• No results found

Sammanfattning av måluppfyllnad

In document Leif Andersson (Page 158-180)

Här presenteras en översikt av samtliga nämndmål. Den första kolumnen berättar hur den prognostiserade måluppfyllelsen såg ut vid årets första delårsrapport (30 april).

Av nämndens åtta mål bedöms fem vara helt uppfyllda vid årets slut. Två prognosticeras vara delvis uppfyllda, och målet om miljötillsyn bedöms inte kunna uppfyllas vid årets slut. Jämfört med vårens målbedömningar har prognosen försämrats. Två mål har fått en lägre grad av måluppfyllelse. Orsaken till förflyttningarna är främst brist på personalresurser, samt oväntat många anmälningar om nya anläggningar.

Mål DÅ1 DÅ2

Perspektiv invånare: Dialog, bemötande och service ska bygga

förtroende för kommunen samt fokusera på övergång till elektroniska och automatiserade kanaler.

Perspektiv invånare: Nämnden ska bidra till arbetet med attraktionskraft.

Perspektiv invånare: Nämnden ska medverka till välfärdstjänster av god kvalité.

Perspektiv samhälle: Nämnden tar tillvara på kommunens läge vid vattnet och möjliggör för en växande kommun, med utgångspunkt i ett hållbart samhällsbyggande och en långsiktig planering.

Perspektiv samhälle: Nämnden arbetar aktivt inom strategisk natur- och vattenvård, och verkar för en ökad samordning hos andra nämnder och bolag gällande dessa frågor.

Perspektiv samhälle: Nämnden verkar för att en hållbar miljö uppnås och upprätthålls genom målinriktad miljötillsyn.

Perspektiv medarbetare: Nämnden ska behålla, vidareutveckla och rekrytera kompetenta medarbetare och frisknärvaron ska vara hög, våra medarbetare ska trivas och vara stolta över Strängnäs kommun.

Perspektiv ekonomi: Vi vågar pröva nytt och använder digitaliseringen för att uppnå bästa möjliga resursanvändning.

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 4

Invånare

Perspektivet invånare sätter kommunens invånare och andra personer som nyttjar Strängnäs kommuns tjänster i fokus. Det ska vara lätt att vara invånare och nyttjare av tjänster i Strängnäs kommun.

Mål

Kommunfullmäktiges mål: Demokratin är levande och inkluderande. Invånare, företagare och andra aktörer utvecklas i Strängnäs kommun och är medskapande och delaktiga i kommunens utveckling.

Kommunfullmäktiges mål: I Strängnäs kommun erbjuds välfärdstjänster av god kvalitet som utgår från invånarnas behov.

Beskrivning

Invånare, företagare och andra aktörer såsom föreningar, församlingar, samarbetspartners, volontärer med flera ges möjlighet att vara, och är, medskapande i kommunens utveckling. Att vara medskapande i kommunens utveckling handlar om att kommunen tar tillvara på erfarenheter och synpunkter både från enskilda brukare och från dess sammanslutningar. Kommunen visar genom aktiva handlingar att invånare i Strängnäs kommun har tillgångar och kompetenser som kan bidra till att förbättra de välfärdstjänster som erbjuds.

Nämndens mål: Dialog, bemötande och service ska bygga förtroende för kommunen samt fokusera på övergång till elektroniska och

automatiserade kanaler Beskrivning

Samhällsplanering berör såväl enskilda människor, företagare och sammanslutningar.

Nämnden ska arbeta aktivt för att främja samverkan och medskapande i samhällsutvecklingen. För att vi tillsammans ska kunna skapa en hållbar utveckling av kommunen behöver nämnden arbeta med aktiv dialog för att samla erfarenheter och behov som underlag för beslut.

Relevant information, ett gott bemötande och aktiv vägledning i tidigt skede är avgörande för att skapa förtroende för kommunen. Nämndens resurser ska användas på ett sätt som underlättar för de som har kontakt med kommunen. Det ska, genom aktiv vägledning, vara lätt att göra rätt för invånare och verksamhetsutövare.

