• No results found

Sammanfattning  av  konflikthantering

In document Styrelser i Familjeföretag (Page 114-120)

6.   Empirisk  analys

6.2   Hypotesprövning

6.2.4.1.   Sammanfattning  av  konflikthantering

Sammanfattningsvis förkastades båda hypoteserna för styrelsens konflikthantering. En anledning till att hypoteserna förkastas kan vara för få respondenter, vilket gör det svårt att finna samband. En annan orsak kan tänkas bero på att de flesta av studiens familjeföretag befinner sig i första generationen och kan tänkas ha få involverade familjemedlemmar och aktieägare. Samtidigt kan det tänkas bero på att mätinstrumentet inte observerat det som förväntades, då familjemedlemmarna uppfattar att styrelsen inte behöver förena några intressen.

6.2.5.  Formalisering  

Hypotes 5a: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till formell ansvarsfördelning i

styrelsen.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med styrelsens formella ansvarsfördelning. I tabell 39 redovisas huvudsakliga värden från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens formella ansvarsfördelning.

Tabell 39

Utifrån tabellen påvisas ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens formella ansvarsfördelning i det stränga urvalet. I det stora urvalet kan enbart en antydan till samband påvisas då regressionsanalysen i helhet inte är signifikant. Därmed kan hypotes 5a inte förkastas i det stränga urvalet men förkastas i det stora urvalet då det endast finns en antydan till samband. För att se hela regressionsanalysen, se modell 23 i Appendix 7.

Mann Whitney-testerna visade dock ingen signifikans mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens ansvarsfördelning i varken det stränga eller i det stora urvalet.

Då hypotes 5a inte förkastas i det stränga urvalet går det inte att utesluta att det kan finnas ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens ansvarsfördelning. Det kan därmed i enlighet med Kets de Vries (2003) tänkas finnas en otydlig organisationsstruktur i familjeföretag som struktureras vid närvaron av extern ledamot.

Hypotes 5b: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till antal formella

styrelsemöten.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med antal formella styrelsemöten. I tabell 40 redovisas huvudsakliga värden mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens formella styrelsemöten.

Tabell 40

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen ha ett samband med styrelsens formella styrelsemöten. Det är dock endast det stränga urvalet som är normalfördelat varför hypotes 5b inte kan förkastas i det stränga urvalet. Det stora urvalet påvisar däremot en antydan till att det finns samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens formella styrelsemöten. För att se hela regressionsanalysen se modell 24 i Appendix 7.

Även Mann Whitney-testerna visar att det finns ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens formella styrelsemöten i både det stränga respektive i det stora urvalet.

En anledning till att normalfördelning inte visat sig i det stora urvalet kan tänkas bero på att variabeln utgörs av en enda fråga med sju svarsalternativ. I och med att det finns samband mellan närvaron av extern ledamot och antal formella styrelsemöten i det stränga urvalet och antydan till samband i det stora urvalet kan en anledning till att familjeföretag har familjebaserade system (James 1999) i styrelsen bero på att företaget inte har någon extern ledamot.

Hypotes 5c: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till familjeråd.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med familjeråd. I tabell 41 redovisas de huvudsakliga värdena från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och familjeråd.

Tabell 41

Utifrån tabellen kan en antydan till samband mellan närvaron av extern ledamot och familjeråd påvisas då närvaron av extern ledamot har ett samband på 5-procentsnivån med familjeråd i både regressionsanalysen och Mann Whitney, i de båda urvalen. En antydan påvisas då regressionsanalyserna i helhet inte är signifikanta samtidigt som regressionsanalysernas residualer inte är normalfördelade. Regressionsanalysernas beta-värde

är dock negativa vilket går emot hypotesens förslag. För att se hela regressionsanalysen, se modell 25 i Appendix 7.

Utifrån detta förkastas hypotes 5c då tabellen endast påvisar en antydan till samband mellan familjeråd och närvaron av extern ledamot. Extern ledamot påvisar signifikanta värden med familjeråd både i regressionsanalysen och i det icke-parametriska testet Mann Whitney varför vi inte kan utesluta att samband kan föreligga mellan extern ledamot och familjeråd.

Koefficienttabellen visar dock på en motsatt korrelation än vad som föreslogs med hypotes 5c. Detta kan tänkas bero på att familjen inte känner sig hotade av extern ledamot i beslutsfattande och således inte känner behovet av att skapa en sammanhållning inför styrelsemöten som innefattar extern ledamot. Om familjen skulle känna sig hotade av den externa ledamotens makt i företaget kan familjen istället tänkas byta den externa ledamoten för att skapa en trivsam stämning i styrelsen. Således kommer familjen inte behöva använda familjeråd för att skapa en sammanhållning mellan familjen inför de formella styrelsemötena.

Hypotes 5d: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till förberedelser inför

styrelsemöten.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med styrelsens förberedelse inför möten. I tabell 42 redovisas de huvudsakliga värdena från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och förberedelse inför möten.

Tabell 42

Utifrån tabellen finns det ett samband mellan närvaron av extern ledamot och förberedelse inför möten i de båda urvalen varpå hypotes 5d inte förkastas. För att se hela regressionsanalysen, se modell 26 i Appendix 7.

