• No results found

Sammanfattning  av  service

In document Styrelser i Familjeföretag (Page 109-112)

6.   Empirisk  analys

6.2   Hypotesprövning

6.2.2.1.   Sammanfattning  av  service

I styrelsens servicefunktion har samband mellan närvaron av extern ledamot och rådgivning påvisats. Det har även skett viss antydan till samband mellan närvaron av extern ledamot och att styrelsen bidrar med nya perspektiv i styrelserummet samt att familjeföretags nätverk utökas då externa ledamöter kan tänkas ha andra relationer än familjemedlemmar. Att samband inte finns angående styrelsens bidrag av materiella resurser, i form av kunder och leverantörer, kan tänkas bero på att styrelsen enbart bidrar med nätverk men att dessa kontakter inte realiseras i form av fler intressenter till företaget.

6.2.3.  Beslutsfattande  

Hypotes 3a: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till ekonomiska målsättningar.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med ekonomiska målsättningar. Som nämnts tidigare observeras ekonomiska målsättningar med hjälp av styrelsens vikt vid att maximera företagets resultat samt vid att bevara företaget inom familjen. I tabell 32 redovisas de huvudsakliga värdena mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens vikt vid att maximera företagets resultat.

Tabell 32

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen inte ha ett samband med styrelsens vikt vid att maximera företagets resultat i varken det stränga eller i det stora urvalet. För att se hela regressionsanalysen se modell 16 i Appendix 7.

Inte heller Mann Whitney-testerna visade något samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens vikt vid att maximera företagets resultat.

I tabell 33 redovisas de huvudsakliga värdena mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens vikt vid att bevara familjen inom företaget.

Tabell 33

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen ha ett negativt samband med att bevara familjen inom företaget på en 5-procentsnivå i det stora urvalet, dock är Anova i helhet endast signifikant på en 10-procentsnivå. I det stora urvalet kan inget samband mellan närvaron av extern ledamot och målsättningen att bevara familjen inom företaget påvisas. För att se hela regressionsanalysen se modell 17 i Appendix 7.

Hypotes 3a kommer således förkastas i de båda urvalen då samband mellan närvaron av extern ledamot och ekonomiska målsättningar inte kan påvisas. Det finns dock i det stora urvalet vissa antydningar till ett negativt samband mellan styrelsens målsättning att bevara företaget inom familjen och närvaron av extern ledamot. En anledning till att samband mellan närvaron av extern ledamot och ekonomiska målsättningar inte kan påvisas kan tänkas bero på att mätinstrumentet misslyckats observera det som förväntades. Trots att samband mellan närvaron av extern ledamot och ekonomiska målsättningar inte kan påvisas kan antydningar gällande att närvaron av extern ledamot har ett samband med vikten vid att bevara företaget inom familjen minskas, inte uteslutas.

Hypotes 3b: Närvaron av extern ledamot är negativt relaterat till socialt ansvar.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett negativt samband med socialt ansvar. I tabell 34 redovisas de huvudsakliga värdena mellan närvaron av extern ledamot och socialt ansvar.

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen inte ha ett samband med socialt ansvar i varken det stränga eller i det stora urvalet. Då det inte finns någon indikation på samband förkastas hypotes 3b för både det stränga och det stora urvalet. För att se hela regressionsanalysen se modell 18 i Appendix 7.

Inte heller Mann Whitney-testerna visade något samband mellan närvaron av extern ledamot och socialt ansvar.

En anledning till att extern ledamot inte får något samband med socialt ansvar kan tänkas bero på att extern ledamot inte arbetar med familjeföretags sociala ansvar. Detta kan bero på att familjemedlemmarna som driver företaget är de som beslutar om socialt ansvar. Den externa ledamoten kan därför tänkas överlåta arbetet kring det sociala ansvaret till familjemedlemmarna, då dessa troligtvis är mer insatta i denna typ av arbete.

Hypotes 3c: Närvaron av extern ledamot är positivt relaterat till företagets tillväxt.

Utifrån den teoretiska referensramen föreslogs att närvaron av extern ledamot har ett positivt samband med företagets tillväxt. I tabell 35 redovisas de huvudsakliga värdena från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och företagets tillväxt.

Tabell 35

Närvaron av extern ledamot visas enligt tabellen inte ha något samband med företagets tillväxt i varken det stränga eller i det stora urvalet. Då det inte finns någon indikation på samband förkastas hypotes 3c. För att se hela regressionsanalysen se modell 19 i Appendix 7. Inte heller Mann Whitney-testerna visade något samband mellan närvaron av extern ledamot och företagets tillväxt.

Variablerna angående styrelsens investeringar samt utökning av marknad utgör variabeln tillväxt. Dessa två variabler testades även enskilt i regressionsanalyser för att inte gå miste om eventuella samband. Utifrån dessa regressioner kunde vissa samband påvisas mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens vikt vid att utöka företagets marknad. Variabeln investeringar påvisade inga sådana samband utifrån regressionsanalys eller Mann Whitney. I

tabell 36 redovisas därför huvudsakliga värden från regressionsanalysen mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens utökning av marknad.

Tabell 36

Utifrån tabellen kan utläsas att det finns ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens vikt vid att utöka företagets marknad i det stora urvalet. Även det stränga urvalet påvisar ett samband mellan närvaron av extern ledamot och styrelsens vikt vid att utöka företagets marknad. Dock är Anova inte signifikant i det stränga urvalet varför endast en antydan till samband kan tydas. I det stora urvalet kan samband påvisas då modellen är signifikant på 5-procentsnivån. För att se hela regressionsanalysen, se modell 20 i Appendix 7.

Utifrån detta kan hypotes 3c förkastas då variabeln tillväxt inte kan påvisas ha samband med närvaron av extern ledamot. Däremot kan det inte uteslutas att extern ledamot har ett samband med att styrelsen arbetar med att utöka företagets marknad, vilket är en form av tillväxtsarbete. Att hypotesen förkastas beror på att samband inte kan utläsas i tillväxtvariabelns delfråga angående investeringar. Att samband inte finns mellan externa ledamöter och investeringar kan tänkas bero på att investeringar inte enbart berör företagets tillväxt, och således inte är ett fungerande mätinstrument för företags tillväxt.

En annan anledning till att extern ledamot inte påvisar samband kan tänkas vara att externa ledamöter tillsätts för att arbeta med mer externa faktorer, så som att utöka företagets marknad. De interna faktorerna, som exempelvis investeringar, kan tänkas överlåtas till familjemedlemmarna då dessa troligtvis är mer insatta i företagets dagliga verksamhet och har en bättre inblick i vilka investeringar som är nödvändiga för företaget.

In document Styrelser i Familjeföretag (Page 109-112)