Digitalisering är ett viktigt verktyg i detta arbete.

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 5

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter och resultat Kommunikation och dialog

 Inom flera av verksamheterna pågår en översyn av informationen på webbplatsen.

Här finns planer på att involvera medborgare i processen för att öka användarbarheten enligt en metod som kallas tjänstedesign1. Nämnden använder även sociala medier för att kommunicera med sina målgrupper. Nämnden har deltagit i det kommunövergripande arbetet att hålla webbplatsen uppdaterad med information utifrån coronarelaterade restriktioner.

 Samtliga enheter har deltagit i utbildning i klarspråk2; språkvård som utgår från att en myndighets språk måste vara anpassat för mottagaren

 Nämnden samverkar med övriga delar av förvaltningen genom olika nätverk, såväl för informationsutbyte som samverkan, exempelvis operativa planeringsgruppen för verksamhetslokaler och arkivnätverk. Syftet är att ytterligare främja gemensam information och planering.

Verksamhetssystem och verktyg för ytterligare digitalisering

 På grund av pandemirelaterade restriktioner är digitala samråd numera standard.

En utvärdering får avgöra om det även ska användas fortsättningsvis. Nämnden leder ett projekt för att utveckla verktyg för dialog. För detta har horisontella medel utifrån Agenda 2030 beviljats 3. Målet är att utveckla kommunikationskanaler för att nå fler målgrupper, och att dessa kanaler ska kunna nyttjas av hela förvaltningen.

 Ett nytt verksamhetssystem för miljö- och byggenheterna är på plats sedan början av året. Arbete för att docka ihop det med andra system pågår.

Verksamhetssystemet möjliggör ytterligare digitalisering och är en viktig del i vår strävan att få en helt digital samhällsbyggnadsprocess.

Analys

Medarbete inom nämndens område har under perioden gått över till ett nytt verksamhetssystem. Tid och pengar som investeras nu är en del av en framtida digital process som kommer att underlätta för både sökande som handläggare.

Det kommunikationsarbete som sker görs med ambitionen att bidra till uppfattningen om kommunen som en organisation som präglas av öppenhet, och där det är lätt att hitta information.

Slutsats

Inom nämndens område har aktiviteter genomförts för att invånare och företagare ska kunna ta del av lättförståelig information. Steg har och tagitsför att detta perspektiv ska genomsyra hela arbete. Nämnden gör förflyttningar mot den framtida helt digitala samhällsbyggnadsprocessen, men behandlar även frågan om hur analoga och digitala verktyg kan användas tillsammans för att fånga upp behov och förutsättningar hos olika målgrupper.

I och med detta bedöms målet som helt uppfyllt vid årsskiftet. Det är samma prognos som gjordes vid vårens delårsuppföljning.

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 6

Nämndens mål: Nämnden ska bidra till arbetet med attraktionskraft

Beskrivning

Attraktionskraft är det samlade begreppet som ramar in de faktorer som påverkar människors inställning till platsen, och inverkar på den enskildes beslut om bland annat boende, företagande, besök, investeringar och utveckling. Kommunens upplevda attraktionskraft beror på upplevelsen av kommunens verksamheter, geografiska läge, kommunikationer, service samt vad kommunen tillsammans med olika aktörer kan åstadkomma och utveckla. Utöver att erbjuda bra boendemiljöer, god service och bra välfärdstjänster är ett gott företagsklimat avgörande för tillväxt och därmed ökade skatteintäkter som gagnar alla invånare.

Nämnden ska vara del av det kommunövergripande näringslivsarbetet, och dela kunskap med andra inom kommunkoncernen. Nämndens uppdrag inom näringslivsfrågorna är att verka för att, tillsammans med resten av organisationen, öka förståelsen för företagares förutsättningar och synliggöra möjligheten till samverkan.

