• No results found

5. Kommunstyrelsens arbete under året inom de olika sektorerna

5.2. Sektor lärande

Nedan presenteras sektorns arbete utifrån det som framkommer i kommunstyrelsens proto-koll och de mål som återfinns i verksamhetsplanen.

Under kommunstyrelsens sammanträde i december presenterades den särskilda verksam-hetsuppföljningen av vuxenutbildningen. I uppföljningen beskrivs bland annat arbetet med de inriktningar som framgår i verksamhetsplanen för 2014. Av beskrivningarna framgår att vux-enutbildningen tillämpar en digital lärplattform som ska underlätta studierna och göra utbild-ningen mer flexibel för eleverna. Detta gäller både utbildningar som bedrivs i egen regi, men också för den verksamhet som bedrivs av externa utförare. Vidare framgår att samtliga ele-ver som läser SFI (svenska för invandrare) får låna en Ipad under sin studietid. Detta sker inom ramen för uppdraget att fortsätta utvecklingen inom skolan genom satsningen ”en-till-en”. I kvartalsrapport tre konstateras att ”en-till-en” satsningen är helt utbyggd inom grund-skolans årskurs 4-9 samt i gymnasiegrund-skolans årskurs 1-3.

För varje elev inom Lerums vuxenutbildning finns en individuell studieplan. I denna definieras den studerandes mål med utbildningen, tidigare erfarenheter, individuella förutsättningar och behov, studieresultat och progression med mera. Planen följs upp återkommande och revi-deras vid behov. Det individuella behovet av kompetensutveckling för vuxenutbildningens lärare bestäms i samråd mellan lärare och rektor i de årliga medarbetarsamtalen. För att ut-veckla samarbetet mellan skola och näringsliv arbetar vuxenutbildningen bland annat med att säkerställa att elever som studerar vid lärlingsutbildningar får tillgång till erforderliga prak-tikplatser. Vidare har omvårdnadsutbildningen ett samarbete med näringslivet genom att det arrangeras studiebesök, arbetsplatsförlagd utbildning och gästföreläsningar. Även vid trafik-lärarutbildningen finns ett samarbete med trafikskolorna i kommunen. Samarbetet sker bland annat genom att branschen delfinansierar utbildningen samt ställer upp med praktikplatser.

Av kvartalsrapport tre framgår att uppdraget avseende att underlätta för vårdnadshavare att påverka sina barns utveckling och skolmiljö via IT-lösningar fortskrider. Arbetet med att im-plementera ett digitalt schema- och frånvarosystem i skolorna har under året fortsatt. Försko-lan och grundskoFörsko-lan använder även systemet ”Unikum” vilket är ett digitalt verktyg för doku-mentation inför utvecklingssamtalen.

Skolorna har under året arbetat med ge eleverna grundläggande kunskaper inom jämställd-het och miljö. Detta arbete konstateras ske inom ramen för skolans läroplaner.

Av verksamhetsplanen framgår målet att alla elever ska nå godkänt inom basämnena. Under september lämnade alla skolenheter in en systematisk kvalitetsrapport som innehöll analyser av elevernas resultat samt strategier och åtgärder i syfte att höja resultaten.

För att klara målet om att alla elever ska kunna räkna och skriva senast i årskurs två har sek-torn vidtagit ett antal åtgärder. Enheterna i seksek-torn arbetar till exempel med UIM (utvärdering i matematik) vilket innebär att screening används i tidiga åldrar för att identifiera de elever som har eventuella inlärningssvårigheter. För de elever som svårigheter tillämpas intensiv-träning och/eller olika former av särskilt stöd.

Ytterligare ett mål som sektor lärande ska arbeta med innebär att andelen nöjda barn, ung-domar och vårdnadshavare ska vara 90 procent. Av kvartalsrapport tre framgår att det

ge-nomförts en undersökning för att mäta nöjdheten vars resultat ska presenteras i nästa sär-skilda verksamhetsuppföljning.

Andelen elever som är behöriga till gymnasiet ska enligt fastställt mål i verksamhetsplanen öka med 1 procent varje år. För läsåret 2013/2014 var andelen behöriga till gymnasiet 92 procent. Detta är en nedgång mot 2012/2013 med två procentenheter.

För att förstärka arbetet kring elever i behov av särskilt stöd pågår insatser för att utveckla elevhälsoteamen. Detta arbete innebär bland annat att se över hur övergången mellan grundskolan och gymnasiet kan utvecklas. Vid ungdomscentralen samlas flera verksamheter vilket ska underlätta möjligheterna för ungdomar att komma i kontakt med vårdprofessionen.

Vidare arbetar gymnasieskolan med en satsning på specialpedagogik för elever som är i behov av detta. Det har även genomförts barnkonsekvensanalyser inom ramen för målet om att minska antalet barn i förskolegrupper.

Under kommunstyrelsens sammanträde i april presenterades en särskild verksamhetsupp-följning för grundskolan. Sammantaget görs bedömningen att kommunens verksamheter inom grundskola, grundsärskola, fritidshem och förskoleklass håller en god kvalitet. Utveckl-ingsområden som nämns är att höja resultaten i svenska, utveckla modersmålsundervis-ningen samt utveckla uppföljningarna av kvaliteten i modersmålsundervismodersmålsundervis-ningen.

Av den särskilda verksamhetsuppföljningen för gymnasieskolan framgår ett antal utveckl-ingsområden. Exempel på dessa är att arbetet med att analysera skillnader i resultat mellan pojkar och flickor bör utvecklas. Vidare framgår att nya indikatorer bör utvecklas för det sys-tematiska kvalitetsarbetet.

Inom ramen för inriktningen att minska ohälsan bland unga kvinnor och män framgår i kvar-talsrapport tre att sektor lärande arbetar med att utveckla enheternas likabehandlingsarbete.

Detta arbete ska även beakta målet om att intensifiera insatserna för att förebygga och för-hindra kränkningar, våld och hot bland unga kvinnor och män.

Under året gav kommunstyrelsen svar till Skolinspektionen efter deras kvalitetsgranskning av utbildningen för nyanlända elever vid Alfaskolan. I myndighetens beslut konstateras att Alfa-skolan i liten utsträckning planerar, anpassar och genomför utbildningen efter de nyanlända elevernas behov och förutsättningar. Det fanns inga handlingsplaner eller rutiner för hur ele-verna skulle introduceras på skolan. Vidare framkom att skolan inte kartlade eleele-vernas kun-skaper och erfarenheter. I kommunstyrelsens svar framkom att det skulle utarbetas riktlinjer som svarade upp mot de rekommendationer som framkom i beslutet. Kommunen skulle även utreda möjligheterna att erbjuda adekvat kompetensutveckling till den personal som arbetar med mottagandet av eleverna.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i januari behandlades den särskilda verksamhetsupp-följningen av förskolan för läsåret 2012/2013. I uppverksamhetsupp-följningen framkom bland annat att sjuk-frånvaron hos förskolelärarna som personalgrupp är hög i jämförelse med andra

personalka-tegorier. Ett arbete för att analysera orsakerna genomfördes, men det konstaterades att en mer fördjupad analys behövde genomföras för att identifiera orsakerna.