter Friluftsåret haft för målgrupper (eller för den delen andra insatser ut mot målgrupper för välfärdstjänster). Men vid ett stormöte uttrycktes dock att test av olika friluftsaktiviteter

8 a ”hitta lösningar p samhällsutmaningar”. b ”skapa en utökad dialog mellan de idéburna

organisationerna och egion Östergötland”, c ”underlätta samverkan som stärker demokratin samt ökar delaktighet och inkludering av idéburna organisationer” och d ”öka kunskapen om respektive part i syfte att skapa ett större förtroende och stärkt tillit mellan parterna” egional överenskommelse, 2018).

58

ut mot målgrupper varit både välbesökta och fallit väl ut.

Flera andra goda resultat kan dock skönjas av parternas samverkan. Samverkan tycks ha resulterat i inomorganisatoriska förbättringar, vilka bidragit till att samverkansprocessen inom Överenskommelsen blivit smidigare eller effektivare inom och mellan sektorerna. Just dessa förbättringar började framskymta mot slutet av 2019 och början av 2020. Citaten nedan, som är från intervjuer som genomfördes i början av 2020, illustrerar att samverkansprocessen resulterat i att idéburna organisationer mött nya samarbetspartners från sin egen sektor vid stormöten och i arbetsgruppen. Så här säger en av de intervjuade, vilket bekräftas av en politiker i nästa citat:

Jag har fått en inbjudan ifrån [annan idéburen organisation […] Och sen finns det säkert fler som har börjat att känna sig för om man säger så, men kanske så där konkret än, men jag tror att det kan bli nu …. och framåt under våren här. (Idéburen 1)

Och jag har också förstått att på dom här mötena så har man ju idag, så börjar dom idéburna aktörerna länka ihop sig och finner varandra också samarbeten uppstår. (Politiker 1)

Stormötena och arbetsgruppsmöten har fyllt en viktig funktion för de idéburna organisationerna genom att de har fått kontakt och börjar närma sig varandra för att göra upp planer om att samverka ut mot någon eller några målgrupper. Citaten nedan ger en inblick i det:

På något sätt det är att man har mötts, och man har mött andra människor som jobbar i andra organisationer, och man har skapat nät. Intervjuaren: Du tänker

andra idéburna? Ja typ. Det tror jag är ett jättevärde för dom ideella

verksamhetera, att man kan hitta varandra på något sätt. (Idéburen 7)

Vi har ju pensionärsföreningarna, och Funktionsrätt, man skulle titta på lite kring det här med, hur kan man motverka ensamhet, framför allt då för äldre. Jag har fått en inbjudan ifrån PRO Östergötland […] Och sen finns det säkert fler som, som har börjat känna sig för om man säger så, men kanske inte så där konkret än, men jag tror att det kan bli nu och framåt under våren här. (Idéburen 1)

Tjänstemän inom Regionen som handhar traditionella samverkansfora (se tidigare avsnitt) identifierar inte några direkta resultat av samverkansplattformen, utan de ser för egen del en potentiell nytta av Överenskommelsen som kan komma deras eget arbete till godo framöver. Så här säger två tjänstemän inom Hälso- och sjukvårdens ansvarsområden.

59

så det passade väldigt bra utifrån var vi befann oss. (Tjänsteman 5)

Jag tror att vi skulle kunna ha jättestornytta av det här i ett större sammanhang, jag tror vi har många delar där vi i sjukvården inte riktigt räcker till och där vi sannolikt skulle kunna knyta ännu mera såna här IOP. Så att som jag tror så är det här bara början på hur vi faktiskt hjälps åt i många sammanhang. (Tjänsteman 7)

Samtidigt menar flera av de samverkande parternas representanter att det är svårt att visa på resultat av aktiviteter och insatser som faktiskt görs och ännu svårare att härleda effekter från dessa. I samband med en gruppreflektion efter en presentation av studiens preliminära resultat, hösten 2020 uttrycker en tjänsteman att det händer många ’saker’ både stort och smått som inte synliggörs. En av de idéburna organisationernas representanter säger då:

Det är något som blir väldigt tydligt och något [annat] som blev tydligt sist vi hade arbetsgruppsmöte och sist vi hade storgruppsmöte, och så nu, det är att vi har ingen kommunikationskanal, så att alla, utifrån sina egna personliga kontakter, får information. Där är nog den allra mest akuta bristen. Hur får vi ut det som faktiskt händer och hur får vi en kommunikationskanal som blir ömsesidig. Där tror jag är den springande punkten och det viktigaste i nästa steg. (Idéburen i samband med gruppreflektion)

Något som successivt utvecklats och som beskrivits i tidigare avsnitt om storgruppsmöten med tillhörande arbetsgrupp är att roll- och ansvarsfördelningen har blivit allt tydligare. Resultatet är väl definierade grupper med ansvar för olika områden. Effekterna av det är både en mer effektiv samverkansprocess och större transparens kring de samverkans- möjligheter som Regionen erbjuder menar medlemmar av arbetsgruppen. De tillägger att det förväntas öka möjligheten för fler idéburna organisationer att samverka med Regionen men för att det ska vara möjligt behöver några vägval göras. Så här rapporterar en tjänsteman under en gruppreflektion efter det att de fått preliminära resultat från föreliggande studie presenterat för sig.

Å ena sidan, drivkraften i hela Överenskommelsen var ökad transparens och möjlighet att fler än de som redan har etablerad kontakter med Region Östergötland att komma till i samverkan. Det andra har vi ju framför oss, dels om vi vill fördjupa dialogen med enskilda eller om ska hitta tematiska arbetssätt för de många. (Muntlig rapport från reflektionsgrupp)

61