• No results found

ROVDJURSFÖRVALTNING

Naturvårdsverkets ersättningar till mark ägare uppgick år

ROVDJURSFÖRVALTNING

Övergången till en regionaliserad rovdjursförvaltning präglade verksamhetsåret 2010 och processen har fortsatt under 2011. Tyngdpunktsförskjutningen i vårt arbete från beslutande till mer vägledande myndighet pågår fortfarande. Detta framgår bl.a. av antalet ärenden om jakt efter de stora rovdjuren som handläggs av Naturvårdsverket. Av tabell 5 framgår att antalet sådana ärenden minskade kraftigt mellan år 2009 och 2010. Flera länsstyrelser kan själva fatta beslut om skyddsjakt efter stora rovdjur. En jämförelse mellan år 2010 och 2011 visar att antalet ärenden om jakt efter varg, björn, järv och lodjur har minskat ytterligare. Siffrorna för 2010 och 2011 har tagits fram ur olika ärendesystem varför vi inte kan utesluta att det har påverkat utfallet. Trenden torde dock ändå vara korrekt, dvs. att denna typ av ärenden minskar på Naturvårdsverket, vilket i första hand beror på att ärenden delegerats till Länsstyrelserna.

Antalet ansökningar om skyddsjakt efter stora rovdjur varierar mellan åren, bl.a. på grund av hur många skador som uppstår. 2011 fattade vi beslut om att bevilja skyddsjakt efter sex vargar. Vi har under året också fattat beslut om för- flyttning vid tre olika tillfällen, vilket är att se som en alternativ åtgärd till skydds- jakt när det gäller genetiskt särskilt värdefulla vargar.

Verksamheten under 2011 har också präglats av att Sverige anmäldes till EU- kommissionen för licensjakten på varg. Vi har bistått Miljödepartementet med underlag inför yttranden till kommissionen. Som en följd av anmälan till kommis- sionen har det varit stor uppmärksamhet kring vårt genomförande av regerings- uppdraget om genetisk förstärkning av vargstammen. Vi har därutöver under året fått nya regeringsuppdrag; ett uppdrag om att ta fram en vargförvaltningsplan och ett uppdrag om hänsyn till täta rovdjurspopulationer vid beslut om skyddsjakt samt hur behovet av skyddsjakt på varg kan tillgodoses 2012.

KOMPETENSUTVECKLING AV VILTFÖRVALTNINGSDELEGATIONERNA Naturvårdsverket har under 2011 tillhandahållit kompetensutvecklingsprogram- met Dialog för viltförvaltningsdelegationer med stöd av Institutionen för Stad och Land vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Utbildningen syftar till att utveckla kommunikationsförmågan inom delegationerna. I år har kurser hållits i Dalarnas, Gävleborgs, Norrbottens län samt i Örebro län. Tillsammans med de två kurserna i Uppsala och Örebro län 2010 har totalt fem delegationer genomgått denna kom- petensutveckling.

TABELL 5. ANSÖKNINGAR OM JAKT EFTER VARG, BJÖRN, JÄRV OCH LODJUR 2009 2010* 2011*

Ärenden, antal 263 97 39

*inkl. beslut om licensjakt och delegering av beslut till länsstyrelserna INSTRUKTIONEN

NATURVÅRDSVERKETS ÅRSREDOVISNING 2011 36

VILTFÖRVALTNINGEN • Genomföra miljöpolitiken

DELEGERING AV BESLUT

En viktig del i en regionaliserad viltförvaltning är att länsstyrelserna får befogenhet att ta beslut om skydds- och licensjakt efter varg, lo, järv och björn. Utifrån givna förutsättningar har Naturvårdsverket delegerat så stor del av beslutsbefogenheten som är möjlig och under året fattat nya delegeringsbeslut för alla arter och jaktformer utom licensjakt för varg 2011. Det beslutet fattades 2010. Det innebär sammanfatt- ningsvis att fem av nio län i södra rovdjursförvaltningsområdet får fatta beslut om skyddsjakt efter lo, alla åtta länen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet får fatta beslut om skydds- och licensjakt efter lo, två av länen får fatta beslut om licens- och skyddsjakt efter björn och sex av länen får fatta beslut om skyddsjakt efter varg. I norra rovdjursförvaltningsområdet får alla fyra länen fatta beslut om licens- och skyddsjakt efter björn och lo samt skyddsjakt efter järv undantaget Västernorrlands län som inte har delegation på att fatta beslut om skyddsjakt efter järv.