Även Mann Whitney-testerna påvisade i de båda urvalen ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens förberedelser inför styrelsemöten.

Hypotes 5d förkastas inte i något av de två urvalen. Att det finns ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens förberedelse inför möten kan tänkas bero på att

styrelsen behöver planera mer när extern ledamot är med i styrelsen för att allt nödvändigt ska tas upp på styrelsemötena. När styrelsen inte innefattas av någon extern ledamot träffas troligtvis familjen dagligen genom att de är verksamma i företaget och på så sätt kan ta upp styrelseärenden när de uppstår.

Hypotes 5e: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till en formaliserad

mötesstruktur.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med en formaliserad mötesstruktur. Som nämnts tidigare observeras den formaliserade mötesstrukturen med hjälp av styrelsens vikt vid att följa en dagordning under mötets gång samt att styrelsen har en tydlig fördelning av ordet under styrelsemötet. I tabell 43 redovisas de huvudsakliga värdena mellan närvaron av extern ledamot och om styrelsen noggrant följer en dagordning under styrelsemötet.

Tabell 43

Enligt tabellen har närvaron av extern ledamot ett samband med att styrelsen noggrant följer en dagordning under mötets gång i både det stränga och i det stora urvalet. För att se hela regressionsanalysen se modell 27 i Appendix 7.

Även Mann Whitney-testerna visade att det fanns ett samband mellan närvaron av extern ledamot och att styrelsen noggrant följer en dagordning under mötet.

I tabell 44 redovisas de huvudsakliga värdena mellan närvaron av extern ledamot och om styrelsen fördelar ordet mellan ledamöterna under styrelsemötet.

Tabell 44

Enligt tabellen har närvaron av extern ledamot i det stränga urvalet ett samband med att styrelsen fördelar ordet mellan ledamöterna. I det stora urvalet finns det en antydan till samband mellan närvaron av extern ledamot och att styrelsen fördelar ordet mellan

ledamöterna då regressionsanalysen är signifikant men regressionsanalysens residual inte är normalfördelad. För att se hela regressionsanalysen se modell 28 i Appendix 7.

Även Mann Whitney-testerna visar att det finns ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens fördelande av ordet i både det stränga respektive i det stora urvalet. Utifrån modellerna förkastas hypotes 5e, dock kan ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens följande av dagordning påvisas. Det kan även påvisas en antydan till att det finns ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens fördelning av ordet. Således kan antydningar till samband mellan formaliserad mötesstruktur och närvaron av extern ledamot påvisas.

Hypotes 5f: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till styrelsens gruppdynamik.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med styrelsens gruppdynamik. I tabell 45 redovisas de huvudsakliga värdena från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens gruppdynamik.

Tabell 45

Utifrån tabellen kan inget samband påvisas mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens gruppdynamik varpå hypotes 5f förkastas. För att se hela regressionsanalysen, se modell 29 i Appendix 7.

En orsak till att vi inte finner resultat i likhet med Bettinelli (2011) kan tänkas bero på att mätinstrumentet inte observerar den externa ledamotens bidrag till en bättre gruppdynamik. Det kan tänkas att respondenter från familjeföretag utan extern ledamot angett höga siffror på de två frågorna som observerar styrelsens gruppdynamik då relationerna kan anses vara goda även utan extern ledamot. Således kan inte studiens mätinstrument påvisa samband mellan styrelsens gruppdynamik och närvaron av extern ledamot.

Hypotes 8*: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till styrelsens formalisering.

Hypotes 8* föreslogs inte utifrån den teoretiska referensramen utan utformades utifrån de empiriska resultaten. De empiriska resultaten föreslår att närvaron av extern ledamot har ett

positivt samband med styrelsens formalisering. Hypotesen utvecklades då hypoteserna från den teoretiska referensramen var för specificerade för att kunna påvisa samband. I tabell 46 redovisas de huvudsakliga värdena ur regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens formalisering.

Tabell 46

Utifrån tabellen redovisas att det finns ett samband mellan styrelsens formalisering och närvaron av extern ledamot. Beta-värdet i tabellen visar att respondenter från familjeföretag med extern ledamot i styrelsen tenderar att ange i genomsnitt en och en halv siffra högre än de familjeföretag utan extern ledamot. För att se hela regressionstabellen se modell 30 i Appendix 7.

Även Mann Whitney-testerna visar samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens formalisering som liknar regressionsanalysen. I Mann Whitney-testerna kan en signifikansnivå på 0,000 i de båda urvalen utläsas.

Hypotes 8* förkastas inte utifrån regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens formalisering. Utifrån detta kan det i enlighet med Kets de Vries (2003) tolkas som att familjeföretags strukturer kan vara otydliga men att dessa otydligheter utifrån modell 30 struktureras upp vid närvaron av extern ledamot.

Att styrelsens formalisering i helhet ger samband med närvaron av extern ledamot, men inte de enskilda hypoteserna, kan tänkas bero på att variabeln innehåller sju frågor. Att variabeln innefattas av fler frågor innebär att variabeln kan anta medelvärden mellan de sju svarsalternativen och således får en större spridning i svaren.

In document Styrelser i Familjeföretag (Page 114-120)