Detta skapar ett gott företagsklimat.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter och resultat Information och dialog med företagare

 Krögarmöten har varit pausade, men planeras att återupptas så snart restriktionerna har lättats. I början av året var efterfrågan på DukatBord-möten blygsam, men antalet förfrågningar har ökat under senvåren och framåt. Nämnden deltar i det kommunövergripande näringslivsarbetet tillsammans med övriga förvaltningen, exempelvis vid företagsfrukost och företagsbesök.

 Utbildning i ansvarsfull alkoholservering (AAS) genomfördes under våren med gott utfall. Det planerade mötet för fastighetsägare inför avloppstillsyn ställdes in, och istället Att en myndighets språk måste vara anpassat för mottagaren. Ytterligare utbildningar och informationsforum är planerade under året, men rådande pandemirestriktioner får avgöra om dessa kan vara fysiska eller digitala.

 Arbetet med e-tjänster inom nämndens område pågår som del i ett kommunövergripande projekt. I väntan på att e-tjänsterna ska komma på plats görs exempelvis översyn av processer och vilken information som ges i samband med att den sökande ska använda e-tjänsten.

 Nämndens verksamheter gör studiebesök och omvärldsspaning. Det sker hos såväl andra kommuner för att inspireras av deras arbete som hos andra organisationer.

Mötena har mestadels varit digitala, vilket har gjort det möjligt att besöka även kommuner och organisationer som ligger geografiskt långt bort.

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 7

 Under våren presenterades NKI4 -resultat för 2020. Hela kommunen fick ett högt resultat, och för nämndens områden noteras: miljö-och hälsoskydd 87, bygg 75, livsmedel 75 och serveringstillstånd 74.

Tillsyn, inspektion och handläggningstider

 Under första delen av året prioriterades den utökade trängseltillsynen på bekostnad av tillsyn inom hälsoskydd och livsmedel. I skrivande stund är inte trängseltillsynen längre lika betungande som den var under våren. Utöver den direkta tillsynen har också arbete med att skapa tydlig information på webben, och ta fram tryckt informationsmaterial prioriterats, liksom att vara tillgänglig för frågor från invånare och verksamhetsutövare. Nämnden har deltagit i regionala samverkansmöten för att hålla sig uppdaterad kring förändringar.

Sammanfattningsvis är prognosen att hälsoskyddsarbetet kommer att hinnas med under året. Livsmedelskontrollen kommer att stärkas upp med en extern konsult, men prioriteringar inom kontrollplanen kommer också att behöva göras.

 Sjukskrivningar och högre ärendeinflöde än förväntat har präglat arbetet med tillsyn enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. Det har resulterat i att endast tillsyn i brådskande ärende har genomförts, och att övrig tid har lagts på att hantera nya ansökningar. Då ingen förskottsbetalning har gjort finns inte en ekonomisk tillsynsskuld. Parallellt med arbetet pågår en planering för översyn av hela processen.

 Handläggningstider för miljö- och hälsoskyddsärenden klaras inom sex veckor när lagen så förskriver. Också tidsfristerna för bygglov har generellt kunnat mötas med god marginal.

 Målet att handläggningstid för serveringstillstånd från komplett ansökan till beslut ska inte överstiga 20 dagar uppfylls. Dock behöver arbetet fortgå med att förkorta den totala handläggningstiden

 (tiden från att en ansökan inkommer till dess att beslut fattas, inte endast tiden från komplett ansökan till beslut).

 Handläggningstid för anmälan om registrering av livsmedelsanläggning ska inte överstiga 14 dagar. Det har uppnåtts i alla förutom ett fall.

 Målet är att inspektionsrapporter ska skickas inom 14 dagar efter besöket. Vid stickprovskontroll under perioden gjordes det i 97 procent av fallen.

Analys

Årets NKI-resultat är glädjande. Det visar att företagare upplever en god service inom nämndens samtliga ansvarsområden. Även om inte alla utbildningstillfällen för verksamhetsutövare har kunnat genomföras, har ändå en stor del av informationen på olika sätt kunnat förmedlas utifrån rådande förutsättningar.

