• No results found

Sammanfattning  av  övervakning

In document Styrelser i Familjeföretag (Page 104-109)

6.   Empirisk  analys

6.2   Hypotesprövning

6.2.1.1.   Sammanfattning  av  övervakning

Sammanfattningsvis kan samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens övervakning främst påvisas utifrån styrelsens uppföljningsarbete i sin helhet. Inom styrelsens uppföljningsarbete kan även samband mellan uppföljning av beslut och närvaron av extern ledamot tydas i det stränga urvalet. I övrigt kan inga samband med extern ledamot påvisas i styrelsens övervakande funktion utan enbart vissa antydningar till samband.

6.2.2.  Service  

Hypotes 2a: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till styrelsens råd till ledningen.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med styrelsens råd till företagsledningen. I tabell 25 redovisas de huvudsakliga värdena mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens rådgivning.

Tabell 25

Närvaron av extern ledamot kan enligt tabellen påvisas ha ett samband med styrelsens rådgivning i de båda urvalen, varför hypotes 2a inte kan förkastas. Beta-värdena i tabellen visar en negativ korrelation på grund av att variabeln har blivit omvänd i sin logaritmering. Logaritmering innebär således att korrelationen även får tolkas omvänt, det vill säga att styrelsens rådgivning är högre hos de respondenter som angett att styrelsen innefattas av extern ledamot. För att se hela regressionsanalysen se modell 9 i Appendix 7.

Utifrån Mann Whitney-testet kan samband på 10-procentsnivån påvisas mellan styrelsens rådgivning och närvaron av extern ledamot i både det stränga och i det stora urvalet.

Det kan därmed påvisas att extern ledamot har ett samband med styrelsens rådgivning till företagsledningen, i enlighet med förslaget i den teoretiska referensramen.

Hypotes 2b: Närvaron av extern ledamot är negativt relaterat till styrelsens användning av

professionella rådgivare.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett negativt samband med professionella rådgivare. I tabell 26 redovisas huvudsakliga värden mellan närvaron av extern ledamot och professionella rådgivare.

Tabell 26

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen inte ha ett samband med styrelsens användning av professionella rådgivare i varken det stränga eller i det stora urvalet. Då det inte finns någon indikation på samband förkastas hypotes 2b för både det stränga och det stora urvalet. För att se hela regressionsanalysen se modell 10 i Appendix 7.

Även Mann Whitney-testerna visar att det inte finns något samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens användning av professionella rådgivare.

En anledning till att inget samband kan påvisas mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens användning av professionella rådgivare kan bero på att den externa ledamoten, trots andra kunskaper och erfarenheter inte täcker all kunskap som saknas hos familjen. Ingen extern ledamot kan tänkas uppfylla en fullständig kunskapsnivå, varför professionella rådgivare kan tänkas användas trots närvaron av extern ledamot. Detta kan vara en anledning till varför hypotes 2b förkastas.

Hypotes 2c: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till nya perspektiv i styrelsen.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med nya perspektiv i styrelsen. I tabell 27 redovisas huvudsakliga värden från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och nya perspektiv.

Utifrån tabellen kan samband på 5-procentsnivå mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens bidrag av nya perspektiv påvisas i både det stränga och i det stora urvalet. Dock visar Anova i det stora urvalet enbart signifikans på 10-procentsnivån. Residualen för modellen är inte normalfördelad varför det inte med säkerhet kan sägas att närvaron av extern ledamot har ett samband med styrelsens bidrag av nya perspektiv, och hypotes 2c får förkastas. För att se hela regressionsanalysen, se modell 11 i Appendix 7.

Även Mann Whitney-testet visar på 5-procentsnivån att det finns ett samband mellan närvaron av extern ledamot och nya perspektiv.

Då både regressionsanalysen och Mann Whitney-testerna visar samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens perspektiv kan en antydan till samband påvisas i de båda urvalen mellan närvaron av extern ledamot och nya perspektiv. Att residualen inte blir normalfördelad kan tänkas bero på att nya perspektiv endast utgörs av en fråga, det vill säga att det inte finns några medelvärden mellan de olika svarsalternativen. Antydan till samband kan i enlighet med den teoretiska referensramen tänkas bero på att externa ledamöter har en utomståendes perspektiv i familjeföretaget (Kampel 2012) på grund av att ledamoten inte är insatt i företagets dagliga verksamhet (Ford 1988).

