• No results found

De studenter som svarat på enkäterna skilde sig kraftigt i ålder. Nästan 90 % av de svarande i huvudenkäten var under 26 år och ca 50 % var under 26 år i enkäten från SCB. Däremot ser önskemålen om bostäderna likvärdiga ut. Det var mer populärt med dubblett i SCB´s enkät, vilket kan härledas till att det var fler äldre som troligtvis har en annan social situation som kräver två rum eller en större yta.

91 % av de svarande i SCB´s enkät kan maximalt betala 3500 kr/månad. Översatt med dagens studiemedel kan en student idag tänka sig att betala maximalt 4100 kr/månad.

Majoriteten av studenterna i SCB´s enkät kan tänka sig att bo i ett korridorboende. Här finns ingen jämförande siffra för huvudenkäten visas men då det var så många svarande är det högst relevant. Även om det inte är särskilt efterfrågat med korridorboende kan studenten tänka sig att bo där.

Studenten är hellre mån om en bättre plats för matlagning i sin lägenhet än ett gemensamhetsutrymme i boendet.

6 GESTALTNINGSFÖRSLAG: FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR

TOMTEN I SOLNA, STOCKHOLM.

Denna del beskriver de förutsättningar som grund för gestaltningen som råder på tomten i Solna, Stockholm.

Verksamheter

Tomten som ska bebyggas är belägen i bostadsområdet ”Västra skogen” i Solna och ses av många som Solnas oslipade diamant. Ytan för tomten är ca en halv hektar stor. I området finns en hel del kontorsbyggnader och ett mindre torg. Torget har lite service såsom restauranger, mataffär, kiosk och frisör. Torget speglar byggnaderna i området, man möts av gråa fasader, loftgångar och känsla av betongförort. De flesta byggnader i närområdet ingår i Sveriges betongbyggnader från 60-talet. Det finns ett stort parkeringsgarage som sätter sin prägel på området förutom de två skogarna, Västra skogen som ligger intill tomten och Ingentingskogen. Dessa kan upplevas mörka och inte så inbjudande nattetid. Av dessa skäl kan platsen i första anblick kännas anonym och otrygg med brist på socialt sammanhang.

Stråk

Idag finns det ett under dagtid trafikerat stråk som börjar i centrum och korsar Västra skogen som passerar tomtens västra sida. Det används för det mesta av kvinnor med barnvagnar och passeras av motionärer.

Natur

Tomten ligger delvis i ”Västra skogen”. Skogen har en uppskattad ekologi och djurliv. Det finns stora möjligheter till reaktion här och det är få tätt buskage och granar. Träden är gamla, höga och består till mestadels av björkar och tallar vilket gör att det finns goda siktmöjligheter och skogen upplevs trygg dagtid. Den har stora möjligheter att upplevas trygg även under nattetid.

Iakttagelser

Tomten ligger alldeles intill ett flerbostadshus på 10 våningar. Ca 60 meter utanför bostadshuset går en vältrafikerad väg vid namn ”Armégatan” denna ansluter via ”Pampaslänken” med Essingeleden vilket kan förklara dess trafiksituation. Då vägen är högtrafikerad orsakar denna en bullersituation för

tomterna och byggnaderna intill. De flesta

bostadshusen och byggnaderna i närheten av tomten och i området är 8-10 våningar höga betonghus. Klimat

Solna ligger i Stockholms län, ca 5 km från centrala Stockholm. Klimatet i området har en

årsmedeltemperatur på 5oC enligt SMHI.se.

Snömedeldjupet under vinterhalvåret oktober – april är ca 20 cm.

Vårens ankomst(när dygnsmedeltemperaturen

ligger över 0 grader i 7 dygn i följd): 26/3. Lokala kvaliteter

Tomten ligger i sydläge nästan i Västra skogen så den får rikligt med ljus då omkringliggande byggnad ligger i nordväst och inte skuggar platsen. Längs Ulvsunda sjön finns ett vackert promenadstråk och badmöjligheter sommartid. Vintertid erbjuds en plogad skridskobana.

Landmärken

I Solna centrum ligger tunnelbanans stationshus som är uppseendeväckande. Det sticker ut från den övriga bebyggelsen och anses vara den byggnad som

människor samlas och möts vid.

Nybyggnation

Tomten vid västra skogen som ska bebyggas ägs av SSSB. I enlighet med Stockholms stads framtidsvision om att alla nya byggnader inom några år ska hålla passivhusstandard ska detta beaktas vid gestaltningen av studentboendet. Stockholms klimat erbjuder en stor möjlighet att kunna genomföra flerbostadshus som håller de internationella kraven för passivhus. Då tomten bebyggs måste det intilliggande bostadshusets läge beaktas, skogens mångfald, övriga funktioner som gångstråk, transportmedel samt problem som buller. Tomten är väldigt kuperad och varierar i höjdled upp till 10 meter, vilket bör beaktas vid läge och schaktning.