I början av året rådde stor osäkerhet kring hur länge och i viken omfattning pandemirestriktionerna skulle påverka verksamheterna.

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 8

Även om lättnader nu gjorts, syns fortfarande effekterna från våren då trängseltillsyn prioriterades på bekostnad av tillsyn på andra områden. Många handläggare har specialkompetens inom flera områden. Det är en styrka som möjliggör flexibilitet vid oförutsedda förändringar och behov. Det har också synliggjort att resursplaneringen har relativt små marginaler.

Slutsats

Nämnden har, utifrån rådande förutsättningar, förmedlat vägledning och stöd till företagare. Det finns emellertid en osäkerhet kring i vilken utsträckning som nämnden kan träffa företagare under hösten. Det finns också en risk att nämnden behöver prioritera i den planerade tillsynen.

Detta sammantaget gör att prognosen för måluppfyllelse vid årsskiftet skrivs till delvis uppfyllt. Det är samma bedömning som gjordes vid årets första uppföljning.

Nämndens mål: Nämnden ska medverka till välfärdstjänster av god kvalité

Beskrivning

Inom arbetet för samhällsplanering ryms frågan om var förskolor, skolor och särskilda boenden ska ligga i framtiden, för att på bästa möjliga sätt möta invånares behov och förväntningar på välfärdstjänster. Detta långsiktiga arbete bidrar att skapa förutsättningar för välfärdstjänster av god kvalité både nu och i framtiden. Nämnden påverkar även boendemiljö och matkvalitet för såväl barn- som äldreomsorgen genom riktade insatser och god planering i samverkan med olika aktörer.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter och resultat Planering för välfärdstjänster

 Nämnden har levererat kommunens befolkningsprognos5 för år 2021 - 2030. I samplaneringsgrupper med fokus på långsiktig behovsplanering med utbildningskontoret respektive socialkontoret bidrar nämnden med kunskap för framtidens välfärd.

 Nämnden deltar även i arbetet med upphandling av särskilt boende. I skrivande stund tas anbud emot. Bedömning kommer att ske under hösten, där nämnden kommer att vara representerad i bedömningsjury.

 Bygglov är beviljat för trygghetsboende6 med cirka 40 lägenheter i Strängnäs, men startbesked har inte givits ännu. Ett underjordiskt garage kommer att skapas och för detta finns ett separat marklov gällande förberedande av marken.

 I Stallarholmen fortgår arbetet för trygghetsbostäder (cirka 40 lägenheter) på före detta Coop-tomten.

 Förvaltningsövergripande förberedelsearbete pågår för området Södra Årby.

Fastighetsbildning av ny skoltomt inom området är genomförd.

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 9 skärande verksamheter har pågått enligt plan under perioden. Prognosen är att all tillsyn kommer att hinnas med.

 Livsmedelskontroll på skolor, förskolor och äldreboenden har planerats så att förskolor och skolor har prioriterats under årets första halvår. Äldreboenden har planlagts senare på året på grund av besöksrestriktioner under våren. Prognosen är att samtlig tillsyn kommer att genomföras under året.

Analys

I början av året fanns en stor osäkerhet kring möjligheten att genomföra tillsyn, bland annat på äldreboenden. När besöksrestriktionerna nu förändras beräknas all tillsyn kunna genomföras.

Att skapa återkommande forum där långsiktig planering för välfärdstjänster diskuteras med andra delar av förvaltningen främjar att frågan hålls à jour. Det ökar också möjligheterna att planeringen kan präglas av såväl social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet då flera utgångspunkter får finnas i det gemensamma beslutet.

Slutsats

Under perioden har nämnden verkat för att utveckla och bibehålla goda välfärdstjänster ur både lång och kort tidshorisont.

Målet bedöms vara helt uppfyllt vid årsskiftet. Det är samma prognos som gjordes vid årets första uppföljning.