Hypotes 2d: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till familjeföretags legitimitet.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med familjeföretags legitimitet. I tabell 28 redovisas de huvudsakliga värdena från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och familjeföretags legitimitet.

Tabell 28

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen inte ha ett samband med familjeföretags legitimitet i varken det stränga eller i det stora urvalet. Då det inte finns någon indikation på samband förkastas hypotes 2d för både det stränga och det stora urvalet. För att se hela regressionsanalysen se modell 12 i Appendix 7.

Även Mann Whitney-testerna stärker att det inte finns något samband mellan närvaron av extern ledamot och familjeföretagets legitimitet.

En anledning till att närvaron av extern ledamot inte får något samband med legitimitet kan tänkas bero på att familjen är mån om rykte, förtroende och social acceptans på grund av att de har ett familjenamn att leva upp till. Detta gör att familjen kan tänkas arbeta med dessa frågor oavsett om extern ledamot är med i styrelsen eller inte. Därmed kan inte påvisas att det finns ett samband mellan närvaron av extern ledamot och familjeföretags legitimitet, varför hypotes 2d förkastas för de båda urvalen.

Hypotes 2e: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till familjeföretags nätverk av

kontakter.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med familjeföretags nätverk av kontakter. I tabell 29 redovisas de huvudsakliga värdena från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och familjeföretags nätverk av kontakter.

Tabell 29

I tabellen påvisas ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens nätverk av kontakter. Dock är Anova endast signifikant på 10-procentsnivån i det stränga urvalet samtidigt som regressionens residualer i de båda urvalen inte är normalfördelade. Utifrån detta kan en antydan till samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens nätverk av kontakter påvisas. För att se hela regressionsanalysen se modell 13 i Appendix 7.

Mann Whitney-testerna påvisar ett samband på 10-procentsnivån mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens nätverk av kontakter i det stora urvalet. Däremot visas inga samband i det stränga urvalet (0,124).

Hypotes 2e förkastas utifrån regressionen, dock finns viss antydan till samband mellan närvaron av extern ledamot och nätverk av kontakter. Hypotesen förkastas på grund av att residualen inte blir normalfördelad, vilket kan tänkas bero på att hypotesen enbart observeras utifrån en attitydfråga och därmed bara kan anta sju värden. Antydningen till samband är i enlighet med Hillman och Dalziel (2003) samt Shropshire (2010), som menar att externa ledamöter bidrar med relationer och nätverk, bland annat genom att sitta med i andra styrelser.

Hypotes 2f: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till antal kunder.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med familjeföretags kunder. I tabell 30 redovisas huvudsakliga värden mellan närvaron av extern ledamot och familjeföretags kunder.

Tabell 30

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen inte ha ett samband med familjeföretags kunder i varken det stränga eller i det stora urvalet. Då det inte finns någon indikation på samband förkastas hypotes 2f för både det stränga och det stora urvalet. För att se hela regressionsanalysen se modell 14 i Appendix 7.

Inte heller Mann Whitney-testerna visade något samband mellan närvaron av extern ledamot och familjeföretags kunder.

Hypotes 2f kan således förkastas utan några antydningar till samband mellan styrelsens bidrag av kunder och närvaron av extern ledamot. Varför inga samband kan påvisas kan tänkas bero på att styrelsen inte lägger någon vikt vid att bidra med intressenter till företaget. Således kan det tänkas att externa ledamöter enbart bidrar med ett nätverk av kontakter men att dessa nätverk inte realiseras genom att bistå med intressenter i företaget. Nätverket kan istället tänkas användas för mindre åtaganden så som att få råd vid specifika händelser.

Hypotes 2g: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till antal leverantörer.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband till familjeföretagets leverantörer. I tabell 31 redovisas de huvudsakliga värdena mellan närvaron av extern ledamot och familjeföretags leverantörer.

Tabell 31

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen inte ha ett samband med familjeföretags leverantörer i varken det stränga eller i det stora urvalet. Då det inte finns någon indikation på

samband förkastas hypotes 2g för både det stränga och det stora urvalet. För att se hela regressionsanalysen se modell 15 i Appendix 7.

Inte heller Mann Whitney-testerna visade något samband mellan närvaron av extern ledamot och familjeföretags leverantörer.

Även här kan orsaken till att inga samband finns vara att extern ledamot inte realiserar de kontaktnät ledamoten bidrar med, se mer utförlig argumentation i förgående hypotes angående kunder.

In document Styrelser i Familjeföretag (Page 104-109)