57

Lobbyn som fokalpunkt

Ambitionen är att fånga hotellets koncept av entré, lobby och känslan av att ha ett hem utanför hemmet. Dessa ytor ska utformas så att det skapar ett mervärde till byggnaden, få människor att stanna till och känna att de kommer hem till ett vardagsrum fyllt med människor och liv. Bottenplanet ska inhysa funktioner som bjuder in till möten såsom trapphus, tvättstuga, brevlådor, studieplats, gemensamhetsutrymme med lobbyn som fokalpunkt för det gemensamma rörelsemönstret.

Det måste byggas flera bostäder för att möta efterfrågan från studenter idag och i framtiden. Men hur borde en sådan utformas? Det är trots allt ett tillfälligt boende som kan liknas som en mix av hotell, vandrarhem och konventionell bostad. Hotell och vandrarhem har oftast en liknande uppbyggnad, men en bostad har många fler funktioner för den boende.

Trygghet, liv och ljuslykta

De konventionella bostäderna uppmärksammas genom ett eget kök samt tvättstuga och tryggheten som kan skapas mellan grannarna i vanliga bostäder. Trygghet är ett av nyckelorden i husets utformning. Utanför byggnaden under dygnets mörka timmar ska den bryta upp och förändra den otrygga skogen genom fasadens färgsättning och mönster och dess ljussättning som ska fungera som en ljuslykta i skogen. Skogen ska präglas av ljus, god sikt och en ökad omsättning av folk och liv i rörelse. Ljus som i rätt mängd och rätt placering kan under kvällen bjuda in och göra personer nyfikna att gå förbi. Förbipassagen för de gående ska dras så att man får en bra överblick, framkomlighet och tillgänglighet för att öka trygghetskänslan. Innanför väggarna är utformningens koncept en byggnad där alla känner igen alla och utbyta korta fraser eller umgås.

7 GESTALTNINGSFÖRSLAG:

AMBITIONER

OCH

KVALITÉER I DET NYA STUDENTBOENDET.

Denna del i rapporten beskriver författarnas ambitioner och kvalitéer i det nya studentboendet, alltså konceptet.

Genom att skapa ett studentboende som håller den internationella passivhusstandarden, följer man inte bara med Stockholmsstads vision, utan huset får även goda kvalitéer för de boende rent komfortmässigt och miljömässigt.

Studenthusets mångfald

Studentboendet kommer att inrymma bostäder med ett rum och kök, dubbletter samt korridorboende under samma tak. Olika typer erbjuds för att studenter inte är en homogen grupp. Utbudet skapar en större mångfald av personer och är tänkt för att kunna erbjuda de boende att bo kvar i samma byggnad i en annan boendeform, utan att behöva flytta ifrån gemenskapen och den uppbyggda tryggheten.

Betala för det du använder

Utformningen av boendet ska ha sin utgångspunkt i

studenternas ekonomiska ramar, studiemedel, samt

enkäternas svarsresultat. Ambitionen är att Rummen ska inrymma funktionerna, med den utrustning, som studenterna efterfrågar och ytan de är villiga att lägga ned mer pengar på. Detta gäller såväl också för de allmänna utrymmena

Ekologisk hållbarhet

Ekonomiskt hållbart

Utbud främjar uthyrningsgraden

Ambitionen är också att skapa ett boende som inrymmer tre olika typer av lägenheter. Detta skapar en mångfald i byggnaden som genererar attraktion från flera olika personligheter och relationer. Där en hög grad av uthyrning efterstävas.

Ytsnåla lägenheter för ett kostnadseffektivt boende

Genom att utforma ytsnåla lägenheter kommer kostnaden att minska för de boende. Där ambitionen är att skapa ett kvalitativt rum som är trivsamt, flexibelt och tryggt. Genom att arbeta med små detaljer i rummet, ex. gömma undan installationer i väggar, går det att utnyttja utrymmet för varje del i rummet där de boende kan få ut mer av andra viktiga funktioner.

Flexibelt byggsystem

Ambitionen med studentboendets konstruktion är att ta fram en kombination av modulbyggande system och traditionellt betongbyggande för att kunna dra fördelar från båda delar. En betongstomme erbjuder mycket goda ljud och brandegenskaper och ett volymbyggande i trä erbjuder kostnadseffektiva lösningar och en snabb byggtid. Ett kombinerat system skulle kunna erbjuda en god standard i byggnaden samtidigt som byggandet kan ske parallellt och således kostnadseffektivt.

Platsens själ

Västra skogen har en miljömässig mångfald som i största grad ska bevaras genom att bygga på höjden och i samspel med träden och omkringliggande bebyggelse: Fokus ska ligga på att bevara skogens och naturens ekologiska balans och dess frihetskänsla. Byggnaden ska genom sin utformning och fasad komplettera skogen och verka i en symbios. Studentboendet ska utformas efter platsens själ och inte efter tidens stil.

8 GESTALTNINGSFÖRSLAG: VISUALISERING, A- & K-

RITNINGAR OCH ENERGIBERÄKNINGAR.

Related documents