Internkontroll: Här redovisas interkontrollpunkter för perspektivet. Ytterligare information om metod och data finns samlat i bilaga 3.

Dialog och digitalisering

Beskrivning: Ambitionen med vårt arbete att digitalisera tjänster är bland annat att det kommer att öka tillgängligheten. Om vi digitaliserar våra forum för dialog och våra tjänster, utan att erbjuda information om hur de används finns dock risk att de upplevs som svåra att använda. Det skulle kunna innebära att vi går miste om synpunkter från våra invånare och företagare.

Kommentar: Om man är ovan att delta på digitala möten (exempelvis digitala samråd) kan man ta kontakt med handläggare som kan vägleda. Ett utvecklingsområde skulle dock kunna vara att redan i inbjudan skicka med en manual eller liknande.

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 10

Nämnden ingår i ett förvaltningsövergripande arbete där nya e-tjänster kommer att utformas. Genom att kontaktuppgifter finns på webbsidan finns möjlighet att ta kontakt med handläggare om sökande känner osäkerhet inför att använda e-tjänsten. När man väl är inne i e-tjänsten finns dock inte telefonnummer. Det skulle kunna underlätta ytterligare. Det finns också möjlighet att använda en pappersblankett för den som önskar.

Inom nämndens verksamhetsområde finns flera webbredaktörer. Dessa ingår i förvaltningsövergripande nätverk som även erbjuder utbildningar i hur webbsidor utformas för att vara så användarvänliga som möjligt.

Bemötande och service

Beskrivning: Om nämndens medarbetare inte är anträffbara på telefon eller e-post utan hänvisning finns risk för att invånare och företagare upplever att de inte kan få hjälp att göra rätt, eller få svar på frågor. Samma risk finns om information på webbplatsen inte är lättillgänglig och uppdaterad.

Kommentar: Företagare ger goda omdömen i senaste NKI-resultatet. Det finns alltid utrymme för förbättring, bland annat genom översyn av arbetsprocesser, men företagare upplever idag en nöjdhet med myndighetsutövningen enligt mätningen.

Även målet är att alla webbsidor ständigt ska vara uppdaterade kan det ändå finnas en behållning att prioritera sidor med flest besökare extra. Inom nämndens område är de fem mest besökta sidorna uppdaterade. När genomgång av samtliga webbsidor inom nämndens område undersöks finns det sidor med publiceringsdatum flera år tillbaka.

Även om informationen ändå kan vara korrekt, finns det ett signalvärde med uppdaterade sidor. Det är ett utvecklingsområde för en bättre webbplats.

Fotnoter i avsnittet

1 Tjänstedesign är en metod som utgår ifrån användarens behov och perspektiv när en tjänst eller process utvecklas. www.innovationsguiden.se (2021-05-09)

2 Klarspråk innebär att myndighetstexter ska skrivas på ett vårdat, enkelt och begripligt språk.

www.isof.se/sprak/klarsprak.html (2021-05-09)

3 Genom kommunens horisontella satsning på Agenda 2030 kan ekonomiska medel sökas för kontorsöverskridande projekt som främjar hållbarhet.

4 Nöjd Kund Index (NKI) är SKR:s servicemätning av kommunernas myndighetsutövning.

Index mellan 0 - 100. Resultat över 70 räknas som högt.

skr.se/skr/tjanster/oppnajamforelser/foretagsklimat (2021-05-09)

5 Befolkningsprognos (befolkningsframskrivning) är en beräkning av hur stor befolkningen kommer att bli i framtiden. www.scb.se (2021-05-09)

6 Trygghetsboende är en boendeform som inte kräver biståndsbeslut, utan vänder sig till en målgrupp som är 70 år eller äldre och vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem. seniorval.se/bra-att-veta/trygghetsboende (2021-05-09)

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 11

Samhälle

Perspektivet Samhälle beskriver kommunens roll som hållbar samhällsbyggare tillsammans med civilsamhället, företagen och andra aktörer. Perspektivet vänder sig mot invånare, företag och föreningar som är verksamma i kommunen och vad som görs för att det ska vara lätt att bo, leva och verka i Strängnäs kommunen.

