• No results found

Samtalslek – ett fiktivt telefonsamtal

I detta avsnitt analyserar jag en lekaktivitet, ett fiktivt telefonsamtal, med en dialog mellan två barn som medieras av en fysisk artefakt, en legotelefon.

I lekaktiviteten deltar två barn i Parvis förskola med olika språkbakgrund. Parvis kommunicerar på persiska och kurdiska med sina föräldrar. I förskolan sker den språkliga kommunikationen huvudsakligen genom upprepning av enstaka svenska ord. Parvis (2.7) kommunicerar och leker med många andra barn, varav en är en jämngammal pojke, Leo, som har svenska som modersmål.

Parvis och Leo, som har gjort saker tillsammans en längre stund under förmiddagen, befinner sig nu i den så kallade legovrån som är ett litet utrymme i hallen, skyddat av väggar och en hylla, och golvet är täckt av en matta. Lego; klossar, bilar, figurer och djur ligger i lådor i hyllan, sorterade utifrån färg. Pojkarna sitter mittemot varandra och bygger med var sina klossar.

Observation 6.1 Jag heter mamma

Leo Leo lyfter upp en telefon av lego.

Du heter mamma. Leo nickar mot Parvis som sitter med fokus på klossarna han bygger med. Hej, hej mamma! Hej

mamma! Hej! Hej!

Leo håller luren mot örat. Han låter glad. Samtidigt söker han ögonkontakt med Parvis.

Hej mamma! Hej mamma! Hej mamma!

Parvis Hej mamma! Orden uttalas tystlåtet. Parvis tittar fortfarande på sitt legobygge. Han har en legoko, framför sig.

Leo Hej mamma! Vad gör du

mamma?

Parvis Leker kossan. Blicken är fortfarande riktad mot bygget. Leo Vi ska åka sen. Orden uttalas fortfarande med en glad

röst. Parvis Ja.

Leo Hejdå mamma!

Parvis Hejdå mamma! Parvis låter glad men behåller blicken på byggandet.

Leo Hejdå mamman!

(…)

Leo Leo håller telefonluren i handen.

Ska du ringa (otydligt tal)? Jag heter mamma och du heter.

Jag heter. Leo har fortfarande telefonluren i handen när han pekar på sig själv och sedan på Parvis.

Du heter, jag heter mamma.

Leo pekar på sig själv.

Parvis Parvis tittar upp.

Jag heter mamma. Parvis pekar på sig själv. Han tar telefonluren som Leo pekar med.

Leo Ja, hej, jag heter

mamma.

Leo letar i legolådan.

Parvis Hej mamma (otydligt) Leo. Leka med Leo jag Parvis (otydligt) mamma. Hejdå!

Parvis håller luren mot örat.

En samtalslek, i form av ett fiktivt telefonsamtal, äger rum i en situation som i sig kan beskrivas som lekaktivitet, nämligen att sitta och bygga med lego. Det egna byggandet kombineras med ett telefonsamtal som är kortvarigt och medieras av en leksakstelefon.

Samtalsleken utvecklas i två sekvenser. Det telefonsamtal som initieras i den första sekvensen, upprepas i den andra (efter (…)). Den första sekvensen av telefonsamtalet initieras av Leo utifrån en leksakstelefon som han upptäcker bland legot. Samtalet har en initiativtagare (någon som ringer) och en mottagare. I lekaktiviteten är Leo uppringaren och Parvis mottagaren. Parvis får ett erbjudande om deltagande i telefonsamtalsleken då Leo positionerar samtals-partern. Det gör han genom att upprepa möjliga roller i leken och genom att påbörja en konversation när han själv går in i rollen som någon som ringer till sin mamma.

Parvis upprepar det Leo säger (Hej mamma!) samtidigt som han fortsätter med sitt byggande. Leo ställer en fråga om vad mamman i sammanhanget gör. Denna fråga möjliggör dels att tala om något som är vanligt förekommande i samtal med barn, nämligen vad barn gör just i stunden. Dels erbjuder frågan flera möjligheter till svar. Parvis kan hitta på något eller tala om vad han vid tillfället gör. Parvis gör det sistnämnda när han svarar att han leker med en ko. Parvis knyter med andra ord an till det han gör vid tillfället och han talar om sitt eget agerande.

Den andra delen av observationen initieras återigen av Leo. Denna gång deltar dock Parvis i leken på ett annat sätt. Han uppmärksammar Leos initiativ

mer omgående än tidigare då han tittar upp på Leo när han talar om vilka aktörer som ska finnas och vad som ska göras. Dessutom bekräftar han Leos förslag om leken genom att upprepa det språkliga uttrycket, Jag heter mamma, som Leo har använt. Han sträcker sig efter telefonen och får den av Leo efter dessa handlingar. Den verbala upprepningen visar att samtalsleken som handlar om ett telefonsamtal är igång. Upprepningen ger också en förklaring till vem Parvis föreställer sig ringa i leken. Upprepningen blir med andra ord ett sätt att upprätthålla leken genom att tala om och i lekramen.

Av det fiktiva telefonsamtalet framgår att Leo och Parvis är bekanta med telefonsamtalets diskursiva mönster, med inledning (Hej mamma) och avslutning (Hejdå mamma). I leken förekommer upprepningar på flera plan. En sådan gäller upprepning av hälsnings- och avslutningsfraser, där man kan se att Parvis i den första sekvensen vid sidan av att svara på de frågor Leo ställer, också upprepar Leos hälsnings- respektive avslutningsfras.

I den andra sekvensen upprepar Parvis den hälsningsfras (Jag heter mamma) som Leo uttrycker när han föreslår ett rollbyte. Upprepningen är invävd

i en dialog, där både Leo och Parvis demonstrerar att de har en förståelse av telefonsamtalets diskursiva och rituella mönster. Man kan också se den andra sekvensen som en upprepning av den första (med ombytta roller). Parvis sätt att upprepa vad Leo säger kan även förstås som ett sätt för honom att markera att han deltar i en gemensam telefonsamtalslek.

Telefonluren används som resurs för initiering av leken. Den har även en central roll i hur leken upprätthålls. Telefonluren är dessutom en resurs för rollalternering. Luren medierar dialogen, att tala eller lyssna (en telefon-konversation genom turtagning) och hur den språkliga kommunikationen mellan barnen sker. I den första sekvensen sker initieringen genom att uppmärksamma en legotelefon, hålla den mot örat och upprepa en förekommande hälsningsfras,

Hej mamma! Det är också ett uttryck som inleder ett telefonsamtal. Att tala (eller lyssna) när man håller leksakstelefonen mot örat är ett uttryck för att samtalet sker inom leken. Även rollalternering inom leken medieras av artefakten. Parvis tar telefonen och det accepteras av Leo i den andra sekvensen.

Det bör noteras att Leo är den som tar initiativ och inbjuder Parvis till att delta i ett fiktivt telefonsamtal på svenska. Parvis svarar på denna inbjudan genom att engagera sig i detta samtal.