LICENSJAKTEN PÅ VARG 2011 MOTSVARADE KRAVEN I VÅRT BESLUT Vintern 2011 genomfördes den andra licensjakten efter varg i Sverige. Även detta år genomfördes jakten på ett sätt som motsvarar Naturvårdsverkets krav i beslutet om jakten, krav som syftar till att jakten ska äga rum under strängt kontrollerade former. I stor utsträckning organiserades och genomfördes jakten på samma sätt som 2010. Kommunikationen mellan myndigheter och jaktutövare rapporteras ha fungerat väl. I samband med jakten inkom dock ett stort antal protestmejl till myndigheterna och på vissa håll stördes jakten av jaktmotståndare.

SAMARBETE VISAR ROVDJURENS UTVECKLING

Vi ska följa hur stammarna för de stora rovdjuren utvecklas mot de nationella målen enligt 8 och 9 §§ i Förordning (2009:1263) om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn. För att kunna göra det görs årliga inventeringar. Natur- vårdsverket bekostar och sammanställer inventeringarna som i huvudsak genom- förs av länsstyrelserna. I tabell 6 framgår resultatet av inventeringarna 2009–2011. Resultaten visar bl.a. att den positiva utvecklingen av järvstammen har fortsatt.

För björn har vi inga heltäckande inventeringsdata på antalet föryngringar utan antalsuppskattningarna har beräknats av Skandinaviska björnprojektet. Senaste beräkningen gjordes 2009. Björnen sover under snöperioden, varför den är mer svårinventerad än övriga arter. Då en relativt omfattande jakt efter björn med- givits gör vi bedömningen att stammens tillväxt avtagit.

Naturvårdsverket har även finansierat insamling av björnspillning i Norr- bottens län under året och resultaten har publicerats under 2011. Därmed har alla stora björnlän genomfört björnspillningsinventering och det ger förutsättningar för säkrare bedömning av stammens storlek.

NATURVÅRDSVERKETS ÅRSREDOVISNING 2011 37 Genomföra miljöpolitiken • VILTFÖRVALTNINGEN

TABELL 6. POPULATIONSUTVECKLING FÖR DE STORA ROVDJUREN

Pilarna beskriver ökning/minskning/oförändrad populationsutveckling

BJÖRN (miniminivå 100 föryngringar) 2009 2010 2011

Beräknat antal i Sverige 2 950–3 492 2 950–3 492 2 950–3 492

Registrerade föryngringar ? ? ?

Ökning/minskning   

VARG (etappmål 20 föryngringar) 2009 2010 2011

Beräknat antal i Sverige cirka 230 cirka 200 cirka 280

Registrerade föryngringar 23 23 28

Ökning/minskning   

LODJUR (miniminivå 250 föryngringar) 2009 2010 2011

Beräknat antal i Sverige 1 500–2 000 1 200–1 400 1 300–1 600

Registrerade föryngringar 290 248 270

Ökning/minskning   

JÄRV (etappmål 90 föryngringar) 2009 2010 2011

Beräknat antal i Sverige Cirka 520 Cirka 680 Cirka 700

Registrerade föryngringar 86 113 118

Ökning/minskning   

INFORMATION FÖR ÖKAD KUNSKAP OCH ACCEPTANS

Vi har sedan 2002 fördelat medel till rovdjursinformation. Liksom för 2010 har i år omkring sex miljoner kronor fördelats till rovdjursinformation. Grovt räknat delades bidragen lika på fyra mottagare: Rovdjurscentret De 5 Stora, Rovdjurs-

centrum Grönklitt, intresseorganisationer samt länsstyrelser.

Vi har under året genomfört projektet Rovdjurskommunikation. Syftet med projektet var att utarbeta och föreslå konkreta metoder för hur en strategisk och målinriktad kommunikation till stöd för rovdjursförvaltningen kan bedrivas. Ett av projektets förslag är att hanteringen av medlen förändras på så sätt att Natur- vårdsverket fördelar medlen till länsstyrelserna, eller samlat till de tre rovdjurs- förvaltningsområdena som sedan i sin tur fördelar medlen på regional nivå.