Mål

Kommunfullmäktiges mål: Strängnäs kommun är en förebild för sitt aktiva arbete kring hållbarhetsfrågor med Agenda 2030 som bas. Tillsammans utvecklas vi med människor som vill bo och leva i, verka i och besöka vår kommun.

Beskrivning

För Strängnäs kommun är ett hållbart samhälle en mycket viktig fråga. Hållbarhet avser social- miljömässig- och ekonomisk hållbarhet som utgår från Agenda 2030 och de globala målen. Genom ett strategiskt arbete och medvetna aktiviteter gör vi, tillsammans andra aktörer, Strängnäs kommun till en förebild inom området.

Nämndens mål: Nämnden tar tillvara på kommunens läge vid vattnet och möjliggör för en växande kommun, med utgångspunkt i ett hållbart samhällsbyggande och en långsiktig planering

Beskrivning

En förutsättning för att människor ska vilja bo, leva, verka och besöka kommunen är att vi kan erbjuda bra möjligheter till bostäder med funktionella och hållbara närområden. Vi ska kunna erbjuda olika alternativ för bostadsbyggandet och upplåtelseformer, för att möta olika behov och försättningar.

Det är viktigt att ha en bra planberedskap för bostäder i alla våra kommundelar. Med stöd i översiktsplanens utvecklingsstrategier, skapar vi förutsättningar för en hållbar och effektiv markanvändning som möjliggör hållbara kommunikationer och transporter.

En stark tillväxt inom befintlig struktur och exploatering av nya områden påverkar dock alltid förutsättningarna för naturliga ekosystem. Nämnden behöver därför arbeta med att ta hänsyn till biologisk mångfald och integrera värdet av ekosystemtjänster i planering och beslut där så är relevant.

Nämnden bidrar med sin kompetens till den kommunövergripande målsättningen om fossilfria transporter till 2030 och klimatneutralitet till 2040. Nämnden bidar även till målet genom att låta en medvetenhet om Agenda 2030 och hållbarhetsperspektiven prägla arbetet inom alla nämndens områden.

DELÅR 2:2021 VERKSAMHETSRAPPORT 12

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter och resultat Hållbart samhällsbyggande

 Kommunen har en god planberedskap med cirka 4000 byggrätter inom detaljplanerat område, planerat med utgångspunkt i Översiktsplan 20147. Per den 31 augusti fanns 16 detaljplaner i planeringsfas: granskning/samråd.

 Arbete i urval:8

o Norra Staden: Området ligger nordväst om Strängnäs stadskärna och utvecklas i olika etapper. Projektets övergripande mål är att skapa planmässiga förutsättningar för en ny stadsdelskärna. Detaljplanearbetet ska möjliggöra ett område med tät stadsbebyggelse bestående av bostäder, verksamheter och servicefunktioner samt nya allmänna platser och gator. Utredning av oexploderad ammunition (OXA) har tidigare genomförts och nu pågår sanering på del av området, vilket tar mycket tid och ekonomiska resurser i anspråk för förvaltningen. Planen för etapp 3 söder kallad

o Norra Staden: Området ligger nordväst om Strängnäs stadskärna och utvecklas i olika etapper. Projektets övergripande mål är att skapa planmässiga förutsättningar för en ny stadsdelskärna. Detaljplanearbetet ska möjliggöra ett område med tät stadsbebyggelse bestående av bostäder, verksamheter och servicefunktioner samt nya allmänna platser och gator. Utredning av oexploderad ammunition (OXA) har tidigare genomförts och nu pågår sanering på del av området, vilket tar mycket tid och ekonomiska resurser i anspråk för förvaltningen. Planen för etapp 3 söder kallad

In document Leif Andersson (Page 158-180)